Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

In Mexico is de munteenheid de Pesos, deze wordt net als de Amerikaanse dollar aangeduid met het $ teken. De laatste jaren is de Mexicaanse Peso redelijk stabiel ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Een Dollar is ongeveer 13 Pesos waard. In de meeste plekken kan je ook betalen met dollars in plaats van Pesos.

Pinnen

Je kunt met je pinpas op veel plekken geld halen. Als je Travelers Cheques wilt meenemen dan zijn die in Dollars zijn het beste. Met cash Dollars kom je ook heel ver, maar zijn niet direct noodzakelijk vooral praktisch. In de toeristische kustplaatsen zoals Playa del Carmen staan ook pinautomaten waar je Dollars kunt pinnen. Wanneer je een geld bedrag pint rekenen alle Mexicaanse banken bovenop de kosten van je eigen bank ook nog kosten. Deze lopen sterk uiteen van Mex $26,- tot en met Mex $45,- . Wanneer je regelmatig pint kunnen deze kosten best oplopen. De HSBC bank is het voordeligste wat deze kosten betreft. Ook word er bij vrijwel iedere pin transactie gevraagd of je een donatie aan een goed doel wilt doen. Kies je ervoor om dat te doen, dan kost dat zo’n Mex $2,50 -  Mex $5,- per keer. Bij een heel aantal banken kun je niet meer dan Mex $3000,- pesos per keer opnemen. Erg onhandig want je hebt vaak wat meer nodig. Zorg bij het pinnen van grote bedragen dat je niet met je geld te koop loopt. Stop het zo ongemerkt mogelijk weg en verdeel zoveel mogelijk van het geld al direct bij de bank. Over het algemeen is het allemaal veilig, maar beter safe than sorry.

Op het vliegveld zijn de pinautomaten vaak leeg. Het kan dus zijn dat je even moeten zoeken voordat je een automaat gevonden hebt waar nog wel geld in zit. Vlieg je met een binnenlandse vlucht op Cancún, dan kom je bij het verlaten van het vliegveld geen pin automaat tegen. Deze zal je op een ander gedeelte van het vliegveld moeten zoeken.

Bij een pin automaat krijg je vaak briefjes van Mex $500 en Mex $200 pesos. Aan de kust in Yucatan kun je dit grote geld nog wel kwijt, maar in andere plaatsen is het al een stuk lastiger. Ze kunnen je dan geen wisselgeld geven. Zorg dus dat je grote briefjes zo snel mogelijk klein maakt. Dit kan het gemakkelijkst in restaurants, of bij het boeken van toertjes of bustickets. Mex $100 of kleiner is het meest bruikbaar (hoe kleiner hoe beter).

Budget

Het budget dat je nodig hebt als zelfstandige reiziger is Mexico is sterk afhankelijk van de gebieden die je bezoekt en de afstanden die je wil gaan reizen. Het  Yucutan schiereiland is bijvoorbeeld een stuk duurder dan de rest van Mexico. Reken op een dag budget per persoon tussen de €30 - €50.

Voor overnachtingen moet je rekenen op een bedrag tussen de Mex $170 en Mex $250 voor de budget opties. Reis je alleen dan kun je al een kamer vinden voor Mex 170,- reis je met zijn tweeën dan ben je ongeveer Mex $250,- voor een budget kamer (ensuite double room), Mex $450,- voor een mid-range kamer (ensuite double room) en  Mex $1200,- voor een kamer vergelijkbaar met de Europese standaard. In de grote toeristische gebieden kan dit bedrag verder oplopen, zeker in het hoogseizoen.  Anderzijds zijn er langs de minder druk bezochte stranden hangmatten en hutjes te huur voor slechts enkele euro's. Bekijk bij het vergelijken van de prijs ook altijd of het ontbijt is inbegrepen. Is dit niet het geval kun je vaak goedkoper (en lekkerder) ontbijten in de buurt van je hotel. Een goed ontbijt kost ongeveer Mex $50. Dit kan goedkoper wanner je het ontbijt zelf samenstelt bij een bakkertje of supermarkt. Voor het kamermeisje laat je zo'n Mex $30,- per nacht achter wanneer je een fooi wilt geven. 

Mexicaans eten is redelijk goedkoop, met name als je bij lokale gelegenheden gaat eten. Vooral op de lokale markt kan je goedkoop tacos en andere gerechten krijgen. In Yucatan zijn de porties erg groot (en vaak ook vetter), waarschijnlijk voor de vele Amerikanen. Voor Mex $150,- pesos per persoon kun je een goede lekkere maaltijd krijgen. In Yucatan ligt die prijs wat hoger. Wil je graag een wijntje bij het eten, dan valt de prijs ook wat hoger uit. Biertjes zijn (gelukkig) bijna even duur als frisdrank. Voor iedere maaltijd word een fooi verwacht. Soms is deze er al vooraf bij gezet. De fooien zijn fors, van 10 tot 15% bovenop de kosten van je maaltijd, vooral bij gebrek aan service. Maar het is goed om te weten dat in sommige restaurants de fooi het enige salaris is dat de bediening krijgt. Hoe gemotiveerd zou je zelf je werk dan doen? Hoe verder van de kust van Cancún hoe meer gerechten alleen in het Spaans zijn. Een vertaal boekje of de taal beheersen is dan gemakkelijk. Vanzelfsprekend is de bediening dan ook alleen Spaanstalig. 

Transport is relatief duur, zeker vergeleken bij de buurlanden. Het meest betaal je de luxe-bussen die voor lange afstanden worden ingezet. Maar je moet wel lange afstanden overbruggen als je wat van Mexico wil zien. Reistijden van 5 of meer uur zijn niet ongewoon. Op de kortere ritten kan je echter beter kiezen voor de goedkopere en weliswaar wat minder comfortabele lokale bussen om geld te besparen. Ben je voor een korte vakantie in het land, dan zijn de goedkope bussen niet altijd handig, omdat je veel extra reistijd kwijt bent. Shuttle bussen en de luxere bussen zijn dan een logischere keuze.

Mexicanen zijn niet te beroerd om misbruik te maken van je onwetendheid. Onderhandel dus over prijzen (niet overal mogelijk), controleer je rekening en het wisselgeld dat je terug moet krijgen. Zelfs (misschien wel juist) bij bezienswaardigheden en “officiele” instanties.  

Tips

Zorg dat je altijd kleingeld in je zakken hebt zitten. Voor talloze zaken heb je soms snel kleingeld nodig, een fooi voor de chauffeur, de gids of wanneer je wat drinken wilt kopen. Een methode die goed werkt is om je geld op drie plekken te bewaren. Klein muntgeld in de ene zak, wat briefjes tot max Mex $300,- in de andere zak en groot geld (Mex $500+ en minder dan Mex $1200) op de meest veilige plek. Zo kun je snel betalen zonder dat mensen zien dat je veel geld op zak hebt.

Een politieagent verdient Mex $80,- pesos per dag (en heeft een redelijk goed betaalde baan). Wanneer je dit vergelijkt met het geld dat je op zak draagt besef je pas wat de lokale waarde is van het geld dat je bij je draagt. Veel geld heb je niet nodig om dingen te kunnen doen. Groot geld laat je het beste in het hotel. 

Fooien

We hebben het al een beetje bij bepaalde punten aangestipt de fooien. Je kunt aan de armoede in het land geen einde maken, maar wel zorgen dat degenen die voor je werken een goede fooi krijgen. De lonen in Mexico zijn namelijk erg laag. Restaurant personeel, kamermeisjes en anderen mensen rekenen op hun fooi. In sommige gevallen is het ook het enige salaris dat ze krijgen. In restaurants wordt doorgaans een fooi van 15% verwacht, met name in toeristische gebieden wordt deze er zelf al bij opgeteld dus controleer altijd je rekening of de fooi wel of niet is toegevoegd. Het kamermeisje verwacht zo'n Mex $ 30,- per nacht voor het schoonmaken van de kamer. Mexicaanse performers die je zo af en toe spontaan een restaurant binnenvallen en aan je tafel muziek komen maken verwachten rond de Mex $100,- voor drie liedjes. Eerlijk is eerlijk de muziek en het spontane optreden van deze mannen verandert je avond :) 

Mensen bij het pompstation, mensen die op je auto passen. mensen die je de weg wijzen naar je parkeerplaats, en mensen die je bagage dragen ontvangen ook fooien. Vijf of zes pesos is voldoende. 

Ook tourguides die je rondleiden bij archeologische plekken leven van de fooien en is hun enige inkomen. Je kunt ze tussen de Mex $50 en Mex $100 geven afhankelijk van de moeite die ze in hun werk hebben gestoken.