Anne Geschreven door Anne. Foto door: bolletjeom

Een bezoek aan Australië is pas echt compleet als je het leven als cowboy of cowgirl hebt uitgeprobeerd. De beste manier om dat te doen is door een cursus te doen bij een Jackaroo/Jilleroo school. Hier zit je voor 5 of 11 dagen in the middle of nowhere op een “Ozzie farm”, waar je in een paar dagen tijd van alles leert over het leven op een Australische boerderij (wel even wat anders dan in Nederland!!). Je bent meestal met een groep van ongeveer 15 tot 20 mensen van alle nationaliteiten. Veel Nederlanders, Duitsers, en Britten, maar ook Australiërs die het cowboy bestaan willen ervaren. Met deze groep wordt je opgehaald in het hostel in Tamworth (ongeveer 6 uur van Sydney), en ga je in een rammelig busje naar het landgoed Leconfield, de bekendste Jackeroo/Jilleroo school in Australië. Na een kop billy-tea bij het kampvuur krijgt iedereen een eigen paard voor die week toegewezen, waarop je om te oefenen een eind gaat rijden door de groene, soms wat droge heuvels. Wauw! Ervaring is absoluut niet nodig, na vijf dagen op de rug van een paard kun je aardig rijden! Op het paard ga je schapen en koeien bijeendrijven, wedstrijdjes tegen de andere deelnemers doen en als je wil kun je zelf galopperen en zwemmen met de paarden! Andere bezigheden zijn bijvoorbeeld hoefijzers van de paarden vervangen (met een beetje hulp natuurlijk!), schapen scheren, lasso werpen en hekken repareren. Ook moet je proberen een schaap en een kalf met de hand te vangen, dat ziet er nogal komisch uit, al die mensen achter die schapen aan! Een ander leuk onderdeel is Natual Horsemanship, dat eigenaar Tim demonstreert. De Horse Whisperer gezien? Ook daarin kan een man met behulp van gebaren en bewegingen een wild paard helemaal kalmeren. Fascinerend! De avonden breng je met z’n allen door rondom het kampvuur, gezellig bijkletsend met alle andere backpackers en met Tim, de eigenaar van Leconfield. Aan het eind van de cursus krijg je een certificaat waarmee je bij andere farms aan kunt tonen dat je een aantal basisvaardigheden bezit, dat kan handig zijn als je een baantje op een cattle station of een boerderij wilt vinden. Om de leuke tijd af te sluiten ga je met z’n allen weer terug naar Tamworth, waar iedereen, hoe moe ook, mee gaat naar een echte Australische pub, voor een grote steak en een grote pot bier! Jackeroo/Jilleroo school is een ervaring om nooit te vergeten en wat je zeker moet doen!

Meer informatie

Prijs: 625 AUD voor 5 dagen, inclusief vervoer van en naar het hostel, alle maaltijden, alle activiteiten en een bed in een slaapzaal.

Je kunt in Tamworth komen met de trein vanaf Sydney (als je deze 2 weken van tevoren reserveert bespaar je de helft van het kaartje, en is dit de goedkoopste manier om vanaf Sydney hier te komen), met de bus (Greyhound, MacAfferty's) natuurlijk met de auto, en zelfs met het vliegtuig naar Tamworth Airport!

De Jackeroo/Jilleroo school zelf kun je bereiken op de volgende manieren:
T.B. Skerrett
Leconfield 5-day Jackaroo & Jillaroo School
"Bimboola"
Kootingal
NSW 2352
Australia
Phone/fax: (02) 67 69 43 28

info@leconfield.com en www.leconfield.com
of via het YHA hostel in Tamworth
Tamworth YHA
Marius Street 169
Tamworth, NSW 2340
Ph. (02) 6761 2600