bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 85.98 naar Merida Nu boeken

Mexico is een prachtig land met heel veel bezienswaardigheden. Veel reizigers bezoeken de regio Yucutan met attracties zoals Tulum, Mérida en Campeche. Je kunt makkelijk drie weken rond reizen alleen in Yucutan maar veel backpackers bezoeken slechte enkele plekken op een reis door de hele regio langs de zogenaamde Maya route

Cancun

Is de meest toeristische plaats in Yucatán. Dit uit zich in grote hotels en veel - vooral Amerikaanse - toeristen. De stranden zijn ook niet zo mooi, want de hotels staan zodanig dicht tegen de zee, dat ze een heel groot deel van de zon wegnemen. Voor toeristen is Cancun een erg aantrekkelijke plek, mede door het uitgaan en de bekende discotheken. Playa Del Carmen is ook een bekende toeristisch trekpleister in Mexico. Op ongeveer een uurtje rijden vanuit Cancun met de bus

Isla Holbox

Dit is het paradijs! Om hier te geraken moet je de tweedeklasbus nemen van Cancún naar Chiquilá (opgepast, want er zijn er niet veel!) en dan de boot tot op het eiland. De hotels zijn meestal vrij luxueus, maar veel volk is er niet . Er mogen ook geen auto’s op het eiland en alle vervoer gebeurt dan ook met golfkarretjes. In de periode juni-september is dit dé plaats om met walvishaaien te zwemmen, want dan passeren ze hier namelijk. Aangezien dit waarschijnlijk een eenmalige kans in je leven zal zijn, is dit zeker een aanrader. Laat je vooral niet afschrikken door de grootte van die beesten, want eigenlijk zijn ze totaal ongevaarlijk. Het is een ervaring die je nooit zult vergeten! Voor de rest is er op het eiland niet zoveel te beleven. Rust is hier de boodschap. Maar de ongereptheid maakt dit een heel stuk makkelijker.

Merida

Merida is een erg leuke stad waar je zeker langere tijd kunt verblijven. Het is een prima uitvalsbasis om daguitstappen te doen naar cenotes en diverse Maya ruines waaronder het wereldberoemde Chitzen Itzá. Een cenote is een is een ondergrondse poel waarin je meestal kunt snorkelen. Een aanrader omdat het schiereiland Yucatán bekend is om zijn talrijke en mooie cenotes.

Het is een aanrader een auto te huren en op deze manier het met het openbaar vervoer minder goed te bereiken achterland van Merida te bezoeken. Op de zogenaamde Puuc route bezoek je een aantal mooie mooi maya ruines zoals Uxmal. Er is ook een mooi klooster in de buurt en enkele minder bezochte cenotes. Lees voor meer informatie ons uitgebreide artikel over Merida en omgeving.

Chitzen Itza

Chitzen Itzá is een werelderfgoed en gekozen tot een van de 7 nieuwe wereldwonderen dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Voordeel is dat de tempels één van de best bewaarde zijn die we hebben gezien – nergens zijn de sculpturen nog zo duidelijk als hier. Nadeel is dat praktisch iedereen die in Playa del Carmen of Cancun op strandvakantie is, een daguitstap doet naar deze ruïnes. Dit wil dus zeggen dat er heel veel toeristen aanwezig zijn, wat toch wel een deel van de magie wegneemt. Indien mogelijk, heel vroeg in de ochtend bezoeken, of juist aan het einde van de dag. Het tempelcomplex is groot en je mag hier niets beklimmen.

Celustun

Beng ook een een bezoekje aan Celestun. Hier kan je met een boot een tocht maken door de mangrove en honderden flamingo's zien.

Campeche

Campeche is een koloniale stad aan de Golf van Mexico. Een deel van de stad is nog ommuurd, wat een unieke sfeer geeft. Met een stadswandeling kan gerust een volledige dag gevuld worden en zeker de Zócalo is de moeite om ’s avonds rond te wandelen. In het Maya-museum kunnen unieke en heel goed bewaarde stukken bekeken worden. Vanuit Campeche kan je makkelijk verder reizen naar de regio's Chiapas of Tabasco.

Tulum

Tulum heeft prachtige witte stranden die nog net iets minder ontdekt zijn door het massatoerisme als de stranden van bijvoorbeeld Playa del Carmen.  Je kunt nog relatief goedkoop logeren in cabañas op het strand, of in de guesthouses langs de hoofdbaan. De stad bestaat uit een straat met enkele restaurantjes en bars, maar de grootste bezienswaardigheid zijn de ruïnes. Op zich zijn ze niet zo speciaal, maar de ligging maakt ze toch de moeite waard om te bezoeken. Het zijn de enigste Maya-overblijfsels die aan de kust liggen. Binnen het tempelcomplex kun je ook een duik nemen in het kristalheldere Caraïbische water.

Vanuit dit stadje kun je heel makkelijk de colectivo nemen naar Playa del Carmen. Dit is een beetje een miniatuurversie van Cancun, maar wel aangenamer. Goed voor een korte daguitstap en om souvenirs te verzamelen. Wie graag snorkelt en de kans wil grijpen om reuzenschildpadden te spotten, moet de colectivo nemen naar Akumal (richting Playa del Carmen). Gewoon meedelen aan de chauffeur en die zet je dan wel af. Dan nog een stukje te voet vooraleer je op een fantastisch strand uitkomt. Je kunt snorkelmateriaal huren voor een prikje en dan de zee in! Is een tip die wij doorgekregen hebben van reizigers die we hebben ontmoet onderweg en is zeker de trip waard.

Cobá

De ruïnes van Cobá zijn een stuk minder bekend dan die van Chitzen Itza maar zeker ook erg mooi. Een ander voordeel is dat het hier ook een stuk rustiger is. De ruïnes kan je bezoeken met de bus vanuit bijvoorbeeld Tulum of Playa del Carmen.