Chantal Geschreven door Chantal.

In alle grote steden in Australië en daarbuiten zitten enorm veel hostels. Welk type hostel geschikt is voor jou hangt ervan af of je echt voor een typische feestsfeer gaat of liever een rustiger hostel hebt.

Bijna alle hostels zijn tegenwoordig aangesloten bij een hostel-boekingssite. Hier kun je zien wat er beschikbaar is, wat de prijs per nacht is, welke faciliteiten er zijn, je kunt er foto’s bekijken en ook beoordelingen van reizigers die daar al overnacht hebben lezen. Op die manier kun je prima inschatten of een bepaald hostel bij jou past.

Een aantal bekende boekingssites zijn:

Sommige hostelketens zijn niet aangesloten bij een boekingssite, bijvoorbeeld YHA.  Zij hebben een hele goede eigen boekingswebsite.

Uiteraard kun je ook altijd kijken bij de hostels in Australië op deze site. Hier hebben reizigers van Around the Globe hun mening gegeven over het hostel. Je kunt er ook je eigen ervaringen en foto's delen!

Kosten 

Ga je overnachten in een hostel in één van de grote steden, ga er dan vanuit dan je zeker $ 25-35 (AUS) per nacht kwijt zult zijn voor een bed in een dormitory, dus met meerdere mensen op een slaapzaal. Overnacht je bij één van de hostelketens als YHA of VIP én ben je in het bezit van een membership kaart dan krijg je $1,- tot $3,- (AUS) per nacht korting. Buiten de stad liggen de prijzen per nacht ongeveer tussen de $20,- en $30,- (AUS) per nacht. Mocht je je eigen kamer willen hebben in een hostel (als die er uberhaupt zijn), ben je al snel $60-$90 kwijt.

Membership cards 

Welke kortingskaart voor jou het meest geschikt is, hangt ervan af in welk soort hostels je graag wil overnachten. De ketens YHA en NOMADS zijn de wat duurdere backpackerskaarten en deze ketens hebben minder hostels door heel Australië dan bijvoorbeeld de VIP-hostelketen. 

  • YHA
    Steriel, standaard inrichtingen, veel comfort, meestal centraal gelegen.
  • VIP
    Partysfeer, soms wat mindere hostels, commercieel.
  • NOMADS
    Partysfeer, meestal goede hostels

Bij een 'party sfeer' moet je niet denken dat een groot gedeelte van de backpackers alleen maar alcohol wil drinken en uitgaat. Het wil meer zeggen dat er altijd een plek binnen het hostel is waar je kunt gaan zitten en een drankje kunt halen, met of zonder muziek. Dit geeft ook meteen aan waarom er commercieel in het rijtje staat.

Verschillende kamertypes

1. Dorms

In Australië is het merendeel van de hostels gericht op backpackers die goedkope accommodatie zoeken, in de meeste gevallen dus een dorm (slaapzaal). Dorms kunnen variëren van 3 tot heel veel bedden (meestal zijn de grootste kamer voor 10 personen, maar dit kan ook meer zijn). Hoe minder (stapel)bedden er op een kamer staan, hoe duurder.

Het varieert per hostel wat de faciliteiten in de dorms en hoe groot de kamers zijn. Soms hebben de dorms een eigen badkamer, die je dus deelt met je mede-dormgenoten. De andere keer is de badkamer ergens op de gang en deel je dat met de hele verdieping. Daarnaast zal je de ene keer in iets van een meterkastformaat dorm overnachten en de andere keer heb je ruimte te over. Wil je teleurstelling voorkomen, vraag dan van tevoren of je de dorm mag zien voordat je beslist.

2. Individuele kamers

Over het algemeen beschikken de hostels ook over 1-persoons en 2-persoonskamers. Houdt er wel rekening mee dat er hier vaak maar een aantal van zijn en dus sneller volgeboekt zijn dan de dorms. In kleinere hostels moet je die soms vooruit boeken als je absoluut niet in een dorm wilt slapen. In het hoogseizoen is het sowieso verstandig om (vooral in de grote steden en langs de kust) van te voren telefonisch of via internet een reservering te maken.

Kluisjes

Ga er over het algemeen vanuit dat je de "dorm" altijd met anderen deelt, het zal een enkele keer voorkomen dat wanneer het rustig is, je de hele kamer voor jezelf hebt. Zorg er daarom altijd voor dat je je waardevolle spullen opbergt! Beschikt je dorm over een aantal kluisjes? Maak er dan gebruik van! Ze zijn er niet voor niks. Je dient hiervoor wel meestal je eigen slot mee te nemen. Soms kun je ook sloten kopen of tegen een borg verkrijgen bij de receptie. Ga er niet vanuit dat er geen medereizigers zijn die niks stelen, het komt namelijk helaas regelmatig voor. En soms komt het ook wel eens voor dat mensen van buitenaf stelen wanneer je ergens overnacht.

Is er geen kluis in de dorm, dan is er vaak de mogelijkheid om je waardevolle spullen (paspoort/belangrijke papieren) bij de receptie in een kluis de doen. Wordt je paspoort gestolen, dan duurt het vaak minimaal zes weken voordat je een nieuwe hebt, dus dit kan je reisplannen grondig verstoren. 

Tip:  Zijn er geen kluisjes in de kamer en kan je niks bij de receptie in een kluis doen? Neem dan overdag je waardevolle spullen mee, laat ze niet in de kamer liggen. ’s Nachts kun je je portemonnee en paspoort in je kussensloop doen. Zo kunnen je waardevolle spullen ook ’s nachts niet gestolen worden uit je tas of broekzak stelen.

Borg

In veel hostels (ook wereldwijd) wordt tegenwoordig een borg gevraagd voor de kamersleutel (dit kan soms ook een plastic scan-pasje zijn). De borg ligt meestal tussen de AUS $10 - $20. Lever je de sleutel bij vertrek weer in, dan krijg je de borg vanzelfsprekend retour.

Faciliteiten 

Bijna alle hostels zijn prima uitgerust met alle faciliteiten die een backpacker nodig heeft. De enige punten waar een verschil in kan zijn tussen de hostels, is hoe schoon en hoe uitgebreid de faciliteiten zijn.

Keuken

Alle hostels zijn voorzien van een ‘zelfbediening keuken’. Dit houdt in dat je gebruik kan maken van een keuken (zo een die je thuis ook hebt, maar dan wat groter en met wat meer mensen erin) plus de apparatuur en gebruiksvoorwerpen. De meeste keukens beschikken over diverse kookpunten, magnetrons, ovens, koelkasten en diepvriezers. In de koelkast en diepvries kun je jouw etenswaren bewaren in een tas (een boodschappentas van een supermarkt is het ‘veiligst’). Zo’n tas herken je makkelijker, want er liggen enorm veel tassen van iedereen. Zo’n tas valt ook minder snel om, dus zo kun je voorkomen dat al je spullen door de koelkast heen vliegen. Zet op je tas altijd duidelijk je naam, kamernummer en datum van vertrek. De meeste hostels maken de koelkasten wekelijks schoon en als er geen gegevens op de tas staan, of de vertrekdatum is al verstreken, dan gaat deze rechtstreeks de prullenbak in. 

De ongeschreven regel is wel dat je alles schoonmaakt wat je hebt gebruikt en geen rommel achterlaat. Helaas kan het voorkomen dat niet elke backpacker met die instelling een keuken gebruikt. Kijk er dus niet raar van op als je een keer ergens overnacht waar het wat minder schoon is dan dat je misschien gewend bent. Ook dat hoort bij het backpackerleven.

Het is verschillend per hostel of je gratis gebruik mag maken van de potten, pannen en serviesgoed of dat je hier borg voor moet betalen. Sommige hostels hebben slechte ervaringen om backpackers zonder borg hiervan gebruik te laten maken. Spullen worden gestolen of niet met zorg gebruikt. Het is wel zo dat je je betaalde borg, retour krijgt wanneer je de spullen aan het einde van je verblijf netjes inlevert.

Zwembad

Veel hostels beschikken ook over een zwembad. De één is wat groter dan de ander, maar als de temperaturen oplopen, is dit een extra luxe. Voornamelijk de hostels die in de gebieden liggen waar het het hele jaar door 25 graden of hoger ligt of waar je niet in zee mag zwemmen (bijvoorbeeld Cairns en Darwin), hebben een zwembad.

Bar / Restaurant

Een aantal hostels in Australië beschikken ook over een bar en/of een klein restaurant. Hier kun je goedkoop een maaltijd kopen ’s avonds, wanneer je zelf geen zin hebt om te koken. De bar is ’s avonds (of soms de gehele dag open) om een drankje te nemen.

In de kleinere hostels wordt er soms een ontbijt aangeboden waar je gratis gebruik van kan maken, deze staan meestal op bepaalde tijden klaar in de keuken. In andere hostels worden weer een heleboel activiteiten ‘s avonds georganiseerd: bijvoorbeeld een filmavond, een bbq of spelletjes voor een backpackersvriendelijke prijs!

En hostels zijn absoluut de ideale plek om mede-backpackers en toekomstige reisgenoten te ontmoeten!