Eline Spieker Geschreven door elinesp. Foto door: Erik

Een stad waar je misschien niet meteen aan zult denken als je op het punt staat een citytrip te plannen is Dresden. Zonde! In Dresden zijn meer dan 40 musea, de één nog indrukwekkender dan de andere. Daarnaast heeft de stad nog tal van andere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. 

Dresden is gelegen in Oost-Duitsland aan de rivier de Elbe en is de hoofdstad van de deelstaat Saksen. De stad telt op dit moment iets meer dan een half miljoen inwoners.

In 1945 is Dresden gebombardeerd en is een groot deel van de stad verwoest. Na de Duitse hereniging werd besloten om de stad weer zoveel mogelijk zijn vooroorlogse karakter terug te geven en veel historische gebouwen te herbouwen of te renoveren. Tot op de dag van vandaag wordt hieraan gewerkt. 

De twee wijken van Dresden waar het meeste te zien is, zijn de Altstadt en de Neustadt. In de Neustadt kun je veel kleine winkeltjes, kroegen en restaurantjes vinden. In dit deel van de stad wonen veel studenten. Ook de meeste hostels vind je in de Neustadt. In de Altstadt vind je de meeste musea en andere bezienswaardigheden, maar ook hier zijn restaurants te vinden, vaak wel iets duurder. 

Van en naar Dresden

Dresden is en van de meest oostelijk gelegen steden van Duitsland en met de auto zal je er vanaf Amsterdam zeker zeven uur over doen om er te komen. Een andere optie is om met easyjet of ryanair naar Berlijn (Schönefeld of Tegel) te vliegen en vanaf daar de bus te pakken naar Dresden. Deze bus gaat acht keer per dag en kost als je op tijd reserveert maar negen euro. De bus zet je af in het centrum of op het centraal station van Dresden. De bus doet er iets minder dan twee uur over. Dresden zelf heeft ook een vliegveld, maar de vluchten hiernaartoe zijn een stuk duurder.

Bezienswaardigheden

De Gemäldegalerie Alte Meister (oude meesters) bevindt zich in het gebouw de 'Zwinger', een gigantisch barok bouwwerk dat je sowieso wilt zien (al ga je niet naar binnen). Een kaartje voor dit museum kost 10 euro, 7,50 voor studenten. Binnen vind je vooral werken uit de Renaissance maar ook erg veel  Nederlandse en Vlaamse werken. Er is op dit moment zelfs een tijdelijke tentoonstelling geweid aan werken van Vermeer. Het meest beroemde werk wat je in dit museum kunt vinden is de Sixtijnse Madonna van Rafael met waarschijnlijk de twee meest bekende engeltjes ter wereld. Het museum is enorm groot, en voordat je echt alles bekeken hebt, ben je zo een paar uur verder. Het museum is gesloten op maandag, en op alle andere dagen open van 10 tot 18. (tram 4,8,9, Theaterplatz)

Als je de oude meesters zat bent, of in het algemeen wat meer van moderne kunst houdt kun je naar de Galerie Neue Meister, waar je werken kunt vinden vanaf de 19e eeuw tot en met nu. De galerie is te vinden in het Albertinum. (tram 3,7, Synagoge). 

Op loopafstand van het Albertinum kun je de Frauenkirche vinden, die je, als er geen concert wordt gegeven, ook kunt beklimmen. De kerk wordt in de stad als het symbool van verzoening en wederopbouw gezien. Drie keer per dag wordt er een rondleiding gegeven. 

In het 'Residenzschloss' (op zich alweer de moeite waard om te bekijken) kun je verschillende exposities bekijken. In het Neues Grünes Gewölbe zie je  meer dan 1000 verzamelde stukken kunst uit de Renaissance en Barok, variërend van sieraden to bestek en kleding. Een kaartje kost 10 euro, 7,5 euro voor studenten. (tram 4,8,9, Theaterplatz). 

Het echte hoogtepunt in het Residenzschloss is echter niet het  Neues Grünes Gewölbe, maar het Historisches Grünes Gewölbe. Daar is een gerestaureerde schatkamer te zien met meer dan 3000 stukken van juweliers en goudsmeden. De architectuur binnen de schatkamer is in Barokke stijl en alle pracht en praal (kitsch?) is enorm indrukwekkend. Een kaartje kost 10 euro. 

Een bezienswaardigheid van een hele andere orde, maar wel erg leuk om te bezoeken is Pfunds Molkerei, één van de oudste kaaswinkels van Europa. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat de winkel eruit ziet als een oud prentenboek en ze er honderden verschillende soorten kaas verkopen. En ondanks dat dit een toeristische trekpleister is, is de kaas gewoon normaal geprijsd. Naast kaas verkopen ze er nog andere zuivelproducten en veel geschenkverpakkingen. Je hoeft voor de winkel geen entree te betalen, maar er wordt wel min of meer verwacht dat je er iets koopt, al is het maar een klein stukje kaas. Het is (jammer genoeg) niet toegestaan om in de winkel foto's te maken. 

De Semperoper wordt omschreven als het mooiste operagebouw van Europa, en als je het gebouw ziet, kun je je daar alles bij voorstellen. Het operagebouw is zowel van binnen als van buiten helemaal in barokke stijl gebouwd en is erg populair onder de Dresdenaren. Kaartjes voor de opera zijn niet goedkoop, tussen de 20 en 50 euro voor de vierde rang.

Maar als je eenmaal binnen bent, kun je zien dat je geld goed besteed is. Het gebouw  ziet er nog compleet vooroorlogs uit (in positieve zin) en ook op de opera's zelf is niet beknibbeld. In de orkestbak zitten zeker 50 muzikanten die de opera begeleiden en ook de decors mogen er zijn. Als je bang bent dat je een opera in het Duits niet goed kunt volgen, kun je altijd een beetje vals spelen en gaan voor een verhaal dat je al kent. Vaak spelen er bijvoorbeeld sprookjes. (tram 4,8,9, Theaterplatz). 

Dresden-City-Card

Als je meerdere dagen in Dresden wilt blijven, of meerdere musea wilt bezoeken, kan het voordelig zijn om een Dresden-City-Card aan te schaffen. De Dresden-City-Card kost 21 euro en geeft je daarna 48 uur gratis toegang tot onder andere de Galerie Neue Meister, Galerie Alte Meister, Neues  Grünes Gewölbe, Rüstkammer en nog veel meer musea. Ook reis je gedurende 48 uur gratis met het openbaar vervoer. Daarnaast krijg je nog korting op rondleidingen door de stad en in verschillende winkels en restaurants. De kaart is te verkrijgen bij de Tourist-Information Dresden, Schloßstraße 2, Dresden. Een voordeel van de kaart is dat deze pas ingaat op het moment dat je de datum en de tijd invult.

Openbaar vervoer

In Dresden kun je je gemakkelijk verplaatsen met de bus of de tram. Een tramkaartje kost 2 euro, hier kun je een uur mee reizen. De trams komen heel regelmatig en zijn snel. Het centraal station van Dresden ligt vrij dichtbij het centrum (Altstadt) en is makkelijk te bereiken. 

Eten en drinken

Op zondagochtend kun je in de meeste lunchrooms/restaurants in Dresden genieten van een brunch. De meeste brunches starten rond 10.00 en voor een vast bedrag (tussen 10 en 20 euro) kun je gebruik maken van een uitgebreid buffet. Ook het drinken is hier bij inbegrepen. De brunch is erg populair en het zit op zondagochtend dan ook gezellig vol. Bij Café Central op de Altmarkt 6 kun je een heerlijke brunch krijgen en kijk je uit op het plein. Op de website van het café kun je een bon uitprinten voor een extra gratis koffie of thee. 

Ayers Rock is een Australisch restaurant in de Altstadt. Hier kun je naast 'gewone' gerechten, ook krokodil, struisvogel en kangoeroe eten. Vooral de kangoeroe is een echte aanrader. En vergeet niet om er een Australisch wijntje bij te drinken! De bediening is ontzettend vriendelijk en er is elke avond live-muziek, soms is dat een bandje, soms alleen een pianist.

Vlakbij de Frauenkirche kun je een sushi / Japans / Chinees restaurant vinden, de Q-bar. Hier kun je een daghap eten voor nog geen 10 euro, en ook de sushi is niet duur. Alles wordt vers gemaakt, maar de bediening spreekt erg slecht Duits en Engels. Met een beetje aanwijzen op de kaart kom je er echter wel uit. (Am Neumarkt 1,Dresden). 

Als je eens echt traditioneel op zijn Duits uit eten wilt, is het Brauhaus am Waldschlösschen een goede keus. Dit is nog een originele brouwerij waar je elke zondag voor 3,90 een liter bier krijgt. Het eten is lekker en het uitzicht (over de Elbe) fenomenaal.

Ook is er elke avond live muziek, of je daar zo blij mee moet zijn is een ander verhaal.

In de zomer is er, zoals bij veel horecagelegenheden in Dresden een echte 'Biergarten' waar je op een groot terras aan lange tafels van je bier kunt genieten. 

Mocht je Mexicaans willen gaan eten, in de Neustadt vind je Espitas een heerlijk Mexicaans restaurant waar vooral de salades super zijn. Bestel niet per ongeluk te veel, het is er erg goedkoop maar de porties zijn vrij groot. Espitas staat naast het lekkere eten ook bekend om de heerlijke cocktails. Voor nog geen vijf euro krijg je de lekkerste cocktails, voor tien euro krijg je een 'pitcher', een liter. In het weekend en op feestdagen kun je bij Espitas voor 6,90 onbeperkt ontbijten.