Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Papantla in de Vera Cruz regio, van Mexico is interessant om te bezoeken vanwege de bijzondere ruines van El Tajin in de buurt. De Zocala van Papantla is ook een van de weinige plekken ter wereld waar je een Voladores optreden kunt bekijken.  

Papantla

Papantla is geen erg interessant stadje. Gelukkig zijn er de Voladores optredens. Het ritueel is zo bijzonder dat Unesco het heeft uitgeroepen tot  immaterieel cultureel erfgoed.  Tijdens het ritueel beklimmen vijf verklede mannen een hoge paal, ondertussen draaien ze een gewoon touw rondom de paal. Vier man gooien zichzelf dan van de paal af en dankzij het gedraaide touw vallen ze niet dood maar draaien langzaam af naar de grond. Het ziet er erg spectaculair en gevaarlijk uit, om Volador te worden op dit niveau moet je dan ook 10 tot 12 jaar oefening hebben.

Je kunt het beste even rondvragen wanneer er een voorstelling is meestal is er zeker een aan het einde van de middag. Ook bij de ruines van El Tajin wordt soms door de Voladores opgetreden.

Het plein van El Tajin is een leuke plek om mensen te kijken, in het weekend is er vaak live muziek en komen (bejaarde) stelletjes hier stijldansen.

Verspreid over de stad zijn er een aan muurkunstwerken, ook zijn er enkele kerken en een aantal kleine musea geen must -see maar leuk genoeg al je tijd over hebt.

El Tajin

De ruines van El Tajin zijn uniek in Mexico omdat ze een bijzondere bouwstijl met vele nissen hebben die je nergens anders tegen komt. Dit is ook van de redenen dat het een Unesco World Heritage site is.

Het bekendste gebouw is de Piramide van de Niches die in totaal 365 niches heeft en gebouwd is op basis van de zonnestand. De meeste bouwwerken die je nu ziet stammen uit 600-1200AD maar de stad werd al rond 100AD gesticht.  Het is onduidelijk wie er woonden mogelijk de Totonac maar het kunnen ook de Huastec zijn. Duidelijk is in ieder geval dat er handel werd gedreven met het veel bekendere Teotihuacan in de buurt van Mexico Stad. De stad kent behalve een aantal tempels maar liefst 17 ballcourts. De setting van El Tajin is erg mooi en parkachtig met veel grasvelden en bomen die schaduw bieden.

El Tajin is een aanrader zelfs als je eigenlijk al genoeg ruines hebt gezien. Er is ook een klein museum. Trek een halve dag uit om alles te bezichtigen. Er gaan vanuit Paplanta zeer regelmatig bussen die je bij de ingang kunnen afzetten of neem een taxi.

Accommodatie en eten en drinken

De keuze aan overnachtingsmogelijkheden in Papantla is beperkt. Zeker in de budget categorie heb je nauwelijks keuze en kom je al snel terecht in een plek met een aantal kamers rondom een afgesloten parkeerplaats die ook gebruikt wordt door vrachtwagenchauffeurs. 

Wat betreft eten heb je iets meer keuze de meeste en gezelligste restaurantjes bevinden zich aan de Zocala waar je vanaf de 2e verdieping goed uitzicht hebt over het plein.

Vervoer naar Papantla

Vanaf Mexico stad gaan er rechtstreekse bussen naar Papantla die er ongeveer 4-5 uur over doen.  Mocht je bus niet snel genoeg gaan neem dan een van de frequentere bussen naar Poza Rica de belangrijkste transport hub voor de regio en stap daar over. Bussen tussen Papantla en Roza Rica gaan dag en nacht en minimaal een keer per uur maar in de ochtend en namiddag vaak wel vaker. Je kunt vanuit Papantla ook rechtstreekse bussen pakken naar Vera Cruz (ongeveer 4 uur).