Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: NazTaha

Het gigantische West-Australië is een deelstaat met veel woestijn, ongerept natuur en een waanzinnig mooie kustlijn van maar liefst 12.500 km. Als West-Australië een land was, zou het op nr. 10 staan van de grootste landen ter wereld! Over dit deel van Oz wordt ook wel gezegd dat het het echte Australië is. Met een diversiteit aan klimaten - van gematigd in het zuidwesten tot tropisch in het noordwesten-, duizenden kilometers aan verlaten wegen, omgeven door kilometers roestbruin-oranje gekleurde ijzervlaktes, termietenhopen zo hoog als bomen en in het uiterste noorden zelfs krokodillen. In West-Australië kun je urenlang wandelen op de uitgestrekte stranden, zonder ook maar een voetafdruk tegen te komen. In het uiterste noorden van West-Australië, de Kimberley, stuit je op schitterende watervallen en oeroude rotsformaties. Het zuidelijkste gedeelte van deze deelstaat is een speelveld van witte zandstranden, kleine stadjes en veel groen. In hoofdstad Perth woont zo’n 75 % van de bevolking van de staat.  Perth is de 4e grootste stad van Australië qua bevolkingsaantal en kent de meeste zonuren van allemaal.

Kortom; West-Australië en diens schitterende bezienswaardigheden mag je als reiziger absoluut niet overslaan bij een bezoek Down Under! Dit artikel omvat veel belangrijke bezienswaardigheden, activiteiten en de nodige reisinformatie over West-Australië. 

Perth bezienswaardigheden

Perth ligt aan de monding van de Swan rivier en langs de Indische Oceaan. De hoofdstad van WA is omringd door maar liefst negentien stranden wat de stad haar laid-back karakter geeft. Perth ligt ongeveer even dichtbij Zuidoost-Azië, als bij de grote Australische steden in het oosten, waardoor de stad makkelijk te bereiken is.

Kings Park

Bij een bezoek aan WA’s hoofdstad mag je het mooie Kings Park zeker niet overslaan. Vanaf een heuvel in dit park heb je een geweldig panorama uitzicht op de skyline van de stad. In het hart van het park vind je een botanische tuin met unieke bloemen (vooral in de lentemaanden).

Art Gallery of Western Australia

Dit museum in West-Australië heeft een grote kunstcollectie met veel inheemse kunstwerken en bijna dagelijks gratis tours. Meer info: Art Gallery WA

Western Australian Museum

Dit is het algemeen museum van deelstaat West-Australië en kent een collectie van dinosaurussen, opgezette dieren, vlinders en een heus ontdekkingscentrum voor kinderen. Meer info: Western Australian Museum Perth

Swan Valley Perth

Dit gedeelte van Perth is rijk aan kunstgaleries, wijngaarden en bierbrouwerijen. De kwaliteit van de wijn komt amper in de buurt van die van de wijnmakerijen in wijnregio Margaret River, maar de sfeer is er goed en de lokale bevolking komt hier graag samen voor een drankje of hapje in een relaxte setting.

Cottlesloe Beach

Perth kent te veel stranden om ieder afzonderlijk op te noemen, maar die van Cottlesloe heeft een zeer uitgebreid horeca-aanbod, is ‘zwemvriendelijk’  en heeft ook een prachtige zonsondergang. Bovendien ligt het strand relatief dichtbij de binnenstad. Voor surf- en andere watersportliefhebbers zijn er genoeg andere opties.  

National Parks West-Australië

WA is rijk aan maar liefst 96 national parks! Als je een rondreis maakt door dit deel van Oz en je van plan bent om meer dan drie nationale parken te bezoeken, zorg dan dat je een speciaal "four week holiday pass" aanschaft bij een willekeurige information centre. Dit pasje geeft je een maand lang toegang tot alle nationale parken voor een bedrag van ongeveer $40. Je kunt ook een "annual park pass" van $80 aanschaffen. Het pasje is geldig in West-Australië voor de duur van een jaar.

Deze pas is niet geldig voor de Tree Top Walk in Pemberton (zuidwesten van West-Australië) en Monkey Mia bij Shark Bay. Daarnaast betaal je in extra kampeerkosten als je ’s nachts op een van de natuurcampings verblijft. Het ligt aan de faciliteiten hoeveel je betaalt per nacht, meestal $5-$15 per persoon.

Vervoersmogelijkheden West-Australië

Buiten Perth zijn de ov-mogelijkheden zeer minimaal in WA. Het huren of kopen van een auto is dus eigenlijk een must als je niet met een georganiseerde tour meewil, tenzij je gaat liften. Benzine is relatief goedkoop (zo’n $1,20-$1.50 per liter) maar probeer zoveel mogelijk te tanken in grotere plaatsen of buiten toeristische gebieden als Coral Bay, waar de prijzen een stuk hoger liggen.

Tours in West-Australië

Als je toch liever niet rijdt, of een soloreiziger bent, dan kan je natuurlijk ook met een georganiseerde tour mee. Het scheelt je geregel en er zijn meer dan tien verschillende opties, voor elk budget. De WA Visitor Centre van Perth heeft een uitgebreide selectie van brochures over de verschillende tours, maar hieronder staan in elk geval drie voorbeelden van uiteenlopende tours in West-Australië.

AAT Kings Australian Tours Deze tour is grotendeels een bustour, met af en toe een kleine excursie met 4WD’s. Tel: 1300 228 46.

Adventure Tours Een 4WD bustour vanaf Perth, Exmouth, Broome en Kuninurra. Tel: 1800068 886

Outback Spirit Een luxe, zeer uitgebreide tour inclusief een bezoek aan Pilbara, Karijini en het mooie Ningaloo Reef. Tel: 1800 688 222. 

West-Australië : reistips voor een rondreis

  • Zorg bij een roadtrip door dit ruige deel van Oz altijd voor in ieder geval een reservewiel, zeker als je Karijini National Park ingaat of de geasfalteerde wegen verlaat. Karijini is overigens vooral aan te raden als je een 4WD rjidt. Kleine huurauto’s kunnen het ruige landschap nauwelijks aan en zorgt dat je beperkt bent qua bestemmingen.

  • Neem zeker 1-2 extra 20L jerrycans benzine mee wanneer je vanuit Perth vertrekt naar het Noorden. De benzineprijzen zijn namelijk hoog buiten de 'grotere' steden in West-Australië. Met twee extra jerrycans benzine red je het vaak om alleen te hoeven tanken in de 'grotere' en goedkopere steden/dorpen zoals Geraldton, Carnarvon, Port Hedland e.d. Het verschil in benzineprijs kan namelijk oplopen van $ 1.20 in Perth tot wel $ 2.00 of meer in kleinere dorpjes in het noordwesten van Australië.

  • Neem altijd genoeg water en houdbaar voedsel mee. West-Australië kent een hoop ‘middle of nowwhere’. Heb je een keer autopech, dan is het prettig als je niet uren zonder water en voedsel hoeft te wachten op hulp. Ben je afhankelijk van je GPS, of wil je zoveel mogelijk bereik hebben in de outback, neem dan ook een Telstra Prepaid simkaart. Dit is de enige provider waarmee je het meeste bereik hebt. Helaas betekent dit in afgelegen gebieden niet veel en verlies je vaak bereik zo'n 10-20 km buiten bewoonde gebieden. Met de meeste andere providers heb je zo goed als geen bereik buiten de stadjes.

  • Download de WikiCamps. De app kost je €5,- maar staat vol met (gratis) campings met duidelijke omschrijving en daarnaast ook wegenkaarten van Australië. Deze app is ook offline te gebruiken.

  • Rij niet voor zonsopgang en niet na zonsondergang in afgelegen gebieden. Het risico op het aanrijden van een kangoeroe is bij schemering en in de avonduren een stuk groter dan overdag. Dit is niet alleen sneu voor het dier, maar levert je ook een flinke deuk op in je (huur)auto.

  • Kijk uit voor emoes: deze grote vogels hebben gemiddeld 3,5 hersencellen. Zelfs als het lijkt of ze je zien, is dat absoluut geen garantie dat ze niet onverwachts voor of naast je auto rennen.

  • Er rijden ten noorden van Perth ook veel 'road trains'. Dit zijn enorme vrachtwagens met vaak 1-3 aanhangers. Zij kunnen niet makkelijk remmen of aan de kant gaan. Houd hier rekening mee en als je langzamer bent dan zij op 'gravel roads', ga dan van de weg af en laat ze passeren. Als ze je wel inhalen kunnen er veel steentjes omhoog vliegen en jouw voorruit beschadigen.

  • Reis je met een huurauto, zorg dan absoluut dat je er een volledige verzekering bijneemt. Dit is vaak erg prijzig (hoe groter de auto, hoe duurder natuurlijk) maar wel raadzaam omdat kosten bij schade gigantisch kunnen oplopen.

  • Zorg dat je goed uitgerust bent als je gaat kamperen. Hoewel het uiterste noorden van WA erg warm kan zijn, kan het in alle andere gebieden ‘s avonds soms zeer afkoelen en zelfs vriezen en sneeuwen in de winter. Een dikke slaapzak en misschien zelfs een fleecedeken zijn geen overbodige luxe in de juiste . Kampeergerei scoor je voor een prima prijs bij Kmart.

Accommodatie West-Australië

Voor een echte WA-ervaring kamperen eigenlijk wel een must in deze deelstaat. In West-Australië kan je in de meeste gebieden wildkamperen. Op relatief toeristische plaatsen als Coral Bay en in national parks betaal je om te kamperen. Wil je liever niet kamperen, hou dan rekening met prijzige accommodatie ten Noorden van de hoofdstad Perth. Daarnaast zul je dan over het algemeen niet in national parks kunnen overnachten want daar zijn meestal alleen kampeermogelijkheden. Hostels zijn schaars en voor een sfeerloos motel betaal je algauw zo’n $70 per nacht. In Perth heb je natuurlijk wel meer opties. Hostels en hotels zijn er in overvloed en de prijzen van met name hostels liggen een stuk lager dan in de rest van WA. In het zuidwesten zijn er overigens ook meer accommodatiemogelijkheden. Kamperen is de beste optie voor het gebied ten noorden van Perth.

Hoogtepunten West-Australië

WA is gezegend met veel ongerept natuur, wat zich heel goed leent voor mooie wandelingen (hikes). Van het ruige, tropische landschap van de Kimberley tot het koele, vruchtbare en beboste zuidwesten. Via Buswalking Australia vind je uitgebreide informatie over interessante hikes. Ben je een fanatieke hiker, waag je dan aan de Bibbulmun Track. In totaal leg je maar liefst 963 km af. Er zijn onderweg minimalistische ‘shelters’ die maximaal zestien man kunnen huizen en ook van watertank voorzien zijn. De beste hike-tijd voor dit deel van West-Australië betreft eind van de winter tot het einde van de lente (augustus-oktober). Dit kan wel voor extreem koud en nat weer zorgen maar geeft voorkeur over de zeer hete zomers.

Kamperen 

West-Australië is rijk aan zeer minimalistische kampeerterreinen, vooral in veel van de National Parks zijn er kampeermogelijkheden. Slapen in een swag in de outback, onder de schitterende sterrenhemel is eigenlijk verplichte kost als je door dit geweldige land reist. Er is weinig mooier!

Duiken en snorkelen

In de buurt van Perth vind je verschillende plekken waar je goed kan snorkelen. Een voorbeeld is het knusse Rottnest Island waar je met een veerboot voor een dag of langere vakantie naartoe kan. Ten noorden van Perth is de Coral Coast het snorkel- en duikgebied. Volgens velen minstens net zo mooi als de Great Barrier Reef en een stuk minder toeristisch.

Surfen in West-Australië

De omstandigheden voor zowel beginners als ervaren surfers zijn uitstekend in WA.Traditioneel gezien is surfen het grootst in het zuidwesten van WA; van Yallingup tot Margaret River, maar ook rond Perth zijn er tal van mogelijkheden. Dit artikel over surfen in West-Australië biedt een uitgebreid overzicht.

Beste Reistijd

In de zomer zomermaanden(november tot maart) is het het drukst rond Perth en in het Zuidwesten. Hoewel veel mensen Australië associëren met warme temperaturen is niets minder waar want in het Zuiden zijn winters vaak koud en nat. Sneeuw en vorst komen regelmatig voor tussen mei en september. Tussen april en september is het het hoogseizoen in de tropen van Australië. De tropische winter met perfect weer trekt zowel internationale toeristen als veel Australiërs die de koude winter in het Zuiden ontsnappen door maanden naar het Noorden te gaan. Van oktober tot april is het Noorden een "no go" door het moesson- en cyclonenseizoen wat reizen gevaarlijk en zeer onaangenaam maakt. Augustus en september zijn de maanden waarin de prachtige bloemenvelden (wild flowers) te zien zijn ten noorden van Perth. Augustus is ook de gunstigste maand voor surfliefhebbers. Bovendien zijn er verschillende festivals in bepaalde towns, zoals Kununurra en Exmouth.

Margaret River wijn en surfen 

Ongeveer drie uur ten zuiden van Perth, vind je wijnregio en gelijknamig stadje Margaret River. Dit gebied is misschien wel het mooiste en in elk geval een van de meest vooraanstaande wijnregio’s van Australië. De regio staat bekend om diens Bordeaux-stijl wijnen en surfcultuur en kent een koeler klimaat. Het stadje Margaret River is een knusse, hippe locatie waar de lokale bewoners zo uit een reclame voor surfmerk Rip Curl lijken te zijn gestapt. Voor een avond livemuziek en sfeer moet je bij de plaatselijke pub Settler’s Taverne zijn. Ook het eten in deze pub is niet onverdienstelijk. Koffie drink je bijvoorbeeld bij het hippe Brew Shack of Riverside en relaxen doe je op een van de prachtige stranden in de omgeving. Gnarabup Beach is bijvoorbeeld zeer geliefd bij surfers van alle niveaus en kent ook een gezellig strandcafé: White Elephant.

Margaret River wijn

Margaret River is een autoriteit op het gebied van rode wijn. Wat betreft wijnmakerijen heb je dus meer dan genoeg keus, maar een aanrader is onder andere het mooie Leeuwin Estate, met dagelijks proeverijen in een karakteristiek, historisch gebouw. Voor bierliefhebbers is de Cheeky Monkey Brewery een aanrader. Veel van de wijnmakerijen hebben gratis proeverijen: laat je informeren bij de Information Centre in hoofdstraat Bussel St.

Surfen in Margaret River

Dankzij de ligging is Margaret River een van de beste surfplekken ter wereld. Ga naar het mooie Yallingup, waar niet alleen de wijn voortreffelijk is, maar waar vrijwel altijd goede golven zijn. Ook Gnarabup Beach is rijk aan surfbreaks voor zowel beginners als amateurs. Margaret River is de plek waar jaarlijks professionele surfers tegen elkaar strijden tijdens de Margaret River Pro, een wedstrijd die jaarlijks tussen maart en april plaatsvindt..

The Pinnacles en Lancelin

Anderhalf uur ten noorden van Perth stuit je op het pittoreske Lancelin. Dit kustplaatsje heeft prachtige witte duinen en staat bekend om de kite- en windsurfmogelijkheden, maar is ook geschikt voor de beginnende surfer. Accommodatie is beperkt, maar er zijn verschillende wildkampeermogelijkheden in de buurt van Lancelin.

Het stadje ligt ook maar een uurtje van het Pinnacles woestijn af, met duizenden kalkstenen, puntige zuilen die oprijzen uit de woestijnondergrond van wel 400 hectare in Nambung National Park. 500.000 jaar geleden zijn ze onder de grond ontstaan maar pas in 1934 zijn de kalkstenen ontdekt. Een indrukwekkend natuurverschijnsel. 

Geraldton

In deze met zon doordrenkte ‘hoofdstad’ van het midwesten vermaak je je non stop in het water. Zwemmen, surfen, suppen, kiteboarden, duiken; het aqua-aanbod is ruim. Geraldton, door locals liefkozend ‘Gero’ genoemd, is een stuk bruisender dan de andere ‘towns’ tussen Perth en Darwin, maar heeft nog steeds dat typische laid-back karakter van een kleine strandstad. Kampeermogelijkheden zijn er ook in de omgeving van Geraldton, maar het stadje heeft ook prima accommodatie, waaronder een mooi, schoon en sfeervol hostel in het hart van de stad: Offshore Backpackers. Dit is ook the place to be als je op zoek bent naar werk als backpacker.

Blowholes bij Quobba Point

Niet ver van het kleine Carnarvon vandaan vind je een heel speciaal natuurverschijnsel, die ook wel de 'Blowholes' worden genoemd. De zee stuit hier met een enorme snelheid tegen de rotswanden op die uit verschillende lagen, kleuren en gaten bestaan. De gaten in de plateaus, de Blowholes, daar gaat het dus met name om. Het woeste zeewater wordt om de 20 seconden door de gaten als een raket omhoog gelanceerd en laat het water tot wel 20 meter hoog opspuiten. Het geluid wat erbij geproduceerd wordt maakt het nog indrukwekkender.

Kalbarri National Park

Roodbruine rotsformaties tegen het decor van de Indische Oceaan: Kalbarri National Park ligt zo’n twee uur rijden van Geraldton en op 570 km van Perth. In dit gebied komen de Murchison rivier en de Indische Oceaan elkaar tegen. Het is een ruig park met spectaculaire rotswanden rond de monding van de rivier. Tijdens de winter- en lentemaanden vind je in dit park ook prachtige bloemenvelden. Er zijn gratis kampeerterreinen in de buurt van het park en in het stadje Kalbarri is er (beperkte) accommodatie.

Shark Bay en Monkey Mia

Dit is een baai gelegen op de meest westelijke punt van Australië. en staat op de UNESCO’ Werelderfgoedlijst. Shark Bay ligt op 650 km afstand van Perth en heeft een aantal indrukwekkende witte zandstranden en de meest gevarieerde zeegrasbedden ter wereld waar honderden zeekoeien wonen. Er zijn ontzettend veel zeedieren, waaronder dolfijnen en, zoals de naam al doet vermoeden ook haaien. Eigenlijk is het al voldoende om te picknicken ergens in dit gebied, met als uitzicht het mooie, turkooisblauwe water.

Sharkbay heeft echter ook een leuk aquarium genaamd Ocean Park. Je kunt verder een uitstapje maken naar of verblijven in Monkey Mia, waar je als toerist mag aanschouwen hoe de dolfijnen dagelijks gevoerd worden. De naam Monkey Mia heeft overigens niks met apen te maken. Die kom je in dit gebied namelijk niet tegen.

Coral Coast en Ningaloo Reef

Voor sommigen is dit gebied misschien wel een hoogtepunt tijdens een reis door WA. De Coral Coast is een kustgebied dat zich kenmerkt door helderblauw water, uiteenlopende zeedieren zoals walvissen (in het juiste seizoen), walvishaaien, roggen en schildpadden en het prachtige Ningaloo Reef en Ningaloo Marine Park. Vergeleken met de Great Barrier Reef is dit gebied een stuk minder toeristisch, maar misschien wel net zo indrukwekkend voor de fervente duikfanaat. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je hier namelijk prachtig koraal, waar je vooral als duiker veel van kunt zien. Voor de snorkelaar is het wat moeilijker, omdat veel van het ‘oppervlakkige’ koraal helaas dood is. Verblijven tijdens een bezoek aan Ningaloo Marine Park, kan in het stadje Coral Bay.

Accommodatie

Een mogelijke verblijfplaats voor kampeerders is Caravan Village, ($36 per nacht). Er is verder het hostel Ningaloo Club, waar je voor $27,- per nacht terecht kan. Voor de luxepaardjes is er Ningaloo Reef Resort (minimaal $216 per nacht). Coral Bay heeft helaas geen gratis kampeermogelijkheden. Het beste is om buiten het hoogseizoen te boeken, welke loopt van april tot oktober. Vermijd ook de Australische schoolvakanties als je kan.

Ningaloo Reef: snorkelen, duiken en walvissen spotten

Ningaloo Reef is in tegenstelling tot de Great Barrier Reef geen barrière rif, maar een rif dat vlak onder de kust ligt. Behalve mooie vissen en schildpadden, zwemt ook de bijzondere walvishaai in dit gebied. Als je niet wil duiken, kan je natuurlijk ook snorkelen. Het wordt wel pas na 500 meter echt interessant, dus met een bootje iets verder de zee op, is wel aan te raden. Dichter bij de kust is er ook koraal te zien, maar een groot gedeelte daarvan is helaas dood koraal. Je kunt een een boottocht voor het duiken of snorkelen boeken bij Ningaloo Marine Interactions. Deze organisatie regelt ook de boottripjes waarbij je dolfijnen en walvissen kan spotten.Tussen november en februari heb je bovendien de mogelijkheid om de grote zeeschildpadden te treffen in Ningaloo Reef.

Ningaloo Reef Dive: snorkelen met roggen of je PADI halen
Wil je in WA je PADI halen, dan moet je bij deze gecertificeerde organisatie wezen.Voor $380 kan je hier verschillende cursussen volgen en voor zo’ $150 dollar kan je een snorkeltrip boeken waarbij je mag zwemmen met de indrukwekkende Mantaroggen.

Bij Ningaloo Kayak Adventure kan je bovendien een avontuurlijke kayaktour boeken of een kano of wetsuit en snorkelgerei huren. Verstandiger is om, mits je geen eigen snorkelspullen hebt, dit al bij aanvang van je reis aan te schaffen bij KMart, zodat je niet per dag minimaal $10,- betaalt om de spullen te huren.

Exmouth

Dit is een relatief vlak stadje, met vooral veel bezienswaardigheden buiten de stad. Slechts 1 km buiten de stad vind je Town Beach, maar iets verderop ook het mooiere Bundegi Beach, een geliefd strand bij de locals. Exmouth kent verder een Turtle Centre en wat organisaties die watersportgerei verhuren, zoals Ningaloo Kite & Board.

Exmouth ligt bij het geweldige Cape Range national park waar je je dagen kan vermaken met snorkelen, zwemmen, duiken en wandelen. Dit mooie national park heeft veel mooie kampeerplekken maar is tussen april en september zeer populair. Je kan online een kampeerplekje boeken in die periode wat zeker een aanrader is als je in het park wil verblijven. Neem genoeg drinkwater en eten mee want in het park is alleen een toeristenwinkeltje en er is geen drinkwater te krijgen omdat het gebied extreem weinig regen krijgt.

In het Cape Range national park vind je onder andere het schitterende Turquoise Bay. Dit snorkelgebied heeft interessant koraal en vissen. Het snorkelen wordt pas leuk in het gebied dat ongeveer 300 meter ten zuiden van het strand ligt (vanaf parkeerplaats Drift). Je moet zo’n 50 meter zwemmen en je vervolgens door de stroming mee laten nemen. Kijk wel uit voor sterke stromingen, zeker als je geen sterke zwemmer bent. Het strand is hier lekker rustig, dus echt een aanrader als je in het hoogseizoen WA’s kust aan doet.

Voor meer specifieke informatie per plek, zie: