Smartties Geschreven door Smartties. Foto door: Jenny

Thailand is populair bij backpackers en vakantiegangers. Iedereen komt wel aan zijn trekken in Thailand. Of je nu op zoek bent naar een strandvakantie op een prachtig zandstrand of zoekt naar wat meer avontuur zoals bergbeklimmen of jungletrekkings, in Thailand ben je aan het goede adres.

Als je nu ook nog een duikbrevet op zak hebt (of wilt gaan halen!) dan wordt je vakantie helemaal veelzijdig! Thailand heeft namelijk prachtige duikplaatsen waar menig duiker zijn hart kan ophalen.

Het meest populair bij ervaren duikers zijn zonder enige twijfel de ‘’Similan Eilanden’’. De Similan eilanden bestaan uit een eilandengroep in de Andaman zee van negen eilanden (Ko Bon, Ko Bayu, Ko Similan, Ko Payu, Ko Miang (twee schiereilandjes), Ko Payan, Ko Payang, en Ko Huyong) ten noordwesten van Phuket welke een grote hoeveelheid aan duikstekken bieden van wereldklasse.

Rond de Similand Eilanden zijn ongeveer 20 duikstekken te beduiken waaronder:
Boulder City, Fantasy Reef, East of Eden, Elephant Rock, Christmass Point, Deep six, North point, Shark Fin Reef en nog vele andere prachtige duikstekken.

De duikstekken aan het de oostkant van de eilanden zijn vaak rustig te beduiken maar de duikstekken aan de westkant kunnen soms hevige stromingen onderhevig zijn en dan is een beetje ervaring met stroming wel handig.De diversiteit aan koraalsoorten en vissoorten is hier echt enorm en de onderwaterwereld doet er denken aan een prachtige bloeiende tuin met vlinders in alle kleuren.

Tijdens het duiken kan je kleine wezentjes zoals koraalduiveltjes, slakjes en zeenaalden zien maar ook grotere vissen zoals Baracuda’s, napoleonvissen, schildpadden, luipaardhaaien en rifhaaien passeren hier regelmatig de revue.Ook is een ontmoeting met een reusachtige walvishaai of mantarog niet uitgesloten. Verder kan je prachtige gekleurde zachte en harde koralen zien en tevens gigantische waaierkoralen.

De Similan Eilanden worden veelal bezocht door Live Aboards. Een Live Aboard (de naam zegt het al) is een boot waar je voor een bepaalde periode op woont en gaat duiken. Dit kan een weekend zijn maar ook langere periode zoals 8 dagen of soms zelfs langer. Deze boten zijn van alle gemakken voorzien en perfect ingericht om het de duikers naar de zin te maken.

Niet alleen is eten en drinken inbegrepen maar vaak zijn er ook kayaks aan boord zodat je na je dat je in de ochtend hebt gedoken even kan gaan kayakken langs de eilandjes met hun prachtige stranden en baaien. Tijdens zo’n Live Aboard bezoek je de mooiste duikstekken rond de Similan Eilanden en doe je zo’n 4 duiken per dag. Uiteraard is er ook nog genoeg tijd om te luieren aan dek, een tukje te doen of even lekker een boek lezen.

Ten Noorden van de Similans eilanden liggen twee andere duikplekken, Koh Bon en Koh Tachai. Nog verder naar het Noorden liggen de Surin Eilanden, met Richelieu Rock, de bekendste en mooiste duikstek van Thailand. Bij de Surin Eilanden zelf wordt slechts af en toe gedoken, maar veel liveaboards doen tijdens een trip naar de Similan Eilanden ookKoh Bon, Koh Tachai en Richelieu Rock aan. De Surin Eilanden bestaan uit 5 eilandjes genaamd: Koh Surin Nua, Koh Surin Tai, Koh Ri, Koh Kai, en Koh Klang. Met name bij Koh Tachai en Richelieu Rock is er een kans om een walvishaai te zien, en Koh Bon staat bekend om de frequente ontmoetingen met mantaroggen.

Naast de Similan en Surin eilanden kan er aan westkust van Thailand gedoken worden op diverse andere plaatsen zoals Phuket, Krabi, Koh Phi Phi, Koh Lanta, Koh Lipe en vele anderen.

De bekendste duikplekken in het Phuket-Krabi-Phi Phi gebied zijn Koh Bida Nai, Koh Bida Nok en het Shark Point gebied met Anemone Reef en het wrak van de King Cruiser, die onderweg tussen Phuket en Phi Phi gezonken is. Het was de laatste geplande reis van de King Cruiser, ze zonk terwijl de kapiteit de omgeving heel goed kende en het weer goed was en toevallig lagen er erg veel schepen te wachten om de passagiers van boord te halen. Erg toevalling allemaal. Vanaf Koh Lanta kunnen naast de Bida Eilanden en het Shark Point gebied ook twee duiklokaties van wereldklasse bedoken worden namelijk: Hin Deang & Hin Muang.

De liveaboards naar de Similans, Koh Bon, Koh Tachai en Richelieu Rock vertrekken vanuit Phuket of Khao Lak, ten noorden van Phuket. Er zijn ook liveaboards mogelijk naar Hin Daeng, Hin Muang, Koh Haa, de Bida Eilanden en het Shark Point gebied. Deze vertrekken vanuit Phuket.

Ook aan de oostkust van Thailand kan er gedoken worden. Namelijk in de Golf van Thailand. Het meest populair bij mensen die hun duikbrevet willen halen is het kleine eilandje Koh Tao.

Koh Tao is een klein eiland gelegen in de Golf van Thailand ten noordwesten van Koh Phangan en Koh Samui en is de kleinste van deze drie eilanden. Het ligt op ongeveer 70 kilometer van het vaste land tussen Surat Thani en Chumpon en is zo’n 21 vierkante kilometer groot. De kalme omstandigheden rond Koh Tao en de geschikte duikstekken maken het de perfecte plaats om je duikbrevet te halen. Tevens is het een van de goedkoopste plekken in de wereld en dat is uiteraard ook erg interessant want hierdoor komen jaarlijks vele vakantiegangers, backpackers en reizigers hier om hun Open Water brevet behalen.

Rond Koh Tao liggen de mooiste duikplekken van de Golf van Thailand en hoewel de diversiteit aan onderwaterleven in de Andaman zee rijker is, is er een aantal duikstekken die je zeker niet mag missen.

Er zijn rond het eiland meer dan 30 duikstekken om te duiken. De meest gewaardeerde is o.a  ‘’Sail Rock’’ een grote rotsformatie in de buurt van Koh Phangan.

Deze rotsformatie komt gedeeltelijk boven het wateroppervlak uit en loopt ver naar beneden door. Hier kan je grote oceaanvissen tegenkomen tijdens het duiken zoals diverse soorten baracuda’s, tonijn, makreel en vele andere vissoorten. Ook is een ontmoeting met een walvishaai niet uitgesloten. De rots is begroeid met prachtige harde en zachte koraalsoorten en er zijn zeewaaiers te zien.Tussen de rotsspleten kan je verschillende soorten murene’s zien maar ook zeenaalden, egelvissen, roggen en vele andere vissoorten. Typerend voor deze duikstek is de ‘’schoorsteen’’ een ruime opening in de rots op 16 meter waar je doorheen kan zwemmen tot je er op 5 meter diepte weer uitkomt!

Chumpon Pinnacle is nog een prachtige duikstek die je bij een bezoek aan Koh Tao zeker niet mag missen. Deze duikstek bestaat uit een grote rotsformatie die tot een maximum diepte van ongeveer 40 meter gaat. Murene’s, baracuda’s, tonijnen, makrelen, fusiliers, egelvissen, schorpioenvissen, tandbaarzen, trekkersvissen en vele andere vissen kan je hier tegenkomen. Typerend voor deze duikstek is de top van de rots die bijna volledig begroeid is met zeeanemonen met hierin anemoonvisjes. Ook is er een grote school vleermuisvissen die je rond de 15 meter begroet. Verder staat deze duikstek bekend om zijn stierhaaien en de walvishaaien die er regelmatig een kijkje komen nemen.

Enkele andere bekende duikstekken rond Koh Tao zijn Shark island, Green rock, Hin Wong pinnacles, White rock, Twin peaks en vele anderen die een bezoekje waard zijn.

Koh Tao is een fijn duikeiland voor zowel beginners als gevorderden want de condities zijn er bijna het gehele jaar door goed en er staat weinig stroming.Van kleine gekleurde slakjes tot de grote sierlijke walvishaai, er is genoeg te zien om menig duiker tevreden te houden. Waar wacht je nog op? Boek je reis naar Thailand!

Tot ziens in de warme heldere wateren van Thailand.

Ties Lahlali (duikinstructeur op Koh Tao)
Website:
Duiken in Thailand