Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Aachen (Aken) is een Duitse stad net over de grens met Maastricht naast Heerlen. De stad heeft een mooie dom en een leuke stadcentrum vol oude gebouwen en grappige fonteinen. Ook zijn er diverse musea wat Aachen een leuke weekend of dagtrip maakt, vooral bij mooi weer op dagen dat de winkels ook open zijn.

Vervoer

Aachen is vanuit Nederland en België goed bereikbaar met eigen vervoer. Op loopafstand van het centrum zijn diverse parkeergarages. Deze zijn met 1 euro per 30min (op zondag 1 euro per uur) wel prijzig dus wanneer je echt een hele dag gaat kan je ook voor een goedkopere P&R kiezen. Vanuit Nederland gaat er ook een keer per uur een trein tussen Heerlen en Aachen. Vanuit België is de treinverbinding betere met meerdere treinen per uur waaronder de Thalys vanuit Brussel.

Bezienswaardigheden Aachen

De Dom & Domschatkamer

De Dom staat niet voor niets op de Unesco World heritage site. De kerk is van binnen uitbundig beschilderd en heeft imposante glas in lood ramen.  In de kerk zijn ook de graven van veel oude Duitse koningen, waaronder Karel de Grote, te vinden. De kerk zelf is gratis te bezichtigen. Wel moet je betalen voor het maken van foto’s (€1 euro) en wil je de domschatkamer bezoeken dan betaal je €5 euro.

Stadhuis van Aachen

Het stadspaleis is het grootste gebouw aan het oude plein in Aachen. Er zijn hier binnen diverse kamers te bekijken. Zoals de oude keuken en de oude handelskamer. Bovenin het gebouw bevindt zich de kroningszaal waar diverse Duitse koningen zijn gekroond. Er zijn hier ook enkele kustvoorwerpen tentoongesteld. Entree kost €5 euro.

Musea

In Aachen zijn diverse musea. Het Ludwig Forum heeft alleen maar hedendaagse kunst waar het Suermondt-Ludwig-Museum veel antieke kunst tentoonsteld, met name schilderijen en beeldhouwwerken. Wil je weten hoe mensen in de 18e en 19e eeuw leefden neem dan een kijkje in het Couvenmuseum. Wanneer je alledrie deze musea wilt bezoeken is het het goedkoopst om een combiticket te kopen (€10 Euro). Tot slot is er nog het internationale kranten museum, een meer interactief museum. (€5 euro)

Overig

Je kunt in Aachen een leuke zoektocht doen naar bronzen beelden en fonteinen. Verspreid over de stad zijn er namelijk genoeg te vinden. Behalve de beroemde dom zijn er nog een aantal andere kerken en kerkjes verspreid door het centrum. De meeste zijn open en gratis te bekijken. Er is ook nog een oude stadpoort en een stukje stadsmuur bewaard gebleven. Verder kan je in Aachen goed winkelen, je hebt er zowel de grote winkelketens als kleine boutiekjes.

Overnachten

Wil je langer in Aachen blijven dan heeft de stad een ruime keuze aan hotels.  Voor rond de €75 euro kan je al een prima kamer krijgen in een twee of driesterren hotel. WIl je minder betalen dan kan je in Aachen ook een jeugdherberg vinden, je betaald dan iets minder dan €30 euro per nacht voor een dormbed. Er is in Aachen naast de jeugdherberg ook nog een hostel waar je terecht kunt.