Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 85.98 naar Merida Nu boeken

Mérida is de grootste en de meest “echte” stad in de toeristische provincie Yucatán in Mexico. In deze stad zie je het echte Mexicaanse leven, mooie kerken en musea. Gebruik de stad ook als basis voor de vele dagtrips naar Cenotes, Maya ruïnes of naar natuurgebieden in de buurt.

Bezienswaardigheden Merida

Mérida is in 1542 gesticht door een Spanjaard. Voor dat de stad Mérida heette was het een grote Maya stad met de naam T’ho. Op de plek waar zich nu het plein bevind stonden voorheen Maya tempels die door de Spanjaarden werden afgebroken om de stenen te gebruiken voor de fundering van de San Ildefonso kathedraal (1561-1599). De kathedraal, dat aan de oostkant van het centrale plein ligt, is de oudste kathedraal op het Amerikaanse continent. Het plein is een goed startpunt in Mérida. Je kunt hier prima bijkomen op een van de vele bankjes of wat eten bij de restaurantjes aan het plein.  Naast de grote San Ildefonso kathedraal vind je hier ook het Palacio Municipal(1735), het Palacio de Gobierno (1892) en Casa de Montejo (1542). Alle gebouwen zijn de moeite waard om even om van binnen te bekijken. Naast mooie gebouwen zal je regelmatig vrouwen zien lopen in traditionele Maya kledij dat voor een mooi plaatje zorgt.

Er zijn in de stad een aantal musea, zoals het stadmuseum en het regionale archeologisch museum, en ook diverse kunstgaleries waar je gratis mag kijken. Paseo de Montejo is een brede straat met chique huizen hier vindt je ook nog een antropologisch museum. In de stad vind je ook regelmatig culturele activiteiten. Muzikanten die in een van de parkjes muziek maken of dansers en danseressen die ergens een dansoptreden weggeven. Deze activiteiten brengen sfeer  aan de stad. Het is alleen wel lastig om er achter te komen waar en wanneer deze activiteiten plaats vinden. Ook kunnen de voorstellingen op andere tijden beginnen dan aangegeven (Mexican time = 30-60 minuten later). Het Tourist Office aan het plein is de beste plek om info in te winnen.

Mérida is een goede stad om Mexicaanse souvenirs te kopen. Prijzen liggen hier een stuk lager dan bijvoorbeeld aan de kust. Ook is de keuze uit verschillende souvenirs best uitgebreid. In het weekend wordt het stadscentrum autovrij gemaakt en verandert de straat in één groot salsafeest. Jong en oud dansen de sterren van de hemel. Tijdens Mexicaanse feestdagen, zoals Semana Santa en de Dia de los Muertos komt de stad nog eens extra tot leven.

Dagtrips vanaf Mérida

Mérida is een goede plek om meerdere dagen te blijven en vanaf hier dan dagtrips te maken naar plaatsen in de regio. Een aantal interessante plekken zijn wel te bereiken met het openbaar vervoer, maar het makkelijkst en soms de enige manier is toch eigen vervoer. Merida is daarmee een van de plekken in Mexico waar het zeker loont een auto te huren. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Een kleine auto is al vanaf €10 per dag te krijgen als je op tijd, buiten het hoogseizoen voor meerdere dagen via internet boekt.

De Puuc route is de veel gebruikte naam van een route die je kunt volgen langs een aantal Maya ruïnes. Uxmal is de grootste en meest interessante van de ruïnes langs de route. Uxmal is redelijk uitgestrekt en heeft veel mooie bewerkte gebouwen. Het meest aansprekende bouwwerk is de Magicans Piramide vanwege de ronde basis en de hoogte van ruim 30 meter. De site is ook geliefd bij een aantal bijzonder grote leguanen. Uxmal is de enige ruïne langs de Puuc route die nog makkelijk met de bus te bezoeken is.

Met je eigen vervoer kan je Uxmal combineren met andere kleinere Maya sites zoals Labna en Kabah. Wil je iets anders combineer je dagtrip Uxmal dan bijvoorbeeld met de grotten van Calcehtok. Ga met een gids de grot in (door middel van een steile rechte trap naar beneden) en waan je in een Jurrasic Park-achtige wereld. Op de bodem van de grot is volop vegetatie en groeien zelfs bomen, terwijl het licht in bundels de grot binnen komt. Ga je dieper de grot in dan verdwijnt de vegetatie in deze wereld van stalagmieten en stalactieten en zal de gids je oude Maya potscherven en schilderingen laten zien.

Yucutan is beroemd vanwege de vele Cenotes (ondergrondse poelen met water) die hier in het broze kalksteen zijn ontstaan. Er zijn diverse Cenotes in de buurt van Merida die makkelijk te bezoeken zijn. Met eigen vervoer is Cuzama een aanrader, omdat je daar diverse activiteiten kunt combineren. Je bezoekt een oude Mexicaanse Hacienda waar nog veel velden met sissel te zien zijn. Hier werd vroeger touw van gemaakt. Een paard met daarachter een wagentje trekt je over de ruim 7 km rails die over het boerenbedrijf heen loopt. Vroeger werden de rails gebruikt voor het vervoer van de Sissel. Je kunt stoppen bij de maar liefst drie Cenotes op het terrein voor een verfrissende duik.

Een van de voordelen van een huurauto is dat je makkelijk buiten de gebaande paden komt. Bij zowel Cuzema als Calcehtok zal je maar weinig andere toeristen tegen komen maar stop eens in een plaatsje onderweg en je waant je alleen in deze meest toeristische provincie van Mexico. Er zijn genoeg leuke opties. Denk eens aan Izamal, een met een geel geverfd klooster en uitgestrekte (maar niet zo goed bewaard gebleven) Maya ruïnes.

Andere plaatsen die je eventueel als een dagtrip ook met het openbaar vervoer kunt bezoeken zijn Celestun voor de flamingo’s (met eigen vervoer ook goed te combineren met bijvoorbeeld Calcehtok) of Valladolid voor de Maya ruïnes van Chichén Itzá. Heb je minder tijd dan kun je ook verschillende toertjes boeken. Celestun vanuit Mérida wordt b.v. aangeboden voor $600,- . He tourtje brengt je dan naar de flamingo’s en het strand van Celestun. Lunch, de boottrip en vervoer is dan inbegrepen en de trip duurt bijna de hele dag.

Accommodatie en eten & drinken Mérida

Er is in Mérida een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden. De meeste budget accommodatie is in de vorm van guesthouses of hostels.  Deze zijn vaak gevestigd in mooi oude panden enkele blokken vanaf het centrale plein. Zie voor specifieke tips hostels in Mérida.

Er zijn ook genoeg eetgelegenheden in Mérida. De meest toeristische kan je vinden rondom het centrale plein. Voor betere prijzen loop je een paar blokken verder. In Calle 63 (wanneer je wegloopt van het centrale plein) zit het restaurant Las Vigas. Dit restaurant is populair bij de locals om het goede en goedkope Mexicaanse eten. Je zal hier weinig toeristen vinden.

Vervoer naar Mérida

Mérida heeft een internationaal vliegveld met enkele lowcost maatschappijen die handig zijn voor vluchten binnen Mexico. Vanuit Europa is het meestal goedkoper om naar Cancún te vliegen en dan de bus te nemen naar Mérida.

Merida is goed aangesloten op het Mexicaanse busnetwerk. Let wel op dat er meerdere busstations zijn en enkele van de luxe maatschappijen ook nog aparte opstappunten hebben. Je kunt gemakkelijk vanuit Valladolid, Tulum, Playa del Carmen of Campeche naar Mérida komen.