Carla Romberg Geschreven door Carla. Foto door: Rebec

  • Voor slechts € 1172.67 naar Alice Springs Nu boeken

Algemeen

Alice Springs ligt net 200km zuidelijker dan het echte midden van Australie. De stad met 25.000 inwoners met het gevoel van een dorp. Alice Springs, The Alice, wordt omringd door de prachtige West MacDonnell Ranges. Mpwante is de originele naam voor Alice Springs, gegeven door de  Arrernte aboriginal community. De koloniale ontdekkers hebben een gevarieerde oorsprong, maar het begon allemaal met de "Overland Telegraph Line" die van Adelaide naar Darwin loopt en in 1872 in Alice Springs een post opzette. Daarnaast zijn er in de 19e eeuw kamelen geintroduceerd in de woestijn, is er veeteelt ontwikkeld en is er gezocht naar goud en edelstenen.

Dit geeft Alice Springs een enorme diversiteit met een bijzondere bevolking en ook de meest bizarre festivals en evenementen, zoals het wintermutsen/beanie festival en de Camel Cup. Een populaire wandelroute van 223 km is de "Larapinta trail" die je door de West MacDonnell Ranges leidt en waarbij je op zijn Australisch kan kamperen in de mooie outback.

Ligging

The Alice ligt in de Northern Territory en is het verste verwijderd van elke kust van Australië. De Stuart Highway is de levensader van deze staat en loopt van Darwin naar Adelaide, praktisch dezelfde lijn als de "Overland Telegraph Line" en de Ghan trein rijdt. Het is niet de meest gemakkelijke plaats om te bereiken, maar het is zeker de moeite waard. Er zijn vluchten van elke grote stad naar Alice Springs met onder andere Qantas en Jetstar. De Ghan trein van Darwin of Adelaide is een aanrader als je er op tijd bij bent met je boeking. En anders is er altijd nog de mogelijkheid om een auto te huren.

De meeste toeristen gaan naar Alice Springs om vervolgens Ayers Rock (Uluru), de Olga's en Kings Canyon te bezoeken. Deze plekken liggen honderden kilometers bij Alice Springs vandaan, dus een toer of eigen vervoer om daar te komen is essentieel. Als je zelf een auto huurt, bedenk dan dat je de uitgestrekte woestijn in gaat en bereid je daarom goed voor! Bekijk voor meer informatie ook de andere artikelen over dit onderwerp. 

De stad en suburbs

De stad beslaat een redelijke oppervlakte en heeft een aantal suburbs. Bijna elke suburb heeft zijn eigen club waar je vaak goedkope maaltijden kan krijgen. In Gillen ligt het Araluen Cultural Centre, waar werk van bekende kunstenaars van de Aboriginal community worden tentoongesteld. In Larapinta vind je de "Desert Park", waar je alles kan leren over hoe te overleven in de woestijn en ook meer kennis kan opdoen van het reilen en zeilen van de Aboriginals.

Om de 2 weken is er op zondag de Todd Mall market, behalve hoogzomer. Slenterend door Todd Mall kom je dan verschillende stalletjes tegen met lokaal etenswaar, beanies, kunst en al het andere waarvoor je naar de markt gaat.

Accommodatie

Er zijn diverse hostels te vinden in Alice Springs, aangezien toerisme de nummer één inkomstenbron is. Zo zijn er ook verschillende hotelketens gevestigd, zoals All Seasons en Chifley. De prijzen voor dorms gaan van 23-30 AUD, afhankelijk van het soort kamer en in welk hostel je verblijft. Bijna elk hostel en hotel heeft een zwembad, een must voor de hete zomertijd. De meeste hostels zijn zo’n 10-15 min lopen van het centrum verwijderd.

Transport

Alice Springs is op zichzelf goed te belopen. Je kan gemakkelijk fietsen, dus een aanrader is om een dagje een fiets te huren om naar de wat verder gelegen delen van Alice Springs te gaan. Er is bijna geen openbaar vervoer beschikbaar en als het er al is dan gaat het op onregelmatige tijdstippen.

Daarnaast is in de avond een taxi het meest verstandige vervoersmiddel. Er is een groot misverstand over Alice Springs en de veiligheid na zonsondergang. Gebruik je gezonde verstand en loop niet alleen over straat in delen van de stad die je niet kent. Dit doe je in elke stad, zo ook hier in The Alice. Vraag aan de locals welke delen je zeker moet vermijden en bij twijfel gebruik een taxi.

Evenementen

Camel Cup

Ze racen hier op kamelen, eigenlijk dromedarissen. Elk jaar weer een evenement waar men naar uitkijkt. Als je vroeg genoeg je bed uit komt en als vrijwilliger meehelpt, kan je zelfs kans maken om zelf aan een race mee te doen!
www.camelcup.com.au

Beanie Festival

In Alice Springs nemen ze hun beanies (mutsen) heel serieus. Elke beanie heeft een verhaal verwerkt in het materiaal, de kleuren en vertelt iets over jouw persoon. Daarom is het ook niet gek dat er een Beanie Festival is in de maand Juni. Kijk op www.beaniefest.org hoe je kan meedoen aan de competitie!

Henley-on-Todd

Een bootrace in een droge rivier! Dit is de enige bootrace die wordt geannuleerd als de rivier stroomt. Iedereen kan zichzelf opgeven en meedoen. www.henleyontodd.com.au

Alice Desert Art Festival

Alice Desert Art Festival in September heeft meerdere evenementen met muziek, dans, kunst, workshops en nog veel meer. www.alicedesertfestival.com.au

Het is altijd de moeite waard om een evenement mee te maken als je toch in de buurt bent. Kun je gelijk zien en beleven hoe Australiërs zijn. Hou er wel rekening mee dat hostels rond deze periodes sneller volgeboekt zijn!

Klimaat

Alice Springs heeft een woestijnklimaat. Dit betekent hete zomers en koele, milde winters. In de zomers komt het regelmatig voor dat tropische moessonregens afdalen vanuit het Noorden en voor enorme stortregens zorgen. Hierdoor overstromen regelmatig wegen en als je geluk hebt kun je zelfs de "Todd river" zien stromen, iets wat maar eens in de paar jaar voorkomt. In de winters zijn de dagen zonnig en mild maar kan het 's nachts makkelijk tot -10 graden vriezen.

Wil je meer informatie over Alice Springs kijk dan op één van de volgende sites: