Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Je wilt stage gaan lopen in Australië maar je weet niet precies hoe je dit aan moet pakken. Hoe kom je aan een stage? Met wie leg je contact? Hoe vind je woonruimte en hoe zit het met je visa?

Ik ben Floor Schepens en ik loop stage op Edith Cowan University in Perth, Australië. Het heeft me heel wat tijd en moeite gekost om deze stage te vinden, dat was niet makkelijk. Ik studeer Facility Management aan de NHTV in Breda en ik zocht een stage voor mijn afstudeerjaar, welke zelf gezocht moest worden.

Voor het zoeken van een stage is het altijd belangrijk om gebruik te maken van je netwerk. Denk na over wie je kent? Zijn er contacten via school beschikbaar? Heb je contactpersonen bij internationale bedrijven die vestigingen in het buitenland hebben? Via via kun je vaak veel bereiken. Ik heb 8 maanden gezocht en uiteindelijk ben ik bij ECU terechtgekomen. Ik heb alle interessante internationale contacten van school gecontact, met de vraag of zij eventueel geïnteresseerd waren in een afstudeerstudent. Ik heb via docenten van school nog contactgegevens van bedrijven gekregen en daarnaast heb ik veel gezocht op internet en gekeken naar de wat grotere bedrijven. Al deze bedrijven heb ik brieven gestuurd, ik had een standaard brief die ik steeds aanpaste. Ook heb ik gekeken wat voor contacten ik binnen Nederland had, om te kijken of er via deze weg contact te leggen was met bedrijven in het buitenland.

Met verschillende bedrijven had ik al meerdere keren gemaild, waarna ik had besloten om ze via de telefoon te benaderen. Dit is verstandig omdat je dan goed kunt uitleggen wat je wilt en wat je een bedrijf kunt bieden. Vaak blijft het via de mail toch wat vaag. Via de telefoon kun je concreter zaken bespreken en krijg je beter hoogte van de stand van zaken. De eerste twee bedrijven die ik heb gebeld waren geen succes maar de derde wel, ECU. Via een andere universiteit in Perth, die al een stagiaire van de NHTV hadden, ben ik bij ECU terecht gekomen. Over de telefoon zijn er wat zaken besproken en de rest is via de mail geregeld.

Vanuit ECU werd mij woonruimte aangeboden, wat super was! Ze hebben een student village op de campus waar allemaal internationale studenten wonen, erg gezellig. Hier heb ik veel geluk mee gehad. Ze betalen voor deze accommodatie, daarentegen krijg ik geen stagevergoeding. Via andere mensen heb ik gehoord dat als je woonruimte zoekt, dit het makkelijkste vanuit hier te regelen is, als je hier net bent. De eerste paar dagen in een hostel slapen en dan vanuit daar gaan zoeken. Nadat alles rond was omtrent mijn stage, de invulling van mijn stage en mijn contract, moest de visa aanvraag geregeld worden. Er zijn verschillende visas die je kan aanvragen, bijv. een occupational trainee visa of een working holiday visa. Het working holiday visa is snel en makkelijk aan te vragen, maar dit kun je maar één keer aanvragen. Vandaar dat ik het occupational trainee visa heb aangevraagd, met het oog op dat ik vast nog wel een keer terug wil naar Australië. Dit is een visa speciaal voor stagiaires. Je stage bedrijf moet een aanvraag doen, wanneer deze wordt goedgekeurd ontvang je een brief. Met deze brief kun je je visa aanvragen bij de ambassade in Berlijn. Het is belangrijk dat beide aanvragen zorgvuldig worden ingevuld, wanneer je dit doet heb je 99% kans dat je de brief en het visa krijgt.