Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Reismeis

  • Voor slechts € 86.32 naar Bremen Nu boeken

Bremen is, ondanks dat het niet heel groot, een prima bestemming voor een korte stedentrip. De stad heeft veel te bieden voor zowel de cultuur- als de historieliefhebber. 

Bezienswaardigheden

Historische Altstadt

Het middelpunt van Bremen is de Historische Altstadt. Aan de markt ligt het Rathaus. Het Rathaus bestaat uit een oude gedeelte en een nieuw gedeelte. Het oude Raadhuis staat op de UNESCO werelderfgoederenlijst. De bouw is gestart in 1410 Voor 5 euro kun je dagelijks een rondleiding krijgen en het Rathaus bezichtigen. Deze rondleidingen starten om 11:00, 12:00, 15:00 en 16:00. De rondleiding duurt een klein uur. Kaarten kun je kopen bij de toeristeninformatie aan de Obernstrasse. In het Rathaus zijn onder meer originele elementen bewaard gebleven en ook zijn er veel schilderijen te zien die de geschiedenis van Bremen weergeven.

Aan het plein voor het Rathaus vind je het standbeeld Roland van Bremen. Dit standbeeld is neergezet in 1404 en is beschermheer voor de handel. Ook dit standbeeld behoort tot het werelderfgoed van het Rathaus. Een ander bekend standbeeld is die van de Bremer stadsmuzikanten. Deze dieren zijn bekend van het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm. Dit is het meest gefotografeerde standbeeld van Bremen en er zijn vele souvenirs van hen te vinden.

Bremen kent ook een aantal opvallende bezienswaardigheden. Zo is er de spuckstein, de spuugsteen, te vinden op het Domshof platz. Deze steen is geplaatst op de plaats waar Gesche Gottfried, een beruchte gifmengster, publiekelijk is geëxecuteerd. Tot op de dag van vandaag laat de lokale bevolking hun afschuw zien door er op te spugen. Am Markt vind je een ondergrondse spaarpot. de Bremer Loch. Wanneer je geld in de afdekplaat, wat lijkt op een putdeksel, gooit, krijg je een bedankje van de Bremer Stadsmuzikanten. Het geld gaat naar het goede doel.

De wijk Schnoor

De oudste wijk van Bremen en het vroegere red light district, bestaande uit smalle vakwerkhuisjes uit de 15e en 16e eeuw. Inmiddels is het een gezellige wijk waar je terecht kunt voor een kopje thee of koffie in een van de vele kleine tentjes, bier in een cafe of voor een warme maaltijd in een van de talloze restaurants. Ook vind je hier een aantal gezellige winkeltjes. Het is heerlijk om hier door de steegjes en sammel straatjes te slenteren.

Ubersee museum

Een museum wat zeker een bezoek waard is, is het Übersee museum. In dit museum, gelegen nabij het centraal station, vind je een combinatie van de continenten en de historie van volkeren, natuur en handel. Het museum telt maar liefst 5 verdiepingen waar meer dan een miljoen objecten zijn te bewonderen. De begane grond en de eerste en tweede verdieping, waar de continenten centraal staan, zijn waanzinnig mooi en op een zeer originele manier ingericht. De inrichting van de bovenste verdiepingen valt hierbij een beetje in het niet. Hier staan nu eigenlijk alleen maar goed gevulde vitrinekasten, maar wél met een zeer divers en interessant aanbod. Er zijn regelmatig groot opgezette tijdelijke exposities. Een bezoek aan dit museum kost €6,50 en je kunt je hier prima een aantal uren vermaken. 

St Petri Dom

De kerk stamt ui de 11e eeuw en is vooral bekend vanwege de prachtige plafondschilderingen. Je kunt ook de toren beklimmen voor een bedrag van €1,00. Hier heb je prachtig uitzicht over de stad. In de kerk is ook een museum te vinden, welke kostenloos te bezoeken is. Voor €1,40 kun je de bleikeller ook bezichtigen. In deze crypte liggen een aantal mummies. 

Am Wall

Am Wall is het park gelegen aan de noordkant van de Altstadt, waar je in alle rust kunt wandelen. In het midden staat een typische Nederlandse molen. Hier is een restaurant in gevestigd. Ook vind je hier de voormalige stadsmuren.

Böttcherstraat

Tussen de markt en de kade ligt de Böttcherstraat. Deze straat is uitgevoerd in Jugendstil. De meeste kunst is van Bernhard Hoetger. Boven de entree bevindt zich een kunstwerk uitgevoerd in goud van de Aardsengel Michael. Een ander bekend kunstwerk is het Glockenspiel. Op gezette tijden speelt dit Glockenspiel. Ook zijn er wat luxere winkels in deze straat gevestigd en wordt je verrast door de vele hofjes. Opvallend is ook de fontein van de Zeven Luie Broers in het Handwerkerhof. Je vindt hier ook de Bremer BonBon Manufaktur. Je kunt hier zien, ruiken en proeven hoe de meest heerlijke snoepjes worden gemaakt. 

Festiviteiten

In Bremen worden het het hele jaar door verschillende festiviteiten georganiseerd. Bekend is natuurlijk de kerstmarkt, een jaarlijks terugkomend fenomeen in heel Duitsland. In oktober en november is er de zogenaamde Freimarkt, met een grote kermis, een urendurende praalwagenoptocht, veel muziek en andere evenementen. Bremen staat ook jaarlijks in het teken van het Musikfest en het Maritim festival.

Eten en drinken

Aan de Weserpromenande Slachte vind je vele gezellige restaurantjes, waaronder Cafe & Bar Celona en het Pannenkoekenschip. De naam zegt het al, je kunt hier pannenkoeken eten. De eigenaar is Nederlands maar de mensen die er werken zijn Duits. Het kan er heel druk zijn en dat betekent dat je soms ook wat langer op je eten zal moeten wachten. Een andere plek waar je leuke restaurants kan vinden is de wijk Schnoor. Een aanrader elders in het centrum is restaurant September. 

Vervoer naar en in Bremen

Bremen ligt op 3,5 uur rijden vanaf Utrecht en is gelegen aan de zogenaamde Sprookjesroute. Deze route is zo'n 600 km lang en verbindt vele locaties waar de gebroeders Grimm hebben gewoond en waar hun beroemde sprookjes zijn ontstaan. 

Bremen heeft een Umweltzone ingesteld. Lees meer hierover in het artikel over met de auto naar Duitsland. Een suggestie is om te parkeren bij de P+R van de shoppingmall Waterfront aan de AG Wester Strasse. Deze P+R is gratis en ligt buiten de Umweltzone. Je kunt vanaf daar tram 3 nemen richting het centrum (15 minuten). Een enkele reis kost €2,50. Let op dat je in de tram contant moet betalen: de automaten accepteren muntgeld en briefjes van 5 en 10 euro.
Bremen is ook uitstekend per fiets te verkennen, de stad speelt hier goed op in. Een tip van een local: Zet je fiets ook met een hangslot vast aan de daarvoor bestemde fietsenstalplaatsen.

Bremen ligt op een klein uur rijden vanaf Hamburg. Een bezoek aan Bremen is dan ook goed te combineren met een bezoek aan Hamburg. Er rijden ook regelmatig treinen tussen Bremen Hauptbahnhof en Hamburg Hauptbahnhof. Met de trein duurt de reis 55 minuten. Lees meer over reizen met de trein door Duitsland.