Auto rijden in Duitsland

Een weekendje Duitsland (of zelfs een dagje Duitsland als je bij de grens woont) is met eigen auto goed te doen. Vanaf Utrecht zijn verschillende steden als Berlijn (6 uur), Hamburg (4,5 uur) en Keulen (2,5 uur) binnen afzienbare rijafstand. Ook al merk je haast niet dat je Duitsland inrijdt, het is goed om van te voren even de verkeersregels in Duitsland te bekijken. Zo kom je niet voor de verrassing te staan dat je een stad niet in mag omdat je geen Umweltplakette hebt aangeschaft. En is op de autobahn nu echt onbeperkte snelheid toegestaan?

Maximumsnelheden

Wie aan Duitsland denkt, denkt aan onbeperkt hard rijden over de autobahn. De maximumsnelheid op autosnelwegen is inderdaad in principe onbeperkt. Met name op de buitenste rijstrook kunnen auto’s enorm hard rijden. Ook al lijkt de limiet onbeperkt, er zijn autosnelwegen waar regelmatig beperkingen aan de snelheid worden opgelegd. Let dus goed op de borden. De advies snelheid is - ondanks geen echte limiet -130 km/u. Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km/h. Buiten de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 100 km/h.

Benzinestations en verzorgingsplaatsen

Onderweg kom je langs de snelweg in Duitsland met enige regelmaat benzinestations tegen en plekken waar je kan eten en drinken. Ooit was de afspraak dat grotere verzorgingsplaatsen om de 60 kilometer beschikbaar moesten zijn. Rasthof en Raststätte liggen aan de snelweg. Een Autohof ligt bij een afslag en dan ga je dus de snelweg af. Bij de meeste restaurants van Sanifair krijg je bij het toilet een kortingsbon voor je eten. Je betaalt dan 70 cent maar je krijgt een kortingsbon van 50 cent. Je kunt dus beter eerst naar het toilet gaan voordat je je eten en/of drinken afrekent.

Winterse omstandigheden

In de winter zijn de winterbanden verplicht in Duitsland. Dit mogen ook allweather banden zijn en de Mud&Snowbanden. In Duitsland wordt een minimum profiel  van 4mm aangeraden, maar in principe is 1,6 mm ook toegestaan.  Ook moet je erop letten dat zodra het winter is, je anti-vries vloeistof in je ruitenwisservloeistof hebt. Dit is verplicht anders kun je een boete riskeren. Sneeuwkettingen zijn in sommige delen van Duitsland verplicht.

Milieuzone – Umweltzone

In Duitsland is een groot deel van de steden alleen toegankelijk met een zogeheten Umweltplakette (milieusticker). Dit wordt ook wel de Umweltzone (milieuzone) genoemd.  Op deze manier worden schadelijkere auto’s geweerd uit de Duitse steden. De  Umweltzones worden met een bord aangegeven. Je mag deze zone alleen betreden met de juiste sticker. Oorspronkelijk waren er stickers in de kleuren groen, geel  en rood. Over het algemeen geldt dat groene stickers overal in mogen waar een milieuzone is ingesteld. De rode stickers worden nergens toegelaten en op dit moment zijn ook auto's met gele stickers in geen enkele milieuzone meer welkom. Welke sticker je krijgt, hangt af van je auto.  Je zal je afvragen waarom je een milieusticker zou aanvragen als je in categorie ‘geel' of 'rood valt. Maar stel dat je per ongeluk wel in een milieuzone komt en je hebt géén sticker dan krijg je een boete. 

Een milieusticker kun je van te voren aanvragen via bijvoorbeeld de ANWB. Hiervoor dien je je kentekenbewijs mee te nemen omdat de sticker op basis van het kenteken wordt toegekend.  De verwerking duurt 5 werkdagen. Mocht je onverhoopt deze tijd niet hebben, dan kun je in Duitsland bij garages die mogen keuren, een sticker aanvragen. Ook hier heb je je kentekenbewijs nodig. Je krijgt de sticker dan meteen mee. De kosten kunnen verschillen. Er is geen vast tarief. Je kunt de Umweltplakette krijgen bij alle ARAL-Tankstelle. De meeste verkopen de Plaketten en je vind deze tankstations op een heleboel plekken in Duitsland. De sticker wordt rechts onderin, vanuit de auto bekeken, op het raam geplakt. Dus aan de kant van de bijrijder. Als je geen sticker hebt of hij is op de verkeerde plek aangebracht, dan riskeer je een boete. Deze boete bedraagt €40,00. Een milieusticker kost bij de ANWB 13,95. Tel uit je winst!

Steden als Berlijn, Frankfurt en Bremen hebben allemaal een Umweltzone ingesteld. De autosnelwegen zijn uitgezonderd. Dus als je op doorreis bent naar Zwitserland of Oostenrijk dan heb je geen milieusticker nodig. Op de website Umwelt Plakette vind je uitgebreidere en gedetailleerdere informatie.  Zo staan er per stad kaarten op met de grenzen van de zones. Als je op doorreis bent, kijk dan ook goed waar je hotel zich bevindt. Sommige hotels aan de autosnelwegen zijn uitgesloten van de milieuzone maar soms bevinden deze hotels zich aan de rand van de stad en moet je een zijstraat in om er te komen. In dat geval valt het hotel vaak wel onder de milieuzone. 

Verder is er in steeds meer steden een dieselverbod van kracht. Dit wordt in Duitse termen ook wel "Durchfahrtbeschränkingen' genoemd. Een actuele lijst van dieselverboden in Duitsland vind je op de website van het Umwelt Bundesambt. 

Parkeren in steden

In de grotere Duitse steden zul je in de binnenstad vaak moeten parkeren in dure parkeergarages. Maar ook in Duitsland heeft de Park & Ride haar intrede gedaan. Deze locaties liggen vaak langs een S bahn station en binnen 15 minuten ben je vanaf deze locaties in de binnenstad. Sommige Park & Ride parkeerplaatsen zijn gratis.

Geschreven door Lisan Kerstens op 31 Mar 2023 13:34.

  1. colonel 30 Jan 2014 10:19

    Misschien handig om het volgende er ook bij te vermelden, dit was voor mij een grote vraag. Ik citeer "All-weatherbanden zijn ook toegestaan, net als zogenaamde Mud&Snow-banden (M+S). Het profiel van alle banden moet minimaal 1,6 mm zijn maar de Duitse overheid raadt een minimum van 4 mm aan."

  2. menasil 30 Jan 2014 10:37

    Dank je wel voor je feedback, ik zal het in de tekst gaan verwerken!

  3. Erik 31 Jan 2014 19:18

    Nuttig en handig artikel ! Vanaf wanneer wordt er gerekend dat het winter is? Bij een bepaalde temperatuur of weersomstandigheden of tussen bepaalde maanden? Dus met andere woorden vanaf welk moment moet je winterbanden hebben in Duitsland?

  4. Globetrot 31 Jan 2014 19:47

    Winterbanden zijn alleen verplicht bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Er zijn in Duitsland geen bepaalde periodes waarin je met winterbanden moet rijden. In pricipe kan het dus heel goed gebeuren dat je in april met winterbanden moet rijden omdat het winters weer is....

  5. menasil 31 Jan 2014 22:43

    Ja dat is het lastige, je weet van te voren niet zo goed wanneer winterbanden nu verplicht zijn omdat het ligt aan de omstandigheden. Mocht je de banden echt niet hebben, en je krijgt een ongeluk, ben je altijd fout....

  6. Guylian1988 26 Oct 2014 12:06

    Ik woon in Duitsland en aangezien het nu nog goed weer is, leggen ze nu al winterbanden onder de auto's. Aangezien er nu al in sommige gebieden gesneeuwd heeft. Dus mocht je richting Duitsland gaat, leg ze eronder;)

  7. chrisenhanny 26 Oct 2014 14:01

    Dus ik moet mijn mijn Duc diesel uit 1989 altijd dei rode sticker hebben?
    Ondanks dat ik weet dat ik "nergens" mag komen?
    Chris Almelo

    En mij T-2 uit 78 is helemaal van de zwarte dus...:>)))

  8. Guylian1988 26 Oct 2014 18:51

    Aangezien je een oude diesel hebt, zou dat inderdaad het geval zijn. Zolang je niet in de grote steden komt, kan je eigenlijk overal komen

  9. chrisdevries 26 Oct 2014 20:27

    Ok. Dus zodra ik zo'n milieu bord zie trek ik de handrem wel aan

Cached Page - Parse time: 0.028778791427612