bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Jenny

Duiken en snorkelen in Australië op het Great Barrier Reef, eigenlijk moet je de sprong wel wagen bij een bezoek Down Under. Duikcursussen worden dan ook door diverse organisaties op de oostkust aangeboden, dus zie je soms door de bomen het bos niet meer. In dit artikel gaan we uitgebreid in op diverse duikmogelijkheden en duikspots  in het Great Barrier Reef, om jou te helpen bij je keuze. 

Duiken in Cairns

De populairste uitvalbasis voor een duikexcursie in het Great Barrier Reef is de stad Cairns. Hier word je praktisch doodgegooid met duik- en snorkel-excursies. Je kunt o.a. lessen volgen bij het veelgeprezen Pro Dive Cairns of populaire Tusa Dive. Beide duikscholen zijn niet bepaald goedkoop: je PADI Dive Master haal je bij Pro Dive Cairns voor zo'n $2325 (AUD) en bij Tusa Dive haal je de PADI Open Water Course voor minimaal $765. Bij het iets  minder bekende CDC Cairns ben je $520 kwijt voor een PADI Open Water Course, waarmee het een goedkoper alternatief is voor de twee bekendste duikscholen. Overigens is ook CDC Cairns een kwalitatief hoogwaardige duikschool met zeer hoge beoordelingen, dus om de kwaliteit hoef je deze duikschool niet te laten.

Townsville

In het grotere, tropische Townsville kun je verschillende cursussen volgen. De duikschool Adrenaline Snorkle & Dive staat vooral onder de locals bekend als een goede school, waardoor de kans groot is dat je met andere Aussies duiklessen volgt. Een beginnerscursus kost je bij Adrenaline Snorkle & Dive zo'n $1,200, inclusief maaltijden en drie overnachtingen op de duikboot. Vanuit Townsville kun je ook een duik maken op het SS Yongala scheepswrak. Voor beginners is dit wel een wat moeilijkere duik, maar zeker de moeite waard. Je hebt kans om er haaien, roggen en zeeschildpadden te zien, met name in de buurt van het indrukwekkende scheepswrak. De cursus van SS Yongala duurt drie dagen en kost $600.

Port Douglas

Wil je liever geen duikcursus doen, maar bijvoorbeeld een dagtrip naar het Great Barrier Reef, dan is dit mogelijk vanuit Cairns en Townsville, maar ook vanuit het pittoreske Port Douglas. Het stadje ligt  66 km ten noorden van Carins en biedt niet alleen duikcursussen en excursies aan, maar ook tal van andere uitstapjes naar het mooie Great Barrier Reef. Bekijk bijvoorbeeld eens Quick Silver Cruises. Deze bejubelde organisatie biedt verschillende excursies aan; van snorkeltrips tot helikoptervluchten. Een snorkeltrip kost je $238 en een helikoptervlucht tussen de $125 en $244. ABC Scuba Diving is een van de populairste duikscholen in Port Douglas en is relatief goedkoop. Voor $250 haal jij je PADI aan de ABC duikschool. Port Douglas is ook een stuk rustiger dan Cairns, dus een aangename optie als je het massatoerisme een beetje wilt ontwijken.

Kleine duikscholen Great Barrier Reef

De meeste mensen denken bij het duiken en snorkelen op het Great Barrier Reef aan Cairns. Dit is uiteraard een hele populaire, goede plek om je Open Water Course te doen, maar ook een van de duurste en misschien wel de minst persoonlijke plaatsen om je duikbrevet te halen. Als je verder kijkt zie je dat er ook ontzettend veel cursusmogelijkheden zijn in kleinere, onbekende plaatsjes. Wij zetten de voordelen op een rijtje.

  • Allereerst ligt de prijs vaak lager, kijk bijvoorbeeld naar het eerdergenoemde Port Douglas, waar het honderden dollars met de duurdere scholen in Cairns.
  • Ook de locatie maakt verschil. In Cairns wordt vaak gevaren naar spots op het Great Barrier Reef waar duizenden mensen duiken en snorkelen. Soms wel honderden per dag. Dit heeft zijn invloed op het Great Barrier Reef en het leven in het water. Een van de beste duikplekken is het zogenaamde. "Outer Reef". Dit ligt een stuk verder weg van land en is rustiger en tamelijk onaangetast.
  • Daarnaast is het aantal mensen waar je een cursus mee volgt in Cairns altijd een stuk groter dan in minder toeristische plaatsen.
  • De persoonlijke aandacht is tot slot een reden om te kiezen voor relatief kleinere duiklocaties. Als je toch al een beetje opkijkt tegen de duik in het diepe, kan een grote school wat overweldigend zijn en heb je behoefte aan persoonlijker aandacht. De duikscholen in de kleine plaatsen doen het er vaak als extra naast en hebben dus ook kleine groepen. Zelfs groepjes van twee zijn mogelijk. Je krijgt veel persoonlijkere aandacht en kunt je tijd en energie besteden aan jouw leerpunten om zo meer uit de cursus te halen.

Een voorbeeld van een kleine duikschool is Mission Beach Dive, waar je een PADI-cursus voor $850 volgt met een kleine groep van vier personen. De goedkoopste duikschool die wij konden vinden is ABC Scuba Diving in Port Douglas, waar je voor $250 een PADI-certificaat hebt.