Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Mexico stad is de hoofdstad van Mexico en met 20 miljoen inwoners een van de grootste steden in de hele wereld. Voor de reiziger zijn er in Mexico stad meer dan genoeg bezienswaardigheden om je enkele dagen te vermaken. Vanaf Mexico stad kan je ook makkelijke enkele dagtrips maken naar beroemde archeologische vindplaatsen zoals Teotihuacan en Tula.

Bezienswaardigheden

Zocalo

Het hart van de stad is de Zocalo. Dit plein was ooit ook het hart van het Azteekse rijk. Tegenwoordig gebeurd er  van alles, je vindt er o.a. straatverkopers en artiesten. Bij protesten, feestdagen of andere belangrijke gebeurtenissen loopt het plein ook vol met Mexicanen. Aan een kant van het plein bevind zich de kathedraal, deze indrukwekkende kerk is uitbundig versierd. Naast de kerk kan je de resten van de temple Mayor bezoeken, hier bevinden zich de resten van de belangrijkste Azteekse tempel.

Musea

In Mexico City bevinden zich veel musea. Een die je zeker niet mag missen is het Museo nacional de Antropolgia. Dit is het meest complete museum in Mexico, dat een beeld geeft van de verschillende culturen die in Mexico hebben bevolkt. Je vind hier bijvoorbeeld een Olmeken hoofd, maar ook een van de vier Atlanten (beroemde beelden uit Tula). De andere kan je bekijken tijdens een dagtrip naar Tula. In het museum bevindt zich ook nog de beroemde kalender steen en het is een van de twee plekken in Mexico waar je wellicht wel een voladores ritueel kunt zien. Dit bijzonder spectaculaire ritueel heeft nog het meest weg van een oude vorm van bungee jumping.

Een van de mooiste gebouwen is het Palacia de Belles Artes. Dit gebouw in art Nouveau stijl is in gebruik als plek waar balletoptredens worden gehouden maar heeft ook een museum met wisselende tentoonstellingen. 

In de Palazia Nacional worden enkele van de beroemdste muurschilderingen van Diego Rivera tentoongesteld, maar er zijn in de stad nog een aantal andere musea die schilderijen van Diego Rivera tentoonstellen. Er is ook een museum speciaal voor zijn vrouw Frida Kahlo die zelf ook een beroemde kunstenares was. Het Frida Kahlo museum is gevestigd in een een blauw huis. 

Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook nog een medicijnen, postzegel en wassenbeelden museum.

Overige

Mexico stad heeft een aantal mooie parken waar je prima een middagje kunt relaxen. Die dierentuin van de stad is een van de betere in dit deel van de wereld. De panda’s zijn hier de grootste attractie.

Mexico stad is ook een prima bestemming om te winkelen. Er zijn een aantal grotere overdekte markten waar je terecht kan als je nog wat souvenirs zoekt maar er zijn ook moderne winkelcentra voor de laatste westerse mode. Mexico heeft een actief uitgaansleven er zijn diverse clubs maar ook genoeg barretjes met muziek waar je naar toe kunt gaan, vrijdag en zaterdag zijn de beste avonden.

Veiligheid

Mexico stad heeft een redelijk slechte naam als het op veiligheid aankomt. Het is in Mexico stad net als in andere grote steden belangrijk om alert te zijn. Let op je spullen zeker bij busstations. Het historisch centrum rondom de Zocalo is een plek waar zakkenrollers graag opereren. Taxi's in Mexico stad hebben ook een slechte naam. Zorg altijd dat ze de meter gebruiken en dat deze klopt. Vrouwen wordt afgeraden om 's avonds een taxi aan te houden op straat. Bel in plaats daarvan je de centrale en zijn zelfs roze taxi's met vrouwelijke taxichauffeuses. 

Accommodatie

In Mexico stad zijn een aantal grote hostels waar je als backpacker terecht kunt. De meeste hostels bevinden zich in het centrum van de stad.

Vervoer in Mexico stad

Mexico stad beslaat een enorme oppervlakte. Gelukkig is het openbaar vervoer in Mexico stad goed geregeld. Er is een metro systeem waarmee je door een groot deel van de stad kunt reizen. Daarnaast zijn er bussen is de spits zijn deze echter minder handig omdat ze vaak vaststaan in het verkeer.