Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 1673.65 naar Erfurt Nu boeken

Erfurt is de op één na oudste stad in Duitsland en een prima bestemming voor een gecombineerde stedentrip met bijvoorbeeld Weimar. Erfurt is wellicht niet de eerste plek waar je aan denkt wanneer je voor een aantal dagen op vakantie naar Duitsland gaat. Toch is de 1260 jaar oude hoofdstad van Thüringen de moeite waard om te bezoeken. Erfurt is een gezellig stadje met veel karakteristieke gebouwen, sfeer en terrasjes. De stad heeft een van de best bewaarde middeleeuwse stadskernen van Duitsland en ziet er voor een Oost-Duitse stad erg “vernieuwd” uit.

Heb je interesse in Bach, Luther, Goethe Schiller of Van de Velde dan kun je hier je hart ophalen. Bijna alle highlights van Erfurt hebben direct of indirect wel iets met deze historische figuren te maken. Het loont om jezelf wat te verdiepen in deze iconen voordat je naar Thüringen afreist.

Thüringer bratwurst

Erfurt (en trouwens heel (oost)-Duitsland) staat bekend om het eten van bratwurst en in Erfurt is dat niet veel anders. Wil je een typische snack uit deze streek proberen, de Thüringer bratwurst, dan is Faust Food in Erfurt een aanrader. Dit restaurantje dat in een van de vele steegjes te vinden is, is de enige plek waar je bij goed en slecht weer de echte bratwurst kunt eten. Laat je bij het restaurant Faust Food niet misleiden door de naam dat het hier om “fast food” gaat. De naam slaat namelijk op (net als fastfood) dat je het uit de vuist (Faust) kunt eten.

Op houtskool worden hier de enige echte bratwursten bereid en dat ruik je direct zodra je het restaurant binnenstapt. De braadworst werd voor het eerst in 1404 gemaakt en zelfs nu worden nog dezelfde ingrediënten gebruikt. De echte Duitsers eten de Thüringer bratwurst in een opengesneden pistoletje met echte Thüringer mosterd. Uiteraard heeft de mosterd ook een geheim recept. Wil je jezelf onderscheiden van de toeristen, eet de bratwurst dan zonder tomatenketchup. Dit (kleine) essentiële verschil geeft je in ieder geval niet direct je kaaskop nationaliteit vrij. Bij mooi weer of tijdens het hoogseizoen zijn er vele kraampjes op het plein te vinden waar je de lokale lekkernij kunt uitproberen.  Bij minder goed weer kun je binnen bij Faust Food een hapje eten. Naast de bratwurst kun je bij Faust Food ook een gepofte aardappel met veel saus op een klein kartonnen “bordje” bestellen om de middag maaltijd helemaal compleet te maken.

Dom St. Marien

De Marien Dom is een imposant bouwwerk gelegen aan een groot plein, Domplatz. De Marien Dom staat o.a. bekend om zijn grote brede trap die naar de ingang van de kerk leidt en het feit dat Martin Luther priester is geweest in deze kerk. De Marien Dom heeft een van de grootste vrij zwaaiende (middeleeuwse) klokken ter wereld, die op speciale gelegenheden nog steeds gebruikt worden.

Op de Domplatz worden een aantal keer per jaar leuke activiteiten gehouden. Deze activiteiten trekken veel mensen uit de omgeving aan en vormen voor Erfurt een extra attractie wanneer je de stad rond deze tijd bezoekt. Zo is er de Kerstmarkt en de DomStufenFestspiel, een opera voorstelling die ieder jaar in augustus, op de grote brede trap van de kerk gehouden wordt. Tijdens deze opera wordt de St Marien gebruikt als decor en wordt het geheel erg mooi belicht.

De oude Synagoge

In Erfurt is een van de weinige overgebleven middeleeuwse synagogen te bezoeken. De oude synagoge is zelfs de oudst bewaard gebleven synagoge van Europa. De oudste gedocumenteerde bouwfase kan worden gedateerd rond 1100. De waarschijnlijke reden waarom deze synagoge nog bestaat is omdat deze vroeger was ingesloten door allerlei huizen en een restaurant. Hierdoor is pas vrij recentelijk ontdekt dat het hier om een oude synagoge ging. Dat het gebouw omringd was door andere gebouwen, is de redding geweest van de synagoge. Hadden de Duitsers namelijk ontdekt om wat voor gebouw het ging, dan was het waarschijnlijk met de grond gelijk gemaakt. Saillant  detail is dat de Nazi's de danszaal gebruikt hebben, niet wetende dat ze feest vierden in deze speciale synagoge.

In de kelder van het monument is de “Erfurter Schatz” gevonden. Een in 1998 gevonden schat uit de 13 of 14 eeuw, die onder andere zilveren munten maar ook een unieke joodse trouwring van goud bevatte. Deze ring is in de oude synagoge te bewonderen in de kelder, net als enkele van de gevonden munten. Wanneer je de synagoge wilt bezoeken moet je je tas achter laten. Hiervoor zijn (gratis) kluisjes beschikbaar gesteld, waar je met één of twee euro munten je spullen kunt opbergen. Ook mogen er geen foto's gemaakt worden, en mag je camera dus niet mee.

Krämerbrug

Een wandeling door Erfurt brengt je ook ongetwijfeld naar de Krämerbrug. Deze 125 meter lange brug, die eerst alleen gebruikt werd als overgang, werd al snel een handelsplaats voor de lokale bevolking. Goederen werden op deze brug verkocht aan passanten. Over de jaren zijn er op de brug 32 huizen gebouwd, met in het midden een gezellig straatje. Later hebben ze het aantal woonhuizen teruggebracht door de muren te slopen en de woonruimtes samen te voegen. De huizen worden nog steeds bewoond. Je kunt de oude opzet van de huizen op de Krämerbrug nog herkennen aan de verschillende kleuren gevels. De Krämerbrug is de langste van dit type bruggen in Europa.

Ben je weg van chocolade, sla dan de Krämerbrug zeker niet over. Hier zit namelijk het Chocoladehuis van Goldhelm Schokolade (van Alex Kühn), dat het bezoeken waard is. De man heeft chocolade maken tot een kunst verheven en heeft inmiddels drie winkeltjes in Erfurt. Dit moet betekenen dat hij toch iets goed doet! Naast heerlijke chocolade maakt hij ook allerlei rode en witte wijnen die passen bij zijn chocoladecreaties.  De wijnen en de chocolade kun je proeven in zijn restaurant.

Wil je zelf ook leren hoe je chocolade moet maken, dan is het mogelijk om een workshop te volgen. Dit kan bij de winkel op Laden Krämerbrücke 12-14 (vlakbij de brug). Voor meer informatie over de chocolade : www.goldhelm-schokolade.de

Augustinerkloster Erfurt

Het Augustiner klooster werd in 1277 gebouwd en heeft een belangrijke plek in de geschiedenis gekregen door Luther. In dit klooster bestudeerde hij de leer van de katholieke kerk. Vandaag de dag kun je in het klooster overnachten om van daaruit Erfurt te verkennen. Ook vind je er het “Renaissancehof”, een erg sfeervolle binnenplaats vanuit waar je naar de kloostertuin kunt lopen. Hier zijn ook de appartementen die je voor enkele nachten kunt huren. Binnen het kloosterterrein zijn ook nog een kerk en bibliotheek te bezoeken.

Baumkronenpfad

Op zo'n 40 minuten rijden met de auto van Erfurt ligt het Hainich Nationaal Park. Dit park is bekend omdat het nog één van de weinige oerbossen heeft die in Europa te vinden zijn en waar de natuur zijn gang mag gaan. Het gebied is 16.000 hectares groot, waarvan 13.000 hectares is bebost. Het is daarmee het grootste aaneengesloten loofbosgebied in Duitsland. Het in 1997 opgerichte Heinich National Park beslaat 7500 hectares van dit gebied en heeft o.a. als doel om dit natuurgebied te beschermen.

De slogan van het park is “Let nature be nature” waarbij zonder tussenkomst van de mens het park zich kan ontwikkelen. Dit ten behoeve van de vele planten- en diersoorten die afhankelijk zijn van dit soort oude bossen. Naast allerlei verschillende soorten bomen vind je er vleermuizen, wilde zwijnen, wilde katten, reeën en meer dan 450 soorten kevers en tal van insectsoorten.

Een onderdeel van dit park is het Baumkronenpfad. Dit is een gemakkelijke wandelroute (500 meter) waarbij je tussen de boomtoppen doorloopt, op 24 meter hoogte. Het Baumkronenpfad laat een klein, maar erg mooi, stukje zien van het Hainich Nationaal Park. Wanneer je het baumkronenpfad bewandelt, heb je enkele uitzichtpunten en een grote toren waar je een erg mooi panorama uitzicht hebt over het bos en het gebied. Zeker in de lente, wanneer alles net in bloei staat, levert dit erg mooie plaatjes op.

Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk het Baumkronenpfad te bezoeken aangezien het park (vooral in het weekend) dé toeristische trekpleister is van de omgeving. Je kunt meer van het park genieten wanneer je het voor “jezelf” hebt. Het park opent om 9:30 en de entreekosten zijn €8,50 voor volwassenen. Je kunt ongeveer één a twee uur spenderen in het park wanneer je alleen het Baumkronenpfad op je gemak bezoekt. Het park is ook voor mensen in een rolstoel toegankelijk. Vanuit het Nationaal Park zijn ook enkele wandel- of fietsroutes mogelijk van twee tot twintig kilometer die op verschillende plekken in het park staan aangegeven.

Je kunt het Nationaal Park bereiken met de buslijnen 27 en 726 vanuit Eisenach en Bad Langensalza. Daarnaast is er van 1 mei tot en met 31 oktober een Hainich-Express die van Mülverstedt rechtstreeks naar Ihlefeld in het Nationaal Park rijdt.

Eten & Drinken

Populaire gebieden om te eten of te drinken vind je aan de Fishmarkt en Domplatz. Voor de echte Thüringen keuken ga je naar Gasthaus Feuerkugel aan de Michaelisstraße. Voor een goede schnitzel ga je naar Schnitzler aan de Domplatz. Hier vind je allerlei soorten schnitzel die je maar kan bedenken. Andere populaire restaurants zijn het Pavarotti aan de Fishmart en Athos aan de Domplatz. Pavarotti is een Italiaans restaurant met een van de beste pizza's en pasta's van Erfurt. Het is er altijd gezellig druk. Aan de Domplatz vind je onder andere Schnitzel, waar je alle soorten Schnitzel kan vinden die je maar kan bedenken. In Athos kun je genieten van de Griekse keuken. In Erfurt is het - zeker als de kerstmarkt er is - altijd gezellig druk. Het kan dan ook zijn dat restaurants vol zitten.

Voor een drankje ga je naar Coginto (Hefengasse 1) of naar Si Ju aan de Fishmarkt. Si Ju is een populaire plaats om op vrijdag of zaterdag uit te gaan.

Overnachten

In Erfurt heb je diverse bekende hotelketens waaronder Mecure, Radisson en Ibis. Er zijn twee hostels te vinden: Re_4 Hostel en Opera hostel. Op ongeveer vijf minuten lopen van het centrum en nabij de Citadel Petersberg zijn enkele goede hotels met parkeerplek voor de auto. Een goede manier om te verblijven in Erfurt is het huren van een appartement. In het centrum zijn meerdere appartementen te vinden die worden verhuurd door particulieren. Vaak heb je dan ook de beschikking over een keukentje.

Vervoer

Erfurt is het gemakkelijkst per ICE trein, of per auto te bereiken. Per trein zal je er ongeveer zes uur over doen vanaf de Nederlandse grens. Lees meer over met de trein naar Duitsland. Per auto is het vanaf de grens een uurtje of 5. Erfurt heeft een Umweltzone. Lees meer hierover in het artikel met de auto naar Duitsland.

Voor meer informatie kun je ook altijd even kijken op de website van het Thüringer Verkeersbureau waar veel van de informatie ook in het Nederlands te vinden is.