Geschreven door .

Wanneer je aan het rondreizen bent in Australië is het natuurlijk erg handig om post te kunnen ontvangen van bijvoorbeeld familie en vrienden, maar ook om wat overbodige spullen naar huis te kunnen sturen om het gewicht in je backpack te verminderen.

Post versturen vanuit Australië

In Australie heb je eigenlijk hetzelfde 'postsysteem' als in Nederland. Het meest voor de hand liggende is om hiervoor de service van de Australian Post te gebruiken. Postkantoren zijn nagenoeg in elke dorp te vinden en in de steden zijn er vele locaties. Houdt wel in gedachten dat in kleine hele afgelegen dorpen niet altijd postkantoren met alle services beschikbaar zijn.

Internationale Pakketten

Een veel voorkomend probleem van reizigers is een overvolle koffer of backpack. Via  Australian Post kan je makkelijk een pakket met spullen terugsturen. Op het postkantoor zijn verschillende maten lege dozen te koop voor een paar Australische dollar. Ook kan je er 'bubbel' papier aanschaffen voor het geval je er hele breekbare spullen bij hebt zitten. Er zijn overigens nog veel meer aanbieders (al dan niet goedkoper) om postpaketten te versturen, voor meer informatie zou ik vooral eens bij een reizigersinformatiepunt langsgaan.

Tip: Vergeet niet je paspoort mee te nemen voor identificatie bij het afgeven van je pakket, anders wordt je pakket niet geaccepteerd!

Er zijn twee manieren op je pakket te sturen:

  • Air Mail
    Via Airmail (per vliegtuig) kan je een pakket vrij snel terug laten sturen, dit duurt gemiddeld een tot twee weken. Het versturen van een pakket per vliegtuig is echter wel erg prijzig (ten opzichte van Sea Mail). Het versturen van 1 kilo via Air Mail ligt al snel rond $ 50,- Australian Dollar (AUD), wat omgerekend ongeveer € 35,- is.
  • Sea Mail
    Wil je dan een pakket met spullen terug naar huis sturen, maar het heeft totaal geen haast, overweeg dan om je spullen te sturen met Sea Mail (per schip). De gemiddelde levertijd kan varieren van 6 tot 12 weken. Het duurt misschien wat langer, hier staat tegenover dat het aanzienlijk in kosten scheelt. Het versturen van een pakket van rond de 1 kilo kan al vanaf $ 24,- Australian Dollar (AUS), wat omgerekend ongeveer € 16,50 is.

Tip: De website van Australian Post heeft een speciale rekenmachine op de site staan, zodat je snel en gemakkelijk kunt uitrekenen wat de kosten gaan worden. Vul het land in waar het pakket naar toegaat en het gewicht en je krijgt een overzicht van de tarieven voor zowel Air- als Sea Mail.

Post ontvangen in Australië

Er zijn drie manieren om post te kunnen ontvangen in Australië.

Poste Restante

De Poste Restante is een andere naam voor de Australian Post oftewel het postkantoor. Het is in Australë vrij normaal om post en of pakketten Post Restante te laten bezorgen. Hierdoor worden de paketten/brieven bij het opgegeven postkantoor afgeleverd en hier zitten geen kosten aan verbonden. Je ontvangt geen bevestiging van het betreffende postkantoor wanneer er een brief of pakket voor jou is aangekomen. Dus als je weet dat er iets naar jou is verzonden, ga dan dus zelf regelmatig controleren of het al aangekomen is. Neem altijd je paspoort mee ter indentificatie, anders krijg je je post niet mee. De post wordt er maximaal een maand bewaard, is het na die tijd niet opgehaald, dan wordt deze teruggestuurd naar de afzender.

Weet je niet zeker hoe je familie en vrienden de brief aan jouw moeten adresseren om het naar de Poste Restante te laten sturen. Loop dan even langs het postkantoor en vraag het na! Zo weet je zeker dat het ten eerste op de juiste plaats aan zal komen (sommige dorpen en of steden hebben meerdere kantoren!) en dat je jouw brief of pakket ook in ontvangst kan nemen.

Via hostel

De meeste hostels in Australië weten wat de benodigheden van een backpacker zijn. Dus onder andere een adres dat zij kunnen gebruiken om post te ontvangen. Let wel op, het kan gebeuren dat de ontvangen post in een algemene map of opbergbak gestopt wordt. In principe kan iedereen bij de post van anderen en kan er wel eens wat kwijtraken. Hostels zullen het niet waarderen wanneer je een pakket naar hun adres stuurt. Ze zijn immers geen postkantoor! Weet je niet zeker of ze post van gasten bewaren, vraag het dan even bij de receptie. Dan kom je niet voor verassingen te staan.

Travel agents

De travelagents (reisbureaus) van tegenwoordig bieden een walhalla aan services voor backpackers. Waaronder ook de mogelijkheid voor het openen van een soort mailbox. Je betaalt hiervoor eenmaal een bedrag, waarna je een jaar lang gebruik kan maken van het postadres. Een voorbeeld van deze travelagents zijn: Travellers Contact Point (TCP) en de TravellersXpress. Zij ontvangen de post op een centraal punt en sturen dit vervolgens door naar het door jou aangegeven adres. Wanneer je een postadres bij hen 'koopt', ontvang je een online account. Hier kan je op een lijst uitkiezen waar jij je post op dat moment zou willen ophalen. Dit zijn vaak diverse hostels en natuurlijk de Poste Restantes. Houdt er wel rekening mee dat je je account altijd up-to-date dient te houden en dat het langer duurt voordat de post bij jou is dan via Poste Restante. Vanuit het kantoor waar de post centraal ontvangen wordt, dient het namelijk weer doorgestuurd te worden naar jou. Naar een stad in de buurt zal niet zo lang duren, maar naar een dorp in the "middle of nowhere" in the outback duurt wel een aantal dagen of weken langer.