Werken als au pair in Australië

Wil je voor langere tijd naar Australië en daarbij echt kennis maken met de Australische taal, cultuur en manier van leven, dan is het werken als au pair misschien wat voor jou. Belangrijk is wel dat je niet gruwelt van het idee om te werken met kinderen, want als au pair help je dagelijks met de verzorging van de kids en doe je vaak ook (licht) huishoudelijk werk. Doorgaans woon je ook bij het gezin in huis en word je echt als gezinslid beschouwd. Het voordeel hiervan is dat je mee mag uitstapjes en vakanties en de Ozzies hun best zullen doen om jou op je gemak te stellen. In Australië heb je de keus om als full- of parttime au pair te werken. In dit artikel besteden we aandacht aan beiden.

Visum 

Om als au pair te werken, moet je een Working Holiday Visum (WHV) aanvragen voor Australië. Dit visum is een jaar geldig en gaat in vanaf het moment dat je landt in Australië. In totaal ben je zo’n €300,- kwijt voor je visum, maar kies je voor een fulltime au pair positie, dan bestaat de kans dat je gastgezin voor je visum betaalt. Vanaf januari 2017 is dit visum $50,- goedkoper. Meer over de WHV lees je in het artikel Werken in Australië.

Werkzaamheden als au pair

Als au pair ben je over het algemeen deels verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen van je gastgezin. Je maakt bijvoorbeeld hun ontbijt en lunch voor ze klaar en helpt, als het om jonge kinderen gaat, bij het aankleden. Vaak breng je ze naar school en haal je ze ook weer op. In het geval van een fulltime positie verwachten Ozzie ouders vaak dat je de kinderen helpt met het maken van huiswerk en dat je met ze speelt. Je bent als het ware een oudere broer of zus voor de koters. De meeste gezinnen verwachten ook dat je helpt met lichte huishoudelijke taken. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van de kinderkamers, stofzuigen, afwassen en soms ook het koken van avondmaaltijden.

Hoeveel uur per week werken als au pair?

Australië kent geen officiële regelgeving m.b.t. het aantal werkuren van een au pair, maar gemiddeld werk je in het geval van een fulltime positie zo’n 35u per week. In sommige gezinnen heb je de weekenden vrij, in andere gezinnen wordt op dit vlak enige flexibiliteit van je verwacht. Besluit je via een Nederlandse reisorganisatie gekoppeld te worden aan een Australisch gezin, dan gelden er vaak wel specifieke regels. Ga er in dat geval van uit dat je tenminste anderhalve dag per week en een weekend per maand vrij bent. Hoe je werk als au pair vindt, lees je verderop in dit artikel.

Wat verdien je met au pair werk?

Behalve de bijzondere mogelijkheid om veel te zien en te leren over de taal, cultuur en gewoontes van Ozzies, krijg je in ruil voor je inzet een eigen slaapkamer met soms zelfs een eigen badkamer en toegang tot andere faciliteiten in het huis. Als fulltime au pair mag je bovendien verwachten dat je maaltijden worden vergoed en dat je een redelijk bedrag aan zakgeld krijgt. Australië wordt beschouwd als een van de gunstigste landen om als au pair te werken. Deels is dit vanwege het relatief hoge zakgeld dat je krijgt (gemiddeld bedraagt dit rond de $800,- AUD per maand) en deels dankzij de ‘laid back’  levensstijl waar Australiërs zo bekend om staan. Ozzies zijn echte levensgenieters en gaan vaak graag op dagtripjes en (kampeer)vakanties. Als au pair ben je ‘part of the family’, dus ga jij gewoon gezellig mee als het gezin eropuit gaat.

In je vrije tijd kan je ervoor kiezen andere au pairs uit de buurt te ontmoeten en daarmee op pad te gaan. Als je voldoende tijd over houdt, kun je er natuurlijk ook een baantje bij nemen en zo extra geld sparen.Bijvoorbeeld voor een rondreis down under, na je periode als au pair.

Hoe vind je au pair werk?

Je kunt natuurlijk via een van de vele Nederlandse au pair-organisatie aan een  Australisch gastgezin gekoppeld worden. Het voordeel hiervan is dat je veel werk uit handen genomen wordt. Nederlandse au pair-bureau’s kijken naar jouw wensen en die van het gezin. Zij stellen vaak een schriftelijk overeenkomst voor jullie op, om misverstanden te voorkomen. Voel jij je niet prettig binnen een gezin, of andersom, dan is er vaak nog mogelijkheid om van gezin te veranderen. Het nadeel van een bureau, is dat er vaak kosten aan verbonden zijn. Bovendien teken je je vaak ook een contract, waarbij het de bedoeling is dat je zeker zes maanden bij een gezin doorbrengt. Dit is niet ideaal als jij bijvoorbeeld maar drie maanden als au pair wilt werken.

Zelfstandig een gastgezin vinden is een andere optie. Dit is ideaal als je al down under bent op een WHV en je (werk)hostel een tijd wil verruilen voor het wonen bij een Australisch gezin. Het kan immers zijn dat je na een paar maanden leven uit je koffer in een hostel, behoefte hebt aan een vast woonadres, privéslaapkamer en wat stabiliteit. Een au pair-gezin kan je in dit geval natuurlijk gewoon vinden via Facebook. Je spreekt dan af om het gezin te ontmoeten. Zo weet je meteen of er een klik is en kan je samen verdere  afspraken maken. Er zijn tal van handige, erg actieve facebookgroepen waar elke dag matches tussen au pairs en gastgezinnen plaatsvinden. Voorbeelden zijn Au pairs in Australia, Au Pair in Melnourne, Au Pair in Darwin e.a. Het voordeel van het vinden van je eigen gezin, is dat je specifieker kan zoeken naar een gezin wiens wensen aansluiten bij die van jou. Bovendien is het op deze manier veel makkelijker om een parttime au pair-positie te vinden en zit je ook niet per se vast aan een periode van zes maanden of langer.

Een gezin vinden, terwijl je nog niet in Australië bent, kan natuurlijk ook. Een actieve website, die au pairs en gastgezinnen aan elkaar linkt, zonder zich te bemoeien met het proces, is Greataupair.com. Op deze website kan je een profiel aanmaken, zodat gezinnen jou een bericht kunnen sturen als jouw profiel hen aanspreekt. Andersom kan jij ook berichten sturen naar gezinnen die jou geschikt lijken.

Werken als parttime au pair

Behalve een fulltime functie als au pair, heb je down under ook de mogelijkheid om als parttime au pair te werken. Zulke posities vind je vooral via Facebookgroepen, maar ook via websites als Greataupair.com. Je hebt hierbij ‘live in’ en ‘live out’  posities. In het laatste geval werk je vaak als oppas van het gezin. Dit is ideaal als je een tweede baan zoekt. Je brengt en haalt de kinderen naar en van school en past regelmatig op. Hiervoor betalen gezinnen je per uur. Hoeveel je betaalt krijgt, hangt af van de locatie. In Melbourne is $15,- per uur gebruikelijk, terwijl je in Darwin kunt rekenen op zo’n $20,- per uur. Vanaf januari 2017 betaal je met een Work Holiday Visum 19% belasting over je loon. Dit tarief geldt tot $37.000. Op elke dollar die je daarna verdient, zijn de algemene Australische belastingregels van toepassing.

Dan is er ook de optie om parttime te werken én bij het gezin in huis te wonen. Deze positie is ideaal als je naast het au pair-bestaan ook graag wilt werken, bijvoorbeeld in de horeca. Overdag doe je wat lichte huishoudelijke taken en breng je bijvoorbeeld de kinderen naar school, terwijl je avonden en weekenden in het teken van je bijbaan staan. Op deze manier kan je ontzettend snel sparen. Je bent immers geen geld kwijt aan accommodatie en kan met het gezin mee-eten. Wel moet je er rekening mee houden dat je voor ontbijt en lunch soms ook zelf een bijdrage moet leveren. Je staat immers niet fulltime in dienst van het gezin. Bovendien krijg je voor deze positie ook geen zakgeld.

Zaken waar je op moet letten

Heb je een match? Zorg er dan voor dat jij en je gastgezin samen een overeenkomst opstellen. Neem daarin de volgende zaken op:

  • Concrete afspraken over werkzaamheden. Het komt soms voor dat een gezin de au pair vooral als schoonmaker inzet. Als jij hier als au pair geen problemen mee hebt, dan is er niets aan de hand. Meestal echter, wil een au pair ook dat de focus ligt op de verzorging van de kinderen. Daarom is het goed om dit vast te leggen.
  • Afspraken met betrekking tot werktijden.
  • Afspraken over kost en inwoning en je salaris.
  • Gebruik van bijvoorbeeld de auto binnen en buiten je werktijden.
  • Het gebruik van wifi en andere faciliteiten in het huis.
  • Duidelijke afspraken over het doen van overtime, ofwel het maken van overuren. Veel gezinnen zijn bereid je hiervoor extra te betalen. Pas je bijvoorbeeld in een vrij weekend op de kinderen, dan zou je af kunnen spreken dat je daar per uur voor betaalt krijgt, zoals een babysitter dat krijgt.
  • Vergeet niet de duur van jouw tijd bij het gezin vast te leggen. Bij een part time positie zijn gezinnen vaak heel flexibel, maar trek je als fulltime au pair in, dan is het handig als beide partijen weten wat ze kunnen verwachten van elkaar.

Sluit ook een goede verzekering af die 'ongelukken' tijdens werk dekt en open tot slot een Australische bankrekening waarop je salaris overgemaakt kan worden.

Mogelijke nadelen

Als fulltime au pair staat je leven bijna volledig in het teken van je gastgezin. Je brengt ontzettend veel tijd door met de kinderen van het gezin en hebt daarom dus ook veel verantwoordelijkheden. In combinatie met de verschillen in cultuur en gewoontes kan dit soms best pittig zijn. Met name als je weinig hebt met kinderen. Dit klinkt logisch, maar genoeg backpackers onderschatten dit aspect, met als gevolg dat ze vroegtijdig een einde maken aan hun ‘contract’ als au pai. Zeker als fulltime au pair ben je zo intensief betrokken bij het dagelijkse gezinsleven, dat je wel echt enige affiniteit moet hebben met kinderen en je flexibel moet kunnen opstellen. Ben je hierop voorbereid, dan is het het werken als au pair doorgaans een ontzettend leerzame en mooie ervaring, waarbij je niet alleen veel leert over alle aspecten van een druk gezinsbestaan, maar ook over de taal, lokale cultuur, en de Australische manier van leven.

Reizen en werken na je tijd als au pair

Met het Working Holiday Visum mag je in totaal twaalf maanden in Australië blijven. Na je periode als au pair, kan je dus ook nog een paar maanden uittrekken om dit schitterende land te verkennen. Zo kan je in een paar weken alle hoogtepunten van de oostkust af gaan of juist een reis maken door West Australië. Heb je niet voldoende kunnen sparen als au pair, dan kan je natuurlijk ook gebruik maken van je recht om in andere sectoren te werken. Een overzicht van mogelijke baantjes waar je als backpacker voor in aanmerking komt, vind je in het artikel Werken in Australië.

Geschreven door Naz Taha op 12 Jan 2017 15:34.

Cached Page - Parse time: 0.055083036422729