Heerel Geschreven door Heerel.

Er zijn meerde (goedkope) mogelijkheden om te bellen of gebeld te worden in Australië. 

Om zelf naar Nederland te bellen zijn er verschillende opties. Het is een aanrader om een belkaart te kopen bij een 7Eleven/ supermarkt, tankstation, boekwinkel/ sigarenwinkel. Je hebt verschillende kaarten (bv. GoTalk, Global Gossip (ook handig voor internet in hostels) of Global Dial) die je koopt voor A$10 en waar je dan 1,5-3 ct per minuut betaald, je kunt dan uren bellen! Deze prijzen gelden alleen als je de kaarten gebruikt via een vaste telefoon, bijvoorbeeld in een telefooncel (en die zijn er genoeg): je gooit $0,50 in het apparaat, belt het nr achterop de kaart, voert je code in en daarna wordt gevraagd om het nummer in te toetsen waar je heen wilt bellen. Let op voor NL:  00 + 31 (landcode NL) + netnummer gevolgd door #. Sommige kaarten zijn wat duurder maar hebben een gratis nummer ipv dat je dus de $0,50 kwijt bent als startkosten.

Als je de kaart gebruikt en je belt met een mobiele telefoon (voorzien van een Australische simkaart) scheelt dat wel iets in de kosten maar betaal je de kosten voor bellen naar een Australisch nummer... Dat kan voordelig zijn als je gratis belminuten op je mobiel hebt.

Daarnaast hebben de meeste Australische telecombedrijven nu ook internationale belminuten in hun "prepaid" pakketten voor mobiele telefoons.

Om bereikbaar te zijn in Australië kun je het beste een prepaid simkaart aanschaffen. Die zijn tegenwoordig veelal gratis of kosten maximaal $2,-. Ook hiervoor geldt natuurlijk dat de dekking per provider verschilt.  Mobiel bellen in Australië is echter in de meeste grote plaatsen heel goed mogelijk. Er zijn verschillende telecombedrijven. Telstra (4G) heeft landelijk de beste en meeste dekking, maar Optus heeft over het algemeen ook een goede landelijke dekking en Vodafone staat erom bekend dat het vooral in de dichtbevolkte gebieden goed bereik biedt. Als je in het bezit bent van een mobiel nummer ben je voor iedereen bereikbaar en kun je dus makkelijk een hostel boeken, bellen voor een baantje maar ook gewoon smsen met je (buitenlandse) vrienden en data gebruiken voor je apps. Realiseer je dat wanneer je in minder bewoonde gebieden komt zoals de Kimberley, grote delen van Western Australia en in het midden van Australië, er vaak geen bereik is. Dit is dan meestal al buiten een radius van 10 kilometer van het dorp of de stad.

Er zijn meerdere opties, elke grote telecomaanbieder heeft prepaidpakketten. Kijk op hun websites om te beslissen wat voor jou de beste optie is. Deze pakketten veranderen continue en bieden over het algemeen extra gratis belminuten en data voor een opwaardering van $30 of meer. Enige kanttekening is dat je dit bedrag dan wel binnen 30 dagen moet opmaken anders vervalt het mits je binnen die 30 dagen opnieuw opwaardeert, dan behoudt je de waarde van je pakket. Je kan wel altijd nog gebeld worden.

Er zijn een aantal andere nieuwe telecomaanbieders met schijnbaar aantrekkelijke aanbiedingen. Let goed op de kleine lettertjes bij hun aanbiedingen en check vooral welk netwerk zij gebruiken om te bepalen of het een goede deal is voor jou.

Sms ontvangen (ook vanuit het buitenland) is bij alle providers gratis voor de ontvanger, maar niet voor de zender vanuit bijvoorbeeld Nederland. Soms willen jouw smsjes naar NL niet aankomen, dit kan komen doordat je geen +31 voor de nummers in je telefoon hebt staan. Als je problemen hebt, moet je vooral even binnenlopen bij je provider of bellen, dan kunnen ze je over het algemeen goed verder helpen. 

Een ander aandachtspuntje is je voicemail van je Nederlandse telefoon. Zorg er voor je vertrek naar Australië voor dat je de Voicemail hebt uitgeschakeld van je Nederlandse telefoon wanneer je deze meeneemt. Je moet namelijk betalen als mensen jouw voicemail inspreken en jij deze af wil luisteren! De kosten kunnen hoog oplopen. Je kunt bij je Nederlandse provider nagaan hoe je je voicemail uitzet. 

Wanneer je ouders naar een Australisch nummer bellen kost dit jou geen geld, wel als je in Australië op je Nederlandse nummer word gebeld. Als mensen jou willen bereiken op een Australisch nummer is het belangrijk dat ze +61 voor het nummer zetten en de eerste 0 van het nummer weglaten (bv. +61 49876532). Ook voor mensen die bellen vanuit Nederland zijn er een hoop aanbieders (online) met goedkope belkaarten/nummers, Google even voor de beste opties.

Skype is ook een goed alternatief om te kunnen bellen met video. Je kunt gratis van computer naar computer of met je telefoon bellen (Skype app) als je WIFI hebt. Ook kun je wereldwijd naar vaste en mobiele nummers bellen voor zeer gunstige prijzen. Het is daarnaast mogelijk om een voicemail op te zetten via Skype voor je mobiele nummer of je Skype account door te schakelen naar je mobiele als je een abonnement bij Skype neemt. Kijk voor specifieke info op: http://www.skype.com/nl/

Je kunt nu ook met veel apps bellen zoals Whatsapp en Viber, dan heb je alleen data nodig of Wifi.

Het alarmnummer voor Australie is 000. Mocht je geen bereik hebben op je telefoon doordat jouw provider geen netwerk heeft, bel dan 112. Als er een netwerk is van een andere provider, dan verbindt deze je met de alarmcentrale. 

Satelliettelefoon in de outback

Als je het echte Australie wilt leren kennen, hoort een trip door de outback op je programma. De uitgestrekte leegte, eenzaamheid, de hitte, kilometers zonder dorp en dus zonder benzinepompen.... Alles bij elkaar super indrukwekkend, maar dit brengt ook risico's met zich mee. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden. Uiteraard met voldoende water, voedsel en dergelijke. Een satelliettelefoon is niet nodig als je op populaire routes gaat zo de Gibb River Road of Tanami Desert Road in de juiste seizoenen.

Maar mocht je nou wel het avontuur op willen zoeken en naar onbekende, onbewoonde en onbereisde gebieden gaat, en toch een beetje veiligheid in willen bouwen dan kan dit door het huren of kopen van een satelliettelefoon. Met deze telefoon kun je overal in de outback een hulplijn bereiken via satellieten. Deze zijn gemakkelijk bij een Telstrashop te huur en je kunt ze in het hele land op laten halen door TNT (dit zit bij de prijs inbegrepen). Dit is niet goedkoop, neem contact op met Telstra voor exacte prijzen. Minder avontuurlijk, maar wel prettig wanneer je met pech staat in 40+ graden Celsius, een dag of langer moet wachten op een voorbijganger en bijna geen voorraden meer hebt....

Mocht je geen satteliet telefoon kunnen vinden, geef je plannen dan door bij vertrek zodat mensen weten hoe lang je onderweg bent, waar je stopt enz. Een goedkoper alternatief is een EPIRB, dit is een satellietalarm dat je in werking kunt stellen wanneer je in extreem levensgevaar bent. Er gaat een signaal via een satelliet naar een alarmcentrale en een grote reddingsoperatie wordt geactiveerd. Een EPIRB wordt alleen gebruikt in extreme levensgevaarlijke situaties en is geen manier om bijvoorbeeld hulp te krijgen bij een lekke band. Wanneer een vals alarm wordt afgegeven of misbruik wordt gemaakt van de EPIRB, zijn de kosten van de reddingsactie voor jou en dat loopt in de 10 duizenden dollars!! De gemiddelde prijs van een EPIRB is $300 en wordt op naam geregistreerd, dus niet een heel goedkope aanschaf, maar wel een extra veiligheid en een goed alternatief voor de satelliettelefoon.