Reisverzekering en Zorgverzekering

Als je op reis gaat, zijn er een aantal dingen die je moet controleren en regelen. Eén van die zaken is je zorgverzekering. Als je voor langere tijd, langer dan 8 maanden, naar het buitenland gaat, moet je jezelf uitschrijven uit het Basisregistratie Personen (BRP). Het uitschrijven heeft als consequentie dat je geen Nederlandse basiszorgverzekering meer kan afsluiten. Ga je korter dan 8 maanden op reis dan kan je gewoon ingeschreven blijven staan bij je gemeente én is het vaak voldoende om een aanvullende reisverzekering af te sluiten. Deze aanvullende reisverzekering dekt dan de kosten voor bijvoorbeeld diefstal van je spullen of wanneer de reis toch niet door kan gaan en geannuleerd moet worden. 

Als je weet dat je korter dan 8 maanden op reis gaat, dan kan je beter je basiszorgverzekering aanhouden en is het slim om op tijd te kijken bij welke zorgverzekeraar je het beste verzekerd bent. Omdat je maar één keer per jaar van zorgverzekering mag wisselen, moet je namelijk op tijd zijn met het veranderen van verzekering of verzekeraar als dit beter uitkomt voor je wereldreis. De keuze kan resulteren in enorme verschillen in de kosten. Aanvullend is het aan te raden om een reisverzekering af te sluiten die andere onvoorziene kosten dekt. 

Ga je langer dan 8 maanden op reis, dan is het afhankelijk van hoe lang de reis duurt en wat je tijdens je reis gaat doen welke optie het beste is. Je krijgt dan te maken met verschillende verzekeringsmogelijkheden en de daarbij horende regels. Je hebt dan in de meeste gevallen een zorgverzekering én een reisverzekering nodig. 

De ervaring leert dat officiële instanties niet altijd op de hoogte zijn van de "bijzondere" situatie van mensen die lang op reis gaan. Bel dus (anoniem), voordat je op reis gaat, naar de instanties waar je mee te maken krijgt om even te informeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je gemeente. Zorg eventueel dat je bepaalde informatie op papier of schrift krijgt, zodat je dit later als bewijs kunt gebruiken, mocht dat nodig zijn. Voor vragen over de zorgverzekering kun je gratis (anoniem) bellen met de zorgverzekeringslijn 0800-6464644.

Omdat er veel onduidelijkheid is omtrent de verplichte basiszorgverzekering en het maken van een wereldreis of een andere lange reis, hebben we geprobeerd het inzichtelijker te maken.

 

Inhoudsopgave

Verplichte Nederlandse basiszorgverzekering

Als je ingezetene bent van Nederland en dus in Nederland ingeschreven staat, ben je verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Als je gaat emigreren, mag je wel je basiszorgverzekering opzeggen. De definitie van emigreren is dat je alles in Nederland achterlaat én iets anders gaat opbouwen in een ander land. De vraag is dus of dat ook geldt als je voor bepaalde tijd een wereldreis maakt.  Maar goed, als je niet meer staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente en dus gaat “emigreren” ben je niet meer verplicht om een Nederlandse basiszorgverzekering te hebben. 

Daarnaast mag je je basiszorgverzekering ook opzeggen als je kan aantonen dat je minimaal 3 maanden achter elkaar in het buitenland werkt. 

In beide situaties geldt dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) per individu bepaalt of je een verzekeringsplicht hebt. Deze instantie is leidend. Bij twijfel kun je dus altijd daar om uitsluitsel vragen. Er zijn sociale en economische factoren die een rol kunnen spelen bij het bepalen of je wel of niet verzekeringsplichtig bent. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank staat informatie over het wel of niet verzekerd moeten zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar. 

Je kunt ook anoniem informatie aanvragen bij de zorgverzekeringslijn op het nummer 0800-6464644 . Hier kun je je vragen voorleggen en zij zouden die dan moeten kunnen beantwoorden. Daarnaast kun je al je individuele reizen / zaken laten toetsen bij de sociale zorgverzekeringsbank en zij kunnen dan officieel bepalen of je wel of geen zorgverzekering aan moet houden. 

Wanneer heb ik verzekeringsplicht volgens de Zorgverzekeringswet?

Wanneer je een ingezetene bent van Nederland, ben je verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. De zorgverzekeraar is volgens het ministerie het controlerende orgaan voor de Zorgverzekeringswet. 

Een ingezetene van Nederland ben je in ieder geval wanneer je bent ingeschreven in het Basisregistratie Personen. Daarnaast wordt er ook naar andere factoren gekeken. Over het algemeen geldt dat ingezetenschap in stand blijft als het verblijf in het buitenland een tijdelijke intentie heeft. Ingezetenschap eindigt dus niet altijd zonder meer door uitschrijving bij de gemeente. Zo controleert de Belastingdienst bijvoorbeeld de in- en uitschrijving bij de gemeente, inkomsten en bezit. Ben je dus wél uitgeschreven bij de gemeente, maar heb je nog wél een huis of inkomsten in Nederland, dan is dus de vraag of je wel of geen ingezetene van Nederland bent. De situatie wordt dan per persoon bepaald. De exacte criteria voor ingezetenschap worden niet vrijgegeven. De criteria hebben onder andere betrekking op sociale binding, bezittingen en bankrekeningen in Nederland. 

Daardoor is het vaak lastig de verplichte basiszorgverzekering stop te zetten als je minder dan acht maanden weggaat of bijvoorbeeld een huur- of koophuis hebt.

Het advies om te liegen of te verzwijgen dat je gaat reizen dat sommige organisaties, social media platforms of fora geven is niet verstandig. Dat het je gelukt is om je uit te schrijven, wil nog niet zeggen dat iemand anders later niet ontdekt dat het op onterechte gronden is gebeurd. Want er is een controle op de Zorgverzekeringswet op het moment dat je jezelf weer wilt inschrijven in Nederland. Het is dan ook heel belangrijk dat je een bevestiging van deze uitschrijving zwart op wit krijgt en bewaart.

Nederlandse aanvullende zorgverzekering

Dit is een aanvullende verzekering bovenop de Nederlandse basiszorgverzekering. Deze verzekering voorkomt dat je voor onverwachte extra zorgkosten komt te staan, wanneer je in het buitenland zorg nodig hebt die duurder is dan in Nederland bijvoorbeeld. Ook voor reisvaccinaties is het interessant om de aanvullende zorgverzekeringen te bekijken. De aanvullende verzekering is niet verplicht. Je zal dus alle kosten en opties op een rijtje moeten zetten om te zien wat het beste voor jou is. 

Vragen en gevolgen van het uitschrijven van de zorgverzekeringswet

Wanneer je jezelf uitschrijft uit het Basisregistratie Personen om onder de zorgverzekeringswet uit te komen, krijg je te maken met enkele gevolgen en zaken waar je rekening mee moet houden. Op het moment dat je jezelf uitschrijft, kunnen de overheidssystemen niet zien wat de reden daarvan is, maar worden wel allerlei processen gestart om je overal uit het systeem te halen. Dat kan soms nadelige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer je op de wachtlijst staat voor sociale woningbouw, voor je pensioen en voor tal van andere zaken. Ook wanneer je jezelf niet zou uitschrijven, maar je opeens geen inkomen meer hebt, kan het zijn dat de Belastingdienst dit opmerkt en dit zelfde systeem in werking treed. Lees daarom dit artikel over uitschrijven bij de gemeente zeer zorgvuldig.

Moet ik mijn zorgtoeslag stopzetten?

Mocht je zorgtoeslag krijgen en je basiszorgverzekering stopzetten, dan is het belangrijk dat je je zorgtoeslag ook direct stopzet. In de praktijk blijkt dit bijna onmogelijk, omdat de Belastingdienst soms achterstanden heeft met verwerkingen en soms nog gewoon nog maanden doorbetaalt. Vraag iemand thuis hier actief achteraan te gaan. Want als je tijdens je reis zorgtoeslag blijft ontvangen terwijl je geen verzekering hebt, krijg je bijna zeker problemen en boetes. Ongeacht of jij op tijd hebt doorgegeven dat je die toeslag niet meer wilde ontvangen. De onrechtmatig ontvangen zorgtoeslag zal je sowieso terug moeten betalen. Zet deze dus tijdelijk apart. Reizigers melden soms tot wel zeven maanden bezig te zijn om zorgtoeslag stop te zetten.

Hoe en wie controleert dat ik acht maanden in het buitenland ben?

Verschillende instanties raken elkaar qua belangen en wisselen onderling informatie uit. Omdat er in het verleden veel met sociale premies is gesjoemeld door mensen die deels in het buitenland wonen, is de controle van de Belastingdienst scherp. Van iedere Nederlander, dat blijf je ook als je uitgeschreven bent, ontvangt de Belastingdienst informatie van onder andere werkgevers. Zodra ze zien dat je geen of weinig inkomen hebt gehad in een bepaald jaar, gaan ze op onderzoek uit en vragen ze je de je situatie uit te leggen.

Daarom is het advies om bij uitschrijving bij de gemeente een Nederlands postadres achter te laten, zodat die "gemachtigde" in Nederland ook post kan open en de Belastingdienst kan bellen. De gemachtigde kan dan vertellen dat je niet kunt komen, omdat je in het buitenland verblijft, of zaken regelen om de Belastingdienst weer tevreden te houden. Die oproep kan namelijk al binnen een maand na uitschrijving komen. De Belastingdienst heeft ook contact met de gemeentes en de systemen staan met elkaar in verbinding. Om problemen te voorkomen dien je ervoor te zorgen dat je communicatie van de Belastingdienst niet mist en eventuele verzoeken niet negeert. Het kan zijn dat de Belastingdienst wil dat je aantoont dat je de hele periode in het buitenland verbleef. Dus bewaar je vliegtickets en in een aantal gevallen kan een reisblog van pas komen.

Ook zorgverzekeraars hebben inzage in het systeem van inschrijvingen bij Nederlandse gemeentes. Zorgverzekeraars beoordelen of je terecht geen premie hebt betaald in de periode dat je niet in Nederland was en of je een boete krijgt. Op het moment dat je je opnieuw wilt verzekeren, moet je een bewijs van uitschrijving van de gemeente overleggen dat ouder is dan acht maanden. Kun je dit niet omdat de gemeente je geen papiertje heeft gegeven of omdat je het kwijt bent, dan controleren ze je gegevens in hun systeem.

Hoe controleren de zorgverzekeraars of ik mij had mogen uitschrijven?

Aan de hand van de uitschrijving van de gemeente en het bewijs van je vorige zorgverzekeraar dat die akkoord was met het stopzetten van je verzekering, wordt gecontroleerd of je je zorgverzekering mocht opzeggen. Verder kijken de verzekeraars naar de informatie die jij ze hebt gegeven.

Ik heb een boete opgelegd gekregen, wat nu?

De bevinding van de zorgverzekeraar kan zijn dat je premie bent verschuldigd over je hele reisperiode en dat je daar bovenop 30% boete moet betalen. Tegen beide beslissingen kun je bezwaar maken volgens een procedure. Dit heeft alleen zin als je voor vertrek niet gelogen hebt bij het opzeggen van je verzekering. De bezwaren worden afgehandeld door het Zorginstituut.

Van het Zorginstituut kregen wij het advies:

Stuur het bewijs van uitschrijving van je vorige verzekeraar mee. Zelfs als die de regels niet correct hebben gehanteerd, kun jij je beroepen op "niet verwijtbaar" op basis van probleemloos uitschrijven.

Wat gebeurt er als ik eerder terugkom?

Wat gebeurt er als je eerder terugkomt dan je in eerste instantie gepland had en daardoor geen acht maanden weg was? We gaan er even vanuit dat je deze vraag stelt omdat je je dus hebt uitgeschreven bij de gemeente en ook je verplichte basiszorgverzekering hebt opgezegd. Dan heb je pech en zul je de zorgverzekeringspremie met terugwerkende kracht moeten betalen. Als dit gebeurt, zal de zorgverzekering waarbij je je wilt inschrijven bij terugkomst in Nederland dit direct zien. Je hoeft in dit geval geen boete te betalen, omdat je uitgeschreven was bij een gemeente. De enige uitzondering is een tussentijds kort verblijf in Nederland - minder dan 14 dagen - in verband met een sterfgeval. Je moet je reis dan wel weer hebben voortgezet.

Heb je je uitgeschreven bij je zorgverzekeraar en niet bij de gemeente?

Onafhankelijk van de periode die je in het buitenland verblijft, zul je de premie met terugwerkende kracht moeten betalen en een boete van 30%.

Acceptatieplicht bij terugkomst

Voor de basiszorgverzekering, die voor elke Nederlander verplicht is, hebben de verzekeraars een acceptatieplicht. Dus ook als je in de kreukels terugkomt, moeten ze je accepteren. Je moet je bij terugkomst in Nederland zo snel mogelijk weer inschrijven bij een zorgverzekeraar om een boete te voorkomen. Je moet je wel eerst inschrijven bij een gemeente om een nieuwe verzekering af te kunnen sluiten. Dit inschrijven moet al binnen enkele dagen na terugkomst in Nederland. Sommige reisverzekeringen bieden voor de overgangsperiode dat je terug bent in Nederland ook dekking aan. Let hierop bij het afsluiten van je verzekering. 

Voor de aanvullende verzekering verschilt dit per verzekeraar. Probeer op tijd te informeren als je denkt dat dat op jou van toepassing is, via je contactpersoon in Nederland bijvoorbeeld.

De zorgverzekering niet mogen opzeggen en toch kosten besparen met de zorgtoeslag?

Als je toch verplicht bent om je in Nederland te verzekeren, kun je kijken of je niet in aanmerking komt voor zorgtoeslag om een deel van de kosten van de verzekering te dekken. Over het algemeen is de regel "hoe minder je verdient, hoe meer toeslag je krijgt", maar let wel op dat dit per kalenderjaar geïnventariseerd wordt. Nu gaat het misschien wat ver om je hele reis daarop aan te passen, maar het is dus het voordeligst om in een kalenderjaar weg te zijn en niet vier maanden in het ene jaar en vijf maanden in het andere jaar bijvoorbeeld. Op de site van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

Voorbeeldsituaties

Er is dus niet maar één antwoord op de vraag: Wat moet ik met mijn reis- en zorgverzekering doen als ik langere tijd op reis ga? Het is dus belangrijk om naar je eigen situatie te kijken en op basis daarvan te kiezen voor de reisverzekering die het best bij jou past en te kijken hoe het zit met je zorgverzekering. Er is een aantal situaties dat zich kan voordoen. Voor de verschillende situaties zijn verschillende reisverzekering het meest geschikt.

Reizen tot 8 maanden

Er wordt er een verschil gemaakt tussen mensen die alleen op reis gaan (en niet werken) en mensen die op reis gaan en werken. De eerste groep, als je tot 8 maanden op reis bent, moet zijn / haar Nederlandse basiszorgverzekering aanhouden wanneer je ingeschreven bent in het Basisregistratie Personen. Wanneer je gaat werken in het buitenland, dan moet je (in totaal) meer dan 3 maanden aantoonbaar ergens werken voordat het is toegestaan je basiszorgverzekering op te zeggen, zonder dat je je daarvoor hoeft uit te schrijven uit het Basisregister Personen. Daarover zo meteen nog wat meer.

Wanneer je niet weet OF je drie maanden zal gaan werken of voor drie maanden lang werk kan vinden ( maar wel die intentie hebt) dan kun je het beste je basiszorgverzekering aanhouden. Wanneer blijkt dat je voldoende gewerkt hebt kun je de premie die je hebt betaalt terugvragen. Ga je op reis, heb je toch je Nederlandse basiszorgverzekering opgezegd en haal je de drie maanden werken in het buitenland niet, dan moet je de premie alsnog betalen bij terugkomst.

Nederlanders mogen hun basiszorgverzekering één keer per jaar aanpassen. Met deze basisverzekering verzeker je je zorgkosten in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Je zorgverzekering dekt dus bepaalde medische kosten op reis, maar er wordt hierbij wel uitgegaan van Nederlandse tarieven en voorwaarden. Dit kan dus betekenen dat niet alle gemaakte zorgkosten die je in het buitenland maakt door je zorgverzekering vergoed worden, omdat de kosten in het betreffende land hoger zijn dan in Nederland en je deze dus zelf moet bijbetalen. 

Hier is duidelijk te zien dat de kosten van medische zorg in de Verenigde Staten, Japan en Noorwegen een stuk hoger zijn dan in Nederland en dat het voor dit soort landen dus zeker aan te raden is een reisverzekering af te sluiten, omdat je anders het risico loopt voor de overige kosten op te draaien.

Het is dus afhankelijk van het soort reis dat je gaat maken welke reisverzekering interessant is om medische kosten in het buitenland te dekken. Met een reisverzekering worden zorgkosten in het buitenland tot een bepaald maximum wel vergoed.

Je bent verplicht een basiszorgverzekering in Nederland af te sluiten wanneer je in Nederland woont of werkt. Bij twijfel kun je altijd ook je eigen plannen en reis laten toetsten bij de Sociale Zorgverzekeringsbank (SVB). Zij kunnen dan officieel bepalen of je wel of geen Nederlandse zorgverzekering moet aanhouden. 

Ik ga minder dan drie maanden op reis en ga niet werken

Als je korter dan drie maanden reist, schrijf je je niet uit bij het BRP en behoud je jouw basiszorgverzekering in Nederland. Dit betekent dus dat je medische kosten tot bepaalde hoogte gedekt zijn tijdens je reis. Het is daarnaast dus wel verstandig om een Nederlandse aanvullende zorgverzekering of een extra reisverzekering af te sluiten. Dit omdat je zorgverzekering maar tot een bepaalde hoogte uitkeert. Bovendien dek je met een reisverzekering niet alleen hogere medische kosten, maar kun je ook kiezen om kosten voor bijvoorbeeld repatriëring, verloren bagage en autopech te dekken.

Je kunt kiezen voor een reisverzekering specifiek voor de duur van deze reis of voor een doorlopende reisverzekering. Doorlopende reisverzekeringen hebben wel een limiet op het aantal dagen dat je aaneengesloten in het buitenland mag zijn. Vaak gaat het om een maximum van drie of zes maanden. Er zijn ook verzekeringen waarmee je een jaar aaneengesloten verzekerd kunt reizen. Bekijk deze opties dus goed voordat je een reisverzekering kiest. Ook is het belangrijk om te kijken naar het gebied waarbinnen je gedekt bent. Is dat alleen Europa of de hele wereld?

Ik ga drie tot twaalf maanden op reis en ga niet werken

Als je alleen gaat reizen en niet gaat werken, moet je, als je korter dan 8 maanden gaat reizen, je Nederlandse basiszorgverzekering aanhouden. Je bent hiertoe verplicht. Als je 8 tot 12 maanden gaat reizen, moet je je uitschrijven uit het BRP en hangt het van je situatie af of je wel of niet je zorgverzekering in Nederland aan moet houden. Beantwoord daarvoor de volgende vragen bij de Sociale Verzekeringsbank. Als je korter dan 8 maanden gaat, is het verstandig om je Nederlandse basiszorgverzekering aan te vullen met een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering. Geen aanvullende zorgverzekering of reisverzekering nemen is echt niet aan te raden. Let op: gezien het feit dat je langer dan drie maanden op reis gaat, moet je je goed inlezen en bekijken wat de voorwaarden van verschillende verzekeringen zijn, aangezien er dus een limiet zit op het aantal dagen dat je aaneengesloten mag reizen. De meeste doorlopende reisverzekeringen dekken maximaal een half jaar. Lees in dit artikel over reisverzekeringen met welke verzekeringen je wel een jaar kunt reizen. Als je langer dan acht maanden reist, moet je je uitschrijven bij uit de BRP bij de gemeente - basisregistratie personen. Of met het uitschrijven uit het BRP ook de Nederlandse Basiszorgverzekering vervalt hangt af van je situatie.

Ik ga minstens drie maanden werken buiten de EU of verdragszone

Je plicht en recht op een Nederlandse Basiszorgverzekering vervalt als je langer dan drie maanden buiten de EU of verdragszone wilt werken. Je moet dan op zoek naar een zorgverzekering in het land waar je gaat werken of een goede reisverzekering afsluiten die ook medische kosten dekt als je in het buitenland werkt. Je moet bij terugkeer wel kunnen bewijzen dat je meer dan drie maanden gewerkt hebt. Kun je dit niet aantonen, dan moet je met terugwerkende kracht zorgpremie in Nederland betalen. Je zorgverzekering in Nederland vervalt op de eerste dag waarop je werkzaamheden beginnen, vanaf dat moment dient je nieuwe zorg- of reisverzekering in te gaan. Na je werkzaamheden heb je vier maanden de tijd om in Nederland een zorgverzekering af te sluiten. 

Wanneer je niet weet OF je drie maanden zal gaan werken of zo lang werk kan vinden (maar wel die intentie hebt) dan kun je het beste je zorgverzekering aanhouden en de premie die je betaald hebt terugvragen op het moment dat je de drie maanden hebt gehaald. Ga je op reis en haal je de drie maanden niet, dan moet je de premie alsnog betalen. 

Langer dan 3 maanden werken als ZZP-er

Voor ZZP’ers, ("Digital Nomads") geldt een iets andere regeling. Je mag jezelf in Nederland inschrijven bij de KvK als ZZP’er wat niet gezien wordt als verbintenis met Nederland. Als de werkzaamheden die je doet in het buitenland plaatsvinden (en je kan dit aantonen) dan telt dit freelance werk OOK voor deze drie maanden werken in het buitenland. Je moet hier wel een uitgebreide administratie voor bijhouden. Zo wordt er soms verwacht dat je bijvoorbeeld ook een werkplek huurt en dit kan aantonen. Ook moet je nog altijd ingeschreven staan in het Basisregister Personen, want anders kan het zijn dat de KvK je bedrijf uitschrijft. De Belastingdienst hanteert weer hele andere criteria dus leg deze er ook zeker even naast. 

Ik ga tot twaalf maanden reizen en werken binnen de EU of verdragszone

Als je in een EU, EER of verdragsland gaat werken, heb je een andere soort verzekering nodig. Voor deze landen geldt dat je recht en plicht op een Nederlandse basiszorgverzekering vervalt vanaf de eerste werkdag. Het is dus nodig om een zorgverzekering af te sluiten in het land waar je gaat werken of om een goede reisverzekering af te sluiten die ook je (medische) kosten dekt wanneer je werkt in een verdragsland. Je verzekerd je dan van het moment waarop je begint met werken tot het moment waarop je stopt met werken. Je moet bij terugkeer bewijzen dat je hebt gewerkt anders moet je in Nederland alsnog zorgpremie betalen. 

Ik ga voor mijn studie naar het buitenland en wil meer dan twaalf maanden reizen 

Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat voor je studie, moet je je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Bekijk wel of de medische kosten in het land waar je heen gaat hoger liggen en sluit als dat zo is een aanvullende reisverzekering af. Als je van plan bent om tijdens je studie een bijbaan te nemen, gelden de regels met betrekking tot werken in het buitenland, zoals ze hierboven beschreven staan. Je bent gedurende werktijd niet verzekerd via je Nederlandse zorgverzekering en moet je dan bijverzekeren via een reisverzekering die eventuele werk gerelateerde medische kosten wel dekt. 

Ik ga langer dan twaalf maanden op reis en ben geen student 

In sommige gevallen kun je de zorgverzekeringsplicht ontwijken en mag je je basiszorgverzekering stopzetten. Als je je bij de gemeente uitschrijft, vervalt je recht op toeslagen, waaronder zorgtoeslag. Je bent dan niet meer verplicht om een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Om dit te doen, moet dan minimaal acht van de twaalf maanden in het buitenland verblijven. Deze acht maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Als je je gaat uitschrijven bij je zorgverzekeraar moet je contact opnemen met je zorgverzekeraar en eventueel met het SVB - in dat geval verwijst je zorgverzekeraar je door naar het SVB. De instanties bepalen of je verzekerd moet blijven tijdens je verblijf in het buitenland. Mocht je verzekeringsplicht vervallen, dan heb je een extra goede reisverzekering nodig die ook je ziektekosten dekt. Bekijk wat voor jou het beste is. Doorlopende reisverzekeringen dekken over het algemeen geen reizen die langer dan een jaar duren. Je zult dan op zoek moeten gaan naar een verzekering die je wel langer verzekert. Voorbeelden zijn de globetrotter-verzekering van Allianz, de special Isis verzekering en de OOM Tijdelijk in het Buitenland-verzekering. Er zijn uiteraard nog meer opties. Verdiep je goed, om zeker te weten dat je de verzekering kiest die het best bij jou past.

Uitschrijven bij de gemeente

Je bent sowieso verplicht om je bij de gemeente uit te schrijven wanneer je langer dan acht maanden naar het buitenland gaat. Deze regel geldt ook als je een huur- of koopwoning hebt. Dit veroorzaakt mogelijk problemen. Ook voor het uitschrijven bij de gemeente hebben we een artikel geschreven en voor de consequenties voor je huis onderverhuren tijdens je reis kan je hier meer informatie vinden.

Verschillen tussen reis- en zorgverzekering

Er zijn een aantal verschillen tussen reisverzekeringen en zorgverzekeringen. Een zorgverzekering is er namelijk alleen voor de medisch noodzakelijke kosten, terwijl een reisverzekering ook andere kosten dekt. Je kan bij het afsluiten van een reisverzekering een aantal opties kiezen om te verzekeren, zoals repatriëring en bagage. Gerepatrieerd worden zonder reisverzekering is heel duur. Zorgverzekeringen vergoeden alleen repatriëring wanneer dit medisch noodzakelijk is. Een reisverzekering vergoedt bijvoorbeeld ook kosten voor een vliegticket als je terugkeert vanwege het overlijden van een familielid of wanneer je bagage gestolen is.

Soms kan er een kleine overlap zitten in hetgeen dat je zorg- en reisverzekering dekken. Daarom is het goed om dit vooraf uit te zoeken en tot een minimum te beperken. Het is wel ten zeerste af te raden om met alleen een basiszorgverzekering op reis te gaan, ook als het alleen om medische kosten gaat. Zo vergoed je zorgverzekering medische kosten in het buitenland maar tot een bepaald maximum; tot het bedrag dat de zorg in Nederland zou kosten. Als de zorg in het land waar je de kosten maakt duurder is dan in Nederland, moet je zelf geld bijleggen. Een reisverzekering dekt het verschil. Ook dekken reisverzekeringen vaak vervoerskosten van en naar het ziekenhuis en telefoonkosten die je moet maken als je medische hulp nodig hebt.

Wanneer je (zorg)kosten maakt in het buitenland, betaal je deze eerst van je eigen risico voordat je een vergoeding ontvangt, ook als je hiervoor aanvullend verzekerd bent met een reisverzekering. Er zijn reisverzekeringen die wél je eigen risico vergoeden, maar dit moet dan nadrukkelijk in de voorwaarden staan, deze zijn meestal wat duurder.

Belangrijk om te weten is dat reisverzekeringen geen reguliere controles vergoeden, zoals de kosten voor een tandartscontrole. Toch is het wel verstandig om deze periodieke controles uit te laten voeren, ook in het buitenland. Mocht je last hebben van je gebit en je hebt geen periodieke controles laten uitvoeren, zal de reisverzekeraar aangeven dat dit geen onverwachte gebeurtenis is. Gebitsproblemen komen veel voor onder reizigers die langere tijd op reis zijn.

Een reisverzekering geldt niet als basiszorgverzekering. Met alleen een reisverzekering - ook al dekt de verzekering net zoveel of meer dan een basisverzekering - voldoe je niet aan de zorgverzekeringsplicht. Bovendien eisen de meeste reisverzekeringen dat je een zorgverzekering met dekking in het buitenland hebt, omdat de reisverzekering aanvullende dekking voorziet voor geneeskundige kosten. Backpackers-verzekeringen voor reizen die langer dan een jaar duren, kennen die verplichting niet.

Geschreven door Erik van Erp op 09 May 2022 08:52.

  1. Mirjam27 18 Sep 2015 18:32

    Dus voor de situatie van mijn dochter(23): ze blijft langer weg dan 8-9 maanden dus is ze verplicht zich uit te schrijven bij de gemeente (ze is nu in Australië, dus hoe doet ze dat?). Maar ze kan wel haar zorgverzekering en zorgtoeslag blijven behouden?

    Mvg. Mirjam

  2. Erik 18 Sep 2015 22:25

    Als ik het goed heb zou ze dat al voor vertrek gedaan moeten hebben. Of het ook achteraf kan weet ik niet.
    Als je uitgeschreven bent bij de gemeente heb je volgens mij ook geen recht meer op een zorgverzekering en zorgtoeslag. Het is dus even goed uitzoeken wat wijsheid is en hoe lang uw dochter wegblijft.

  3. Mirjam27 19 Sep 2015 09:46

    :) Ja, ik begrijp ook dat ze zich al voór die tijd had moeten uitschrijven. Nooit aan gedacht en is ons ook door de organisatie niet verteld. Het blijft ook lastig om in te schatten hoe lang je denkt weg te blijven. Eerst was het "misschien wel een jaar", inmiddels is het: "ik denk dat het wel 2 jaar zal worden". Uit alle informatie op internet word ik niet echt veel wijzer. Heel veel partijen spreken elkaar tegen. Ik zal er inderdaad wat tijd in moeten stoppen en het heel goed uitzoeken. Gelukkig ben ik voor (bijna) alles gemachtigd, dat hebben we dan weer wel geregeld ;). Bedankt voor je reactie!

  4. Erik 22 Sep 2015 17:11

    Het is inderdaad een heel gedoe om het goed uitgezocht te krijgen. Belangrijkste is om navraag te doen bij je gemeente over de regels wel / niet uitschrijven. Ik zou de vraag zo algemeen stellen zodat je geen slapende honden wakker maakt. Daarna hetzelfde navragen bij de zorgverzekeraar. Ook weer zonder al te veel details te geven en meer als research o.i.d Daarna kun je kijken wat verstandig is en wat er eventueel mogelijk is. Mocht je hulp nodig hebben dan kan ik altijd kijken of wij de vraag kunnen voorleggen en kijken welk antwoord we terug krijgen.

  5. Lauwrence 31 May 2016 07:19

    Goedemorgen,

    25 juni 2015 heb ik Nederland verlaten en mij per die datum ook uit laten schrijven bij het GBA, met de intentie meerdere jaren weg te blijven. Door omstandigheden echter zie ik mij gedwongen eerder terug te keren en wel per 20 juni 2016, 's avonds laat (dit vermeld ik expliciet even).

    Kijk ik naar de 12 maanden regel en kom ik tot de conclusie dat een zorgverzekeraar gerechtigd is mij met terugwerkende kracht aan te slaan voor 12 maanden premie. Ook zie ik dat ik binnen 5 werkdagen na terugkeer mij verplicht weer in moet laten schrijven.

    Redelijkerwijs kan ik mij dus op zijn vroegst pas inschrijven per de 21e en op zijn laatst per de 26e, een zaterdag, wat dan maandag de 28e gaat worden, waarmee ik dus 3 dagen langer dan 12 maanden weg ben geweest.

    Is de aanname dat ik hiermee "veilig" ben voor een boete aannemelijk of kan ik beter nu nog mijn ticket wijzigen? Dat kost namelijk heel wat minder.

    Vriendelijk dank voor uw reactie!


    met vriendelijke groet,

    Lau.

  6. stevenl 01 Jun 2016 04:36

    Ik zou voor de zekerheid na de 25e pas weer terugkomen.

  7. Erik 01 Jun 2016 10:07

    Ja, dat lijkt mij ook. Ik neem aan dat ze uit zullen gaan van de terugkeerdatum en niet kijken wanneer je aanmeldt.

  8. Lauwrence 01 Jun 2016 10:23

    Bedankt voor de reacties!

    Ik heb inmiddels contact gehad met gemeenten (meerderen om het antwoord te bevestigen) en zorgverzekering, zonder daarbij slapende honden wakker te maken.

    Laatstgenoemde controleert aan de hand van het BRP datum terugkomst en de uiterlijke registratie termijn is 5 werkdagen, waarbij een boetebeleid bij te laat zijn door de een wel wordt gehanteerd en de ander niet.

    Van de zorgverzekering zelf heb ik te horen gekregen dat zij in principe geen boete meer opleggen voor de enkele dagen minder dan 12 maanden. Toch neem ik geen risico en registreer mij op de 28e, de 5e werkdag dus, want dat mag.

    groeten,

    Lawrence.

  9. Erik 01 Jun 2016 10:24

    Dank je wel voor het terugkoppelen!

  10. Lauwrence 01 Jun 2016 10:47

    Erik schreef:Dank je wel voor het terugkoppelen!
    Graag gedaan!

    Het artikel an sich was al erg informatief, maar dit stukje bevestiging leek mij een waardevolle aanvulling. ^O^

  11. Wiep 07 Jun 2016 22:09

    Hi !

    Ik ben bezig met het voorbereiden van mijn wereldreis. Deze zal beginnen in september. Dit zal langer duren dan een jaar, dus zal mij uit moeten schrijven bij de gemeente en zal ook proberen mijn zorgverzekering stop te zetten. Nu wil ik natuurlijk wel goed verzekerd op reis, en ben nu meer informatie aan in inwinnen over een globetrotter reisverzekering. Wat zijn jullie ervaringen met toch verzekerd op reis, als je toch liever niet meer je volledige zorgverzekering maandelijks wil blijven betalen? Is het zelfs wel een optie om je én uit te schrijven bij de gemeente, én je zorgverzekering stop te zetten, maar dan wel nog een reisverzekering te hebben waarmee je voor langere tijd toch wel goed verzekerd bent?
    Ik hoor graag jullie ideeën en tips! Alvast bedankt!

    Wiep

  12. Erik 08 Jun 2016 09:02

    Hoi Wiep, dan kun je uit op een wereldreisverzekering https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/vo ... si557.html Je kunt in dat artikel zien voor welke dingen je dan verzekerd bent en welke extra opties je hebt. Maar wat je wil is mogelijk en zelfs je enige optie. Alleen omdat je langer dan 8 maanden in het buitenland zit. Dus uitschrijven bij de gemeente, zorgverzekering stopzetten en reisverzekering afsluiten.

  13. Wiep 08 Jun 2016 09:39

    Bedankt voor je snelle reactie.
    Wel nog de vraag, mag ik me nog steeds door een Nederlandse verzekeraar voor alleen een reisverzekering laten verzekeren als ik niet meer in Nederland ingeschreven sta?

    Alvast bedankt!
    Wiep

  14. Erik 09 Jun 2016 08:01

    Wanneer het om een "globetrotter" verzekering gaat wél volgens mij. Maar je kunt geen standaard reisverzekering nemen die voor b.v. zorg van de zorgverzekering afhankelijk is. Je kunt dit meestal al snel merken aan het grote prijs verschil.

  15. daan89 22 Oct 2017 23:32

    Een Half jaartje backpacken in Azië .Tijdens dit jaar heb ik dan geen inkomen, maar wil wel zorgtoeslag behouden om de zorgverzekering nog betaalbaar te houden. Ik ga mijn huurwoning opzeggen.

    Maar dat betekent ook, dat ik mij uit de gemeente moet uitschrijven, want ik woon niet meer in die woning. En volgens mij moet je ingeschreven staan om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

    Weten jullie misschien een oplossing?

  16. Travelator 23 Oct 2017 19:40

    daan89 schreef:
    22 okt 2017 23:32
    Een Half jaartje backpacken in Azië .Tijdens dit jaar heb ik dan geen inkomen, maar wil wel zorgtoeslag behouden om de zorgverzekering nog betaalbaar te houden. Ik ga mijn huurwoning opzeggen.

    Maar dat betekent ook, dat ik mij uit de gemeente moet uitschrijven, want ik woon niet meer in die woning. En volgens mij moet je ingeschreven staan om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

    Weten jullie misschien een oplossing?
    Tijdelijk inschrijven bij familie of vrienden? Zorg dan wel dat er al minimaal twee mensen wonen, want als je van een één- naar een tweepersoonshuishouden gaat, gaan alle toeslagen flink omhoog.
    Qua reisverzekeringen vind ik de Special Isis erg goed...

  17. daan89 24 Oct 2017 23:09

    Travelator schreef:
    23 okt 2017 19:40
    daan89 schreef:
    22 okt 2017 23:32
    Een Half jaartje backpacken in Azië .Tijdens dit jaar heb ik dan geen inkomen, maar wil wel zorgtoeslag behouden om de zorgverzekering nog betaalbaar te houden. Ik ga mijn huurwoning opzeggen.

    Maar dat betekent ook, dat ik mij uit de gemeente moet uitschrijven, want ik woon niet meer in die woning. En volgens mij moet je ingeschreven staan om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

    Weten jullie misschien een oplossing?
    Tijdelijk inschrijven bij familie of vrienden? Zorg dan wel dat er al minimaal twee mensen wonen, want als je van een één- naar een tweepersoonshuishouden gaat, gaan alle toeslagen flink omhoog.
    Qua reisverzekeringen vind ik de Special Isis erg goed...
    Bedankt voor je reactie !
    Daar heb ik ook aan gedacht, alleen in mijn geval omdat ik gewerkt heb, zouden ze mijn inkomen met die van mijn family bij elkaar optellen, wat voor hun nadelig is.

    De Special verzekering zou ook een optie kunnen zijn.

  18. Travelator 25 Oct 2017 16:52

    Weet je dat zeker? Daar heb ik nog nooit van gehoord...?

  19. daan89 25 Oct 2017 21:24

    Travelator schreef:
    25 okt 2017 16:52
    Weet je dat zeker? Daar heb ik nog nooit van gehoord...?
    Heeft effect op de huurtoeslag.

    Trouwens ik ga tijdelijk een postadres regelen, en mijn basisverzekering behouden.

  20. marc23 04 Dec 2018 19:54

    Hoi,

    Ik zie dat dit al een wat oudere pagina is, maar hopelijk kan iemand mij toch helpen. Ik ben namelijk opzoek naar een eerlijke en goede manier om gegarandeerd toestemming te krijgen van het SVB om mijn zorg verzekering stop te zetten.
    Mijn situatie is best complex. Het zit namelijk zo: In maart 2019 ben ik van plan een wereldreis te doen van 1,5-2 jaar. In deze periode is het nog niet duidelijk of ik zal gaan werken in het buitenland.

    Na wat mail en bel verkeer heb ik het idee dat zelfs voor de zorgverzekering als de SVB niet duidelijk of ik nou wel of geen recht meer heb op een zorgverzekering. Volgens mij heb ik 3 opties dit alsnog te regelen:

    1. Ik waag de gok en schrijf mij uit bij de gemeente om vervolgens mijn zorgverzekering te vragen of ik deze mag stop zetten. Waarschijnlijk word ik dan doorverbonden naar de SVB waar zij dit zullen toetsen.
    Als zij dan besluiten mij geen toestemming te geven, betekend dat ik voor de komende 2 jaar een zorgverzekering betaal, geen zorg toeslag ontvang en daarnaast ook nog is dubbel verzekerd ben door mijn backpackers verzekering.

    2. Ik geef bij het uitschrijven aan dat ik geen intentie heb om terug te komen naar Nederland. Dit is hopelijk een betere reden om alsnog goedkeuring te krijgen van het SVB. Groot nadeel bij deze optie is dat ik ook geen backpackers verzekering kan afsluiten als ik niet meer ben ingeschreven.

    3. Ik schrijf mij niet uit en hoop dat de gemeente er niet acht komt dat ik zolang weg ben. Hierdoor ontvang ik nog steeds zorgtoeslag en hoef ik een minder dure reisverzekering te nemen.

    Ik wil natuurlijk zo eerlijk mogelijk te werk gaan en daarom zijn eigenlijk alleen de eerste 2 opties mogelijk.

    Hopelijk hebben jullie een idee hoe ik dit kan oplossen. Ik hoop dat iemand hier ervaring mee heeft en mij kan helpen. Ik vind het namelijk erg zonde om 2 verzekeringen te betalen omdat ik geen concrete antwoorden kan krijgen van de SVB.

    Alvast bedankt en sorry voor het lange bericht.

    Mvg,
    Marc

  21. stevenl 05 Dec 2018 05:16

    Je hebt geen recht meer op de zorgverzekering.

    Optie 1: je vraagt niet of je deze stop mag zeggen, je deelt ze mee dat je voor 1,5-2 jaar vertrekt en dus de zorgverzekering stop moet zetten.
    Optie 2: nvt.
    optie 3: kan.

Cached Page - Parse time: 0.019259929656982