Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik Advertorial

De omgeving van de stad Weimar is een erg mooi fiets- en wandelgebied, maar dat is (nog) niet waarom de stad bekend staat. Dat is namelijk vooral door het Goethe en Schiller archief, waardoor een groot gedeelte van het centrum van Weimar op het UNESCO-wereldcultuurerfgoed is geplaatst. Je vindt hier onder andere bijna het volledige particuliere bezit van Goethe. Weimar ligt in de deelstaat Thüringen.

Vlakbij de stad Weimar ligt het voormalige concentratiekamp Buchenwald. In dit concentratiekamp stierven 56.000 mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit vele landen van Europa: Joden, christenen, communisten, Sinti & Roma en homoseksuelen. Jaarlijks komen er 400.000 bezoekers naar dit concentratiekamp om de doden te herdenken.

Bezienswaardigheden in Weimar

De stad Weimar zelf heeft een gezellige sfeer en voelt iets moderner aan dan bijvoorbeeld Erfurt, met zeker zoveel terrasjes. Door de straten rijden koetsen die je kunt huren om een rondrit door de stad langs alle hoogtepunten te maken. Reizigers die voor de cultuur komen, is aan te raden een gids te nemen die je uitleg geeft over alle gebouwen, monumenten en personen uit deze streek. Zonder gids is het waarschijnlijk minder duidelijk hoe de geschiedenis van de stad in elkaar zit en welke rol deze in de geschiedenis gespeeld heeft.

Bauhaus Universiteit

Het staatsbedrijf Bauhaus werd in 1919 door Walter Gropius in Weimar gevestigd. Te bezichtigen zijn het Bauhaus-museum, het Haus am Horn en de huidige Bauhaus Universiteit met veel sporen van het Bauhaus. Wanneer je geïnteresseerd bent in kunst, is het aan te raden om de Bauhaus-wandeling met studenten van de universiteit te maken. Heb je verder niets met kunst dan kun je het beste deze bezienswaardigheid overslaan. 

De Hertogin Anna Amalia Bibliotheek

Deze bibliotheek heeft een unieke kunst- en boekenverzameling en is bekend om zijn bouwstijl. Een brand in 2004 heeft grote schade aangericht  aan de bibliotheek, maar deze is sinds 2007 weer heropend.

Park an der Ilm

Dit park aan de rand van de stad is een mooie plek om even lekker te gaan zitten op het gras en van de omgeving te genieten. Je vindt in het park ook het zomerhuis van Goethe. Je kunt het park gemakkelijk te voet vanuit het stadscentrum bereiken. 

Goethe-en Schiller-monument

Dit standbeeld staat op de Theaterplatz ter nagedachtenis van Goethe en Schiller. Opmerkelijk is dat Goethe en Schiller even groot zijn weergegeven op het monument. Schiller was namelijk behoorlijk wat groter met zijn 1.90m ten opzichte van de 1.69m van Goethe.

Festivals

Ieder tweede weekend van oktober is er de Zwiebelmarkt (Uienmarkt). Het is het grootste volksfeest van Thüringen en dat voor al meer dan 350 jaar.

Fietsen

Wil je wat verder van het stadje de boel verkennen, dan is het mogelijk om fietsen te huren en samen met een gids door het heuvelachtige landschap te fietsen. Naast gewone fietsen kun je ook mountainbikes en fietsen met een elektrische hulpmotor huren. Bij het toeristenbureau zijn kaarten te krijgen met verschillende routes. De 32 kilometer lange route van Weimar naar Bad Sulza via Apolda is aan te raden. Deze redelijke gemakkelijke route voert je langs het Goethe tuinhuis en weilanden die in mei al mooi in bloei staan. Op drie kwart van de route ligt de Historische molen van Eberstedt waar je weer even kunt uitrusten om de laatste etappe van de fietstocht te nemen. Eventueel kun je ook overnachten in een van de drijvende hutten die op dat park aanwezig zijn.

Het fietsen in deze regio is goed te doen ondanks de redelijk steile heuvels waar je af en toe overheen moet fietsen. Iedere heuvel voelt als een overwinning, wanneer je eenmaal weer boven aan de top bent gekomen.

Spa

Wanneer je de fietstocht combineert met een bezoek aan Bad Sulza, kun je na je fietstocht gebruik maken van de spa Toskanaworld Therme om weer even tot rust te komen en je spieren te laten masseren.

Toskanaworld Therme is een ruim opgezette spa waar je (met badkleding) kunt relaxen in een van de verschillende zoutwater baden. Vooral het buitenbad is aan te raden waarbij je vanuit het bad uitkijkt over heuvels en groene velden. Ook is dit bad ideaal om weer af te koelen wanneer je uit de sauna bent gestapt.

Kunsthandwerkmarkt am Schloss Kromsdorf

Ieder jaar rond de mei-maand wordt er een kunsthandwerkmarkt gehouden binnen de kasteelmuren van Kromsdorf. Op deze kleine maar sfeervolle markt zijn allerlei (handgemaakte) kunstvoorwerpen te zien en te koop. Naast dat de spullen tentoon gesteld liggen kun je ook zien hoe sommige kunstwerken gemaakt worden. De gehele markt is in stijl met het oude kasteel opgezet, waarbij je even het idee hebt dat je helemaal terug in de riddertijd bent. Voor het bekijken van de markt wordt een kleine entree prijs gevraagd.

Voor meer informatie kun je ook altijd even kijken op de website van het Thüringer Verkeersbureau waar veel van de informatie ook in het Nederlands te vinden is.

Vervoer naar Weimar

Met de trein vanuit Nederland is het zo'n 7 tot 8 uur reizen naar Weimar, met diverse overstappen. Met de auto is het vanaf de grens circa 5 uur rijden. Lees meer over met eigen vervoer naar Duitsland.