Naz Taha Geschreven door NazTaha.

Litchfield National Park is misschien niet zo bekend als Kakadu, dat zich ook in de Northern Territory bevindt, maar echte locals zijn meer gecharmeerd van dit park dan van het immense Kakadu. Er is zelfs een spreekwoord: Litchfield-do, Kaka-don’t. Wij zijn het daar niet helemaal mee eens: Kakadu is ook schitterend, maar Litchfield is bij uitstek geschikt voor een daguitstapje vanuit Darwin.

Het park van ruim 650 m² ligt 115 km ten zuiden van Darwin in de Northern Territory. De grootste attracties zijn drie grote watervallen, omringd door groen tropisch regenwoud. De Northern Territory staat bekend om de zeer tropische temperaturen. De vele watervallen vormen dus een ideale plek om een frisse duik te nemen.

Er loopt één weg door het park. Deze weg begint aan de Stuart Highway (de hoofdweg door de Outback) bij het plaatsje Batchelor. Het eerste wat je onderweg tegenkomt zijn de Magnetic Termite Mounds. Dit zijn heel veel termietenhopen op een groot stuk veld. Sommige mensen doet het denken aan een begraafplaats vanwege de vorm van de hopen.

Een stukje verder op de hoofdweg kun je afslaan om naar een duik te nemen in het water bij de Buley Rockhole. Dit is een kleine waterval met een natuurlijk zwembad, vooral prettig, als je het bad voor jezelf hebt! Wat meer ruimte vind je even verderop bij de Florence Falls.
Loop je richting Florence Falls, dan is het een aanrader om een kijkje nemen vanaf de lookout. De lookout is de perfecte plek voor een mooie foto van Florence Falls. Hierna loop je via een speciaal pad naar beneden, om aan de voet van de waterval af te koelen. Het is raadzaam om hier op tijd te zijn; rond het middaguur komen de bustours uit Darwin. Tussen 12 en 16.00 is het hier dan ook erg druk. In de vroege ochtend, of late namiddag valt het doorgaans met de drukte wel mee. Een aanrader is om via de shady creek walk terug naar de parkeerplaatsen te lopen. Dit is een intrigerende route, deels door het regenwoud en eentje waarbij je weinig mensen tegenkomt. tegenkomt.

en andere waterval is de Tolmer Falls, deze kun je echter alleen van een afstandje zien vanaf een lookout. Je kunt hier niet zwemmen, maar de watervallen zijn het bekijken zeker waard.Het populairst is de Wangi Falls, met wederom genoeg ruimte om een duik te nemen. Toch kan dit wel alleen in het droogseizoen. Van november tot maart zwemmen er namelijk zoutwaterkrokodillen AKA ´salties´.

De grootste attractie van Litchfield is Wangi Falls, een waterval omringd door schitterende oranjebruine rotsen. Tijdens het droogseizoen is deze waterval immens populair, hou er dus rekenening mee dat je de waterval helaas dus waarschijnlijk niet voor jezelf hebt.

Eten en accomodatie

In Litchfield kan je prima kamperen voor slechts $6.60. Er zijn openbare toiletten en plaatsen waar je een vuurtje mag stoken. Er is zelfs een bezoekerscentrum en klein café .

SafarI Camp
Heb je geen eigen kampeerspullen, of kampeer je liever wat luxer: dan kan je voor $130.- per nacht ook verblijven in het Litchfield Safari Camp. Er is gratis elektriciteit, een kioskje en een zwembad en de safari tenten zijn voorzien van comfortabele bedden.

Iets goedkoper overnachten kan in de nabije plaatsjes Batchelor of Mataranka, waar je een aantal campings en motels vindt en een lokale supermarkt.

Al met al is Litchfield is een heerlijk park voor een dag vertier, omdat je het hiken kunt wisselen met nu en dan een frisse duik bij een van de schitterende watervallen. Heb je een 4WD, dan kun je op wat meer afgelegen plekken komen in Litchfield zoals de Tjaynera Falls. Let wel op dat in het regenseizoen deze wegen afgesloten zijn.

Vanuit Darwin naar Litchfield met eigen vervoer

Ben je geen fan van georganiseerde tours, dan reis je met de auto in In ongeveer twee uur tijd rijd jvanuit Darwin naar Litchfield National Park. Op de website Drivenow.com.au kun je bedrijven die auto’s verhuren voor een dagje Litchfield met elkaar vergelijken.

Georganiseerde tours

Er zijn verschillende operators die vanuit Darwin trips organiseren naar Litchfield National Park. Een dagtrip kost ongeveer AUD 110,-. Hierbij zit inbegrepen een pick-up bij je hostel, een duik bij de watervallen en een ´morning tea´ en lunch. Hieronder een aantal tourorganisaties.

Adventure Tours
Dit is een operator die kleine tours organiseert voor backpackers. Je wordt in 4WD’s naar Litchfield gereden. Kosten: $119 voor de hele dag. Tel: 08-8132 8230. Website: www.adventuretours.com.au

Indigenous Tours
Wil je voor een echte lokale ervaring gaan, dan is deze organisatie erg geschikt. Zij organiseren kleinschalige tours naar Litchfield met inheemse gids. Je leert daarbij van alles over de inheemse cultuur. Deze tours zijn wel wat prijziger: gemiddeld zo;n $249.- Tel: 1300 921 188. Website: WWW.NTITOURS.COM.AU

Kakadu Dreams
Dagtours naar Litchfield kosten bij deze organisatie $119. Zoals de naam doet vermoeden organiseert Kakadu Dreams ook meerdaagse trips naar Kakadu ($387). Tel: 1800 813 266. Website: www.kakadudreams.com.au