tamararuben Geschreven door tamararuben. Foto door: tamararuben

West Australië is niet alleen een geweldig deel van Australië om doorheen te reizen, ook qua werkgelegenheid is West Australië een goede bestemming. De salarissen liggen over het algemeen fors hoger dan in het oosten van het land maar ook de hoeveelheid werk is beter. Daarbij heb je in dit deel van Australië over het algemeen minder concurrentie van mede backpackers. Uiteraard zijn er populaire plekken waar het altijd wat lastiger zal zijn om werk te vinden, zoals bijvoorbeeld Margaret River of Perth.

In Perth blijven veel backpackers 'hangen' op zoek naar werk. Je kan geluk hebben en een leuke bijbaan vinden in een restaurant, eetcafe, bar of hostel maar de meeste backpackers besteden weken of zelfs maanden aan het vinden van werk in Perth en geven ondertussen handenvol geld uit aan hostelkosten en uitgaan.

Wil je toch proberen om in Perth werk te vinden? Ga dan elke dag langs verschillende hostels in de stad, kijk op de prikborden van de hostels naar werk, schrijf je in bij zoveel mogelijk uitzendbureau's en laat je gezicht regelmatig zien, kijk dagelijks op http://perth.gumtree.com.au/ voor werkgelegenheid en breng je cv inclusief foto naar zoveel mogelijk bedrijven en vraag altijd naar de bedrijfsmanager zodat je je cv persoonlijk kan overhandigen.

Veel makkelijker is het om wat verder van Perth vandaan te reizen en je geld te gaan verdienen met fruit plukken.
Over het algemeen zijn de salarissen redelijk tot goed. Dit hangt mede af van hoe snel je werkt. Je werkt namelijk 'on contract' of 'on wages'. In het eerste geval krijg je betaald naar hoe snel je werkt. Per bak die je volmaakt krijg je een vastgesteld bedrag betaald. Je krijgt naamkaartjes (of een vast nummer) die je elke keer wanneer je een bak vol hebt, in je bak legt. Zo kunnen ze bijhouden hoeveel bakken je volmaakt. Als je een beetje doorwerkt kun je gemiddeld zo tussen de 15 en 20 dollar per uur verdienen. Wanneer je echt hard je best doet, zelfs nog meer. Er zijn zelfs 'professionele' fruitplukkers die uit Canada naar Australië komen, die tussen de 30 en 40 dollar per uur verdienen. Maar deze mensen zijn absoluut niet bij te houden, hoe graag je ook zou willen.

Sommige bedrijven stellen wel een minimale werksnelheid. Als je daar onder zit, wordt je ontslagen. Als je 'on wages' werkt, krijg je een standaard bedrag per uur uitbetaald wat van tevoren is vastgesteld. Meestal is dit tussen de 17 en 20 dollar per uur in West Australië.

Margaret River is een plek waar vele backpackers naartoe trekken om te werken (met name druiven plukken) en te genieten van de prachtige omgeving, te surfen op een van de  meest populaire surfspots van West Australië en van het leven genieten in DE wijnstreek van West Australië. Het is daarom lastig om hier werk te vinden maar niet onmogelijk. Backpackers komen en gaan...en de aanhouder wint.

Hoe kom je aan fruitplukwerk?

 • Kijk op de prikborden bij de plaatselijke supermarkten
 • Ga langs de boerderijen en vraag persoonlijk naar werk
 • Hoor van andere backpackers om je heen waar werk te vinden is
 • Op sommige plekken regelen hostels werk voor je bij omliggende boerderijen. Pas op hiermee! Sommige hostels maken hier misbruik van. Ze zeggen iedere keer dat ze werk voor je hebben maar na twee weken heb je nog steeds geen werk en ondertussen hebben zij al lekker verdiend aan je omdat je wel in hun hostel al die tijd zit, dat is namelijk een vereiste (In Pemberton zit bijvoorbeeld een hostel die hier misbruik van maakt!).
 • Ga naar uitzendbureaus. Dit kan niet in elke plaats maar in Margaret River bijvoorbeeld werken veel bedrijven samen met uitzendbureau's en huren ze zelf geen mensen in maar doen de uitzendbureau's dit voor ze. Een goed uitzendbureau in Margaret River is 'Bacchus Agency'. Margaret River is erg populair onder de backpackers, je zal dus hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie afgewezen worden omdat er geen werk is. Blijf opbellen en langsgaan. Backpackers komen en gaan!
 • In Manjimup is een van de grootste appelgaards van West Australia gevestigd; Casuarina. Dit bedrijf zoekt altijd wel naar nieuwe werknemers. Zeg altijd dat je al ervaring hebt met appelplukken anders maak je weinig kans en ze controleren het uiteraard niet. Er is ook de mogelijkheid voor de werknemers om op de appelgaard te verblijven. Voor 90 dollar per week heb je een eigen kamertje incl. koelkast. Bij topdrukte slaap je met z'n tweeën op een kamertje. Er is een grote gezamenlijke keuken en woonruimte.

Hieronder vind je een lijst met de soorten fruit pluk werk, de hoogseizoen maanden en de plaatsen waar dit werk te vinden is.

Plaats           

Soort Fruit/werk

Maanden

Uren van Perth

ZUID WEST AUSTRALIE

 

 

 

Albany e.o.

Druiven

Maart - April 

5 uur, zuid-oost

Albany e.o.

Zalm vissen

Februari

5 uur, zuid-oost

Albany e.o.

Grainhandling, meat processing

Hele jaar*

5 uur, zuid-oost

Albany e.o.

Aardbeien

Oktober - Mei

5 uuur, zuid-oost

Albany e.o.

Pruning (snoeien)

Juni - September

5 uur, zuid-oost

Denmark    

Bosbessen  

December - Maart

5 uur, zuid-oost

Denmark    

Druiven

Februari - Maart**

5 uur, zuid-oost

Mt. Barker

Druiven

Maart - April

4,5 uur,zuid-oost

Mt. Barker

Treeharvesting, nursery

Hele jaar*

4,5 uur,zuid-oost

ZUIDEN VAN PERTH

 

 

 

Donnybrook         

Stone fruit***

December - Maart

2,5 uur, zuiden

Donnybrook

Appels

Februari - Juni

2,5 uur, zuiden

Donnybrook

Druiven

Januari - April

2,5 uur, zuiden

Donnybrook

Peren

Februari - April

2,5 uur, zuiden

Donnybrook

Tomaten

Februari - April

2,5 uur, zuiden

Frankland

Druiven

Februari - April

4,5 uur,zuid-oost

Margaret River

Druiven

Januari - Maart

3,5 uur, zuiden

Margaret River

Pruning (snoeien)

Juni - Augustus

3,5 uur, zuiden

Bunburry

Appels

Maart - Mei

2 uur, zuiden

Manjimup / Pemberton

Appels

Maart - Mei

3,5 uur,zuid-oost

Manjimup / Pemberton

Peren

Februari - Maart

3,5 uur,zuid-oost

Manjimup / Pemberton

Pruimen

Januari - Februari

3,5 uur,zuid-oost

Manjimup / Pemberton

Pruning (snoeien)

Juni - augustus

3,5 uur,zuid-oost

NOORDEN VAN PERTH

 

 

 

Geraldton

Rock-lobster

Maart - Juni

5,5 uur, noorden

Carnarvon

water- en rockmeloenen

November - Maart

11 uur, noorden

Carnarvon

Mango's

Januari - Maart

11 uur, noorden

Carnarvon

Bananen

Hele jaar*

11 uur, noorden

Carnarvon

Linefishing

Hele jaar*

11 uur, noorden

Gingin

Druiven

Januari - Februari

1,5 uur, noorden

Gingin

Citroenen

Hele jaar*

1,5 uur, noorden

Gingin

Groenten

Hele jaar*

1,5 uur, noorden

Broome

Parels

April - Oktober

23 uur, noorden

Kununurra

Courget, rockmeloen

Mei - September

33 uur, noorden

Kununurra

Bananen

Juli - Augustus

33 uur, noorden

* Gehele jaar door gemiddelde werkgelegenheid
** Geen hoogseizoen
*** Pruim, perzik, mango etc.

Een aantal dingen waar je rekening mee kan houden bij het zoeken naar het juiste werk voor jou:

 • Druiven plukken is over het algemeen prettiger voor kleinere mensen aangezien de druiven vaak laag hangen. Echter voor langere mensen kun je ook de 'bins' omkeren en gebruiken om op te zitten (plukken gaat wel wat langzamer op die manier)
 • Zorg voor je eigen knipmes tijdens het druiven plukken. Een goed knipmes is het halve werk.
 • Ook goede handschoenen zijn prettig tijdens het druiven plukken en oude kleren. Je gaat namelijk erg vies en plakkerig worden.
 • Appels plukken is vrij zwaar met betrekking tot de zak die je om je schouders op je buik hebt hangen. Daar leg je de appels in en kan wel tot 25 kilo wegen als de zak helemaal vol zit. Deze leeg je dan continue in de bins. Appels plukken verdiend wel goed over het algemeen.
 • Draag geen handschoenen met appels plukken. Met handschoenen aan kun je namelijk de appels niet goed voelen en krijg je gekneusde appels. Als je teveel gekneusde appels levert kun je ontslagen worden.
 • Maak wedstrijdjes tegen medeplukkers zodat het een beetje leuk blijft en je sneller werkt = meer verdienen!
 • Bananen en meloenen plukken schijnt vrij zwaar te zijn.
 • Aardbeien plukken zit je continue gehurkt of op je knieën, wat niet echt prettig is. Verdiend over het algemeen minder goed.
 • Pruning (snoeien) is relatief niet echt zwaar werk maar kan erg saai zijn. Flinke spierpijn in je armen krijg je wel in het begin. Meestal krijg je met pruning een vast uurloon.
 • Frambozen plukken schijnt erg goed betaald te zijn! Er is maar een korte periode dat de frambozen geplukt worden (Januari / Februari) en er zijn wachtlijsten voor werknemers omdat iedereen dit wil doen. Je moet hiervoor ergens in het zuid-oosten van Australië zijn.