Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Het Bodenmeer, of Bodensee zoals het door onze oosterburen genoemd wordt, is een meer dat grenst aan Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk. Het meer is om verschillende redenen uniek, maar met name omdat er nergens anders ter wereld een meer is dat door vier verschillende landen omringd wordt. Ook het feit dat het één van Europa’s grootste meren is maakt het meer uniek. 

Het gigantische zoetwaterreservoir dat door de Rijn van vers water wordt voorzien is omringt door middeleeuwse dorpjes. Rondom het meer ligt een aantal levendige dorpen en steden die het bezoeken waard zijn. In dit artikel beperken we ons enkel tot de Duitse bezienswaardigheden.

Naast de dorpjes en steden zijn ook de tussenliggende gebieden ideaal om even helemaal in de vakantiesfeer te komen. Door het gunstige klimaat worden er in deze streek veel groente, fruit en bloemen verbouwd wat in de juiste periode van het jaar erg mooie landschappen oplevert. De Duitsers zelf hebben het Bodenmeer als vakantiebestemming al ontdekt en de regio staat dan ook bekend als prima fiets- en wandelgebied. Er zijn verschillende reisgidsen beschikbaar die één of meerdaagse tochten beschrijven rondom het Bodenmeer. Uiteraard kun je ook op eigen gelegenheid de verschillende plaatsjes en bezienswaardigheden verkennen.

Hieronder beschrijven we een aantal bestemmingen en bezienswaardigheden in de buurt die je bij een bezoek aan het Bodenmeer niet mag missen

Konstanz

Konstanz is de perfecte combinatie tussen cultuur en natuur en ligt op steenworp afstand van de Zwitserse grens. De stad heeft haar naam te danken aan de Romeinse keizer Constantius II waarvan de naam Konstanz is afgeleid. De keizer startte er voor het begin van de jaartelling een nederzetting die vandaag de dag is uitgegroeid tot een gezellige stad. De stad is bijna altijd een grote oorlog bespaard gebleven. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog is Konstanz er goed voor weggekomen, zeker wanneer je kijkt naar het nabijgelegen Friedrichshafen wat vrijwel met de grond gelijk is gemaakt. Doordat men het oude karakter altijd heeft kunnen behouden oogt de stad ook wat authentieker.

Konstanz heeft een aantal bezienswaardigheden, maar is vooral een sfeervolle plek om te verblijven terwijl je het gebied verkend. Zo zijn er een aantal kerken (o.a. Domkerk, en de Drievuldigheidskerk) en kloosters (Benedictijnenklooster en Dominicanenklooster) te vinden die je kunt bezoeken. Daarnaast kun je vanuit Konstanz gemakkelijk naar andere plekken afreizen.

Vanuit Konstanz kun je in een klein uurtje vanaf de Konstanzer Hafen een mooie boottocht maken over een deel van het Bodenmeer naar het eiland Reichenau. Reichenau, dat sinds het jaar 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een kloostereiland met drie kleine dorpjes, gelegen in het Bodenmeer. Ieder dorpje bezit een eigen middeleeuwse abdijkerk die tussen de 9e en 11e eeuw gebouwd is en die je kunt bezoeken. In de kerken zijn de zorgvuldig gerestaureerde muurschilderingen te bezichtigen.

De gezellige straatjes en leuke sfeer van Konstanz maken het een leuke plek om ook te overnachten. Hotel Constantia ligt op steenworp afstand van de Zwitserse grens en in een rustige hoek van de stad. Voor een typisch Duits avondmaal ga je het beste naar Brauhaus aan de Inselgasse 17.

Het sfeervolle stadje Konstanz is in 7 uur per auto te bereiken vanuit Nederland of in 8 uur per trein. Wil je niet zo lang reizen, dan is vliegen op Zürich het snelst om vervolgens de trein naar Konstanz te nemen.

Campus Galli

Op ongeveer 30 kilometer van het Bodenmeer, in het plaatsje Meßkirch, wordt gewerkt aan een wel zeer bijzonder project. Sinds 22 juni 2013 wordt hier het klooster van St. Gallen gebouwd, geheel op dezelfde manier zoals dat ook in de 9e eeuw gebeurde. Dit betekent dus met enkel spierkracht en de primitieve gereedschappen die destijds voorhanden waren. Een bezoek aan Campus Galli is erg de moeite waard. Je gaat weer even helemaal terug in de tijd.

Het plan voor het bouwen van het klooster kwam tot stand op het eiland Reichenau. Destijds werd het gezien als het meest ideale middeleeuwse kloostercomplex dat gebouwd kon worden. Maar tot de bouw van het klooster kwam het nooit. Tot nu!

Om het gehele klooster te bouwen zoals men het destijds getekend en bedacht had gaat ongeveer 40 jaar gaat duren. Voor de bouw zal geen stroom en moderne overalls gebruikt worden, maar kleding uit de 9e eeuw en op blote voeten (of zelf gemaakte klompen). Tijdens de bouw van het project, wat ook een klein stukje wetenschappelijk is, kun je zien hoe de mensen stapje voor stapje het klooster opbouwen en ervoor zorgen dat de hele gemeenschap zelfvoorzienend kan leven.

Een tour duurt ongeveer 1,5 uur, maar je kunt er gemakkelijk nog wat langer verblijven. Ook kun je jezelf aanmelden als vrijwilliger wanneer je wilt meebouwen aan het project.

Campus Galli Messkirch is open van 2 april tot 11 november van 10 tot 17 uur en is gesloten op maandag. Meer informatie kun je vinden op www.campus-galli.de

Friedrichshafen

Friedrichshafen is een van de stadjes rondom het Bodenmeer en is vooral bekend geworden door het bedrijf dat hier zeppelins maakte. Van 1898 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog werden in deze stad verschillende luchtschepen gemaakt die het mogelijk maakten om in korte tijd van Europa naar Amerika te reizen. De bekendste zeppelin was de LZ129 Hindenburg, tevens ook de grootste zeppelin ooit gebouwd. Het luchtschip kon in bijna 61 uur de overtocht over de oceaan maken, veel sneller dan welk (water)schip dan ooit. Door de komst van de Hindenburg werden de waterschepen gedwongen zich aan te passen en steeds luxere cabines en uitgebreide entertainment te bieden om maar te kunnen blijven concurreren met de zeppelin. Op snelheid konden ze het in ieder geval niet winnen.

Dit alles veranderde na het fatale ongeluk op 6 mei 1937 waarbij de LZ129 na de oversteek in brand vloog en 35 mensen om het leven kwamen. Mensen zagen het niet meer zitten om met een zeppelin te reizen en het bedrijf kwam in het verval.

De oorlog betekende helemaal het einde voor het bedrijf, nadat Friedrichshafen compleet werd vernield om te voorkomen dat verdere productie van wapens en zeppelins nog mogelijk waren.

Los van een bezoek aan de stad is het Zeppelin Museum, dat zich in het centrum bevindt, erg leuk om te bezoeken. In het museum met een oppervlakte van bijna 4.000 vierkante meter is de hele geschiedenis van de zeppelin terug te vinden, tot zelfs een deel van het luchtschip zelf.

In Friedrichshafen kun je verblijven in het Comfort Hotel aan de Ailinger Strasse 128.