Reis meis Geschreven door Reismeis.

  • Voor slechts € 58.18 naar Cairns Nu boeken

Niet alleen in Cairns, gelegen in 'the wet tropics' van Australië, maar ook in de omgeving van deze tropische stad is van alles te zien en te beleven. Een aantal bijzondere locaties hebben we voor je op een rijtje gezet.

Kuranda

Kuranda belooft met alleen de slogan al - More than just a village in the rainforest - veel goeds. In Kuranda vind je diverse bezienswaardigheden met markten, winkeltjes, walking tracks en diverse musea en parken. Dierenliefhebbers kunnen, zeker wat musea en parken betreft, hun hart ophalen in het Australian Venom Zoo, Bird World, Butterfly Sanctuary, Cairns Wildlife Safari Reserve en de Koala Gardens.

Kuranda ligt op zo'n 27 kilometer rijden vanaf Cairns en ligt middenin het regenwoud. Het is ook mogelijk Kuranda te bezoeken middels de Skyrail. Dit is een kabelbaan met gondels, die je meeneemt over de berg en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Barron Falls, waar zeker in het regenseizoen ontzettend veel water naar beneden buldert. Dit ritje duurt ongeveer 1,5 uur enkele reis. Het is niet goedkoop om met de Skyrail naar Kuranda te reizen, maar het is iedere dollar meer dan waard. Als je je ticket online koopt, krijg je 5% korting. Je kunt er ook voor kiezen om met de trein van en/of naar Kuranda te gaan. De Kuranda Scenic Railway neemt je ook mee door het prachtige Barron Gorge National Park en langs de indrukwekkende Barron Falls. Een ietwat goedkopere optie dan de Skyrail.

Port Douglas

Port Douglas ligt op ongeveer anderhalf uur rijden ten noorden van Cairns en is een idyllische havenplaats. Het is mogelijk om vanuit deze plaats het Great Barrier Reef te bezoeken. Er is een mooie lookout op Flagstaff Hill, vanwaar je uitzicht hebt op Port Douglas en Four Mile Beach, een prachtig zandstrand. Het dorp zelf bestaat uit vele restaurants en winkels en er is voldoende accomodatie te vinden, variërend van campings tot hotels. Het is leuk om aan het eind van de dag een drankje te drinken in een cafe in de Port Douglas Marina, de haven, en te genieten van de zonsondergang, terwijl de boten weer terug de haven in varen. Een aanrader is de markt op zondag in Market Park, bij Anzac Park. Een tikkeltje toeristisch, maar wel leuk.

Overige bezienswaardigheden in Port Douglas zijn het Rainforest Habitat Wildlife Sanctuary, het lieflijke kerkje St Mary's Chapel by the Sea en de verscheidene kunstgaleriën, zoals Höglund Art Glass Studio en Australian & Oceanic Art Gallery.  Relaxen en genieten doe je in het Anzac Park. Leuk is ook het visvoeren bij restaurant On The Inlet in de haven. Dagelijks rond 16.45u (wees op tijd, zodat je een plekje vooraan hebt!) worden de grote blue gropers, ofwel lipvissen, gevoerd. Een heel spektakel!

Eind mei vindt hier het Port Douglas Carnivale plaats, een magisch evenement wat 10 dagen duurt met muziek, kunst, sport, eten, cultuur en meer.

Port Douglas is het perfecte startpunt voor een uitstap naar de Daintree, Cape Tribulation National Park en Mossman Gorge. 

Mossman

Tussen Port Douglas en de Daintree Village ligt Mossman, de regionale suikerhoofdstad. Mossman is een pittoresk klein stadje, gelegen aan de rand van de bergen en omgeven door groene suikerrietplantages. Breng een bezoekje aan de landelijke winkeltjes en historische pubs langs de hoofdstraat. Ten oosten van Mossman ligt, temidden van het Daintree National Park, Mossman Gorge (ongeveer vijf minuten rijden). Zeker bij warm weer een echte aanrader: schitterende natuur, fris en helder water waar je in kunt zwemmen en de mogelijkheid om de omgeving te verkennen middels een walking track.

Kuku Yalanji, de indigenous bevolking van deze regio, nemen bezoekers mee door het regenwoud rondom Mossman Gorge. De tocht duurt zo'n 1,5 uur en is te boeken via Kuku Yalanji Dreamtime. 

Cape Tribulation en de Daintree

Daintree National Park

Ten noorden van Cairns ligt het Daintree National Park. Het park omvat het oudste tropische regenwoud ter wereld en de Daintree rivier. Deze rivier stroomt door het regenwoud naar de zee en is gevuld met krokodillen. Een bezoekje aan dit bijzondere park is niet compleet zonder een cruise over de machtige Daintree rivier. Tijdens zo'n cruise krijg je veel informatie over de omgeving en de dieren en kun je vragen stellen aan de gids. Krokodillen, slangen, vogels, goanna's: de gidsen hebben goede 'spotting eyes' en laten je alles zien wat ze tegenkomen. Het beste moment om krokodillen te spotten, is in de winter, het droge seizoen. Het water is dan kouder, waardoor de kroks sneller de zandbanken oplopen om op te warmen. Mooi is ook de Daintree Village, bekend om zijn spectaculaire regenwoudsetting en diverse theeplantages. 

Als je op eigen gelegenheid naar Daintree gaat, neem dan de tijd. Een 4WD is geen must, maar wel een aanrader. In de Daintree regio valt het nog wel wat mee, maar bij Cape Tribulation is een 4WD wel nodig. In deze omgeving zijn ook diverse walking en hiking routes te vinden. Let op: Kom niet te dicht bij de rand van de rivier! Zwemmen in de rivier, en zelfs in sommige delen van de zee, is hier een no-go. Je bevindt je namelijk in krok-land. Let daarom goed op de aanwijzingen op de borden. 

Daintree Discovery Centre

Een aanrader is het Daintree Discovery Centre, gesitueerd in het hart van het regenwoud, zo'n 10 kilometer ten noorden van de Daintree rivier. Dit centrum geeft informatie over alle aspecten van dit bijzondere regenwoud. Wandel over de Rainforest board walks, de Aerial Walkway en beklim de Canopy Tower. In de toren kun je op 23 meter hoogte genieten van de bossen en het prachtige uitzicht op McLean's Creek. Entree (juni 2012): 28 AUD. Met dit entreebewijs mag je tot 7 dagen na aankoop het park zo vaak bezoeken als je wilt.

Cape Tribulation

Neem na 20 kilometer ten noorden van Mossman de afslag (rechts) naar Cape Tribulation, en vervolgens de Daintree Ferry (check wanneer de ferry terug vaart). Langs de Alexandra Pass vind je de meest prachtige vogels en uitzichten. Cape Trib heeft een tropisch uitziend strand met palmbomen en kokosnoten en in de bossen zitten vele watervallen verborgen. Er is een aantal overnachtingsmogelijkheden, waaronder campings, zogenaamde 'tropical cabins' en B&B's. In deze regio zijn zo'n 3000 bomen, palmen, varens en epiphytes te vinden, inclusief 's wereld grootste en kleinste boom- en palmvarens. 

Dit is tevens het leefgebied van de Bennett's boomkangoeroe en de cassowary. De cassowarry is een bedreigde diersoort en kan zeer gevaarlijk zijn wanneer hij zich bedreigd voelt. Voer deze dieren nooit en als je er een ziet, wees verstandig en loop langzaam weg.

Wujal Wujal

Tussen Cape Tribulation en Cooktown ligt Wujal Wujal, een Aboriginal community. Het dorpje heeft een oppervlakte van bijna 20 km2 en ongeveer 320 inwoners, de Kuku Yalanji. Het is gesitueerd aan weerszijden van de Bloomfield rivier en is alleen te bereiken via 4WD. Het dorp dankt zijn naam aan de vele heilige watervallen in de directe omgeving, Wujal Wujal betekent 'veel watervallen'. Er is maar een waterval, de Bloomfield Falls, opengesteld voor publiek, de anderen zijn alleen toegankelijk voor de Aboriginal vrouwen. De familie Walker organiseert diverse tours door het regenwoud, waaronder wandeltochten naar de Bloomfield Falls.

Cooktown

Cooktown, zo'n 60 kilometer ten noorden van Wujal Wujal en 90 kilometer vanaf Cape Tribulation, is het meest noordelijke dorp van de Australische oostkust. Cooktown kent een rijke geschiedenis: Ontdekt in 1770 door kapitein James Cook met zijn schip de 'Endeavour' en 100 jaar later de start van de Palmer River goudkoorts. Het dorp heeft ongeveer 1600 inwoners en is de toegangspoort tot het Great Barrier Reef en Cape York Peninsula. Er zijn tal van accommodaties en bezienswaardigheden, zoals de Botanic Gardens, diverse musea en galeriën en mooie stranden. Verder kun je hier vissen, vogelspotten, hiken of een bezoekje brengen aan de Lizard Islands. Op Grassy Hill heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. De mysterieuze Black Mountains zijn erg belangrijk voor de Kuku Yalanji en spelen een grote rol in hun verhalen. Er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd, zoals het Laura Dance Festival, Cooktown Discovery Festival en de Laura Rodeo.

Granite Gorge

Bij Mareeba, ongeveer 68 kilometer vanaf Cairns, vind je Granite Gorge. Granite Gorge is een klein natuurgebied, waar rockwallibies tussen de enorme rotsen leven. Ze zijn heel erg tam en je kunt ze gewoon aaien. Je kunt speciaal voer kopen en deze typisch Australische dieren voeren terwijl je door het gebied loopt. Je betaalt een kleine entree prijs en als je op de camping logeert is de toegang gratis. Je mag zo lang blijven als je wilt en je krijgt een plattegrondje mee zodat je niet verdwaalt. De bijbehorende camping ligt direct aan het begin van de Gorge. Een echte natuurcamping, dus verwacht er niet te veel van. Vergeet je zwemkleding niet, want er is een kleine pool waar je kunt zwemmen. 

Tussen Kuranda en Mareeba vind je diverse koffieplantages. Een aanrader is de Mareeba Coffee Works. Tevens kun je in deze omgeving goed werk vinden als fruitplukker.

Mission Beach

Mission Beach ligt op ongeveer een uur rijden ten zuiden van Cairns en eigenlijk bestaat deze omgeving uit verschillende kleine dorpen gelegen aan prachtige stranden. Mission Beach is misschien wel het bekendste strand en wordt door vele toeristen bezocht. Het dorp zelf is niet heel erg groot. De hoofdstraat bestaat uit een aantal restaurants, supermarkt, souveniersshops en accomodatie. Natuurlijk is een bezoekje aan het strand absoluut een must. Er zijn vele korte wandelroutes en vooral 's morgens en aan het eind van de middag heb je grote kans om de cassowarry te spotten.

Yarrabah

Yarrabah is een Aboriginal community ten zuiden van Cairns waar zo'n 3000 mensen wonen. In 1994 is in Balamba, ongeveer 1 kilometer vanuit Yarrabah, een theeboomplantage gerealiseerd. De olie van deze bomen, de Melaleuca Alternifolia, wordt gebruikt voor diverse doeleinden, bijvoorbeeld als ontsmettingsmiddel. In Yarrabah vind je een pottenbakkerij, een museum en een boardwalk (achter het museum). Yarrabah is per bus te bereiken, maar deze rijdt niet dagelijks. 

Gordonvale

Gordonvale is een voorstad van Cairns en staat bekend om zijn suikerriet en de 922 meter hoge berg met een pyramidevorm: de Walshs Pyramid is 's werelds hoogste op zichzelfstaande berg. Ieder jaar wordt er de Great Pyramid Race & Country Fair georganiseerd, met als hoogtepunt een hardloopwedstrijd naar de top van de Walshs Pyramid. De Mulgrave Central suikerfabriek is ook zeker een bezoekje waard. In de Gordonvale Bakery vind je de lekkerste meat pies van Queensland, zo niet van heel Australië. 

Atherton Tableland

Het Atherton Tableland, ook wel de Cairns Highlands genoemd, ligt zo'n 90 kilometer ten zuidwesten van Cairns. Met een totale oppervlakte van 620 km2, hoogtes van gemiddeld 700 meter boven zeeniveau, een mild tropisch klimaat en vele bezienswaardigheden maakt Atherton Tableland uitermate geschikt voor een- of meerdaagse uitstapjes. 

Lees ook onze andere artikelen over het magische Australië