Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

De Duitse stad Trier ligt op zo’n 3,5 uur rijden van Nederland en is de zeker moeite waard om te bezoeken. Niet alleen de stad, maar ook de omgeving heeft veel te bieden. In deze stad staan veel mooie oude gebouwen uit allerlei periodes in de geschiedenis. De grote Romeinse poort en de verschillende indrukwekkende kerken zijn daar  mooie voorbeelden van.

Behalve veel oude gebouwen heeft de stad ook een gezellige uitstraling, voldoende winkelgelegenheden en allerlei plekjes waar je op een terrasje lekker mensen kunt kijken. Ieder weekend is er een kleine markt in de stad zodat de grote Markt gezellig vol staat. Ook is dit de plek om de verschillende wijntjes uit de regio te proeven. In de zomer zijn er ook de Wijnfeesten, dus mocht je dan toevallig in de stad zijn, vraag dan even naar de precieze datum en locatie.

Trier heeft verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Vele daarvan zijn gratis maar voor enkele wordt ook een entreeprijs gevraagd. Hoewel de prijzen meestal maar enkele euro’s bedragen, loont het de moeite om af te wegen wat je wel en niet wilt zien. De meeste bezienswaardigheden liggen op een paar minuten van de Hauptmarkt.

De Porta Nigra

Het paradepaardje van de stad Trier is de Porta Nigra of ‘Zwarte Poort’. De stadspoort kreeg deze naam nadat de Griekse monnik Simeon, die van 1028 tot 1035 als kluizenaar in de oosttoren van de Porta Nigra leefde, zich liet inmetselen. Dit deed hij om op die manier dichter bij God te komen. Naar aanleiding daarvan besloot men de Sint-Simeonskerk te bouwen, waarvan de stadspoort vervolgens een onderdeel werd.

Het is een van de grootste bewaard gebleven Romeinse stadpoorten ter wereld. Niet voor niets staat het bouwwerk dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. De ruim 29 hoge en 36 meter brede poort is een imposant bouwwerk aan het begin van de winkelstraat van Trier. Bijzonder is dat de blokken zandsteen niet met cement aan elkaar bevestigd zijn maar met ijzeren haken in lood. Wanneer je de Porta Nigra bezoekt kun je dit op enkele plekken nog steeds terug zien.

Voor 8 € per persoon koop je een combi-toegangsticket (geldigheidsduur 1 jaar) voor de Porta Nigra, het Amfitheater en de Kaiserthermen. Met dit ticket kan je ook 2 Romeinse bouwwerken buiten Trier bezoeken: de Romeinse villa met z’n mozaïeken in Otrang en nog iets op een half uurtje rijden van Trier.

Porta Nigra is dagelijks geopend van 9 -18 uur van april tot september. In oktober en maart is het dagelijks van 9 – 17 uur open. In November en Februari dagelijks van 9 tot 16 uur. Laatste toegang een half uur voor sluitingstijd, bij sneeuw of bij ijs is het gesloten.

Het Amfitheater

Het Amfitheater is een bouwwerk uit de tweede eeuw en werd pas in een later stadium in de stadsmuur opgenomen. Het theater, dat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, bood plaats aan maximaal 20.000 toeschouwers die vol enthousiasme naar bloederige voorstellingen en executies kwamen kijken. Tegenwoordig is het theater nog zeer in trek voor openlucht optredens, zoals het Antikenfestspiele, mede dankzij de uitstekende akoestiek. Bloederige voorstellingen en executies zijn er in ieder geval niet meer te bekijken.

Het Amfitheater ligt op ongeveer 15 minuten wandelen van de Dom aan de rand van de stad. Wanneer je de € 3 entree in je zak wilt houden, kan je dit theater ook bekijken wanneer je 200 meter voorbij de ingang het heuveltje oploopt. Er valt immers niet zo heel veel te zien. Wel eens leuk om te bekijken wanneer je een combiticket hebt waar dit bij inbegrepen zit.

Het Amfitheater is dagelijks geopend van 9-18 uur. In oktober en maart is het dagelijks van 9 – 17 uur open. In November en Februari dagelijks van 9 tot 16 uur. Laatste toegang een half uur voor sluitingstijd, bij sneeuw of bij ijs is het gesloten.

De Kaiserthermen

De Kaiserthermen of keizerbaden is een badpaleis van 250 bij 145 meter uit het begin van de vierde eeuw. Het gebouw werd echter nooit afgewerkt en kreeg een nieuwe bestemming als kazerne voor de keizerlijke lijfgarde te paard.

De keizerbaden zijn volgens ons de moeite niet waard om een toegangsticket te kopen (3 €) .

Hauptmarkt & St. Gangolf

De Trierse ‘Hauptmarkt of Grote Markt, doet al sinds 958 dienst als marktplaats. De middeleeuwse markt verhuisde in 958 van de Moezeloever naar de huidige plek. Eromheen vind je verschillende mooie vakwerkhuizen, zoals de ‘Steipe’ dat nu onderdak biedt aan een speelgoedmuseum, het ‘Rote Haus’ en een prachtig pand waarin nu de McDonalds gehuisvest is. In de winter is de Grote Markt het centrum van de Kerstmarkt, in de zomer en op zaterdagen vind je hier diverse kraampjes waar spulletjes te koop worden aangeboden.

Via een toegangspoortje, dat uitkijkt op de markt, kom je in de Sint-Gangolfkerk. Deze parochiekerk staat op de plek van een door de Vikingen verwoeste voorganger uit de tiende eeuw. Of hier nog iets van te zien is weten we helaas niet. Wat we wel weten is dat de toren in 1507 met twee verdiepingen werd verhoogd om zo de torens van de Dom te overtreffen.

De kerk is dagelijks geopend van 7 tot 18 uur, tijdens kerkdiensten voor bezichtiging gesloten.

Dreikönigenhaus

Wanneer je vanaf de Porta Nigra naar de Hauptmarkt wandelt kom je via de winkelstraat voorbij het Dreikönigenhaus. Dit is een van de weinige gebouwen uit de Middeleeuwen die bewaard gebleven zijn en een van de oudste stenen gebouwen in Duitsland. De rood-gele Moorse versiering aan de boogramen is heel intens. Het bijzondere aan deze woning is dat de oorspronkelijke voordeur, op de 1e verdieping, enkel via een trapladder bereikbaar is. Dit was omdat de stad geen standsmuur bezat en men zich op deze manier toch kon beschermen.

Je kunt het Dreikönigenhaus bezoeken tijdens de openingsuren van het café.

De Dom & Onze Lieve Vrouwekerk

De St. Petrusdom van Trier of kortweg Dom bestaat uit twee gedeeltes. Een Romeins deel en een Middeleeuws deel. De kern van 40 x 40 meter met muren tot wel 25 meter hoog komen uit de Romeinse tijd. Twee derde van de huidige Dom kerk is in de laatste 1500 jaar gebouwd. Opvallend is dat de Kerk pal tegen de andere mooie kerk is gebouwd, namelijk de Onze Lieve Vrouwekerk. Deze oudste gotische kerk in Duitsland is door de bouwmeesters van Lotharingen gebouwd. Vanaf één punt (aangegeven door een zwarte tegel bij de west ingang) kun je alle afbeeldingen van de twaalf apostelen zien op de dragende zuilen.

De Basilica en het Keurvorstelijk paleis

Dit grote bakstenen gebouw van 33 meter hoog dat vroeger dienstdeed als ontvangsthal voor de Romeinse keizers is indrukwekkend groot. De Keizerlijke Troonzaal is rond het jaar 310 gebouwd en het dak is er pas 40 jaar later op gezet. De westelijke muur bestaat grotendeels nog steeds uit het originele metselwerk uit die tijd. De ontwerpers van het gebouw hebben met het perspectief gespeeld. Hierdoor lijkt het gebouw nog groter dan het in werkelijkheid is.

Tegenwoordig is er een evangelische kerk in het gebouw ondergebracht. De leegte en grootsheid van de ruimte maken je wel eventjes stil. In de kerk worden foto's van de restauratie tentoongesteld.

Naast de Basilica ligt het roze Renaissancistische keurvorstelijk paleis. Het paleis is niet te bezoeken, omdat er administratieve diensten in zijn ondergebracht. Je kan wel door de tuinen wandelen om zo de Kaiserthermen te bereiken. Ook vind je in de tuin een gezellig tentje waar je iets kunt drinken en wat lekkers kunt kopen.

Romeinse brug

Toen de Romeinen een straat aanlegden van Lyon naar de Rijn, bouwden ze hier in Trier een houten brug. Tot op heden is dit het oudste Romeinse bouwwerk in Duitsland waarvan het bouwjaar ook bekend is. De fundamenten van de pijlers van een tweede brug uit het jaar 71 zijn in de beddingen bij laag water zichtbaar. De Römerbrücke staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wanneer je met de auto komt, kun je het beste gratis buiten het stadscentrum parkeren. Er rijden de gehele dag frequent bussen naar de Porta Nigra. Mocht je liever wel in het centrum parkeren dan kan dit heel dicht bij Porta Nigra voor ongeveer €2,- per uur.