bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Khao Yai National Park is het oudste National Park van Thailand. De plek om wilde dieren te gaan spotten.

Maar een kwart van het park is toegankelijk voor mensen zodat de wilde dieren ook nog echt een plek hebben waar ze rust kunnen vinden. Er schijnen nog een paar tijgers te leven in het park maar bijna niemand ziet ze ooit. In het informatie deel van park Headquaters staan 2 opgezetten exemplaren die afgeschoten zijn toen ze mensen aanvielen. In het park leven nog meer dieren die je waarschijnlijk niet zult zien zoals de Gaur en de Malasian sunbear. De groep de dag voor ons heeft die laatste wel gezien maar het was zelfs voor de gids de eerste keer!

De kans dat je wilde aziatische olifanten in dit park ziet is al wat groter maar niet gegarandeerd. Maar White hand Gibbons zie je vrijwel zeker net als de Great Hornbill. Een enorme neushoorn vogel wiens vleugelgewiek het geluid maakt van een monster uit een slechte horrorfilm. Verder zul je waarschijnlijk wel een paar van de volgende beesten zien: de watermonitor lizzard, slangen, reuze eekhoorn, schorpioenen, bloedzuigers, pigtail makaken, de kleinere hornbills, miljoenpoten, hertjes en vlinders.

Khao Yai National Park heeft ook een aantal prachtige watervallen. 1 ervan speelt een prominente rol in de film "the Beach".

Khao Yai National Park is niet bereikbaar met het openbaar vervoer of op eigen gelegenheid. Behalve wanneer je een (huur)auto hebt. De meeste mensen gaan met de trein vanuit Bangkok of Ayuthaya naar Pak Chong. Op het station staan dan 1 a 3 tourburootjes je op te wachten met hun boek waarin gasten ervaringen hebben opgeschreven. Je kiest er 1 uit en overnacht ook in hun guesthouse. Pak Chong heeft verder geen budgetaccomodatie. De tourbureautjes/guesthouses liggen vaak een aantal kilometer uit het stadje maar bieden een (gratis) shuttle naar Pak Chong zodat je over de night market kunt lopen.

Met zo'n bedrijfje ga je dan een volle dag op "safari" je vertrekt om 7.30 of 8.00 uur en bent om 20.00 weer terug. Het is nog zo'n 40 kilometer rijden vanaf Pak Chong en je zit achter in een soort pick-up truck met bankjes. Ideaal in het park omdat je op die manier veel ziet en hoort. Zodra je het park inrijd zit je midden in een mooie jungle. Bij een uitkijkpunt krijg je bloedzuiger(leeche) sokken uitgereikt en mag je die aantrekken. Hierna rijden ze rustig door het park en proberen wild te spotten. Dan volgt er een wandeling dwars door de jungle van een paar uur. Geen pad te vinden en de dieren overal om je heen. Je hoort ze overigens meer dan dat je ze werkelijk ziet. Maar mocht je het geluk hebben dat een groep Gibbons komt kijken wie er onder hun boom doorloopt dan is dat een topervaring! En het feit dat je niet over gebaande paden loopt maar over olifantentracks door de echte jungle maakt het een superervaring op zich. Af en toe moet de gids zich een weg kappen door de jungle, top!

Na de wandeling volgt er een lunch in een uitkijktoren, bij een verlaten waterval in de jungle of rijden ze naar een klein restaurantje bij een waterval. 's middags ga je langs een waterval waar je eventueel ook in mag zwemmen. Het einde van de middag word er weer rond gereden in het gebied waar de olifanten het meeste rond hangen. de dag word afgesloten met een zonsondergang op een prachtig uitzicht punt. Hierna rijd je in het donker weer terug naar het guesthouse. Neem een trui mee want het is overdag heet en 's avonds in de auto is het knap fris omdat je dus in een open auto op de snelweg zit.

Ik heb goede ervaringen met Willife Safari's en met Greenleaf Guesthouse www.greenleaftour.com. Beiden hebben tegenwoordig ook een telescoop mee waardoor je met een eenvoudige digitale cameras geweldig foto's kunt maken. Bij Greenleaf kostte een dagtour in mei 2007 1200 baht. dit is inclusief de entree voor het park en de lunch, snacks en drinken.

Bij Wildlife Safari's kostte een 1,5 dagtour in september 2007 1500 bath. Dit is ook inclusief entree voor het park, lunch, snacks en drinken. Je gaat dan dus een hele dag de jungletour die hierboven beschreven is doen, een superervaring op zich. De gids is nog het meest enhousiast van de hele groep, waardoor je veel dieren te zien zult krijgen die je anders nooit zou zien, bijvoorbeeld een gigantische neushoornvogel die zo ver zit dat je 'm nooit zo zou zien, maar hij ziet 'm toch. De tweede dag bestaat uit een halve dagtour waarbij je eerst gaat zwemmen in kraakheldere springs. Daarna breng je en bezoek aan een grottempel die nog dagelijks gebruikt wordt door monniken om te mediteren. Het hoogtepunt van deze middag is de vleermuizengrot. Elke dag tegen de schemering verlaten miljoenen vleermuizen de grot en vliegen in een lange zwerm de grot uit om eten te zoeken. Dit duurt minimaal een uur! Echt indrukwekkend om te zien. Onze ervaring bij Wildlife Safari's zijn echt heel goed. Dit bedrijf staat niet in de Lonely Planet maar onterecht. Echt heel vriendelijke thaise mensen die echt hun best doen om jou een leuke tijd te geven. 's Avonds zijn ze altijd aanwezig in het barretje achter het guesthouse om nog even na te praten over de dag of over wat dan ook. Voor het Kao Yai National Park is Wildlife Safari's echt een aanrader! Het heeft ons er maar weer eens van bewust gemaakt dat je soms wat verder moet kijken dan je Lonely Planet dik is!

Per 2011 is de entreeprijs voor het park voor buitenlanders 400bath,de 1,5 dagtour kost nog steeds 1500bath.