Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 64.98 naar Munchen Nu boeken

Oktoberfest is het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan 6.5 miljoen mensen bezocht. Hoewel de naam doet vermoeden dat het festival in oktober gehouden wordt begint het al halverwege september. Om precies te zijn start het Oktoberfest de eerste zaterdag na 15 september om 12:00u wanneer de burgemeester van München “Ozapft is!” roept (het biervat is geopend!). Op de eerste zondag van oktober is het feest weer afgelopen, tenzij de eerste zondag van oktober voor de Dag van de Duitse eenheid valt op 3 oktober. Dan wordt het festival verlengd tot en met 4 oktober. Tijdens het Oktoberfest ligt het normale leven in München tussen de 16 en 18 dagen bijna helemaal stil.

Geschiedenis Oktoberfest

Het Oktoberfest vindt zijn oorsprong in 1810 toen kroonprins Lodewijk van Beieren met prinses Therese van Saxony-Hildburghausen ging trouwen en een groot feest gaf om het huwelijk te vieren. De plek waar het feest plaatsvond werd naar de prinses vernoemd en kreeg de naam “Theresienwiese”, zodat de mensen jaren later nog altijd aan het feest herinnerd zouden blijven. Inmiddels is ““Theresienwiese” in de volksmond beter bekend als “Wies’n” en wordt er nog ieder jaar het Oktoberfest gehouden. Missie geslaagd dus! Wat in 1810 vast begon als een keurig adellijk samenzijn is inmiddels uitgegroeid tot één gigantisch groot jaarlijks feest. In 2015 werd al weer de 182e editie gehouden, waarbij er opnieuw meer bezoekers dan ooit te voeren naar het festival zijn gekomen.

Al die jaren zijn de tradities goed in stand gebleven en is het nog steeds een festival voor jong en oud. Tot nu toe is het Oktoberfest nog maar 24 keer geannuleerd. Tijdens en na de oorlog en tijdens een cholera epidemie tussen 1854 en 1873. Mensen van over de hele wereld komen naar München om even alles lekker achter zich te laten en zich in het feest te mengen. Gezinnen uit heel Beieren, 20-ers en 30-erg en vele toeristen lopen bijna allemaal rond in traditionele kleding en maken er allemaal een leuk uitje van.

Het Oktoberfest

Het Oktoberfest speelt zich voornamelijk af op het Theresienwiese (het Theresiaveld) festivalterrein. Dit terrein is gratis te betreden, zodat je een leuke dag in de tal van de verschillende kermisattracties op het terrein kunt hebben, de traditionele Duitse gerechten kunt eten en je ogen uit kunt kijken naar de flink uitgedoste mensen.

Op het terrein staan ongeveer 16 grote festivaltenten, waar per tent tussen de 2.000-8.000 personen in kunnen, daarnaast is er buiten vaak een terras met vele zitplaatsen, zodat het totaal op ongeveer 10.000 man per tent uitkomt. Gigantisch! In totaal zijn er ruim 119.000 zitplekken voor alle gasten die naar het Oktoberfest komen. Indrukwekkend als je bedenkt dat deze tenten allemaal na 16 dagen weer verdwijnen. Samen maken al deze mensen er een mooi feestje van en is het ondanks de grote aantallen veelal gemoedelijk en feestelijk. In de tenten wordt gegeten, gedronken, gezongen en gedanst op de live kapelmuziek en vooral ook druk gesocialized. Doordat je soms heel erg dicht op elkaar zit, is er veel interactie met andere Oktoberfest-gangers. De sfeer is ook heel gemoedelijk. Ook al zijn er genoeg mensen die meer dan een krat bier op hebben, dan nog zijn er nauwelijks opstootjes en iedereen gedraagt zich voorbeeldig. Er zijn maar weinig plekken waar je zo gemakkelijk nieuwe contacten kunt opdoen.

Openingsoptocht

Voordat de officiële opening van het Oktoberfest plaatsvind is er voorafgaand ook de traditionele intocht van de Wiesnwirte und Brauereien. De parade start op de Josephspitalstraße en voert naar de Theresienwiese (route rood gemarkeerd op de kaart).

Op de eerste zondag is er opnieuw een optocht namelijk het Oktoberfest, Klederdracht- en Schuttersoptocht (Trachten- und Schützenzug) Een zeven kilometer lange optocht compleet met muziek, paarden, historische koetsen die door het centrum van de stad trekken. De optocht begint bij het monument van Max II en loopt tot aan de locatie van het Oktoberfest (gemarkeerd met een blauwe lijn op de kaart).

Eten en drinken

Wil je wat drinken dan zal je daarvoor naar een tent moeten. Op het terrein wordt geen alcohol verkocht en is het over het algemeen ook niet toegestaan om er te drinken. Dit heeft als voordeel dat het een stuk veiliger is op het terrein (geen glas, geen drinkende mensen waar geen beveiliging is). Eten kan zowel op het terrein als in de tenten. Een snelle hap haal je op het terrein, voor een goede typisch Duitse maaltijd ga je het beste naar een tent. Een maaltijd (in een tent) heb je vanaf ongeveer €10,- oplopend tot ongeveer €25,- voor een flink stuk vlees met kartoffeln en sauerkraut. Buiten de tent vind je vooral snacks zoals heerlijke bratwurst (€5,-) en pretzels (€4,-).

Het bier op het Oktoberfest is speciaal gebrouwen door een van de 6 grote brouwerijen uit München (Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten en Staatliches Hofbräuwhaus) en bevat gemiddeld ongeveer 13% alcohol. Veel meer dan de standaard pilsjes die je normaal geserveerd krijgt. Een liter bier kost €10,- en een beetje (max €10,50) + fooi. Bij de mannen wordt de fooi er al automatisch bij gerekend (door afronding naar boven) en aan de dames wordt het meestal netjes gevraagd.

Tenten

Wat zijn de leukste tenten om naar toe te gaan? Met keuze uit 16 verschillende tenten kan het inderdaad lastig kiezen zijn. Antwoord op de vraag is helaas niet eenvoudig. Alle tenten hebben namelijk wel wat speciaals, het is maar net wat je leuk vindt en het publiek kan natuurlijk gedurende het event wisselen. Hieronder hebben we toch geprobeerd een overzicht te maken van een aantal tenten, maar er zijn er dus nog meer. Op Oktoberfest.info is een compleet overzicht te vinden.

Hackerbräu Festzelt

De Hackerbräu Festzelt of Hacker Pschorr wordt ook de “de Hemel” genoemd. Deze bijzonder aangeklede tent zie je vrijwel op alle foto’s terug. De tent is het populairst bij Duitse jongeren zo lijkt het, maar er is nog steeds een goede mix tussen jong en oud. Muziek is ook net wat vaker iets internationaler al voort net als in alle andere tenten de traditionele Duitse feestmuziek de boventoon.

Schottenhamel Festhalle Spatenbrauw

De Armbrustschützenzelt tent is een typische Oktoberfest test. Groots, live muziek in het midden van de tent en ruim opgezet. In deze tent komt een gemixt publiek van jong tot oud en gezinnen tot vriendengroepen.

Hofbräu Festzelt

De Hofbräu Festzelt is wat ons betreft ook een aanrader. Het is een meer traditionele tent, maar met een goede mix tussen toeristen en Duitsers, wat dus bijna gegarandeerd een leuk gesprek kan opleveren. Eten is hier erg lekker en de sfeer is goed.

Augustinerbräu Festhalle

De Augustinerbräu doet de sfeer je misschien nog het meest denken aan een oud stamcafé. Een bezoek aan deze feesttent is zeker de moeite waard. Het publiek is ook zeer afwisselend en op het moment van schrijven ook veel internationale feestgangers.

Café Kaiserschmarrn

Café Kaiserschmarrn is een compleet andere tent. Hier serveren ze meer dan alleen grote glazen bier. Wanneer je de tent eenmaal gezien hebt zal je deze altijd gemakkelijk kunnen herkennen tussen alle anderen. Het eten, en met name het ontbijt of de lunch is hier een aanrader. De tent is ook een heel stukje kleiner en daardoor ook rustiger.

Ondanks de grote capaciteiten van de tenten is het op drukke dagen, zoals het weekend, niet altijd even gemakkelijk om een zit plek te bemachtigen zonder reservering. Ga je daarom met een grote groep personen dan kun je vanaf ongeveer 8 personen een tafel reserveren en ben je er zeker van dat je bij elkaar kunt zitten. De tenten zijn ingedeeld in gereserveerde gedeeltes en “vrije zitplaatsen”. Zoals we van de Duitsers gewend zijn is vrijwel alles erg goed georganiseerd in de tenten.

Ben je met een klein groepje dan is er in de meeste gevallen wel een plekje te vinden bij de vrije zitplaatsen waar je bij kunt gaan zitten, zeker door de week. Dames vinden altijd wel een vrij plekje, zelfs bij gereserveerde tafels, bijvoorbeeld waar alleen maar mannen zitten :) .

Tijdens het openingsweekend van het Oktoberfest is het ieder jaar erg druk, ook tijdens . Wil je een stuk gemakkelijker een plekje in een tent bemachtigen dan kun je beter op een doordeweekse dag gaan.

Het Oktoberfest draait vooral om eten, drinken en met elkaar praten. Doordat je niet van je plek afgaat zijn de gesprekken langer dan bijvoorbeeld in een kroeg en leer je heel veel nieuwe mensen kennen.

Afhankelijk van hoe leuk je het vindt en met wie je bent is 1 of 1.5 dag Oktoberfest wel genoeg voor de sfeer. In het weekend gaan de tenten zo rond 10 uur ‘s morgens open, ’s avonds zijn ze rond middernacht wel gesloten. Een echte afterparty bestaat niet echt, maar het uitgaansleven in München gaat op een normale manier door, dus je ziet maar weinig lederhosen na middernacht. In de stad kun je het beste naar de mooiste brouwerij van München gaan: Augustiner in de Neuhausserstrasse.

Attracties

Op het terrein staan ook tal van kermisattracties, zoals verschillende achtbanen, spookhuizen, draaimolens, reuzenrad en draaimolens. Het is een aparte combinatie na een paar liter bier, maar de optie bestaat.

Reis je met het kinderen of begin je de dag een paar leuke attracties dan kun je jezelf gemakkelijk vermaken.

Handig om te weten

Er zijn een paar tips die handig zijn om te weten. Deze hebben we hieronder op een rij gezet.

  • Iedere tent wordt beveiligd door mensen. Zij zorgen voor een veilige en prettige situatie in de tent. Het beleid is no-nonsens, dus stap opzij wanneer er ergens problemen zijn, want binnen 30 sec staan de beveiligers om je heen. Alle betrokken partijen worden de tent uitgezet bij een opstootje, uitleggen doe je buiten maar.
  • In sommige tenten is het niet toegestaan om op de banken te staan. Dit omdat er veel ongelukjes gebeuren. Op de tafels staan is nergens toegestaan. Krijg je hiervoor een waarschuwing blijf dan daarna netjes zitten. Wanneer je opnieuw op de tafels gaat staan krijg je geen tweede waarschuwing maar je vliegt er direct uit.
  • Drinken van alcohol mag alleen binnen in de tent bij de banken.
  • Pullen bier (leeg of vol) mogen niet mee naar buiten genomen worden.
  • Rugzakken worden in de meeste tenten geweigerd. Kleine handtas mogen meestal wel mee.
  • Foto’s maken met professionele camera’s is alleen toegestaan met vergunning. Stop hem dus goed weg of laat hem in het hotel. Compact camera’s & telefoons zijn geen probleem.

Soms lijkt het of er een popster de tent binnenkomt, niets is minder waar. Soms zijn jonge mannen en soms ook vrouwen zo dapper om op bank te gaan staan en onder luid gejoel van de overige feestgangers hun 1 liter bierpul in minder dan 1 minuut leeg te drinken. Als het je lukt ga je onder luid gejuich en geklap zitten, lukt het niet dan wordt je weg gejoeld.

Lederhosen en Dirnds tijdens Oktoberfest

Het is heel goed mogelijk om zonder lederhose of dirndl naar Oktoberfest te komen, maar vanwege de traditie is de aanschaf van een lederhose of dirndl geen slecht idee. Ongeveer 90% van alle mensen is traditioneel gekleed wanneer ze op het terrein zijn.  In München zijn lederhosen of dirndl’s tijdens het Oktoberfest in verschillende winkels te krijgen. Reken op ongeveer €100,-, exclusief rood-wit geblokt shirt van €30-, en traditionele sokken. Een goedkopere optie is een replica bij een carnavalswinkel in Nederland kopen. Dit kan vanaf €70,- in het leer en in katoen/polyester vanaf 20 Euro. Een replica van polyester is eigenlijk niet zo’n goed idee, want je steekt echt flink af tegen de echte lederhosen. In Nederland worden ook Delftsblauwe lederhosen verkocht. Hiermee gooi je ook gegarandeerd hoge ogen.

Wil je niet speciaal voor het Oktoberfest kleding kopen dan bestaat er ook de mogelijkheid een lederhosen of dirndl te huren bij Bavarian Outfitters (Auenstrasse 31, München). Voor €49,- per dag kun je een volledig traditionele outfit lenen. Bavarian Outfitters heeft meer dan 600 lederhosen en dirndls waardoor je ook als je in een groep graag niet allemaal hetzelfde hoeft te dragen.

Hotel vinden tijdens Oktoberfest

Tijdens de weken van het Oktoberfest zijn hotels gemiddeld zo’n 2-4 keer duurder dan normaal. Goede deals zijn te vinden wanneer je ongeveer 12 tot 8 maanden van te voren op zoek gaat naar een hotel. Veel bedrijven beginnen na deze tijd met boeken wat de prijs snel opdrijft.

Hostels zijn vaak goedkoper om in te verblijven, maar ook deze zitten snel vol. Een dormroom kost dan rond de €100,- per nacht. Kun je pas last minute wat boeken dan kan AirBnB soms een uitkomst bieden.

Eén van de andere opties waar veel Oktoberfest-gangers voor gaan is om een hotel te nemen dat iets verder van München afligt, bijvoorbeeld in Augsburg of Regensburg. Aangezien Oktoberfest zich voornamelijk overdag afspeelt, kun je dus met de trein van en naar deze plaatsjes reizen.

Er is ieder jaar ook een camping speciaal voor Oktoberfest-gangers. Op het Wies’n Camp waar ook de tenten en faciliteiten al verzorgd zijn. De huurtenten zijn overigens comfortabel voor 3 personen en niet voor 4 zoals geadverteerd.

Vervoer naar München tijdens Oktoberfest

Het is een flink eind rijden naar München met de auto. Wanneer je zelf de brandstof moet betalen (dus geen lease), dan is het waarschijnlijk voordeliger om de trein of het vliegtuig te nemen. Ook met het oog dat je na een goed feestelijk weekend ook weer terug moet rijden zouden wij openbaar vervoer aanraden.

De goedkoopste trein brengt je al voor 29 Euro enkele reis van Arnhem naar München. Het is even zoeken en je moet er vroeg bij zijn (8 maanden van te voren), want de goedkope opties zijn snel uitverkocht. Vliegen kan met KLM, Lufthansa of een van de vele andere maatschappijen vanaf Schiphol. De prijzen veranderen elke week, een retourprijs van €130,- zou te vinden moeten zijn.

In München zelf kun je het beste een auto huren als je met een groep bent, of met het openbaar vervoer reizen wanneer je in kleiner gezelschap reist. Voor het openbaar vervoer zijn verschillende vervoerstickets te kopen. Blijf je enkele dagen op het Oktoberfest dan is de 3 dagen CityTourCard een goede optie (€15,50). Hiermee kun je drie dagen lang onbeperkt gebruik maken (binnen München) van al het openbaar vervoer.