Chantal Geschreven door Chantal. Foto door: Nienke Krook

Ga je op reis naar Australië en vraag je je nou af wat je moet doen met je bankzaken? Hieronder volgt enige informatie over het gebruik van je Nederlandse bankpassen, het openen van een Australische bankrekening en het overschrijven van geld van een Nederlandse rekening naar een Australische rekening.

Betalen/geld opnemen in het buitenland van je Nederlandse bankrekening

Pinnen met je betaal/bankpas

Een Nederlandse bankpas is niet altijd bruikbaar in Australië. Wil je deze toch in een winkel of bij een pinautomaat gebruiken, controleer dan of ze Maestro-kaarten accepteren. Kom je in steden als bijvoorbeeld Sydney of Melbourne, dan zul je altijd wel ergens kunnen pinnen om je aan het begin van de reis van geld te voorzien. 

Transactiekosten pinnen

De meeste banken rekenen transactiekosten voor het gebruik van je betaalpas in het buitenland. Deze kosten zijn per bank en per pakket verschillend. Kijk van tevoren dus goed na hoeveel de kosten per keer zullen zijn, zo kom je niet voor verassingen te staan. 

Er worden vaak twee soorten kosten berekend bij het opnemen van geld uit een betaalautomaat:de opnamekosten (Bij de ING €2,00 (niet voor Betaal- en RoyaalPakkethouders) / SNS €2,25 / ABN AMRO €0,15 (niet voor houders van een ABN AMRO Prestige Pakket, Young Professionals Pakket of Studenten Pakket) en Rabobank €2,00 (niet voor houders Rabo TotaalPakket en RiantPakket) en koersopslag (Bij de ING 1,0% (alle rekeninghouders) / SNS geen kosten / ABN AMRO 1,2% (alle rekeninghouders) en Rabobank 1,0% (alle rekeninghouders)). Deze koersopslag geldt alleen bij het opnemen van vreemde valuta, dus niet bij het opnemen van Euro's. Het maakt dus niet uit in welk land je geld opneemt, maar in welke valuta. 

Let op! Het kan ook nog voorkomen dat een buitenlandse bank kosten in rekening brengt voor het gebruik van de geldautomaat. Je wordt hierover tijdens de geldopname geïnformeerd op het scherm van de automaat.

Maximum bedrag geldopname

Er geldt ook een maximum geldbedrag dat je per dag kunt pinnen. Bij alle bovengenoemdebanken is dat €500,-. Het kan wel voorkomen dat een buitenlandse bank een lager limiet hanteert, waardoor je dus minder kunt pinnen in één keer. 

Gebruik van de Creditcard

Heb je de mogelijkheid om een creditcard aan te vragen, dan is dat altijd een aanrader. Met deze kaart kun je overal ter wereld betalen. Bij het maken van reserveringen, het boeken van tickets of het huren van een auto wordt er vaak om een creditcard gevraagd. 

Kosten gebruik creditcard

In Australië rekenen veel hostels wel een extra charge wanneer je met creditcard wilt betalen, zorg dus wel dat je altijd wat contant geld op zak hebt in dit soort gevallen.

Voor het betalen in een winkel of online worden door de creditcardmaatschappij geen kosten gerekend, wel voor het pinnen in een pinautomaat. De kosten voor het pinnen met je creditcard zijn vele malen hoger dan met je normale bankpas, gebruik dit dan ook alleen in uiterste nood. 

De kosten voor het gebruik van je creditcard om geld (vreemde valuta) op te nemen bij een pinautomaat zijn voor de Rabobank €4,50 + 1,5% koersopslag, ING €4,50 + 1,35% koersopslag, de SNS €4,50 (je kunt maximaal €400,- opnemen) en ABN AMBRO 4% (minimum van €4,50, gratis voor houders Prestige Pakket, een Young Professional Pakket, of een Studenten Pakket) + 1,95% koersopslag (alle rekeninghouders).

Bij het opnemen van geld (vreemde valuta) met je creditcard bij de balie van een bank, betaal je bij de Rabobank €4,50 + 1,5% koersopslag (bedragen tot €150,- of een buitelandse valuta van dezelfde waarde) en 3% + 1,5% koersopslag (bedragen hoger dan €150,-), de ING 3% (minimum van € 4,50) + 1,35% koersopslag, de ABN AMRO geeft hier geen informatie over en de SNS-bank 3% (minimum van € 4,50).

Informatie over het betalen met je creditcard en tarieven voor de verschillende banken vind je op de volgende websites:

ING - ABN AMRO - SNS - Rabobank

Tip: Het bedrag dat je opneemt of betaalt in vreemde valuta, wordt naar de euro omgerekend. Je kunt de gebruikte wisselkoers vinden op de site van Mastercard. De uiteindelijk werkelijk gehanteerde koers kun je terugvinden op je rekeningafschrift. 

Overige tips

Machtigen

Ben je voor langere tijd in het buitenland? Dan kan het handig zijn om je ouders te machtigen voor je Nederlandse bankrekening. Mochten er tussentijdse problemen ontstaan met je rekening, dan kunnen zij voor jou naar de bank om te kijken of zij dit vanuit Nederland voor jou kunnen oplossen. Scheelt voor jou als reiziger een hele hoop stress!

Het enige wat je hiervoor moet doen is een formulier van de bank invullen, door de gemachtigde te laten tekenen en met deze persoon (plus paspoort of ID-kaart) een bezoek aan de bank te brengen. Je ouders kunnen dan geld overmaken en je rekening beheren zoals jij dat zelf zou kunnen. Vaak zijn de meest eenvoudige dingen lastig te regelen vanuit het buitenland. Bijvoorbeeld wanneer je de bankpas verliest of wanneer hij niet meer werkt. Je bankpas moet dan bij sommige banken ook eerst in een Nederlandse pinautomaat gebruikt worden voordat hij in het buitenland werkt.

Meerdere passen

Heb je meerdere betaalpassen, neem die dan allemaal mee tijdens je reis. Het kan zijn dat je je bankpas verliest, hij wordt gestolen of dat je bankpas is gebruikt in een geskimmed pinapparaat/automaat. In deze gevallen blokkeert je eigen bank je pas uit voorzorg en kun je dus tijdelijk geen geld opnemen. Het vervangen van je oude bankpas duurt namelijk wel een aantal dagen. Ga uit van minimaal een week. Heb je meerdere betaalpassen mee, dan heb je in ieder geval iets om op terug te vallen.

Een Australische bankrekening

Het hebben van een Australische bankrekening heeft zeker een aantal voordelen:

1. Werken in Australië

Ben je van plan om te gaan werken in Australië, dan zul je wel een bankrekening moeten openen, tenzij je zwart betaald gaat krijgen. Wanneer bedrijven jou wit willen betalen, zullen zij dit niet doen op een Nederlandse bankrekening.

2. Gebruiksgarantie in Australië

Zoals eerder vermeld kan je je Nederlandse bankpas niet overal gegarandeerd gebruiken. Helemaal wanneer je buiten de grote steden bent. Zorg dus dat je een creditcard hebt of een Australische bankrekening.

3. Geen Transactiekosten

Heb je eenmaal geld op je Australische rekening staan, dan hoef je geen transactiekosten in winkels te betalen, die je wel elke keer hebt wanneer je je Nederlandse bankpas gebruikt. Voor elk klein geldbedrag kan je met een pinpas betalen. Enorm handig wanneer je ergens in de Outback bent en de pinautomaten niet voor het oprapen liggen!

4. Geen Pinautomaatkosten

Je betaalt geen kosten als je pint bij de bank waar je je Australische rekening hebt geopend. (Ga je naar een andere bank dan betaal je wel extra servicekosten, rond de $2,- of  $3,-) Wanneer je pint met je Nederlandse pinpas betaal je een vast opnamebedrag en transactiekosten (Afhankelijk van je bank).

Verschillende soorten banken

Een bankrekening openen in Australië is, in vergelijking met andere landen, erg eenvoudig. Bedenk van tevoren wat voor bankrekening je graag zou willen hebben. Heb je alleen een bankrekening nodig om geld te pinnen uit een geldautomaat of wil je je bankpas ook kunnen gebruiken om te betalen in winkels en transacties via internet te kunnen verrichten?

Een aantal grote banken waar je zo binnen kan lopen om een bankrekening te openen:

-         NAB (National Bank of Australia)
-         ANZ
-         Commonwealth Bank
-         Westpac

Verschillende soorten bankpassen

In Australië werkt men met verschillende bankpassen. Namelijk de cash card en een gewone bank card. Met een cash card kan je alleen geld opnemen in de geldautomaten in Australië en niet betalen in een winkel of online. Deze rekeningen zijn bijna altijd gratis. Met de gewone bank card heb je meer mogelijkheden. Hiermee kan je in alle winkels betalen en ook online. Kijk wel goed of er VISA-debit op je kaart staat. Dan kan je namelijk wereldwijd met deze betaalpas betalen. Makkelijk als je bijvoorbeeld een tussentijdse trip naar bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland gaat maken.

Afschaffing kosten

De meeste banken rekenen geen maandelijkse kosten meer voor het hebben van een bankrekening. Een aantal banken zijn sinds begin 2010 begonnen om dit af te schaffen. Kijk dus even rond om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Bij de Classic Banking Account van de NAB Bank worden bijvoorbeeld geen kosten berekend voor het openen van een rekening en je hoeft geen minimum bedrag in te leggen (ook niet maandelijks).  Daarnaast krijg je een inlogcode om gratis te kunnen online te bankieren en een (ook gratis) rekening om op te kunnen sparen (online te beheren). Je kunt met de pinpas terrecht bij NAB pinautomaten (http://ols.nab.com.au/location-web/search.do?locTypeId=0), bij 'redi' pinautomaten (http://www.rediatm.com.au/) en in winkels.

Openen van een bankrekening

Neem voor het openen van een bankrekening alle belangrijke papieren en pasjes mee die in je backpack zitten: 

  • Paspoort
  • Uitdraai van je Working & Holiday Visa
  • Nederlandse bankpas (vaak nodige als tweede ID)
  • Het adres waar de bankpas heen gestuurd kan worden (je kan ook de Post Restante hiervoor gebruiken)

Nadat alle papieren ingevuld en ondertekend zijn duurt het ongeveer een week voordat je je Australische bankpas zult ontvangen. Je soms wel eerder al een pasje e.d. mee krijgen zodat je toch verder kan reizen. Vraag dit even na bij de bank. Het kan zijn dat de bank vraagt om alvast een klein bedrag als $ 20 (AUS) op je nieuwe rekening te storten, dit is een normale procedure.

Bij de NAB-bank hoef je alleen je paspoort mee te nemen voor het openen van een rekening. Je krijgt je inlogcodes voor online banking gelijk mee, de pas (je kunt kiezen uit een zwarte of een roze!) kun je op een Australisch adres laten bezorgen of ophalen bij de bank binnen ongeveer een week. Zodra je wel een vast Australisch adres hebt, kun je dat altijd aan je bank doorgeven. Je hoeft ook geen bedrag op de rekening te zetten als startbedrag. 

Geld overschrijven van een Nederlandse rekening naar een Australische rekening

Ben je nog niet aan het werk, maar wil je al gebruik maken van je Australische bankrekening, dan kun je ervoor kiezen alvast een bedrag op je rekening te zetten. Zo kun je toch kleine bedragen in winkels pinnen en zo vaak geld opnemen met je Australische bankpas als je wilt. Wanneer je de koers een beetje in de gaten houd kan het ook in je voordeel werken. Maak het geld over wanneer de koerst gunstig staat, zo krijg je meer dollars voor je euro's.

Geld overschrijven van een Nederlandse rekening naar een Australische rekening kost altijd geld en het loont om even uit te rekenen (met de huidige wisselkoers) of het goedkoper is om geld via internet bankieren over te schrijven, of dat je beter een groot bedrag uit de pinautomaat kunt halen en dat te storten op je Australische rekening.

Het duurt gemiddeld 5 werkdagen voor het geld op de Australische rekening staat.

Overschrijven van geld bij verschillende Nederlandse banken

De Nederlandse banken geven je meestal de mogelijkheid om op drie manieren geld over te maken via online bankieren naar een buitenlandse rekening: 

Our cost (OUR) - De Nederlandse rekeninghouder betaalt de extra kosten over het over te maken bedrag (Bij ING is dit 0,1% (min €5,-, max €50,-) + kosten per land (Australië = €15), bij de Rabobank is dit € 18 + kosten per land (Australië = +3% (min. €5,-, max €15,-)), de ABN AMRO zegt hierover: 'naast de kosten van ABN AMRO worden ook de kosten van de buitenlandse bank in rekening gebracht', ze geven €12,50 aan als kosten naar Australië)), de Australische (ontvangende) rekeninghouder betaalt niets extra's.

Shared cost (SHA) - Beide partijen betalen extra kosten over het bedrag (Bij ING is dit 0,1% over het bedrag (min. € 5,-, max € 50,-), bij de Rabobank €18,- ('kosten in het buitenland zijn voor begunstigde'), de ABN AMRO 0,1% minus € 4,- (min. € 5,50 en max. € 55,-) )

Beneficiary cost (BEN) - De Nederlandse rekeninghouder betaalt niets, de ontvanger met de Australische rekening betaalt extra kosten over het hele bedrag (Bij ING is dit 0,1% (min €5, max €50) + tarief opdrachtgevende bank**, bij de Rabobank is dit €0,-, de ABN AMRO zegt hier alleen over: 'de begunstigde betaalt alle kosten') 

** Bij de NAB is dit tarief ongeveer €15,- als je het bedrag in AUS dollars overmaakt.

Informatie over de wereldbetaling van de ING is te vinden op hun website. Ze hebben ook een handige calculator om je totale kosten te berekenen. Ze hebben daarnaast een pagina met specifieke informatie over het overmaken van geld naar Australië

De SNS-bank is zeer beperkt in de informatieverstrekking over de tarieven voor het overmaken van geld naar een buitenlandse rekening. Ze hebben een tarievenwijzer (kun je openen als PDF bestand), waarin je het kopje 'buitenlands betalingsverkeer' kunt vinden. Daar staat dat een overboeken naar een niet-Euroland valt onder 'normale buitenlandbetaling' en dit kost (bij gebruik van internetbankieren) 1% (met een minimum van €5,00 en een maximum van €50,00). Het is aan te raden hierover contact op te nemen met je bank.

De ABN AMRO heeft een overzichtelijke pagina met informatie over buitenlandoverboekingen en een lijst met tarieven

Bij de Rabobank vallen overschrijvingen naar Australië onder de 'WereldPlus'-betalingen

TIP: Als je samen reist is het misschien een idee om het geld van jullie beide rekeningen naar één van jullie rekeningen over te maken, zodat je het geld in één keer naar de Australische rekening kunt sturen en het van daaruit weer te verdelen. Beetje omslachtig, maar het scheelt toch best wat transactiekosten. 

TIP: De Australian Bankers' Association heeft een (Engelstalig) boekje uitgebracht over de do's en don't bij het openen van een bankrekening. Je kunt het gratis downloaden vanaf hun website