Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 77.75 naar Keulen Nu boeken

Ben je van plan een weekendje weg te gaan, kijk dan ook eens naar Keulen. Afhankelijk van wanneer je gaat kun je voor een prima prijs deze mooie Duitse stad bezoeken.

Vervoer naar Keulen

Je kunt vanaf Utrecht Centraal in 2 uur en een kwartier met de ICE naar Keulen. Wat je betaalt hangt een beetje af van de periode waarin je gaat. De prijs van een retourtje ligt tussen de 32 en 60 euro als je op tijd, een aantal weken van te voren, boekt. Dit gaat prima via de website van Hispeed. De trein stopt op Keulen Haubtbahnhof. Je kunt gemakkelijk van het station naar het centrum van de stad lopen. De Dom ligt naast het station.

Met de auto doe je er, zonder file, vanaf Utrecht even lang over als met de trein. In Keulen zijn veel parkeergarages, maar ze zijn niet altijd makkelijk te vinden. Een uurtje parkeren kost ongeveer 1,50 euro, maar hoe dichter bij het centrum (bij de Dom) hoe meer je betaalt. Prijzen midden in de stad liggen dan rond de €15,- per dag. Er is een milieusticker nodig als je met de auto naar de binnenstad van Keulen gaat. Kosten hiervoor zijn rond de €15,-  Meer informatie over de milieusticker kun je hier vinden. Wanneer je in de winter gaat moet je er rekening mee houden dat winterbanden (bij bepaalde weersomstandigheden) verplicht zijn, hier schrijven we wat uitgebreider over in het artikel over met de auto naar Duitsland

Bezienswaardigheden in Keulen

Keulen is een mooie stad met veel oude gebouwen en werkelijk overladen met talloze musea. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is veel van de stad vernield geraakt, maar daar waar mogelijk is alles zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Dit zal je zelf zien wanneer je door de steegjes van de oude binnenstad dwaalt. Naast het bekijken van gebouwen en musea is Keulen ook een ideale plek voor de shopaholics. Een groot winkelgebied kan je uren weerhouden wat van de stad te gaan zien. Ook heeft de stad met meer dan 3.300 horeca-gelegenheden genoeg keuze om ergens wat te eten en te drinken. 

De Dom

Het hoogtepunt van Keulen: de Dom. Deze gotische kathedraal staat in het centrum van Keulen en is elke dag te bezoeken. Je kunt er gratis naar binnen om de kerk te bekijken wat erg indrukwekkend is. Zeker wanneer de zon schijnt is de lichtval door de vele glas-in-lood ramen in de kerk erg bijzonder. In 2007 is in de zuidelijke zijbeuk een nieuwe lichtsituatie ontstaan. De heldere beglazing zonder versiering, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een verwoest venster had vervangen, werd verwijderd. Daarvoor in de plaats ontwierp een schilder uit Keulen een ruim 100 m2 kunstwerk van vele kleurkwadraten. Wanneer het zonlicht door dit raamwerk de kerk binnenvalt, licht de hele zijbeuk op in tal van verschillende kleuren. Er is ook een schatkamer in de catacomben maar hiervoor dien je €5,00 entree te betalen.

Als je de Dom graag wilt beklimmen is er aan de zijkant van de Dom een trap naar beneden waar je kaartjes kunt kopen. Een kaartje kost 2 euro. Vergis je niet in de klim van de zuidelijke Dom toren, het is een behoorlijk stuk omhoog op een vrij smalle trap, waar zowel mensen omhoog als omlaag lopen. Er is geen tijd om even te pauzeren tijdens de 533 traptreden omhoog, omdat je dan de rest van de toeristen ophoudt. Als je toch echt even tijd nodig hebt om op adem te komen is er op driekwart van de tocht de mogelijkheid om de 11 kerkklokken te bekijken. Na deze vermoeiende klim, waar je toch zeker 15 minuten mee bezig bent, maakt het uitzicht over Keulen alles meer dan goed. Je kunt Keulen van alle kanten bekijken met vooral een mooi uitzicht op de brug en het centrum. Bij goed weer kun je tot het Zevengebergte kijken. 

Openingstijden zuidelijke toren: 
jan-feb:   9:00-16:00
mrt-apr:   9:00-17:00
mei-sep: 9:00-18:00
okt: 9:00-17:00
nov-dec: 9:00-16:00

Ludwig Museum 

Het Ludwig Museum is het museum voor de moderne kunst. Het museum is niet alleen erg mooi van binnen maar ook van buiten. Het gebouw dat vlak achter de Dom ligt, is erg modern maar toch misstaat het niet in de oude binnenstad. In het museum is voor ieder wat wils, er zijn altijd wisselende tentoonstellingen te zien. Je kunt het beste van te voren bedenken welke tentoonstellingen je graag wilt zien, want het museum is enorm (en een enorm doolhof als je binnen bent). De kunst die er hangt varieert van American popart tot Russische Avant-garde en van schilderijen tot beelden en bewegende videotentoonstellingen. Buiten het museum kun je de beeldentuin bezoeken, maar dit stelt in tegenstelling tot de rest van het museum niet erg veel voor. Er staan twee grote beelden.

Een kaartje voor het museum kost 10 euro, met een studentenkaart krijg je drie euro korting. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00u. 

Archeologische zone / Praetorium

Omdat Keulen tijdens de Romeinse tijd hoofdstad was, kun je nu nog steeds door de hele stad allerlei overblijfselen daarvan vinden. Een van deze overblijfselen is het Paetorium, het paleis van de Romeinse stadhouder, dat zich deels onder het Rathaus (raadhuis) bevindt. Tijdens de wederopbouw(1953-1955) van het Rathaus vond men de resten van het Praetorium en heeft men er een museum omheen gebouwd. Het gebouw is waarschijnlijk rond het jaar 780/790 volledig vernield geraakt tijdens een zware aardbeving. Tijdens het bezoek aan het museum kun je hier nog wat van zien. 

Het museum toont maquettes van het originele bouwwerk en vondsten uit de Romeinse tijd en je kunt over een   speciaal daarvoor aangebracht pad delen van de fundering bekijken. Ook nu nog worden er voor het Rathaus opgravingen gedaan naar Romeinse overblijfselen die op dit moment nog niet te bezichtigen zijn.

Kosteloze rondleidingen worden iedere vrijdag om 14:00u gegeven. Aanmelden kan telefonisch op nummer +49 (0) 221 221 33422 . Het Praetorium is open van maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 12:00u. 

Duft Museum

Een andere leuke bezienswaardigheid in Keulen is het ‘Duft Museum’ aan de Glockengasse 4711 (Het museum wordt ook wel eens naar dit huisnummer genoemd). Hier kun je zien waar Eau de Cologne (Kölnisch wasser) voor het eerst gemaakt werd. Het is maar een klein museum en je kunt er twee verschillende tours boeken. De eerste rondleiding is een tour over het maken van parfum en het ontstaan van Eau de cologne. Deze tour kost 5 euro p.p. De tweede tour is eigenlijk meer een workshop waar je zelf je eigen eau de cologne kunt maken (leuk!) de workshop duurt ongeveer anderhalf uur en kost 32 euro p.p.  Beide tours moet je van te voren reserveren via de website www.4711.com. Als er te weinig mensen reserveren gaat het niet door en krijg je uiteraard je geld terug. Vanaf de Dom kun je binnen tien minuten naar het museum lopen.

Nationaalsocialistisch Documentatiecentrum "El-De-Haus"

Het Nationaalsocialistisch Documentatiecentrum "El-De-Haus" of kortweg El-De-Haus is opgericht in 1987 en zit in het oude Gestapo gebouw van Keulen. Van december 1935 tot maar 1945 was dit de plek waar de Gestapo van Keulen de touwtjes in handen hadden. De Gestapogevangenis is bewaard gebleven waar nu nog steeds talloze muurinscripties te vinden zijn van de gevangenen. Sinds 1981 is het tevens een gedenkplaats voor de mensen die er ooit gevangen gezeten hebben. De permanente tentoonstelling "Keulen tijdens het Nationaalsocialisme" behandelt het gehele politieke, maatschappelijke en sociale leven van Keulen tijdens het Derde Rijk. Veel van de informatie is enkel in het Duits. Behalve in de Gestapogevangenis, hier wordt de informatie naast het Duits ook in het Engels weergegeven. Tegen een vergoeding zijn er audio rondleidingen beschikbaar in verschillende talen. De meneer achter de kassa is ook enthousiast en indien het rustig is, zal hij je ook allerlei interessante wetenswaardigheden vertellen.

Het gebouw en met name de gevangenis is indrukwekkend en het bezoeken waard. Het museum is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 16:00u en op zaterdag en zondag van 11:00 tot 16:00. Meer informatie kun je vinden op www.museenkoeln.de .

Deutsches Sport & Olympia Museum

Deutsches Sport & Olympia Museum geeft een kijkje in de historie van de Duitse successen in de sport en met name die van de Olympische en Paralympische Spelen. Naast medailles, sportattributen en andere voorwerpen die gerelateerd zijn aan sport, kun je ook zelf activiteiten beoefenen. Het museum is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 18:00u en op zaterdag en zondag van 11:00 tot 19:00. De entreeprijs is €6,00. Meer informatie kun je vinden op www.sportmuseum.de

Shokoladenmuseum

Het Shokoladenmuseum is in feite een fabriek waar ze Lindt chocolade maken. De tentoonstelling laat je het proces zien van het verbouwen van cacao tot aan het produceren van chocolade. Je mag zelfs "verse" chocolade proeven. Aan het einde van het museum heb je een winkel met allerlei soorten Lindt chocolade. Het museum is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 18:00 en op zaterdag en zondag van 11:00 tot 19:00. De entreeprijs is €8,50. Meer informatie kun je vinden op www.schokoladenmuseum.de

Rondvaart over de Rijn

Vanaf eind maart tot eind oktober kun je een Panoramafahrt maken over de Rijn. Deze boottocht wordt uitgevoerd door de maatschappij KD Rheinschiffahrt. De rondvaart duurt ongeveer een uur en de gids legt alles uit in zowel Duits als het Engels. De rondvaart is alleen op gezette tijden te boeken en gaat vijf keer per dag. Kaartjes koop je voor €9,20 aan de kade of bij de toeristeninformatie. Meer informatie is te vinden via http://www.k-d.com/de/panoramafahrten/koeln/.

Keulen Zoo

De dierentuin van Keulen is te bereiken per ubahn vanaf hauptbahnhof. De dierentuin is een leuke, gezellige dierentuin met ook een aquarium erbij. Indien het mooi weer is, is het zeker leuk om deze dierentuin te bezoeken. De dierentuin is dagelijks geopend van 09:00 - 18:00 (in de winter tot 17:00) en de entree bedraagt €17,50.

Shoppen

Keulen zit bomvol winkels en je kunt er jezelf dan ook gemakkelijk een hele dag vermaken in al deze winkels. In de Hohe Strasse, Schildergasse en aan grenzende straatjes zijn de winkel te vinden. Volg gewoon de stroom mensen vanaf de Dom richting de winkelstraat en voor je het weet kom je de winkels tegen. De bekende kleding winkels uit Nederland en België zijn aanwezig, maar nog leuker zijn juist die andere winkels die je niet kent. Aan het einde van  de Hohe Strasse vind je ook een Lego Store waar kinderen en volwassenen uren zoet gehouden kunnen worden. In de buurt van de Neumarkt is een gigantische outdoor winkel te vinden. Alles maar dan ook alles wat je kunt bedenken wat met outdoor te maken heeft kun je in de Globetrotter winkel vinden. Tussen alle winkels zitten de eettentjes om de stevige trek van het winkelen te stillen. Straatartiesten en straatverkopers maken het allemaal een bond tafereel.

Over het algemeen zijn de winkels open van maandag tot zaterdag van 10:00u tot 19:00u. Kleine detailhandelaren passen hun openingstijden regelmatig aan op basis van het aantal mensen dat er in de stad aanwezig is. Maar de grote winkels houden zich over het algemeen wel aan de vaste openingstijden. 

Uitgaan in Keulen

Er zijn talloze bars en clubs in Keulen waar je uit kunt gaan. Er een enorme gayscene (de op een na grootste van Duitsland) en dat is goed te merken. Complete straten in het oude centrum van Keulen met enkel gay-bars, gay-café’s, gay-restaurants en gay-sauna’s. Als je naar binnen wilt is dat (ook als hetero) geen enkel probleem. Wil je ergens anders gaan stappen, dan is de Hohenzollernring in de binnenstad van Keulen een aanrader. In deze straat zitten zowel après-ski tenten als hippe clubs.

Een hele foute tent maar met leuke acties is de ‘Klaps Mühle’. Wat de inrichting betreft is het een après-ski tent, al willen ze zichzelf niet zo noemen. De muziek varieert van de Duitse André Hazes tot whatever the dj feels like playing. Geen peil op te trekken dus, maar desondanks erg gezellig. De entree is 6 euro p.p. maar eenmaal binnen kun je 2 cocktails halen voor de prijs van 1 en er is een behoorlijk ruim aanbod. Let wel op dat je bij de cocktailbar staat, sta je bij een andere bar, dan betaal je gewoon de volle prijs.

Kijk voordat je gaat wel even of er geen themafeestje is dat je niet leuk vindt, niet iedereen houdt van maffiaparty’s, singleparty’s, karaokeparty’s etc.

Als je graag naar clubs gaat is de Goldfinger een aanrader. Het is geen grote club maar er hangt een leuke sfeer. Je kunt er loungen (als je er op tijd bij bent en een bank vindt) maar ook dansen als je er zin hebt (house & urban maar vooral top40). Over de hele lengte van de club is een bar, en je drankje bestellen duurt nooit langer dan twee minuten. Een voordeel van de Goldfinger is dat je geen entree hoeft te betalen en dat ze een maximaal aantal personen binnen laten waardoor het nooit propvol raakt.

Accommodatie

Niet ver van het centrum van Keulen kun je het art'otel vinden. Dit hotel is er één uit een keten van hotels die allemaal een ander kunstonderwerp hebben. Je vindt de kunst niet alleen terug in de kamers maar ook in de rest van het hotel, erg bijzonder. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. De bedden zijn meer dan prima. Kamers zijn er vanaf 90 euro voor een tweepersoonskamer. Het hotel ligt ongeveer 15 minuten lopen van het centrum van Keulen.

Wil je in het centrum zitten of heel dicht bij dan zijn er ook tal van opties. Het Wyndham Köln is bijvoorbeeld een van deze opties. Twee minuten van het treinstation en vijf minuten vanaf de Dom. Prijzen zijn buiten het hoogseizoen acceptabel. Voor een twee persoonskamer betaal je €81,- Ondanks dat het hotel dicht bij het station ligt is het er erg rustig en hoor je in veel gevallen de treinen niet (of nauwelijks). Ontbijt is wel erg duur (€19,-), maar gelukkig kun je deze overal in de stad zelf regelen.

Hostels zijn er in Keulen, maar over het hostel nabij het station is niemand echt te spreken. Een aanrader is bijvoorbeeld Weltempfänger Hostel. Dit hostel ligt in de wijk Ehrenfeld en is vanaf het centrum prima te bereiken met de ubahn. 

Eten en drinken

Eten en drinken kun je in heel Keulen. Het lokale bier in Keulen is het Kölschbier, dat in Keulen zelf gebrouwen wordt. Het is in alle restaurants te verkrijgen maar als je naar een Keuls bierhuis gaat om het te drinken, krijg je een leeg glas dat steeds wordt bijgevuld. De stand wordt bijgehouden op je bierviltje of je bon. 

Overal vind je broodjeszaken, friettentjes, worstkraampjes en natuurlijk brauwhausen. In de buurt van de Heumarkt heb je een genoeg restaurantjes bij elkaar zitten waar voor ieder wat wils te vinden is. Kijk ook zeker verder dan de geeikte toeristenplekjes om te dineren want er zitten erg goede,  sfeervolle of bijzondere restaurants elders in de stad.

Unsicht-bar

Voor een bijzondere ervaring kun je naar het restaurant Unsicht-bar gaan. Dit is een restaurant vlakbij het Centraal Station waar je in het donker kunt eten. En donker is er ook echt donker. De ramen zijn er afgeplakt en om het restaurant in te komen moet je door een lichtdichte sluis. Je mobiele telefoon moet worden uitgeschakeld en zelfs horloges die licht geven mag je niet mee naar binnen nemen. De bediening in het restaurant is blind of slechtziend dus als je iets van ze wilt zul je ze moeten roepen.

Het menu dien je van te voren te kiezen, er is keuze tussen een kaas- lam- vis- gevogelte- en een vegetarisch menu, maar je kunt ook gaan voor het verrassingsmenu. De menu’s bestaat uit vier gangen maar je kunt een gang weglaten en iets minder betalen. Als je allergieën hebt of bepaalde dingen niet lust kun je dit ook aangeven en wordt daar rekening mee gehouden.

Nadat je een keuze gemaakt heb wordt je naar het restaurant geleid en aan tafel gezet. Als je eenmaal zit wordt het eten voor je neergezet en uitgelegd waar alles ligt. Alles wat op je bord ligt is eetbaar maar het blijkt in de praktijk nog erg lastig om netjes te eten en drinken als je geen hand voor ogen ziet, heel bijzonder. Het restaurant is niet goedkoop (tussen de 35 en 50 euro voor het viergangen menu) en je kunt het best een aantal dagen van te voren reserveren want het is een erg geliefd restaurant.

Bobotie

Dit Zuid-Afrikaanse restaurant ligt iets wat verwijderd van het toeristencentrum, maar mag wanneer je in Afrikaanse sferen wilt komen niet overgeslagen worden. Het restaurant is helemaal in de Afrikaanse-sfeer ingericht waarbij geen enkel detail ontbreekt. De verzorging die in de aankleding van dit restaurant gestoken is wordt ook doorgevoerd in de gerechten. De gerechten zijn smaakvol, redelijk geprijst en weer een compleet nieuwe variatie op het ruime aanbod van restaurants dan Keulen kent. 

Pancho Villa

Een typisch Mexicaans restaurant waar je voor een klein bedrag je buik goed dik kunt eten. De porties zijn fors en de keuze uit (Mexicaanse) maaltijden is ruim. Wanneer je dit restaurant bezocht in combinatie met de Köln Welcome Card dan krijg je het goedkoopste gerecht gratis. In het weekend vind je veel Duitse stelletjes die hier een hapje gaan eten. Wijn bestel je hier in een klein karafje per persoon, waardat je gemakkelijk twee flinke glazen uit kunt halen. Voor meer informatie kun je kijken op www.casa-pancho-villa.de

Wanneer je een restaurant bezoekt is de kans groot dat je met enkel Duitssprekende bediening te maken krijgt. Soms is het Engels van de bediening of het Duits van jezelf voldoende om prima door te geven wat je wilt. Gelukkig zijn er meestal wel Engelstalige menu-kaarten aanwezig, zodat er meestal geen verwarring over de gerechten hoeft te bestaan.  

Köln WelcomeCard

De Köln WelcomeCard is een kaart die je 24 uur lang kortingen geeft op diverse bezienswaardigheden, musea, rondvaarten, eten en drinken. Daarnaast is in deze kaart ook het openbaar vervoer binnen Keulen inbegrepen. Doordat de kaart slechts 9 euro kost, heb je hem vaak al eruit als je alleen al enkele keren met de U-bahn reist. De kaart is te koop bij het toeristeninformatiecentrum. Deze vind je aan Kardinal-Höffner-Platz 1 nabij Hauptbahnhof.