Kirsten Blom Geschreven door Kuess. Foto door: Kuess

Kasteel Neuschwanstein staat bekend als het Disney kasteel van Duitsland waar Walt Disney zelf zijn inspiratie vandaan haalde voor zijn Doornroosje kasteel. De romantische architectuur trek elk jaar duizenden toeristen, en dat heeft Neuschwanstein op de eerste plek van toeristische attracties in Duitsland gezet. Een eerste blik op dit kasteel doet je denken aan geromantiseerde middeleeuwse taferelen. Maar niets is minder waar. Gebouwd aan het einde van de 19de eeuw, ten tijde van de hoogtijdagen van de industriële revolutie, was dit kasteel bedoeld als persoonlijke vluchtplaats voor de toenmalige Koning Ludwig II. Het kasteel is nooit afgebouwd door Ludwigs voortijdige mysterieuze dood in 1886.

Vanuit het stadje beneden in het dal kun je ook kasteel Hohenschwangau bezoeken, dat iets lager ligt dan Neuschwanstein. Dit kasteel is gebouwd door Ludwig II’s vader Maximilliaan en is het kasteel waar Ludwig II opgeroeide. Gebouwd in een neogotische stijl doet dit kasteel niet af aan Neuschwanstein.

Neuschwanstein en Hohenschwangau zijn bereikbaar vanuit hetzelfde dorpje, Hohenschwangau. Beneden zijn een viertal parkeerplaatsen (€5) die erg snel vol zijn en voor files zorgen het dorp uit. Je krijgt al snel het gevoel bij een pretpark te zijn aangekomen. Er zijn betaalde wc’s, een aantal eettentjes, winkeltjes en enkele hotels. Ook is er een centrale kassa met bijbehorende wachtrij voor de tickets. De wachttijd kan oplopen tot vier uur. Op schermen kun je zien wanneer de volgende rondleiding is (Duits, Italiaans, Frans, Engels). Je krijgt een ticket voor een vast moment. Mis je dat moment kun je niet aansluiten bij de volgende en krijg je ook geen geld terug. Het is dus belangrijk genoeg tijd te houden tussen de rondleidingen als je beide kastelen wilt zien. Verwacht van de kassamedewerkers weinig hulp bij het bedenken op welke tijdstippen je wilt aansluiten. Reken dus goed uit bij welke rondleiding je wilt aansluiten. Je kunt de tickets dus voor beide kastelen bij het ticketcentrum kopen.

Vanaf het ticketcentrum is het zo’n 25-30 minuten omhoog wandelen naar Neuschwanstein. Is je conditie minder, moet je op meer tijd rekenen want de route is redelijk stijl. Vanuit Neuschwanstein kun je nog zo’n 10 minuten doorlopen naar de Marienbrucke vanwaar je de mooiste shots van het kasteel kunt nemen, als je de brug met losse houten planken tenminste durft te betreden. Een absolute must dus. Van buiten is het kasteel gratis te bezichtigen. Wil je de binnenkant niet zien hoef je dus geen ticket te kopen (zie reistips!). De tour door het kasteel duurt zo’n 30 minuten. Aan het einde krijg je toegang tot een café en een balkon met een waanzinnig uitzicht over het dal. Alles bij elkaar raad ik aan minstens twee uur uit te trekken voor dit kasteel. Bezoek je daarna ook nog Hohenschwangau reken er dan nog zo’n 30 minuten extra bij.

Vanaf de ticketbalie naar Hohenschwangau ben je zo’n 15 minuten aan het lopen. Ook voor dit kasteel is het van buiten gratis, voor binnen heb je een ticket nodig. De tour duurt wederom zo’n 30 minuten.

Je kunt er ook voor kiezen per bus (€4) of koets (€4,50) naar boven worden gebracht. Deze diensten worden aangeboden door derden en er zijn geen opstaptijden bekend. Ga er dus niet vanuit dat je zomaar op een bus kunt stappen en binnen vijf minuten boven bent. Wil je met de bus, neem extra tijd tussen je beide tickets!

Openingstijden 

In de zomer kun je tickets krijgen van 08:00 tot 17:00 en worden rondleidingen in Neuschwanstein gegeven tot 19:00. En voor Hohenschwangau tot 18:00.

In de wintermaanden is de ticketbalie open van 09:00 tot 15:30.

Entree Prijzen

Er zijn diverse combinaties mogelijk met diverse tickets. Audio gidsen zijn inbegrepen. Let op! Als je de Bayerische Schlosser Karte hebt dan zitten Neuschwanstein en Linderhof daar al inbegrepen.

  • Losse tickets kastelen: €12 per kasteel
  • Museum Koningen van Bavaria: €9,50
  • Koningsticket (beide kastelen): €23
  • Zwanenticket (Beide kastelen en museum): €29
  • Alle drie kastelen: €24

Kasteel Linderhof

Dit kasteel ligt niet in hetzelfde dal als Neuschwanstein en Hohenschwangau maar moet wel genoemd worden. Kasteel Lindenhof is een kleiner kasteel midden in de Ammersee Alpen. Dit neo-Franse Rocco stijl kasteel is een juweeltje op zichzelf. Het kasteel is omringt door een prachtige tuin en een enorm park waarin je een Marokkaans huis, jagershut en een Venus grot vind. Het kasteel is een ode aan Koning Lodewijk de 14de van Frankrijk, Ludwig II’s grote voorbeeld. In het kasteel vind je zelfs een kleine replica van de bekende spiegelkamer van Versailles. In de Venus Grot liet Ludwig een meer aanleggen dat verlicht wordt met blauwe en rode kleuren. Volgens de geruchten liet hij hier een orkest muziek opvoeren terwijl hij een show op het water aanschouwde. Het geheel van het kasteel en de grot samen geven de excentrieke gedachten van Ludwig II goed weer.

Ticket Linderhof: €8,50. Let op! Als je de Bayerische Schlosser Karte hebt dan zit Linderhof daar al in. Ook dit tickets geeft toegang tot een rondleiding met een vast tijdstip. Mis deze niet, anders ben je je geld kwijt.

Openingstijden in de zomer zijn van 9:00 tot 18:00, en in de wintermaanden van 10:00 tot 16:00.

Reistijd tussen Linderhof en Neuschwanstein via de St2060 is zo’n 45 minuten. 

Reistips!

In de zomermaanden worden vroeg in de morgen bussen vol toeristen afgezet, en neemt de file van auto’s toe tot in het dorpje Fussen. Je kunt hier kiezen voor een aantal strategieën:

1: Als je zowel Neuschwanstein, Hohenschwangau, Linderhof en het Bavarische Koningen Museum wilt zien moet je op voor de vogeltjes fluiten en zo vroeg mogelijk in de rij gaan staan. Er zijn toeristen die tot vier uur in de rij voor de ticketkassa hebben gestaan.

Als je genoeg tijd over hebt, kun je ’s middags kasteel Linderhof bezoeken. Dit kan echter ook de volgende dag. Combitickets zijn meerdere dagen geldig. 

2: Je wilt alleen Linderhof en Neuschwanstein zien. Mijn reisadvies zou dan zijn om ’s morgens via het klooster Ettal af te reizen naar kasteel Linderhof. Vanaf Ettal kun je de St2060 nemen richting kasteel Linderhof. Dit een erg mooie weg door de Alpen en langs de Plansee in Oostenrijk (Geen vignet nodig!). De weg leidt je via de snelweg weer terug Duitsland in waar je Fussen kunt omzeilen en richting de andere kastelen gestuurd wordt. De wachttijd tegen het einde van de dag is minder dan een uur en je kunt dan aansluiten bij één van de latere audio guides voor Neuschwanstein.

3: Op eigen risico: Je wilt alleen Neuschwanstein zien. In dit geval maakt het niet uit hoe laat je gaat. Als je de rij toeristen voor de ticketbalie negeert en gewoon de berg op loopt met je rugzakje kun je boven aan bij het kasteel naar de infobalie lopen (door de poort – rechts). Als je daar uitlegt dat je via de “andere” kant bent komen hiken en een beetje vermoeid kijkt kun je daar alsnog je entree ticket kopen. Dit werkt ook als je de Bayerische Schlosser Karte hebt waar Neuschwanstein bij zit inbegrepen. Voilà 4 uur wachtrij omzeilt.

Meer informatie vind je op: