Kim van Dijk Geschreven door Kims.

Australië kent vier verschillende klimaatzones. In principe kun je het hele jaar van de zon genieten, mits je de reisroute en je planning aanpast aan de seizoenen. Omdat het praktisch is om vooraf op de hoogte te zijn van de verschillende weersomstandigheden, hebben wij een overzicht gemaakt van de beste reistijd en het klimaat per deelstaat. De seizoenen zijn in Australië omgekeerd aan die van ons: in december is het zomer en in juni start de Australische winter.

Darwin en Northern Territory

Het regenseizoen bestaat alleen in het tropische noorden van Australië, ten noorden van de lijn tussen Rockhampton in het oosten en Coral Bay aan de westkust. Northern Territory is de belangrijkste deelstaat in dit gebied. Rond september begint in de tropen de 'build up', wat inhoudt dat de luchtvochtigheid toeneemt en het af en toe flink regent. Het wordt vanaf september vaak ook extreem benauwd in Northern Territory's hoofdstad Darwin. Het is geen ideale tijd om naar het verre noorden te reizen, zeker niet als je kampeert. De nachten koelen nog wel redelijk af, maar door de luchtvochtigheid is het overdag plakkerig en benauwd.

Rond december begint het echte regenseizoen, in de volksmond 'the wet' genoemd. Gemiddeld valt er in het tropische noorden de meeste regen tussen december en maart. Veel gebieden, zoals de Kimberley, worden grotendeels ontoegankelijk. Hou rekening met hevige stortbuien en het risico op overstromingen als je in deze periode naar het noorden gaat. Hoewel het wat weersomstandigheden betreft niet praktisch of comfortabel is, vormt het regenseizoen ook een spectaculaire tijd om Northern Territory te bezoeken. Het is overal mooi groen en de watervallen in bijvoorbeeld Litchfield National park zijn dan schitterend.

Voor de ideale weersomstandigheden reis je tussen mei en augustus naar Northern Territory. De nachten zijn relatief koel (rond de 20 graden), de luchtvochtigheid is laag en overdag is het aangenaam zonnig (25 tot 30 graden). Het enige nadeel is de drukte, met name in juni en juli. Niet alleen internationale reizigers doen het tropische noorden in deze periode aan, ook lokale gezinnen gaan dan op vakantie. Kinderen hebben hun grote schoolvakantie van half juni tot eind juli. Australiërs houden van kamperen, dus in die periode is het overal erg druk.

Perth en West-Australië

Het gigantische West-Australië kent verschillende klimaatzones. Het klimaat in het noorden valt in dezelfde categorie als het tropische klimaat van Northern Territory. Het midden van West-Australië is woestijnachtig, met het hele jaar door ook zeer hoge temperaturen en weinig neerslag. Het zuidwesten en Perth hebben een mediterraan klimaat met warme zomers en redelijk koele winters. Het hoogseizoen start vanaf november en duurt tot ongeveer maart, met december als drukste maand in Perth. Laat je niet afschrikken door het hoogseizoen: zelfs in de drukste maanden is West-Australië echt goed te doen. Reis tussen augustus en september als je de prachtige bloemenvelden (wild flowers) niet wil missen. Augustus is dan weer het gunstigst voor surfliefhebbers, maar ook buiten deze maand om, kan er overal gesurft worden. In de winter  kan het afkoelen naar zo'n 8 graden in het zuidwesten van West-Australië.  Het koudst is Perth tussen juni en augustus.

Zuid-Australië en Victoria

Deelstaten Zuid-Australië en Victoria hebben net als Nederland vier seizoenen. Overdag is het in de zomer erg warm, maar 's nachts koelt het behoorlijk af. De hoeveelheid neerslag is minimaal: er heerst dan vaak droogte, wat kan resulteren in bosbranden. Aan de kust van Zuid-Australië is het klimaat totaal anders. Het klimaat is hier vergelijkbaar met een mediterraan zeeklimaat. Vandaar dat de wijngaarden in dit gebied liggen. In hoofdstad Adelaide zijn de zomers erg warm en de winters ook relatief zacht. Victoria en met name hoofdstad Melbourne zijn bekend om het wisselvallige weer. Over Melbourne wordt daarom regelmatig gezegd dat de stad vier seizoenen op één dag heeft. De beste maanden voor een bezoek aan zowel Zuid-Australië als Victoria zijn de maanden november t/m maart. Hou rekening met de koude wind in Melbourne, afkomstig van de zuidpool.

Hobart en Tasmanië 

Tasmanië kent net als Nederland een gematigd klimaat met vier seizoenen. De zomers zijn over het algemeen warm en soms zelfs heet. Het is meestal zonnig tot en met februari. De herfst is vrij koel en de winters zijn koud, met regelmatig vorst. Breng voldoende warme kleding mee: zelfs in de zomer kan het sneeuwen op sommige plaatsen (met name in de hooglanden). De beste reistijd voor Hobart en Tasmanië is november t/m maart.

Sydney en New South Wales

Rond de kust van New South Wales is het klimaat een gematigd zeeklimaat. In het noorden gaat het over in een subtropisch klimaat. Aan de kust zijn er vier seizoenen, duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het midden heeft een continentaal en droog klimaat. Het noorden van New South Wales is het hele jaar door aangenaam (tussen de 20 en 30 graden) dankzij het subtropische klimaat. Sydney kent een mediterraan klimaat met relatief milde winters. De beste reistijd voor het grootste deel van New South Wales bestaat uit de maanden september t/m maart. In het noorden is het eigenlijk het hele jaar aangenaam weer. Hou rekening met de drukte in december en januari: dit zijn de piekmaanden wat toerisme betreft in New South Wales.

Queensland en Great Barrier Reef

Zonaanbidders zijn helemaal op hun plek in Queensland. Het klimaat is in deze deelstaat subtropisch, met het hele jaar door aangenaam warme dagen. Ideaal, gezien hier ook de Great Barrier Reef ligt. Het water temperatuur is altijd rond de 25 graden. Tussen januari en mei valt er wat meer regen, daarom is de beste reistijd wat het weer betreft tussen juni en november. Dit is ook meteen de drukste periode in Cairns, een uitvalsbasis voor een bezoek aan de Great Barrier Reef.