Carla Romberg Geschreven door Carla. Foto door: bolletjeom

Een van de leukste manieren van werken in Australië is toch wel WWOOFing. WWOOF staat voor Willing Workers On Organic Farms en de naam zegt al wat dat betekent. WWOOF houdt in dat je op een bedrijfje of bij iemand thuis (met een organische grondslag) gaat werken in ruil voor kost en inwoning. Dit kan variëren van boerderijen, hostels tot hobby-tuintjes. Je werkt ongeveer 4-6 uur per dag (dat is afhankelijk van wat je afspreekt met de farmer), en in ruil daarvoor mag je deelnemen aan het echte Australische leven. Je woont vaak bij de mensen in huis, en deelt met hen de maaltijden en de avonden. Het is totaal afhankelijk van de gastheer wat voor werk je moet doen. Dat kan variëren van onkruid wieden en sla planten tot dieren voeren en vee drijven. 

De grondslag van de meeste bedrijfjes die bij WWOOF aangesloten zijn is dat ze een biologisch bedrijf hebben (daar staat de letter O van Organic dus voor J). De mate waarin je dit ook echt terug vindt verschilt heel sterk. Bij het ene bedrijf zijn ze zo streng dat ze zelf ook alleen onbespoten en biologisch voedsel eten, maar bij andere bedrijven zie je er niet veel van terug. Bijna bij alle hosts zie je wel dat ze recyclen, wat op niet overal zo sterk ontwikkelt is. 

Het leuke van WWOOF werk is dat je echt bij een Australisch gezin woont en daar mee draait. Je maakt dus kennis met de manier van leven van de Australiërs, en zeker farmers die op afgelegen plekken wonen hebben een heel andere manier van leven dan je hier gewend bent! Hoe lang je op een adres wil blijven bepaal je in overleg met je host. De meeste backpackers blijven ongeveer 4 dagen tot een week op een boerderij, maar er zijn ook hosts die willen dat je langer blijft, bijvoorbeeld als het werk vrij moeilijk te leren is zoals vee drijven. 

2e jaar visa

Waar WWOOFing ook goed voor is, je 2e jaar visa!!! In het WWOOF boek staan hosts die graag je 2e jaar visum formulier willen tekenen, vaak aangeduid met PP (primary producer). Echter kunnen sinds kort alle adressen in het juist postcode gebied je formulier tekenen (zie hiervoor de visum website van Australië). De hosts kunnen daarvoor contact opnemen met de organisatie, aangezien ze een speciaal ABN-nummer nodig hebben, voor zover ze dat zelf niet hebben.

Waar te koop?

Als je je aan meldt voor WWOOF krijg je een boek met alle adressen waar je dit werk kunt doen met een korte beschrijving van het bedrijf erbij. Het lidmaatschap kost AUD $60,- per persoon en is een jaar geldig. Het is een kleine investering, maar bedenk dat je hier wel mee gered bent als je echt geen betaald werk kunt vinden. Je verdient op deze manier geen geld, maar je verliest er ook niks mee! En de ervaringen zijn vaak onvergetelijk en uniek. Het lidmaatschap is online te bestellen of te koop bij de hiervoor aangewezen kantoren/travelagencies.

Tip: Begin op tijd met het bellen of mailen van potentiële WWOOFF bedrijven. Je bent niet de enige backpacker die deze fantastische ervaring wil meemaken! Het kan zijn dat je binnen een week een adres geregeld hebt, maar het kan ook een aantal weken duren. Het lidmaatschap is geen garantie voor een adres waar je kan WWOOFF-en. Je moet er zelf ook de nodige tijd en energie in steken. Maar je krijgt er een hoop voor terug!

Tip 2: Kijk regelmatig op het bulletin board van de WWOOF organisatie. Hier zetten hosts die heel graag iemand willen vaak een advertentie op en heb je dus meer kans dat je een 'ja' als antwoord krijgt. Bovendien vind je zo ook bijzondere adressen die je niet snel in je boek vindt of nieuwe leden die nog niet in je boek staan! 

Algemene contactgegevens
WWOOF Pty Ltd, (A.C.N. 085-920-690),
Buchan, Vic 3885
Telephone +61-3-5155-0218
Fax +61-3-5155-0342

Email: wwoof@wwoof.com.au