Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: bolletjeom

kameel rijden in australieEen activiteit die toch wel tot de verbeelding spreekt is kameel rijden. En voor kamelen ben je in Australië op de juiste plek! Het zijn eigenlijk niet kamelen zoals wij die kennen, maar de dromedarissen met 1 bult. Van origine komen er op dit continent geen kamelen voor, maar in de beginjaren van de kolonie hebben immigranten deze dieren overgebracht vanuit Afrika omdat ze zo handig waren in het droge klimaat. En zoals bij meerdere “huisdieren” in Australië is gebeurd braken op een dag ook een aantal tamme kamelen uit, die in de loop van de jaren verwilderden. Daarnaast zijn veel kamelen vrijgelaten die werden gebruikt om goederen te vervoeren door de woestijn in zogenaamde 'camel trains'. Toen er gemechaniseerde voertuigen kwamen, werden kamelen overbodig.

Nu zitten er in de outback dus ook wilde kamelen. En niet een paar maar zeker 1,5 miljoen!!! Door het gebrek aan natuurlijke vijanden gedijen deze reuzen prima in de Australische woestijnen. Helaas zijn het er nu alleen zoveel dat ze enorm veel schade aanrichten aan zowel de natuur als in woestijnnederzettingen. Bij extreme droogte staan ze erom bekend massaal nederzettingen binnen te trekken om water te vinden. De Australische regering heeft al jaren professionele kamelenjagers in dienst om de populatie binnen de perken te houden. Helaas heeft dit maar een minimaal effekt. Kamelenvlees en de export van kamelen naar het Midden-Oosten worden steeds populairder, dus wellicht heeft dat meer succes op de lange termijn.

Wij zijn een paar kamelen tegengekomen onderweg, daar krijg je een woestijngevoel van! We zaten in de auto en ineens kwam er een kameel vanachter een zandduin aangelopen en stak rustig de weg over! Wil je de dieren van dichterbij ervaren is een ritje op hun rug de beste manier. Je kunt in Australië op verschillende plaatsen kameel rijden. De leukste plekken zijn natuurlijk in de woestijn en op het strand.  

Curtin Springs

Het ‘station' Curtin Springs ligt aan de Lasseter Highway, de weg naar Uluru. Het ligt ongeveer halverwege Uluru en de afslag naar Kings Canyon. Curtin Springs is tankstation, camping, winkeltje en kamelenboerderij in één. Je kunt hier voor meerdere ritjes kiezen, zoals een ochtend-, middag- en sunsettrip. De trip met zonsondergang is aan te raden, het is dan niet meer zo heet, en je kunt genieten van een prachtige zonsondergang vanaf een kameel! De gids is een grappige vent, die erg veel van z'n kamelen en het leven in de outback af weet. Wist je bijvoorbeeld al hoe de farmers het klaarspelen om hun vee elke avond binnen te krijgen terwijl hun landgoed zo groot kan zijn als de provincie Utrecht, of zelfs zo groot als Denemarken? Gewoon door een bak water klaar te zetten, het is namelijk zo droog dat de stal de enige plek is waar de beesten water krijgen, daarvoor komen ze graag terug! Behalve dan in de maand februari, want dan valt er het meeste regen tot wel 10cm in 1 maand! De plek waar je gaat kameel rijden is op hun eigen landgoed wat ongeveer net zo groot is als het land Denemarken. Het tochtje op het landgoed duurt zo'n 1,5 uur, en is heel indrukwekkend, omdat je behalve je mede-kameelrijders niemand anders tegenkomt. Wederom het “alleen op de wereld” gevoel!

Een sunsettrip waarbij je 1,5 uur op de kameel zit kost ongeveer AD 30,- en is erg de moeite waard. Een leuke bijkomstigheid is dat het kampeerterreintje wat bij dit station zit gratis is! Je mag er gratis je tentje of camper neerzetten en gratis gebruik maken van de toiletten. Er zijn ook douches, waar je een dollar voor moet betalen bij het winkeltje. Die douches worden soms wel bevolkt door reuzensprinkhanen en allerlei torren, maar een douche na een hete dag in de outback is altijd welkom! Helaas is deze plek net te ver van Uluru af om vanuit hier Uluru en de Olga's te bekijken in plaats van vanuit het veel te dure Yulara, maar als tussenstop is het een echte aanrader. voor meer informatie kun je altijd emailen naar curtinas@ozmail.com.au

Port Macquarie

In Port Macquarie kun je kameel rijden aan het strand. Port Macquarie is een middelgrote plaats aan de oostkust, tussen Sydney en Byron Bay, en perfect voor een tussenstop. Op één van de prachtige stranden, Lighthouse Beach, kun je kameel rijden. Je wordt bij je hostel opgehaald en naar het strand gebracht, waar de beesten al op je staan te wachten. Het opstappen is een avontuur op zich, het beest zet eerst de achterpoten omhoog en dan pas de voorpoten, je moet je dus echt even schrap zetten! De gids is een echte Aussie van de oostkust, die zichzelf erg grappig vindt, maar gelukkig wel op een leuke manier. Hij is ook zo aardig om foto's van je te maken. De stranden van Port Macquarie zijn echt mooi, ze zijn wit met een blauwe zee en golven met witte koppen. Het leuke is ook dat hier bijna niemand is, de stranden zijn praktisch leeg! Na afloop wordt je weer terug naar je hostel gebracht, maar niet voordat hij minstens één koala in een boom langs de weg heeft ontdekt. En wilde koala's zie je niet zo veel, dus dat is een leuke extra!

Port Macquarie Camel Safaris heeft kameelritten aan het strand voor ongeveer AUD 30,- voor een uur. Daarbij krijg je dus ook het vervoer van en naar je hostel en een zoektocht naar een koala. Contact opnemen kan via de website.

Alice Springs

In Alice Springs kan je met Pyndan Camel Tracks 3 soorten ritjes maken. Er is een ochtendrit die 4 uur duurt met een geweldig uitzicht op de MacDonnell Ranges. Je ziet allerlei dieren gedurende rit en de indrukwekkende natuur.
Daarnaast bied hij 1 uur ritjes aan rond het middaguur, half 3 en rond zonsondergang. De zonsondergang is geweldig, want het laatste stuk van je rit loop je de zonsondergang tegemoet. Na afloop mag je helpen met het voeren van de kamelen.
Prijzen (maart 2012):
De 4 uur morgenrit: $95.-
De 1 uur ritjes:$50.-

Broome

Cable Beach, een van de bekendste stranden van Australie, staat bekend om de kamelentripjes die je er kunt maken. Je kunt overdag of met zonsondergang het strand hobbelend vanaf een kamelenrug bewonderen.

Er zijn verschillende bedrijven die dit organiseren, check www.broomecamelsafaris.com.au voor de meest up to date informatie. De gemiddelde prijs in 2012 voor een ritje ligt tussen de $35 (ongeveer een half uur overdag) en $60 (zonsondergang).