
Klimaat en reistijd Australië
Australië kent acht verschillende klimaatzones van tropisch tot alpine. In principe kun je het hele jaar van de zon genieten, mits je de reisroute en je planning aanpast aan de seizoenen. Omdat het praktisch is om vooraf op de hoogte te zijn van de verschillende weersomstandigheden, hebben wij een overzicht gemaakt van de beste reistijd en het klimaat per deelstaat. De seizoenen zijn in Australië omgekeerd aan die van ons: in december is het zomer en in juni start de Australische winter.
Northern Territory (NT)
Het regenseizoen bestaat alleen in het tropische noorden van Australië, ten noorden van de lijn tussen Rockhampton in het oosten en Coral Bay aan de westkust. De Northern Territory bestaat voor het grootste gedeelte uit tropen. Rond september begint in de tropen de 'The Build Up', wat inhoudt dat de luchtvochtigheid toeneemt, het extreem heet wordt en het af en toe flink regent. Het wordt vanaf september vaak ook zeer benauwd in Northern Territory's hoofdstad Darwin. Het is geen ideale tijd om naar het verre noorden te reizen, zeker niet als je kampeert. De nachten koelen nog wel redelijk af, maar door de luchtvochtigheid is het overdag plakkerig en benauwd.
Rond november/december begint het echte regenseizoen, in de volksmond 'The Wet' genoemd. Gemiddeld valt er in het tropische noorden de meeste regen tussen december en maart. Veel gebieden, zoals The Kimberley, worden grotendeels ontoegankelijk. Hou rekening met hevige stortbuien en het risico op overstromingen als je in deze periode naar het noorden gaat. Hoewel het wat weersomstandigheden betreft niet praktisch of comfortabel is, vormt het regenseizoen ook een spectaculaire tijd om Northern Territory te bezoeken. Het is overal mooi groen en de watervallen in bijvoorbeeld Litchfield National park zijn dan schitterend.
Het regenseizoen gaat samen met het cyclonenseizoen in de tropen. Regelmatig vormen zich cyclonen zowel aan de oostkust, in het noorden tussen Indonesië en Australië en aan de westkust. Deze cyclonen variëren in sterkte en wanneer ze dichtbij of aan land komen, kunnen ze extreem destructief zijn. Ze brengen vaak veel regen en stormen met zich mee wat overstromingen veroorzaakt. Dit kan veel impact hebt op je reismogelijkheden, hou het weerbericht tussen november en april goed in de gaten wanneer je in de tropen bent.
Voor de ideale weersomstandigheden reis je tussen mei en september naar Northern Territory. De nachten zijn relatief koel (rond de 20 graden), de luchtvochtigheid is laag en overdag is het aangenaam zonnig (25 tot 30 graden). Het enige nadeel is dat dit ook het hoogseizoen is, met name in juni en juli tijdens de schoolvakantie. Niet alleen internationale reizigers doen het tropische noorden in deze periode aan, ook lokale gezinnen gaan dan op vakantie. Kinderen hebben een schoolvakantie tussen half juni tot half juli. Australiërs houden van kamperen, dus in die periode is het overal erg druk.
In het zuidelijke deel van de NT is er een woestijnklimaat. De zomers zijn heet en er kunnen regelmatig moessonregens vanuit het noorden afdalen naar het centrum van Australië. Dit kan overstromingen en stormen veroorzaken. De winters zijn droog, overdag warm met 25-30 graden en koele of koude nachten. Midwinter kan het regelmatig 's nachts vriezen.
West-Australië (WA)
Het gigantische West-Australië kent verschillende klimaatzones. Het klimaat in het noorden is tropische zoals de Northern Territory. Het midden van West-Australië is woestijnachtig, met het hele jaar door ook hoge temperaturen (extreem hoog in de zomermaanden) en weinig neerslag. Het zuidwesten en Perth hebben een mediterraan klimaat met warme zomers en redelijk koele , natte winters. Het toeristische hoogseizoen start vanaf november en duurt tot ongeveer maart, met december en januari als drukste maanden in Perth en omstreken. Laat je niet afschrikken door het hoogseizoen: zelfs in de drukste maanden is West-Australië goed te doen, maar vereist wel de nodige planning. Van half december tot eind januari zijn de grote schoolvakanties.
Reis tussen augustus en september als je de prachtige bloemenvelden (wild flowers) niet wil missen. Augustus is dan weer het gunstigst voor surfliefhebbers, maar ook buiten deze maand om, kan er overal gesurft worden. In de winter kan het flink afkoelen in het zuidwesten van West-Australië met soms zelfs vorst en sneeuw op hoger gelegen plekken. Het koudst is Perth tussen juni en augustus.
Zuid-Australië en Victoria (SA en VIC)
Deelstaten Zuid-Australië en Victoria hebben net als Nederland vier seizoenen. Overdag is het in de zomer vaak erg warm, maar 's nachts koelt het behoorlijk af. De hoeveelheid neerslag is minimaal: er heerst dan vaak droogte, wat kan resulteren in bosbranden. Aan de kust van Zuid-Australië is het klimaat totaal anders. Het klimaat is hier vergelijkbaar met een mediterraan zeeklimaat. Vandaar dat de wijngaarden in dit gebied liggen. In hoofdstad Adelaide zijn de zomers erg warm en de winters ook relatief zacht. Victoria en met name hoofdstad Melbourne zijn bekend om het wisselvallige weer. Over Melbourne wordt daarom regelmatig gezegd dat de stad vier seizoenen op één dag heeft.
In de winter kan het zeer nat en koud zijn in beide staten. In de binnenlanden kan het regelmatig vriezen en in hoger gelegen gebieden sneeuwt het regelmatig. Er zijn in Victoria ook skivelden in het alpine gebied, bijvoorbeeld in Thredbo.
De beste maanden voor een bezoek aan zowel Zuid-Australië als Victoria zijn de maanden november t/m maart. Hou rekening met de koude wind in Melbourne, afkomstig van de zuidpool wanneer hij uit het zuiden komt.
Tasmanië (TAS)
Tasmanië kent net als Nederland een gematigd zeeklimaat met vier seizoenen. De zomers zijn over het algemeen warm en soms zelfs heet. Het is meestal zonnig tot en met februari. De herfst is vrij koel en de winters zijn koud, met regelmatig vorst en sneeuw in de hoger gelegen gebieden. Breng voldoende warme kleding mee: zelfs in de zomer kan het sneeuwen op sommige plaatsen (met name in de hooglanden).
De beste reistijd voor Hobart en Tasmanië is oktober tot en met april.
New South Wales (NSW)
Rond de kust van New South Wales is het subtropisch qua klimaat. Aan de kust zijn er vier seizoenen, duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het midden van de staat en meer de binnenland in heeft een continentaal en droog klimaat. Het kustgebied van het noorden van New South Wales is het hele jaar door aangenaam (tussen de 20 en 30 graden) dankzij het subtropische klimaat. Sydney kent een mediterraan klimaat met relatief milde winters.
De beste reistijd voor het grootste deel van New South Wales bestaat uit de maanden september t/m maart. Hou rekening met de drukte in december en januari: dit zijn de piekmaanden wat toerisme betreft in New South Wales.
Queensland en Great Barrier Reef (QLD)
Zonaanbidders zijn helemaal op hun plek in Queensland. Het klimaat is in deze deelstaat subtropisch en tropisch. In het zuidelijk subtropisch gebied is het het hele jaar door aangenaam warm, al zijn de nachten in de winter wel fris. Het zuidelijk deel van Queensland is het gehele jaar
Het noorden van Queensland en het Great Barrier Reef liggen in de tropen, het is hier altijd warm. De water temperatuur is rond de 25 graden of warmer. Net als in The Northern Territory is hier het moesson/regen/cyclonenseizoen tussen november en april. In de zee bevinden zich in dit seizoen ook giftige (soms dodelijke) kwallen zoals de Irukandji en Box Jellyfish. Het is af te raden te zwemmen zonder bescherming.
De beste reistijd wat het weer betreft tussen mei en oktober. Dit is ook meteen de drukste periode in Cairns, een uitvalsbasis voor een bezoek aan de Great Barrier Reef.
Australian capital territory (ACT)
De ACT heeft een vrij droog landklimaat met hete zomers en zeer koude winters. Er valt in de winter regelmatig sneeuw en nachtvorst is gebruikelijk.
De beste tijd om de ACT te bezoeken is tussen oktober en april.