Rebecca de Bruin Geschreven door Rebec. Foto door: Rebec

  • Voor slechts € 71.11 naar Adelaide Nu boeken

Ondanks het feit dat Adelaide zich de op vier na grootste stad van Australië mag noemen, zal je geen enkel probleem hebben deze stad te voet te ontdekken. Adelaide werd in 1836 gesticht door Britse geheel vrije burgers, in tegenstelling tot Sydney dat aanvankelijk een thuisbasis was voor gedeporteerde gevangenen. De stad is zo ontworpen dat alle bezienswaardigheden op nog geen uurtje wandelen van elkaar gelegen zijn. Adelaide is een stad die verschillende doelgroepen aanspreekt. Zowel wijnproevers, cultuurfanaten, dierenliefhebbers als festivalgangers kunnen zich hier enkele dagen zoet houden.

Bezienswaardigheden

Om het echte stadscentrum te verkennen heb je aan één à twee dagen zeker genoeg. Veel bezienswaardigheden liggen op de weg van Victoria Square, langs King Williams Street naar North Terrace. Vooral de General Post Office, de Town Hall en de South African War Memorial zijn enkele foto’s waard.

Een zijstraat van Kings Williams Street is Rundle Mall. Dit is een gezellig winkelstraat waar je alle bekende Australische winkels kunt vinden. In het midden van deze straat ligt ook een visitor information centre waar je ideeën op kunt doen over je tijd in Adelaide en omstreken. Ook kun je hier verschillende tours boeken. Een van mijn persoonlijk favoriete plekjes van Rundle Mall is het cafeetje van Nick&Rocco (My kitchen rules; kookprogramma) waar ze heerlijke macarons verkopen.

In het verlengde van Rundle Mall ligt Hindley Street. Hier vind je een groot aanbod aan restaurantjes en bistro’s met gerechten uit de hele wereld. Als je op zoek bent naar een rustige nacht kun je daar beter niet verblijven tijdens het weekend, aangezien deze wijk ook de thuishaven is van talrijke populaire nachtclubs.

Al meer dan honderd jaar is Central Market een geliefde plek in Adelaide. In deze drukke markthal met vele kraampjes vind je heerlijke verse producten. Ook kun je er terecht voor een kopje koffie bij een van de cafeetjes. Direct gelegen aan Central Market ligt ook China Town, waar je terecht kan voor een heerlijk Aziatisch hapje.

Cultuurfanaten kunnen zich enkele uren zoet houden in het South Australian Museum (gratis entree) aan de North Terrace, die een gigantische en unieke collectie aan Aboriginal voorwerpen en kunst bezit. Ook de daarnaast gelegen Art Gallery of South Australia is een bezoekje waard (eveneens gratis). Achter de State Library ligt het Migration Museum (gratis entree). Ikzelf vond dit een bijzonder en leerzaam museum, waar je wordt meegenomen op een reis door de geschiedenis van Adelaide van haven tot vestiging door de kolonisten van South Australia. Wat mij het meest bij is gebleven zijn de Nederlandse boekjes over school en werk in Australië en het Sinterklaas- en pietenpak.
Aan de rand van het centrum ligt Tandanya, het Nationale Aboriginal Cultureel Instituut. Het centrum wordt beheerd door de traditionele bewoners van de Adelaide Plains: de Kaurna people. Je vindt hier een permanente tentoonstelling over dreamtime verhalen, geschiedenis en kunst. Daarnaast is er altijd een interessante tijdelijke tentoonstelling. In het centrum bevindt zich ook een theater waar van dinsdag tot zondag dagelijks een voorstelling plaats vindt. Entree tot het centrum is gratis en wil je een voorstelling bezoeken dan kost dit 5 dollar. Vergeet niet om even rond te neuzen in het souvenirshopje, waar je authentieke Aboriginal art kunt kopen.

De festivalstad

Aan de zuidelijke oever van de Torrens lake-rivier vind je het Festival Centre Complex, vanwaar je kunt doowandelen naar de Adelaide Botanic Gardens

Tijdens de zomer (januari-maart) biedt Adelaide onderdak aan verschillende (klein)kunst- en muziekfestivals, zoals het tweejaarlijkse Adelaide Festival, WOMADelaide, Adelaide Fringe,... Data opzoeken voor je vertrek is een must, zeker als je deze evenementen niet wilt missen (of net de drukte wilt vermijden).Festival WOMADelaide is een festival met muziek afkomstig uit de hele wereld. Er hangt een hele prettige, relaxte sfeer. Er zijn niet alleen optredens, maar ook workshops waar artiesten vertellen over hun muziek. Daarnaast vind je er vele kraampjes met leuke spulletjes en heerlijk eten. Het is een vierdaags festival, maar er zijn ook kaarten te koop voor een aantal dagen of een dag. Er is geen camping op het terrein, dus je zult een hostel/hotel in de stad moeten boeken. Heb je niet veel geld te besteden, meldt je dan aan als vrijwilliger. Je zult dan een aantal uur per dag op het festival moeten werken (wat ook echt geen straf is) en de rest van de tijd ben je vrij om te doen wat je wilt. 

Stranden

Vanuit het centrum vertrekt de tram naar Glenelg, de bekende wijk van Adelaide en gelegen aan een prachtig zandstrand. Ideaal om te ontsnappen aan de hitte van de stad. Je hebt er leuke winkeltjes, heerlijke eettentjes en een zee om verkoeling in te zoeken. Voor de rit naar Glenelg betaal je 4,60 dollar. Heb je een fiets tot je beschikking, maak dan een mooie fietstocht langs de kust van Glenelg naar Brighton. Het is ongeveer vijf kilometer. In Brighton kun je gelijk langs de Nederlandse winkel op Brighton Road.

Glenelg is een leuke hippe wijk, maar de mooiere en rustigere stranden vind je ten zuiden van Adelaide. Vanuit het centrum van Adelaide kun je de trein nemen richting Seaford. Port Noarlunga heeft een prachtig strand. Ikzelf pakte altijd de trein in Brighton en nam mijn fiets mee. Ik stapte uit bij Port Noarlunga en fietste vanaf het station naar het strand. Hier kun je helemaal langs het strand fietsen en bij het laatste station seaford weer op de trein terug stappen.

Heb je de tijd en een auto tot je beschikking, dan kun je nog verder naar het zuiden rijden. Port Willunga is bijvoorbeeld een heel mooi strand. Leuk om dit te combineren met het wijnproeven in het McLaren Vale gebied.

Eten en drinken

Voor liefhebbers van wijn valt er rond Adelaide genoeg te ontdekken.

Allereerst ligt ten Noord-Oosten van Adelaide een van de beroemdste wijn gebieden van Australië; de Barossa Valley. Rond de centraal gelegen plaatsjes Tanunda en Nuriootpa vind je meer dan 150 wijnhuizen. Tot de bekendste horen Jacob's Creek, Wolf Blass en Peter Lehmann, maar veel leuker is het om bij de 'kleine' huizen het een en ander te ontdekken. Naast het proeven van wijn kan je bijna overal terecht voor een prima lunch en/of diner, sommigen zelfs op sterrrenniveau.

Iets kleinschaliger, maar zeker de moeite waard is het wijngebied McLaren Vale, wat je ten zuiden van Adelaide vindt. In dit heuvelachtige gebied zijn rond de 75 wijnhuizen te bezoeken. Ook hier zijn er volop mogelijkheden om te proeven en te eten. Omdat de afstanden hier wat kleiner zijn, is het heel leuk om fietsen te huren. Rij desnoods een deel van de ‘coast to vines rail trail’ die je dwars door de druivenvelden voert.

Tenslotte ligt er voor de die-hards ten Oosten van Adelaide nog een klein gebied de Adelaide Hills. Hier vind je voornamelijk kleine zelfstandige wijnboeren, waarvan sommigen niet meer dan 1000 flessen per jaar produceren. Charmant en exclusief tegelijk.

Wijnproevers zijn wel gewaarschuwd. In Australië geldt een absolute alcoholgrens van 0,5 promille en je doet er goed aan een dagtoer te boeken bij bijvoorbeeld Gray Line of APT Tours. Als je hier geen tijd voor hebt, vind je in Adelaide zelf nog genoeg barretjes en resto's om het een en ander te eten en drinken.

Vervoer naar en in Adelaide

Kom je met de bus aan in Adelaide dan zal de bus stoppen in Franklin Street in het midden van het centrum. Het vliegveld ligt ongeveer 7 kilometer ten zuid-westen van het vliegveld. Er rijden twee airport bussen naar het centrum: de Adelaide Metro Bus (4,60 dollar) en de Skylink airport shuttle (8,50 dollar). Je kunt ook de trein pakken naar het centraal station van Adelaide dat aan het North Terrace gelegen is.

In de stad zelf rijden verschillende bussen en trams. Er is een gratis tram die tussen North en South Terrace rijdt. Deze rijdt recht door het hart van het centrum. De gratis City Loop Bus rijdt langs alle grote attracties van het centrum beginnend bij het treinstation.

Kangaroo Island

Een must voor alle bezoekers aan Adelaide die nog een dag extra tijd hebben is een bezoek aan Kangaroo Island, een natuurparadijs ten zuiden van Adelaide. Het is ongeveer anderhalf uur rijden tot de ferry in Cape Jervis. De boot doet er ongeveer 45 minuten over. De eerste ferry heen gaat om 8.00 uur en de laatste boot terug naar het vaste land gaat om 19.30 uur. Er is geen openbaar vervoer op het eiland, wat het niet eenvoudig maakt om als backpacker goedkoop het eiland te verkennen. Een oplossing is een daguitstap boeken met touroperators bijvoorbeeld Gray Line. Met deze dagtour wordt je om 6.45 uur opgehaald in Adelaide. Je maakt een tour op het eiland inclusief lunch. Je bent dan rond 22.30 uur terug in Adelaide. Deze tour kost 240 dollar. Dit is veel geld, maar het is zeker de moeite waard.

De hoogtepunten van Kangaroo Island zijn de zeeleeuwen op het strand in het Seal Bay Conservation Park (tussen de dieren wandelen mag onder begeleiding van een ranger), de pelsrobben aan Admirals Arch (een natuurlijke kalksteenboog) in het Flinders Chase National Park en de Remarkable Rocks, als het ware buitenaards gevormde granieten rotsformaties, die garant staan voor mooie foto’s.