Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: bolletjeom

Met een camper door Australië trekken is een goede en leuke manier om veel van het land te zien. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Genieten van onvervuilde sterrenhemels terwijl je alleen bent in een National Park. Wildkamperen is op veel plekken in Australië een goede optie waardoor je de trip ook nog eens heel betaalbaar kunt houden.

Wat je waarschijnlijk wel vaker te horen krijgt, is een auto te kopen of een camper te huren de beste manier van rondtrekken is. Dat is inderdaad waar!  Het enige wat je hoeft te doen, is op zoek te gaan naar een plek waar campers worden verkocht of verhuurd en dan kan het zo geregeld zijn.

De tijd dat je in Australië verblijft is erg van belang. Als je langer dan de 2.5 maanden verblijft is het raadzaam om een auto of camper te kopen. Zelfs al heb je een gigantische miskoop, ben je waarschijnlijk nog goedkoper uit. Maar er zijn meerdere manieren om een miskoop te voorkomen zoals genoemd in bovenstaand artikel. Een camper ( of campervan ) huren is dus aan te raden voor een kortere periode. Er zijn verschillende maatschappijen en klassen waaruit je kunt kiezen.

Ga je korter dan 3 maanden op pad en je wilt op verschillende plaatsen in Australië en/of Nieuw-Zeeland een camper huren, kun je dit meestal het beste bij dezelfde verhuurder doen. Je mag namelijk de huurdagen bij elkaar optellen zodat je in een goedkopere prijsklasse valt. Let wel op dat hier regels aan verbonden zijn, zoals bijvoorbeeld dat de totale huurperiode moet binnen 3 maanden vallen. Maar zo kun je bijvoorbeeld 3 weken in het Oosten een camper huren en 3 weken in het Westen voor een goedkoper tarief. Als de verhuurder ook campers heeft in Nieuw-Zeeland, mag je dit ook combineren met de huurperiode in Australië.

De meest bekende en vaak goedkoopste backpacker camperverhuur is waarschijnlijk Wicked Campervans. Het zijn gek opgespoten campers die omgebouwd zijn zodat je er in kunt slapen / koken / zitten. Ideaal! De campers van Wicked Campervans waren altijd oud maar tegenwoordig hebben ze nieuwe busjes en auto's met tent op het dak. De service is ook erg goed. ze beloven binnen 24 uur je vervoer te vervangen of gerepareerd te hebben in geval van pech. Je mag met een Wicked Campervan ook door de outback al zijn ze niet geschikt voor 4WD tracks. Je moet wel $250,- extra betalen om de outback in te mogen, want als de bus het begeeft en er iemand langs moet komen om het te repareren is dit stukken duurder dan wanneer je ergens bij een stad stil komt te staan en zij een lokale garage om hulp kunt vragen. Je moet in de outback dus soms ook langer wachten op reparatie(s) maar in het algemeen hebben ze je binnen 48 uur weer op de weg. Als je de echte outback wilt verkennen is een 4wd wel raadzaam want er zijn veel wegen zonder asfalt. Zo kun je de mooiste plekjes bezoeken, zoals een outback pub of plekken waar weinig andere toeristen komen!

Wanneer je voor langere tijd weg gaat heb je deze campers al voor $40,- per dag. In de meeste gevallen zijn kleine onkosten zoals een kapotte band, spiegel schade, voor-/achterruit schade voor eigen rekening. Alle andere dingen zijn voor rekening van Wicked campervan.

Je krijgt veel aanspraak op je Wicked camper ( positief dan wel negatief, ligt aan de beschilderingen en quotes op je bus). Je hebt niet de zorgen die je hebt als je een auto koopt, zoals "Raak ik hem wel kwijt aan het einde van mijn trip?", "Wat als ik hem total loss rijd?" etc etc. Als je met zijn tweeen bent, is het al stukken goedkoper dan een bus in combinatie met tours. En het geeft je eindeloos meer vrijheid. Al je kampeerspullen zitten er ook in, dus je hoeft je nergens druk om te maken of er extra geld aan uit te geven. Je krijgt er zelfs een hele goede roadmap bij met een zeer uitgebreide lijst van (gratis) kampeerplekken.

Bij bijvoorbeeld Apollo Campervan of Britz zijn de campers een stukje duurder maar je krijgt wel waar voor je geld. Meestal een iets ruimer ingerichte camper, automatisch kraantje, dikke handleiding, kortingen etc. De prijzen en voorwaarden lijken regelmatig te veranderen, laat je dus goed voorlichten door verschillende reis- of bemiddelingsbureaus, meestal gaat het om veel geld dus het is de moeite waard om even wat verder te kijken. De camper verhuurmaatschappijen verwachten vaak dat je een credit card nummer als onderpand geeft. Ook halen ze vaak borg van je credit card af wat ze later weer terugstorten. Deze borgprijzen zijn afhankelijk van wat voor camper je huurt, voor hoe lang, welke verzekering je kiest en je leeftijd.

Laat je altijd goed informeren over de verzekeringen die een verhuurder aanbiedt. Er zijn  vaak 3 mogelijkheden waardoor het eigen risico minder wordt. Ook vergoeden de meeste verhuurders de schade aan de bovenkant en onderkant niet. Vraag hier altijd goed naar, veel mensen zijn hierdoor onaagenaam verrast.

Het is met een camper goed mogelijk om op veel plekken langs de weg te overnachten op bijvoorbeeld een parkeerplaats. Ook zijn er veel goedkope campings waar je enkele dagen kunt verblijven. Wil je wat meer comfort dan zul je daar ook voor moeten betalen. Een normale camping kost ongeveer $8-$15 per persoon per nacht. Dat scheelt dus weer een stuk met de $20 voor een dormbed.

Het voordeel van Australië is dat waar je ook kampeert, er meestal een barbequefaciliteit aanwezig is. Soms zijn deze gratis, soms kost het een dollar. Dit is een heerlijke manier om een lunch of diner samen te stellen.

Voor een zeer uitgebreid overzicht van wildkampeerplekken, rest areas, en  outback roadhouses zijn er een aantal opties. Er is de Australia Touring Atlas van Hema maps ( niet verwarren met de Nederlandse Hema!). Je kunt dit boek ook in Nederland kopen voor ongeveer EUR 18,- per boek. Het is ook nog niet eens zwaar om mee te nemen en verdwalen kan ook niet meer met dit boek! Verder is een goede optie het Camps boek, dit boek heeft ook goede kaarten met zeer veel gratis en goedkope kampeerplekken. Er wordt wel gezegd dat dit boek zijn gewicht in goud waard is! Beide boeken hebben alle betaalbare kampeeropties op een rij gezet en zelf uitgebreid beoordeeld. Je kan dus van te voren zien of ze mooi liggen, hoeveel faciliteiten er zijn etc etc. In de Lonely Planet staan ook aardig wat campings, maar het is ook een goed idee om af en toe een VVV ( Tourist Information center) binnen te gaan en daar folders mee te nemen en deze doorspitten voor goede aanbiedingen en andere zaken die niet in de Lonely Planet vermeld staan.

Probeer tijdig een camping te vinden in rurale en afgelegen gebieden, want rijden in de schemering is vragen om ongelukken. De schemering zowel 's morgens als 's avonds en de nacht, is de tijd dat de meeste Australische dieren zoals kangaroes en emoes actief worden en ze letten nog minder op het verkeer dan kleine kinderen. Als het toch een keer voorkomt dat je in het donker moet rijden, pas dan je snelheid en lichten aan indien mogelijk. Kangaroes zitten vaak aan de zijkant van de weg om gras te eten. Mocht er een dier op je pad komen en je kunt niet op tijd stoppen, dan is de enige veilige opties om recht op het dier af te rijde en niet te proberen het dier te vermijden. Wanneer je op hogere snelheid probeert een dier te omzeilen, is de kans groot dat je van de weg afrijdt en de auto rolt. Het is dus levensgevaarlijk om een dier te proberen te vermijden. Helaas gebeuren er jaarlijks veel ongelukken op deze manier omdat mensen proberen het dier te redden met alle gevolgen van dien. De beste tijd om te rijden is zo tussen 5-6 uur 's morgens en 8 uur 's avonds, al ligt het ook aan de seizoenen waarin je reist.

Meer informatie
Verkeersregels
Wicked Campervan
Britz Campervan
Apolo Camervan
Outback travel tips
Hemamaps