Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Iedereen die voor korte of lange tijd in Australië wil verblijven, en niet de Australische of Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft, moet een visum aanvragen. Er zijn verschillende soorten visa en verschillende regels voor het aanvragen van een visum. De regels en voorwaarden voor visa veranderen continue, dus check de emigratiewebsite voor correcte, recente informatie: www.immi.gov.au

Sinds 1996 gebruikt Australië het Electronic Travel Authority (ETA). Dit betekent dat je geen stempel meer nodig hebt in je paspoort maar dat alles electronisch gaat.  Je visum is dus electronisch gelinkt aan je paspoort. De luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt kan op deze manier via je paspoortnummer controleren of je beschikt over een ETA.  Als je je visum gaat aanvragen moet je paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn.

De drie belangrijkste visa zijn het Toeristenvisum, het Working Holiday Visum en het Studentenvisum. Je kunt deze visa zelf aanvragen via de Australische ambassade in Den Haag of via het internet. Vaak wordt het visum automatisch voor je geregeld als je met een reisorganisatie zoals bijvoorbeeld Travel Active meegaat.

Toeristenvisum

Als je al een keer een Work & Travel holiday hebt gemaakt, alleen op vakantie wil of boven de 30 (vanaf januari 2017 boven de 35) jaar oud bent, dan kun je nog steeds naar Australië, namelijk met een toeristenvisum. Een toeristenvisum tot drie maanden is gratis, als je langer wilt blijven (maximaal twaalf maanden), dan kost een toeristenvisum geld. Om online een toeristenvisum voor drie maanden aan te vragen heb je een geldig paspoort en credit card nodig. Vraag het aan op: http://www.eta.immi.gov.au/

Als alternatief is er het 600 toeristenvisum (voorheen 676 toeristenvisum) waarmee je drie, zes of twaalf maanden als toerist in Australië kunt blijven. De emigratiedienst kan je om je vakantie-/reisplannen en financiën vragen als je voor langere tijd in Australië wilt verblijven. Ze willen voorkomen dat mensen illegaal gaan werken of in het land blijven. Voor meer informatie over dit visum kijk op: http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/600.aspx 

Working Holiday Visum

De meeste backpackers maken gebruik van het Working Holiday Visum (WHV). Hiermee kun je voor één jaar lang reizen en werken in Australië. Je kunt aanspraak maken op een tweede working holiday jaar wanneer je minimaal drie maanden in je eerste jaar gewerkt hebt op afgelegen plekken en/of in branches waarin gebrek is aan personeel. De voorwaarden zijn vrij specifiek, dus kijk op de emigratiewebsite voor details: www.immi.gov.au

Een van de aantrekkelijke aspecten van een WHV was het belastingvrije loon dat je verdiende als je met een WHV in Australië ging werken. Vanaf januari 2017 is dit verleden tijd. De Australische overheid heft met ingang van 2017 19% belasting over het loon dat je daar verdient, ook als je daar op een working holiday bent. Dit tarief geldt tot $37.000. Verdien je meer dan dat, dan zijn op het geld dat je daarna verdient de algemene Australische belastingregels van kracht. 

Australië heeft met veel landen een Working Holiday Agreement gesloten. Dit betekent dat bewoners van deze landen gebruik kunnen maken van dit visum. Nederland en België hebben beide deze afspraak met Australië. Het reglement is als volgt: 

Wanneer je je WHV krijgt, moet je binnen één jaar in Australië zijn, daarna vervalt je visum. Tenzij je echt kan aantonen dat je in dat jaar door ernstige redenen niet naar Australië kon afreizen. Bijvoorbeeld door ziekte binnen de familie. Vanaf het moment dat je Australië ingaat, mag je één jaar in het land blijven.

Overige regels die gelden voor dit visum zijn:

  • Je moet minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud zijn. Met ingang van januari 2017 verandert deze regel; je moet dan minimaal 19 en maximaal 35 jaar oud zijn. Wat betreft de leeftijd:

Je kunt dit visum ook nog op je 30ste aanvragen. Je moet het visum gebruiken binnen één jaar dat ingaat op het moment dat je je visum ontvangt. Vanaf dat moment gaat het jaar werken/vakantie in en gedurende die periode mag je Australië zo vaak in en uit als je wilt. Zo kun je een uitstapje maken naar bijvoorbeeld Indonesië om vervolgens zonder problemen het land weer in te komen.

  • Je moet over de Nederlandse nationaliteit beschikken (of over een andere nationaliteit waarmee Australië het verdrag heeft gesloten).
  • Je paspoort moet na vertrek (!) uit Australië nog zes maanden geldig zijn.
  • Je moet kunnen aantonen dat je $5000 op je bankrekening hebt staan zodat je jezelf de eerste maanden kan redden. Er zijn genoeg “trucjes” om hier wat aan te doen (je ouders kunnen je dit geld lenen en in Australië kan je dit geld weer terugstorten), maar de Australische regering heeft deze regel niet voor niets. Zeker de eerste maanden zal je veel geld nodig hebben! Dit bedrag is ook nodig om aan te tonen dat je genoeg geld hebt om het land weer te verlaten indien je een one-way ticket hebt geboekt.
  • Je mag niet langer dan zes maanden voor dezelfde werkgever gaan werken.
  • Het visum is precies een jaar geldig. Je kunt het visum enkel verlengen als je op tijd verlenging aanvraagt en aan de voorwaarden voldoet. Je moet dan minimaal drie maanden bepaald werk hebben gedaan. Voor meer informatie over een tweede WHV zie: http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/417-
  • Vanaf januari 2017 betaal je 19% belasting over het geld dat je in Australië verdient als je in bezit bent van een WHV.

Als deze regels op jou van toepassing zijn, kun je het visum aanvragen via: Working Holiday Visa. Mocht je problemen ondervinden tijdens het aanvragen van je visum, kun je per e-mail contact opnemen: eVisa.WHM.helpdesk@immi.gov.au

Tweede Work and Holiday Visa

Sinds november 2005 kan elke Australië-liefhebber zijn hart ophalen, want sindsdien kun je een tweede Working Holiday visum aanvragen. Voor een verlenging van je visum veranderen de regels met enige regelmaat. Zo moest je wel eerst drie maanden seizoenswerk hebben gedaan in regionaal Australië op je eerste visum en schriftelijke referenties hebben van je werkgevers of een formulier downloaden van de website van de immigratiedienst, elke werkgever die daarvoor kwalificeert moet z'n krabbel op dit formulier zetten. 

Onder backpackers werd vaak gezegd dat er makkelijk te frauderen is met dit systeem, dat je een tweede WHV kon krijgen zonder dat je drie maanden specifiek werk had gedaan. In het verleden werden de aanvragen inderdaad niet goed gecontroleerd door de regering en was het inderdaad vrij gemakkelijk om zo aan een tweede WHV te komen. Maar sinds 2009 wordt er zeer streng gecontroleerd en vaak gecheckt of je echt drie maanden betaald werk hebt verricht. Wanneer blijkt dat je dit niet hebt gedaan, kun je flinke boetes krijgen, wordt je direct het land uitgezet en mag je vijf jaar niet meer terugkomen. Is dat het waard? Ook lijken de regels steeds strenger te worden om fraude te voorkomen. Wil je dus graag een tweede WHV aanvragen, zorg er dan voor dat je jezelf goed informeert en dat volgens de regels doet. 

Als je huidige visum afloopt en je nog geen uitslag binnen wat betreft de verlenging hebt, dan ga je automatisch op een "bridging visa" over. Deze geeft je in principe dezelfde rechten als je Working holiday Visum. 

Sinds 31 augustus 2015 geldt ook de volgende regel als voorwaarde voor mensen die een tweede WHV willen aanvragen. Namelijk:

All specified work performed by participants in the second Working Holiday (subclass 417) visa initiative will need to be paid work, with pay slips provided to the Department of Immigration and Border Protection (the Department) as evidence when the participant applies for their second Working Holiday visa.

Voorheen was vrijwilligerswerk en bewijs daarvan voldoende, nu dus niet meer. 

Als je aan deze voorwaarde voldoet, ben je er nog niet helemaal. Je moet een medische keuring ondergaan en röntgenfoto's laten maken door een dokter die goedgekeurd is door het Health Services Australia (HSA). HSA’s telefoonnummer in Australië voor het maken van een afspraak is: 1300 361 046 

Mocht dit telefoonnummer niet meer kloppen, kun je het alsnog opzoeken op de site van de immigratiedienst (www.immi.gov.au). Op deze manier weet je waar je terecht kunt voor je onderzoek en kun je een afspraak maken bij jou in de buurt.
Tevens kun je de formulieren 26 en 160 downloaden van de site hierboven. Die formulieren moet je invullen en samen met je paspoort meenemen naar de medische keuring, zodat de dokter en de röntgenspecialist aanvullende informatie kunnen invullen.

De uitslag van het medische onderzoek kan drie tot vier weken op zich laten wachten en de uitslag van je visumaanvraag duurt twee tot vier weken. Wacht dus niet te lang met het aanvragen! Meer informatie vind je op de site van de immigratiedienst van Australië www.immi.gov.au. Keuringen en röntgenonderzoeken die niet door HSA-gecertificeerde dokters zijn afgenomen worden niet goedgekeurd voor het aanvragen van het visum. 

Studentenvisum

Ook mensen die in Australië willen studeren hebben een visum nodig. Deze kun je alleen aanvragen als je een voltijdstudie aan een geregistreerde opleiding volgt. Ook om te kunnen studeren is er een aantal punten waar je aan moet voldoen: je moet kunnen bewijzen dat je aangenomen bent voor deze studie, je moet gezond zijn, je mag geen crimineel verleden hebben en je moet voldoende geld op je rekening hebben.

Een studentenvisum geeft je niet automatisch het recht om te werken in Australië. Dit moet apart aangevraagd worden en je mag maximaal 20 uur per week gaan werken. Ook dit visum kun je aanvragen bij de Australische ambassade in Den Haag. Een studentenvisum is geldig voor de periode die de studie duurt (bijvoorbeeld een semester) + één extra maand. Daarna zul je Australië moeten verlaten. 

Emigreren naar Australië

Emigreren naar “the land down under”, wie wil dat nu niet?

Australië is een land met grote economische mogelijkheden. Het werkloosheidscijfer is laag en de economische vooruitzichten zijn goed. Veel immigranten zijn op zoek naar rust, ruimte en de prachtige natuur. 

Migreren naar Australië kan niet zomaar. De Australische regering voert een streng selectiebeleid. Er zijn drie belangrijke migratievisa: Business Visa, Skilled Visa en Family Visa. Er moet in deze categorieën een bepaald aantal punten worden gescoord voordat de immigrant het visum krijgt.

Er zijn veel verschillende visa en daardoor veel opties. Voor meer informatie zie: www.immi.gov.au

Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kun je advies vragen aan een emigratiebureau dat je op weg kan helpen of zelfs alles voor je kan doen, mits je in aanmerking komt voor een werk- of verblijfsvergunning.

Business Visa

Om hiervoor in aanmerking te komen moet de immigrant kunnen aantonen dat hij/zij al eerder een goedlopend bedrijf heeft opgezet of hij/zij moet kunnen aantonen over managementkwaliteiten te beschikken. Ook mensen met veel vermogen komen voor dit visum in aanmerking. Zij kunnen dit vermogen investeren in de Australische economie. Immigranten die een Business Visa willen bemachtigen moeten de intentie hebben een zaak te starten of over te nemen. Ook moeten zij investeren in de economie en Australiërs in dienst nemen. 

Skilled Visa

Australië heeft een tekort aan bepaalde geschoolde arbeiders. De instroom van die geschoolde immigranten wordt dan ook gestimuleerd door de overheid, al lijkt daar recentelijk verandering in te komen doordat de werkeloosheid stijgt en er misbruik is gemaakt van de skilled visa. De voorkeur voor bepaalde beroepen wisselt voortdurend. Er zijn verschillende visa voor deze beroepen. Zo kun je gesponsord worden door een bedrijf op een 457 visum of door een staat. Om te zien welke beroepen voor deze visa in aanmerking komen, kijk op de Skilled Occupation List (SOL) op de emigratiewebsite.

Wanneer je een onafhankelijk werkvisum wilt hebben, beoordeelt een speciale commissie je opleiding en werkervaring. Op basis hiervan krijgt de immigrant een bepaald aantal punten. Daarnaast zijn punten op zowel Engelse (IELTS) als medische testen vereist. Je hebt 120 punten nodig om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een werk- of verblijfsvergunning, kijk op de Visa Wizard: http://www.immi.gov.au/visawizard/. De maximum leeftijd voor een Skilled Visa is 45 jaar.

Family Visa

Het meest aangevraagde onder de Family Visa is het Spouse Visa. Hiervoor moet je kunnen aantonen getrouwd te zijn met een Australische staatsburger of dat je een langdurige, stabiele relatie met een Australische burger hebt. Men moet ook aan kunnen tonen dat men een gezamenlijk huishouden gaat voeren. Een andere mogelijkheid voor een Family Visa is gezinshereniging, kijk op de emigratiewebsite om te zien of je daarvoor in aanmerking komt.

Australië visum aanvragen met een strafblad

Het hebben van een strafblad hoeft niet direct te betekenen dat je geen visum voor Australië kunt krijgen. De belangrijkste eerste stap is om bij justitie inzage in je strafblad te vragen. Dit omdat niet ieder strafblad 30 jaar bewaard blijft. Een strafblad voor kleinere vergrijpen wordt na 20 jaar vernietigd en is dus niet meer opvraagbaar. 

Wanneer je bij je visumaanvraag wel hebt aangegeven dat je een strafblad hebt, maar deze niet opvraagbaar is omdat hij al vernietigd is, dan heb je meer uit te leggen. In dat geval wil men bewijzen en documenten zien dat er inderdaad niets meer is; een erg lastig proces.

Als blijkt dat je strafblad nog bestaat en je deze aangeeft bij je visumaanvraag, dan moet je contact opnemen met de ambassade. Deze zal dan vragen naar alle papieren van deze zaak. Zoals details over de aanklacht en de straf et cetera. Als je deze papieren niet meer hebt, zul je die moeten aanvragen bij het gerechtshof waar je veroordeeld bent. Deze papieren zul je vervolgens naar het Engels moeten vertalen. Het lastige is dat het wettelijk niet is toegestaan om deze papieren te dupliceren. Eigenlijk mag je enkel je strafblad inzien. Overschrijven mag wel. Informeer dus goed wat wel en niet is toegestaan en hoe je het 't beste aanpakt.

Na het versturen van deze gegevens zal de ambassade beslissen of je wel of geen visum krijgt. Als de straf en de aanklacht niet veel voorstellen, is de kans groot dat je gewoon een visum krijgt. Hoelang de misdaad geleden is, speelt daarbij een grote rol. Het proces voor de goedkeuring kost erg veel tijd.

Mocht je niet aangeven dat je een strafblad hebt en de ambassade ontdekt dit op vliegveld na aankomst, dan word je meteen op het vliegtuig naar huis gezet. Denk niet dat ze er niet achter komen, want ze weten heel goed wie en wat hun land binnen wil komen. Wij raden daarom aan op een eerlijke manier je visum aan te vragen. Wees heel open, daarmee kom je het verst. Als het vergrijp niet heel ernstig is willen ze je misschien wel toelaten. Wij hebben ervaring met mensen die met een strafblad een WHV hebben gekregen, dus het is zeker mogelijk.

Visa Wizard

Het is belangrijk om te weten welk visum het best bij je past. Op de website van de Australische overheid is een duidelijke wizard beschikbaar die je na een paar simpele vragen precies vertelt voor welk visum je in aanmerking komt. Deze wizard is te vinden op: http://www.immi.gov.au/visawizard/