Chantal Geschreven door Chantal. Foto door: bolletjeom

Wie tussen de 18 en 30 jaar is en voor langere tijd naar Australië wil, kan een Working Holiday Visum aanvragen. Vanaf januari 2017 geldt dit voor 19- tot en met 35-jarigen. Je mag hiermee een jaar lang reizen en werken in het land down under. Ideaal, want Australië is een duur land. Een werk- en reisvakantie is ook een bijzondere ervaring, waarbij je niet alleen als toerist in Australië verblijft, maar een tijdje als het ware inwoner van het land bent. Tot een aantal jaren geleden was het vrij makkelijk om in Australië aan goedbetaald werk te komen. Het werkklimaat voor backpackers is echter flink  aan verandering onderhevig. Niet alleen vanwege de wankele, mondiale economie, maar ook omdat het land erg geliefd is bij backpackers die tijdens hun reis wat extra geld willen verdienen. De concurrentie is dus groot. Toch  is het niet onmogelijk om werk in uiteenlopende sectoren te vinden tijdens je ‘working holiday’. In dit artikel informeren we je over alles wat hiermee te maken heeft.

Belangrijk is om te weten dat je er zelf behoorlijk wat tijd en moeite insteken om wat geld te kunnen verdienen. Ga er absoluut niet vanuit dat het je zo aan komt waaien en dat het ook bakken met geld gaat opleveren. Het zal vaak een poos duren voordat je werk vindt en het komt helaas regelmatig voor dat werkgevers backpackers oneerlijk behandelen. Een enkeling zal inderdaad veel geld verdienen tijdens een working holiday, maar het gros niet!

Working Holiday visum (subclass 417)

Het zogenaamde Working Holiday visum geeft je als jongvolwassene het recht om een jaar lang te werken en te reizen in Australië. Het doel van Australië hiermee is om de culturele uitwisseling tussen Australië en de landen die voor het visum in aanmerking komen, te versterken. Nederland is één van die landen, dus als jij voldoet aan de leeftijdsregels, kun je het visum online aanvragen. Het aanvragen doe je via de immigration website van de Australische regering en de kosten bedragen omgerekend ongeveer €300,-. Vanaf januari 2017 is het Work Holiday Visum 50 Australische dollars goedkoper. Als je drie maanden of 88 dagen ‘farmwork’ of ‘regional work’ doet in Australië, kom je in aanmerking voor een tweede ‘working holiday’. Meer over de verschillende visa’s en hoe je deze aanvraagt, vind je in ons uitgebreid visum artikel.

Relevante werkervaring

Hoe snel je in Australië werk vindt, hangt deels  samen met je werkervaring. Wil jij graag een poosje in de horeca werken in Australië, dan is het belangrijk dat je in Nederland zoveel mogelijk ervaring op doet. Hoe meer ervaring je in de sector hebt waarin je zoekt, hoe groter je kansen op de arbeidsmarkt. Logisch, maar in Australië wordt met uitzondering van farmwerk vrijwel altijd enorm gehamerd op ervaring. Een baantje achter de bar vind je dus veel sneller als jij in Nederland barman of vrouw geweest bent.

Je cv in het Engels

Handig is ook, om al in Nederland je cv op orde te maken. Natuurlijk moet dit in het Engels, dus zorg dat jouw exemplaar feilloos is. Een tip is om verschillende cv’s voor verschillende sectoren te maken. Ga je solliciteren op zowel barwerk als bijvoorbeeld in een lunchcafé, dan is het handig om in je cv de nadruk op die specifieke sector te legen. Laat het door een vriend(in)/familielid of collega die ook enige kennis van Engels heeft deze nog even doorlezen. Zo kun je de laatste fouten er nog uithalen. Hoe minder fouten, des te betere indruk krijgt de werkgever van jou natuurlijk. Printen kan je het beste doen als je in Australië bent. Op je cv moet je immers ook een adres en Australisch telefoonnummer zetten en die zaken kan je pas regelen als je eenmaal in Oz bent.

Creditcard

Natuurlijk moet je voordat je überhaupt begint met solliciteren zorgen dat je een Australische bankrekening opent, maar voor dat je Nederland verlaat, is het ook handig om een creditcard aan te vragen, mits je deze nog niet hebt. Niet overal is het mogelijk om met giropas te betalen, dus een creditcard is dan wel handig.

Bedenk alvast wat voor werk je zou willen doen en zorg dat je zoveel mogelijk weet waar dit het beste kan in Australië. Sommige zaken blijken anders wanneer je eenmaal down under bent, maar het kan geen kwaad om je zoveel mogelijk in te lezen over de arbeidsmarkt en bijvoorbeeld waar je mango’s kan plukken, als jij dat graag een keer wil doen. De Harvest Tral is een webside die informatie verstrekt over het soort farmwerk per staat en seizoen. Handig als je interesse hebt in dit soort werk.waar dit kan. je kan niet genoeg research doen voordat je vertrekt. Meer informatie over farmwerk vind je verderop onder het kopje ‘fruitplukken’.

Facebookgroepen

Meld je aan bij Facebookgroepen
Word ook lid van Facebookgroepen voor backpackers, al voordat je begint aan je reis. Daar vind je vaak interessante informatie en tips van mede-backpackers en kan je zelf ook vragen naar persoonlijke ervaringen. Voorbeelden van actieve groepen zijn Australia Backpackers, Australia Backpacker Jobs, Melboune Barista Union, Sydney Backpacker en nog veel meer handige groepen.

Werk vinden in Australie

Begin op tijd met zoeken naar werk. Dus niet wanneer de bankrekening al richting faillissement gaat, want dan kan je nog wel eens bedrogen uitkomen. Ga er vanuit dat het gemiddeld drie tot vier weken duurt voordat je werk gevonden hebt, zeker als je ergens bent waar het krioelt van mede-backpackers. De periode waarin je werk zoekt, moet je dus ook nog financieel kunnen overbruggen. Heb je eerder werk gevonden, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.Het is verstandig om voordat je willekeurig naar een bestemming vertrekt om te gaan werken, te bedenken zal hier überhaupt werk zijn en allicht iets wat ik leuk ga vinden? Farmwerk kan bijvoorbeeld een bijzondere ervaring zijn, waarbij je een band schept met mede-backpackers en veel leert over het rurale leven in Australië. Backers onderschatten dit werk echter wel vaak; over het algemeen moet je erg hard werken, maak je lange dagen en zijn er veel malafide werkgevers die backpackers onderbetalen of laten afreizen naar de middle of nowhere terwijl ze geen of nauwelijks werkaanbod hebben. Als je op de hoogte bent van deze haken en ogen, is de kans op teleurstellingen een stuk kleiner, al is het helaas bijna onvermijdelijk om niet een keer met een onbetrouwbare werkgever te maken te hebben.

Horecawerk in Australië

Wil je in een bar of restaurant werken, dan is het handig om richting een toeristisch gebied te gaan of richting de grote steden. Een stad als Melbourne is een goede optie als je in Nederland ervaring hebt opgedaan als barista en in de koffiewereld wil werken. Besef wel dat de eisen aan een barista in Melbourne hoog zijn; nergens anders wordt zo pietluttig over koffie gedaan als daar. Overigens kan je als bekwame barista overal wel aan de slag. In sommige regio’s, bijvoorbeeld Darwin, zijn barista’s zelfs wat zeldzamer, dus de kans op prima betaald werk in deze sector is groot.

Zoals eerder gezegd eisen werknemers vaak dat je ervaring hebt in horeca. Hoe meer ervaring, hoe groter de kans dat je snel werk vindt. Daarnaast moet je een alcoholcertificaat halen om in een bar of restaurant te mogen werken, in Australië afgekort RSA genoemd. Hier betaal je een eenmalig bedrag voor en kan je in de meeste staten (m.u.v. Victoria online doen.

Raak na twee dagen niet gestrest en gedemotiveerd omdat je nog geen werk gevonden hebt. Zo snel gaat dat over het algemeen helaas niet. Er is veel concurrentie en jij bent in Australië op een visum. Het komt vaak voor dat werkgevers liever een ‘permanent resident’ aannemen voor werk in de horeca. Bovendien mag je maximaal zes maanden voor dezelfde werkgever werken (uitzonderingen daargelaten), wat voor werkgevers ook een reden kan zijn om je niet aan te nemen. Er zijn een aantal die je zelf wel in de hand hebt:

  • Zorg dat je je Australische Tax File number geregeld hebt voordat je gaat solliciteren. Dit is erg belangrijk, zonder een TFN kom je niet (legaal) aan het werk en kan een werkgever je ook niet betalen. Je regelt je TFN door je te registreren op de daarvoor gemaakte website van Tax File Number Australia.

  • Zorg dat je een Australische bankrekening geopend hebt.

  • Zoals eerder gezegd: zorg dat je cv in orde is. Print een hoop exemplaren van je cv, want je gaat er hoogstwaarschijnlijk veel uitdelen voordat je beet hebt. Vaak kan je relatief goedkoop printen in hostels en bij de bibliotheek.

  • Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet (net zoals je dat in Nederland zou doen)

  • Zorg dat je gekleed gaat naar de bedrijfscultuur van de door jou uitgekozen werkgever. Ga je naar boerderij dan hoef je natuurlijk niet in driedelig pak. Ga je solliciteren bij een chique restaurant, dan is het raadzaam om bijvoorbeeld in een blouse en nette broek te gaan.

Laat je gezicht zien!

Een baan in de horeca en toerisme vind je het snelst als je persoonlijk je gezicht laat zien. Laat je je niet afschrikken wanneer ze ongeïnteresseerd reageren. Er komen vooral in grote steden veel backpackers op een dag binnen om hun cv af te geven, maar je hebt maar een bedrijf nodig die jou wél aanneemt, houd de moed er dus in en probeer zelfverzekerd en gemotiveerd over te komen. Vraag bij het persoonlijk afgeven van je cv altijd of de manager aanwezig is, zodat je een babbeltje met hem of haar kan maken en je cv direct aan de juiste persoon kan overhandigen. Werknemers hebben nogal de neiging om te vergeten jouw cv aan hun werkgever door te geven.Bovendien maak je natuurlijk meer indruk als je een praatje hebt gemaakt met de manager. Tip: probeer in grote steden niet teveel in het centrum te blijven zoeken. Het ligt voor de hand dat de meeste werkzoekende backpackers in de toeristische straten hun cv uitdelen. Pak een tram naar een van de andere ‘suburbs’ of slenter een poosje rond en kies zijstraatjes uit die niet voor de hand liggen.

Prikborden

Kijk eens op de prikborden in diverse hostels, bij reisbureaus gericht op backpackers en in kleine plaatsen ook in de supermarkten. Bedrijven hangen regelmatig beschikbaar werk op met contactgegevens.

Via reis- en backpackerorganisaties

Steeds meer reisorganisaties breiden hun services uit door ook te bemiddelen tussen backpackers die aan de slag willen en werknemers die tijdelijk ‘casual’ kracht zoeken. Wil je hier meer informatie over, loop dan in de desbetreffende stad waar je bent eens een dergelijk kantoor binnen en vraag naar de mogelijkheden.

Uitzendbureaus

Zoals in Nederland ook het geval is, zijn er in Australië ook normale uitzendbureaus, waar Aussies zelf ook naar toe gaan. Een aantal zijn ook gespecialiseerd in bepaalde branches, zoals detailhandel, catering of administratief werk.

Gumtree

Gumtree is een website enigszins te vergelijken met marktplaats. Je kunt hier niet alleen producten kopen of een woonruimte vinden, maar komt ook vacatures voor uiteenlopend werk tegen. Zoek je bar- of hotelwerk in een afgelegen gebied, dan is Gumtree een goede tip. Baantjes in national parks en hotels in de outback, komen regelmatig op Gumtree te staan.

Via Via

Ben je op zoek naar werk in Australië, laat dit dan aan zoveel mogelijk mensen weten. Wie weet horen zij wat van anderen, of gaan zij zelf weg bij een bedrijf en kan jij hun plek overnemen. Verblijf je in een hostel, dan zul je merken dat veel mensen net als jij op zoek zijn naar werk. Schroom niet om hierover te praten, andere reizigers zullen je vaak handige tips geven. Net als in Nederland geldt natuurlijk: hoe groter je netwerk: hoe meer kans dat je snel een geschikte baan vindt.

Hostels

Ook hostels zoeken vaak personeel voor de receptie, bar en schoonmaak van de kamers. Het kan zijn dat je alleen gratis accommodatie krijgt, maar sommige hostels betalen ook een bescheiden uurloon. Laat dus ook altijd aan het hostel waar je verblijft weten dat je op zoek bent naar werk.

Lokale kranten

Je maakt ook goede kans om in lokale kranten oproepjes te vinden voor werk. Als budgetreiziger wil je niet iedere dag een krant hoeft te kopen, maar in de bibliotheek, bij koffiespots en de uitgeverij van de krant, kan je vaak gratis door de advertentiesector bladeren. Het adres van de uitgeverij staat vaak in de krant vermeld.

Online vacatures vinden in Australië

Behalve op Gumtree, wordt er ook veel werk geadverteerd op Seek.com.au en seizoenswerk voor backpackers op Jobsearch.gov.au/harvest. Hou daarnaast Facebookgroepen voor backpackers in de gaten. Vaak adverteert een werkgever daar, of delen backpackers hun eigen ervaringen over het werk dat ze doen. Zorg ook dat je altijd kritisch naar advertenties kijkt; backpackers worden vaak afgezet of aan het lijntje gehouden en er zijn veel malafide werkgevers. Meer hierover vind je onder het kopje ‘Zaken waar je op moet letten’.

Huis-aan-huis verkoper

Huis-aan-huis-verkopen is waarschijnlijk een van de makkelijkste baantjes die je kunt vinden. Het werk is ontzettend moeilijk en je krijgt vaak per verkocht product uitbetaald, verkoop je niets of haal je de ‘targets’ niet, dan krijg je helaas weinig of niet betaald. Net als in Nederland het geval zou zijn, krijg je ook te maken met mensen die je afsnauwen of kortaf reageren omdat ze niet zitten te wachten op een huis-aan-huis verkoper. Ben je een echte ster in het verkopen van producten, dan verdien je met dit werk behoorlijk goed.

Farmwerk

Een bijzondere manier om wat extra geld te verdienen, is het doen van zogenaamd 'regional werk' ofwel farmwerk in Australië. Het gaat hier om uiteenlopende baantjes, zoals het plukken van fruit en groente, het werken op een veeboerderij en bijvoorbeeld het inpakken van fruit en groente in een fabriek. Vind je een betrouwbare en geregistreerde boerderij, dan is dit vaak relatief goedbetaald werk; $17 - $27 per uur, afhankelijk van het bedrijf en het soort werk. Bovendien krijg je bovendien na drie volle werkmaanden, of 88 werkdagen, het recht voor de aanvraag van een tweedejaars Working Holiday visum. Er is in Australië ontzettend veel vraag naar backpackers in fabrieken en op boerderijen, dus wil je dit een tijdje proberen, dan vind je gegarandeerd iets. Het nadeel is helaas wel dat er veel dogdy werk is. Boeren die backpackers onderbetalen of niet geregistreerd zijn, waardoor je dus geen recht hebt op een tweedejaars visum. Laat je goed informeren voordat je afreist naar een dergelijk boerderij. Je vindt dit soort werk in alle staten, vaak in kleinere afgelegen gebieden waar weinig te doen is, maar dit komt je spaardoel wel ten goede. Het soort werk varieert per staat. Kijk op workingholiday.com voor meer informatie over het soort werk per seizoen en staat. Een paar voorbeelden van fruitplukwerk per staat zijn aardbeien in Tasmanië, appels in West-Australië en mango’s in de Northern Territory..  Het doorgaans zware werk schept een band tussen jou en mede-backpackers, omdat je het proces samen ondergaat. Wie weet vind je dankzij farmwerk wel een reismaatje, om de rest van je working holiday samen te doen.

Werken als verpleegkundige in Australië

Werk je in de verpleging, dan heb je geluk. Over het algemeen is er elk jaar vraag naar verpleegkundigen uit het buitenland. Ook hierbij geldt natuurlijk; hoe meer ervaring, hoe groter je kansen. Er is vooral in rurale gebieden vraag naar verplegers, dus vanzelfsprekend verdien je daar beter dan binnen de grote steden. Bovendien krijg je soms gesubsidieerde of gratis accommodatie en bijvoorbeeld reiskostenvergoeding.

Als je in Australië in de verpleging wil werken, is het belangrijk om al in Nederland het proces op te starten om je te kunnen registreren in Australië. Onderstaande informatie is gericht op niveau 5 verpleegkundigen. Je hoeft in principe geen extra cursussen of opleidingen te volgen om je te registreren, maar er zijn wel meerdere voorwaarden, zie de stappen hieronder. Mocht je een niveau 4 verpleegkundige zijn, neem dan contact op met de Australian Nursing and Midwifery Board. Er zijn organisaties die werk voor je vinden en je helpen met je registratie, het nadeel is dat je dan vaak 'vastzit' aan deze organisatie en het werk wat zij voor je vinden. Ook zijn de salarissen meestal niet optimaal.

Het registreren is goed zelf te doen, maar houd er rekening mee dat het tijdrovend werk is..

Stap 1. Neem contact op met de AHPRA - Australian Nursing and Midwifery Board om exacte informatie te krijgen over formulieren die je moet invullen, benodigde documenten en hoe je je diploma erkend kan krijgen.

Stap 2. Als je een niveau 5 verpleegkundige bent,moet je een Academic IELTS test te doen. Dit is een wereldwijd erkende test om je niveau van Engels te toetsen. Je moet voor deze test een gemiddelde van een 7 (van de 9) halen om je te kunnen registreren. Meer info: http://www.anmc.org.au/assessment_process#competency. De laatse stap is het ondergaan van een medische test. Ook hierover vind je meer informatie op de website van AHPRA.

Als je geregistreerd bent, kun je aan het werk met een werkvisum. Dit kan een Working Holiday visum zijn, maar je kan ook een werkvergunning aanvragen als verpleger. Leuk detail is ook dat je als verpleegkundigen relatief makkelijk om een 'sponsorship' visum krijgt. Dit houdt in dat je werkgever je 'sponsort' voor een visum, dus ben je aan hen verbonden voor de duur van het visum. Je werkgever kan een staat, ziekenhuis of uitzendbureau zijn. In ruil hiervoor mag je na je working holiday langer in Australië blijven! Dit is bij andere baantjes ook mogelijk. Uitgebreide informatie over sponsorships vind je hier.

Uurloon verpleegkundige 

Per staat kan het uurloon verschillen en deze hangen ook af van je aantal ervaringsjaren als verpleegkundige. Gemiddeld ligt het uurloon tussen de $24 - $45 bruto. Aan het eind van het financiële jaar kun je je belasting terugvragen en als verpleegkundige kun je erg veel extra's terugvragen zoals telefoonkosten, waskosten, internetkosten etc.

Werken in de bouw in Australië

één van de beter betaalde sectoren waar je als backpacker in kan belanden, is de bouw. Belangrijk om te weten is wel:  als backpacker is het erg lastig je te verzekeren tegen werken in de bouw in Australië. Krijg je een ongeluk, dan zul je dus doorgaans zelf voor de kosten op moeten draaien. Dit geldt ook nog voor enkele andere beroepen. Bekijk je verzekeringspolis voor meer informatie. In de bouw ligt het uurloon vaak erg hoog. Kijk bijvoorbeeld niet op van $30 per uur en een extra bonussen voor weekenddagen.

Belastingteruggave

Tot en met 2016 was een Work Holiday visum extra aantrekkelijk omdat je je belasting terug kon vragen. Vanaf januari 2017 betaal je met een Work Holiday visum 19% belasting over je loon. Dit geldt tot verdiensten van $37.000. Heb je zoveel verdient, dan zijn op het geld dat je daar bovenop verdient de algemene Australische belastingregels van toepassing.

Werkte je in 2016 of eerder in Australië, dan kun je je belasting nog terugvragen op het moment dat je Australië verlaat of wanneer het einde van het belastingjaar nadert (juni). Via MyGov, een digitaal platform vergelijkbaar met het Nederlandse DigiD, kan je je teruggave indienen. Het duurt zo’n zes weken voordat het geld op je rekening staat.

Eenmaal terug in Nederland, kun je je opgespaarde pensioen (superannuation - 9% op je bruto salaris betaald door je werkgever) opvragen. Het bedrag wat je terugkrijgt is afhankelijk van diverse factoren, maar vaak is het een groot gedeelte van wat je betaald hebt. Zorg dat je alle papieren van je werkgever meeneemt voordat je verder reist om je belasting teruggave te kunnen invullen. Je superannuation kan je pas terugvragen als je Australische visum niet meer geldig is. Je moet dus echt het land hebben verlaten en niet van plan zijn op hetzelfde visum terug te gaan, voordat je een aanvraag indient.

Zaken waar je op moet letten

  • Beland je in een situatie waarbij je werkgever je weigert te betalen of bepaalde afspraken niet nakomt. Aarzel dan niet om contact op te nemen met Fairwork.gov.au. Zij fungeren als een soort ombudsman. Het komt helaas veel te vaak voor dat backpackers worden afgezet door malafide werkgevers.
  • Heb je drie maanden of langer in de Northern Territory gewerkt, dan mag je tijdens het berekenen van je belastingteruggave daar nog eens $300,- bij rekenen wat je ontvangt van de overheid. Een ander voordeel van het werken in de Northern Territory, is de mogelijkheid je periode van zes maanden bij dezelfde werkgever te verlengen. Normaal gesproken mag je niet langer dan zes maanden bij dezelfde werkgever in dienst zijn, maar in NT wordt daar een uitzondering voor gemaakt, mits ze bij het bedrijf waar jij werkt enthousiast genoeg zijn om een aanbevelingsbrief voor je te schrijven. Meer info vind je hier.
  • In sommige sectoren, met name in de detailhandel, willen werkgevers vaak liever een werknemer van eigen bodem, dan een backpacker die niet langer dan zes maanden voor hetzelfde bedrijf mag werken. Bovendien heb je als backpacker doorgaans niet dezelfde rechten als de locals, waardoor het aan te raden is om goed loonstrookjes in de gaten te houden en op de hoogte te zijn van je rechten als werknemer.
  • Tijdens de parlementsverkiezingen van juli kwam de conservatieve Liberal Party als winnaar uit de bus. Deze regeringspartij werkt aan een wet die ervoor zorgt dat backpackers meer belasting moeten gaan betalen dan ze tot nu toe gedaan hebben. Het plan was eerst om de backpacker met maar liefst 32% belasting op te zadelen, maar na veel kritiek van o.a. boeren die bang zijn dat het aantal backpackers terugloopt, gaat de regering een mildere versie van deze belastingverhoging invoeren. Backpackers betalen vanaf januari 2017 19% belasting over elke verdiende dollar. Hou hier rekening mee als je een Working Holiday naar Australië in gedachten hebt, want tot nu toe was de belastingregeling voor backpackers bijzonder gunstig. 
  • Een Working Holiday in Australië kan pittiger zijn dan je in eerste instantie misschien verwacht. In grote steden zoals Melbourne en Sydney is de concurrentie immens: van Frankrijk tot Taiwan en van Ierland tot de VS: backpackers zijn er in enorme aantallen. Werkgevers maken helaas maar al te graag gebruik van dit aanbod, door bijvoorbeeld een lage loon te bieden; vaak lager dan het minimumloon, dus handje contantje. Wil jij het niet voor een magere $15 per uur doen, dan is er wel een andere backpacker die dat maar al te graag doet. 

Dat het niet altijd makkelijk is om fatsoenlijk betaald en ook nog leuk werk te vinden, is overigens zeker geen reden om deze ervaring aan je voorbij te laten gaan. Het is goed om je bewust te zijn van mogelijke tegenslagen, maar de kans dat je spijt krijgt van de ervaring is heel klein Met de juiste instelling, uithoudingsvermogen en werkervaring (hoe meer, hoe groter je kansen), is er vrijwel overal werk. Zie een vervelende ervaring met een werkgever of verschillende afwijzingen dan ook niet direct als een reden om de handdoek in de ring te gooien. Elke keer dat je wordt afgewezen, ben je verder bij je doel. Daarnaast zijn ook die tegenslagen natuurlijk onderdeel van je reisavontuur. Het helpt ook om je te realiseren dat vrijwel iedere werkende backpacker dit meemaakt.

Spaar in Nederland!

De beste tip is nog altijd om in Nederland zo veel mogelijk te werken. Werk vinden (en houden) is vanwege eerdergenoemde factoren erg lastig in Australië. Heb je dan eindelijk redelijk betaald werk gevonden, dan is sparen ook een kunst, gezien de hoge supermarktprijzen en natuurlijk je eigen behoefte om leuke dingen te ondernemen. Begrijpelijk, want je bent immers op reis. Woon je in Nederland nog bij je ouders, dan is het natuurlijk al helemaal ideaal. Je kunt de kosten laag houden en je focussen op je doel: met een redelijk bedrag naar Australië.