Lisan Kerstens Geschreven door menasil.

Een weekendje Duitsland (of zelfs een dagje Duitsland als je bij de grens woont) is met eigen auto goed te doen. Vanaf Utrecht zijn verschillende steden als Berlijn (6 uur), Hamburg (4,5 uur) en Keulen (2,5 uur) binnen afzienbare rijafstand. Ook al merk je haast niet dat je Duitsland inrijdt, het is goed om van te voren even de verkeersregels in Duitsland te bekijken. Zo kom je niet voor de verrassing te staan dat je een stad niet in mag omdat je geen Umweltplakette hebt aangeschaft. En is op de autobahn nu echt onbeperkte snelheid toegestaan?

Maximumsnelheden

Wie aan Duitsland denkt, denkt aan onbeperkt hard rijden over de autobahn. De maximumsnelheid op autosnelwegen is inderdaad in principe onbeperkt. Met name op de buitenste rijdstrook kunnen auto’s enorm hard rijden. Ook al lijkt de limiet onbeperkt, er zijn autosnelwegen waar regelmatig beperkingen aan de snelheid worden opgelegd. Let dus goed op de borden. De advies snelheid is - ondanks geen echte limiet -130 km/u. Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km/h. Buiten de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 100 km/h.

Benzinestations en verzorgingsplaatsen

Onderweg kom je langs de snelweg in Duitsland met enige regelmaat benzinestations tegen en plekken waar je kan eten en drinken. Ooit was de afspraak dat grotere verzorgingsplaatsen om de 60 kilometer beschikbaar moesten zijn. Rasthof en Raststätte liggen aan de snelweg. Een Autohof ligt bij een afslag en dan ga je dus de snelweg af. Bij de meeste restaurants van Sanifair krijg je bij het toilet een kortingsbon voor je eten. Je betaalt dan 70 cent maar je krijgt een kortingsbon van 50 cent. Je kunt dus beter eerst naar het toilet gaan voordat je je eten en/of drinken afrekent.

Winterse omstandigheden

In de winter zijn de winterbanden verplicht in Duitsland. Dit mogen ook allweather banden zijn en de Mud&Snowbanden. In Duitsland wordt een minimum profiel  van 4mm aangeraden, maar in principe is 1,6 mm ook toegestaan.  Ook moet je erop letten dat zodra het winter is, je anti-vries vloeistof in je ruitenwisservloeistof hebt. Dit is verplicht anders kun je een boete riskeren. Sneeuwkettingen zijn in sommige delen van Duitsland verplicht.

Milieuzone – Umweltzone

In Duitsland is een groot deel van de steden alleen toegankelijk met een zogeheten Umweltplakette (milieusticker). Dit wordt ook wel de Umweltzone (milieuzone) genoemd.  Op deze manier worden schadelijkere auto’s geweerd uit de Duitse steden. De  Umweltzones worden met een bord aangegeven. Je mag deze zone alleen betreden met de juiste sticker.  Stickers zijn er in de kleuren groen, geel  en rood. Over het algemeen geldt dat groene stickers overal in mogen. De rode stickers worden nergens toegelaten en op termijn worden ook gele stickers waarschijnlijk nergens meer toegelaten. Welke sticker je krijgt, hangt af van je auto.  Vaak worden oudere auto’s niet meer toegelaten.

Een milieusticker kun je van te voren aanvragen via bijvoorbeeld de ANWB. Hiervoor dien je je kentekenbewijs mee te nemen omdat de sticker op basis van het kenteken wordt toegekend.  De verwerking duurt 5 werkdagen. Mocht je onverhoopt deze tijd niet hebben, dan kun je in Duitsland bij een garage die mogen keuren, een sticker aanvragen. Ook hier heb je je kentekenbewijs nodig. Je krijgt de sticker dan meteen mee. De kosten kunnen verschillen, maar zijn meestal wel wat goedkoper, alleen duren wat langer. Er is geen vast tarief. Je kunt de Umweltplakette krijgen bij alle ARAL-Tankstelle. De meeste verkopen de Plaketten en je vind deze tankstations op een heleboel plekken in Duitsland. De sticker wordt rechts onderin vanuit de auto bekeken, op het raam geplakt. Dus aan de kant van de bijrijder. Als je geen sticker hebt of hij is op de verkeerde plek aangebracht, dan loop je de kans op een boete. Deze boete bedraagt €40,00. Een sticker kost bij de ANWB 17,95. Tel uit je winst!

Steden als Berlijn, Frankfurt en Bremen hebben allemaal een Umweltzone ingesteld. Op de website www.umwelt-plakette.de vind je uitgebreidere en gedetailleerdere informatie.  Zo staan er per stad kaarten op met de grenzen van de zones. Als je op doorreis bent, kijk dan ook goed waar je hotel zich bevindt. Sommige hotels aan de autosnelwegen zijn uitgesloten van de milieuzone maar soms bevinden ze zich aan de rand. De autosnelwegen zijn uitgezonderd.

Parkeren in steden

In de grotere Duitse steden zul je in de binnenstad vaak moeten parkeren in dure parkeergarages. Maar ook in Duitsland heeft de Park & Ride haar intrede gedaan. Deze locaties liggen vaak langs een S bahn station en binnen 15 minuten ben je vanaf deze locaties in de binnenstad. Sommige Park & Ride parkeerplaatsen zijn gratis.