Carla Romberg Geschreven door Carla. Foto door: bolletjeom

  • Voor slechts € 1100.46 naar Hobart Nu boeken

Hobart is de hoofdstad van Tasmanië en heeft ruim 200.000 inwoners. De zuidelijkste hoofdstad en op één na oudste stad van Australië ligt aan de voet van Mount Wellington. In het verleden was Hobart vooral een plaats waar Groot-Brittannië zijn overvloed aan gevangen kwijt kon, die vervolgens de stad onveilig maakten. Tegenwoordig zie je daar niets van terug, behalve misschien de oude café's aan de haven. De huidige inwoners zijn zeer relaxed en ontzettend vriendelijk, nog meer dan op het vasteland. Er is altijd tijd voor een biertje in Hobart!

Bezienswaardigheden Hobart

Hobart ligt in het zuid-oostelijke deel van Tasmanië en het is ongeveer 2,5 uur rijden naar Launceston, wat meer noordelijk ligt. Vlakbij Launceston is Devonport waar je aankomt per boot. In Tasmanië zijn de afstanden meestal niet groot, maar de reis neemt meer tijd in beslag vanwege de bergachtige wegen en mooie uitzichten onderweg.

Ben je van plan om richting Tasmanië te gaan, dan is Melbourne de dichtstbijzijnde uitvalbasis. Er vliegen dagelijkse één of meerdere vluchten naar Hobart, waarin Tiger Airways, Jetstar of Virgin de goedkoopste aanbieders zijn.  Voor de reiziger met meer tijd en voorliefde voor de zee is er ook nog de ferry 'The Spirit of Tasmania' naar Tasmanië.

De stad en suburbs

De stad is niet al te groot in opzet en heeft slechts enkele suburbs. Het is niet te vergelijken met de grote steden op het vasteland. Dat geeft Hobart dan ook meer de sfeer van een grootschalig dorp. Er is een klein centrum waar de meeste winkels aan gelegen zijn en de grote supermarkten liggen meer in de suburbs.

Het is de moeite waard om bij het informatiebureau langs te gaan en daar jezelf te oriënteren op wat er te doen is. Zo is het zeker de moeite waard om Mt Wellington op te gaan om te wandelen of om van het uitzicht op de stad te genieten. De Cascades Brewery voor een bierproeverij  en rondleiding is zeker een aanrader. Of voor de chocoholics: de Cadbury Chocolate Factory voor een kijkje in de keuken van bekendste chocolade in Australië.

Elke zaterdag is er een markt in Salamance Market, waar je werkelijk van alles tegen komt. Snuisterijen, toeristische handel tot vers fruit en traditionele cakes. Aan deze markt is ook gelijk de leukste straat met cafés en restaurants te vinden, met uitzicht op de haven.

Evenementen

Van december tot en met oktober worden diverse evenementen georganiseerd in Hobart. Dit varieert van muziek- tot allerlei culture evenementen. Een van de meest bekende evenementen is het Falls Festival tijdens Oud & Nieuw. Drie Dagen lang treden er internationale en Aussie bands live op.

Mofo, Mona's Festival of Music and Art is een ander jaarlijks hoogtepunt. Ben je van plan in januari Hobart te bezoeken, sla dit festival dan zeker niet over. Het artistiek en muzikaal festijn vindt jaarlijks halverwege januari plaats. Drie dagen lang is het feest ter ere van kunst en muziek. Het festival is gelinkt aan het prijswinnende en controversiële MONA museum van Hobart. En er is nu in de winter in juni Dark Mofo, een wat excentriekere versie van de zomer Mofo.
Interessant is verder het Wooden Boat Festival in februari (in de oneven jaren), waar je de hele haven kan zien opleven en allerlei bootkunsten kan bewonderen. Hier kan je duidelijk zien dat Hobart trots is op zijn maritieme verleden en de entree is gratis. 

In maart/april (oneven jaren) is er een cultuur festival: Ten Days on the Island. Door de hele staat zijn er diverse concerten, dansvoorstellingen, films, etc. In Juni wordt de komst van de winter en de connectie met Antartica gevierd met een 10-daags festival in Hobart. Het laatste festival van het jaar is de Royal Hobart Show, waar de stad en het platteland aangemoedigd worden kennis te maken.

Het is altijd de moeite waar om een evenement mee te maken als je toch in de buurt bent. Kun je gelijk zien en beleven hoe Australiërs zijn. Hou er wel rekening mee dat hostels rond deze periodes sneller volgeboekt zijn! In Hobart is de dag van de Regatta bijvoorbeeld een public holiday, waardoor alles bijna stil staat. Kijk voor een overzicht van evenementen op de site van Whitehat.com.

MONA

Een van Tasmanië's grootste attracties is Museum of Old & New Art (MONA). Eigenaar David Walsh noemt het museum ook wel 'een Disneyland voor volwassenen'. Wie het museum bezoekt begrijpt meteen waarom: het prachtige gebouw is uitgegraven in een rotswand en geeft je het gevoel in een sprookjeswereld beland te zijn. De collectie bestaat uit emotionele en soms schokkende kunst, maar ook historische schilderijen en sculpturen. Trek bij een bezoek aan Hobart ook absoluut een dag uit voor MONA. Het gebouw is per openbaar vervoer makkelijk te bereiken, maar wie wil kan ook een fiets huren en in 12 km naar het museum fietsen.

Accommodatie

Zowel in het centrum als in de suburbs zijn diverse hotel en hostels te vinden. De één van betere kwaliteit dan de ander. In Hobart kunnen de prijzen verschillen, er zijn hostels met prijzen vanaf 19 dollar p.p.p.n en ook vanaf 25 dollar. Een aantal zitten echt in de binnenstad, een aantal anderen op een kwartier lopen (van de winkelstraat).

Er zijn 3 hostels die redelijk dicht bij elkaar zitten qua afstand en liggen net aan de rand van het centrum: Pickled Frog, Hobart Hostel en Hobart Backpackers. Hobart hostel is een oude pub omgebouwd tot hostel. Pickled Frog heeft nog steeds een pub. City Central Backpackers zit meer midden in het centrum en zit overal dichtbij.

Vervoer

Hobart is op zichzelf goed te belopen en dat is uiteraard de goedkoopste optie. Er is ook een dubbeldekker bus die als een hop-on hop off werkt, kost 15 dollar voor een dag. Het openbaar vervoer is niet zo uitgebreid als in de steden op het vasteland. Bovendien is het hele openbaar  vervoer niet enorm goed geregeld in Tasmanië, zo ook in Hobart. Datgene wat er wel is, is dan wel goed betaalbaar. Om de bus naar de Cascades te nemen vanuit Hobart is 4,60 retour. De bus van Hobart naar Huonville is 8 dollar (met YHA korting).

Een auto huren is over het algemeen goedkoper als je het een en ander wilt zien in de omgeving van Hobart. Of je moet graag meegaan op tours, want die worden volop aangeboden. Ter vergelijking:

  • 6 dagen tour (1p) – 760 AUD (met YHA korting, incl. accommodatie, 3x ontbijt, parkgeld)
  • 7 dagen campervan (1p) – 345 AUD (prijs is gerekend met 4 personen, incl. accommodatie, alle maaltijden, brandstof, kookgas, parkgeld en vrijheid)

Wil je meer informatie over Hobart kijk dan op één van de volgende sites:

www.hobarttravelcentre.com.au
www.hobartcity.com.au