bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: eefje

Je kunt in Thailand op verschillende plekken terecht voor een Jungle trekking. En wie wil nu niet eens struinen door een regenwoud? Over het algemeen moet je voor een jungle tocht naar het noorden van het land, maar ook in het midden (Kao Yai National Park) kun je door echt regenwoud aan de lianen slingeren!.

Chiang Mai trekkingtocht

In Chiang Mai kan je op elke hoek van de straat en in je guesthouse een trektocht de jungle in boeken. Sterker nog, ze dwingen je soms bijna. Helemaal als je op Kao San road een goedkoope nacht bus hebt geregeld die je aflevert bij een van hun guesthouses. Heb je hier geen zin in, vertrek dan gewoon en zoek een andere guesthouse en regel later op je gemakje een trekking. Deze trektochten komen bijna allemaal op hetzelfde neer. De meeste mensen boeken deze tochten voor een, twee of drie dagen. Maar afwijkende dagen zijn ook mogelijk.

Deze tours bestaan niet alleen uit wandelen door de jungle maar ook uit andere atracties die je ook gewoon als toertje kunt boeken vanuit Chiang Mai of zelfs op eigen gelegenheid zou kunnen doen. Kijk dus even goed wat je verwachtingen zijn en welke activiteiten je allemaal inclusief je jungletrekking wilt hebben. Bij de meerdaagse tours overnacht je in zo’n bergdorpje. Vraag wel even van tevoren, of dit de enige groep is die daar ’s nachts overnacht.

De meeste tours gaan naar 1 of meerdere Hill tribes, zodat je kan zien hoe deze mensen in de bergen leven. Je moet hier niet al te veel verwachtingen van hebben, omdat deze dorpjes heel erg toeristische zijn geworden. In een aantal dorpjes staan vele kraampjes waar souvenirs verkocht worden! Toch is het apart om te zien, hoe de mensen er leven! Daarnaast ga je met de meeste tours een tochtje op een olifant maken. Erg apart! Vraag wel goed bij je toerbureautjes of je echt het bos in gaat met de olifanten. Als laatste ga je bamboe raften! Ik vond het erg leuk. Het gaat niet altijd even snel, maar de omgeving is erg mooi! En je helpt zelf met het sturen van de raft, als je niet de bamboestok verliest!

Het bezoeken van een hilltribedorpje vol kraampjes, een rit op een olifant door het bos en een bamboe raft zijn ook als dagtripje ( zonder jungle wandeling) te boeken vanuit Chiang Mai. Vaak is dit echter nauwelijks goedkoper dan een meerdaagse trekking, en daarbij zie je veel meer van de omgeving.

Pai

Wij zijn in Pai de jungle in geweest met Mister Noom. Het grote voordeel van trekkings vanuit Pai ten opzichte van vanuit Chiang Mai is dat ze iets goedkoper zijn, met kleinere groepen gaan, niet lang toeristische bergvolk dorpjes komt en dat je al op de locatie bent dus niet 2x3 uur in een pick-up zit.

Het eerst half uurtje doen we met de locale bus die ons (we zijn met 4 mensen)afzet bij een pad naar een Lisu dorp. Bij dit bergvolk dragen de vrouwen veelkleurige tunieken en zwarte tulbanden en de mannen dragen een "baggie" blauwe of groene broek met smalle pijpen. Mr Noom verteld ons veel over het leven van de Lisu en wijst ons iedere plant aan en geeft uitleg. We wandelen over de paden door de akkers naar onze eerste pauze plek boven op de heuvel. In een soort bamboobushokje eten we bananen en drinken we (veel) water. we lopen een veld in waarin Lisu mannen en vrouwen de mais staan te oogsten. Aan de boom hangt een zwarte zak met een slapend kind erin en zit er een aangelijnd babywildzwijn die ze laatst gevangen hebben en nu vetmesten. Ook loopt er een kalf bij ze waarvan de moeder in een ravijn is gestort en die ze nu tig keer per dag moeten voeden.

Vanaf daar lopen we dwars door de rijst velden. Door het regenseizoen is het spekglad en lang niet altijd even grappig op de steile stukken. Terwijl je onderuit glibberd word je ook nog eens geacht de rijstplantjes overeind te laten staan.

Na de velden en het oversteken van wat stroompjes gaan we de jungle in. Hier moet Noom het pad nog regelmatig vrij kappen en struinen we door de dichte begroeing. Noom laat zien van welke boom de rode verfstof word gemaakt. We hebben weer een stop met ananas en er wordt ook nog een stuk suikerriet voor ons geschild.

Na weer een pittig stuk klimmen en glijden komen we aan bij de plek waar we gaan lunchen. De dames die in het veld werken schuiven met hun mais kolven een stukje voor ons op. Noom maakt van een stuk, net gekapt, bamboo eetstokjes en lepels en gooit nog wat mais op het vuur. Dit is de mais die popt dus je hebt popcorn op de kolf.

Na de lunch gaan we het bamboo bos in en moesten we weer heel wat stroompjes oversteken. We glijden we allemaal een paar keer stevig onderuit. nou ja, allemaal... mr Noom en Mr tim ( de kok) natuurlijk niet! Dan is er een asfalt weg en zijn we bij een Lahu dorp. Door missionarissen is dit dorp bekeerd tot het christendom en staat er nu, tussen de gammele bamboohutjes, een joekel van een bakstenen kerk.

Onder de hutten hangen de bossen knoflook (heel veel bossen knoflook) die na de rijstoogst de grond in moeten. Het is stil in het Lahu dorp. De meeste mensen zij aan het werk op de velden. Mr Noom weet ook hier weer veel te vertellen. hij is zelf ook christen geworden. Hij is een Karen en zijn dorp heeft een school gekregen van de missionarissen waar de helft van de lessen uit bijbelstudie bestonden. Om naar die school te mogen moest je je bekeren. ( wij hebben moeite met deze vorm van ontwikkelingshulp).

Later heeft hij jaren lesgegeven in Thai aan deze school totdat er geen geld meer was voor leraren. Als je de twee daagse trekking doet overnacht je in zijn dorp. Met veel spierpijn en onder de modder bereiken we de pick-up die ons op staat te wachten. We hebben er 9 uur opzitten en hebben niet veel puf meer maar wel een hele geweldige dag gehad. 

Mr Noom is een leuke en goede gids. Zijn kantoortje zit vlak naast het bioscoopje "movie house". Deze dag kostte 600 baht per persoon ( ongeveer 12 euro).

Khao Yai National Park

Wanneer je vanuit Pak Chong een dagsafari richting Khao Yai NP boekt zit daar ook een paar uur dwars door de jungle banjeren bij in. Het leuke is dat je hier ook echt op zoek bent om wilde dieren te zien en je gids kennis van zaken heeft en een telescoop bij zich. Lees meer over Khao Yai National Park.