Anne Eckmann Geschreven door Anne Eckmann. Foto door: Tikva

In de buurt van Toronto op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten liggen de prachtige Niagara watervallen. Verwacht geen groot natuurgebied waar ergens middenin de watervallen liggen want dan kom je bedrogen uit. De watervallen trekken grote hoeveelheden toeristen en dat is te zien aan de vele hotels, restaurants en verder animatie eromheen. Het is eigenlijk een soort kermis. De watervallen zelf zijn echter niet minder indrukweekend, het blijft een waanzinnig mooi gezicht.

Bezienswaardigheden Niagara Falls

De watervallen

De Canadezen hebben allerlei verschillende manieren bedacht om de watervallen te bekijken. Het is zeker een aanrader om een kaartje te kopen voor de Maid of the Mist tour. Je gaat hierbij met een boot het water op, vlak langs de watervallen. Ze zijn vanaf een afstandje al indrukwekkend, maar zo dichtbij is het echt adembenemend. Je wordt wel zeiknat dus filmen of foto's maken is wat lastig, maar de ervaring is prachtig. Voor volwassenen ligt de prijs rond de $20 en voor kinderen tussen de 6 en 12 rond de $13. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om de Falls op een andere manier te bekijken, zoals de Journey behind the Falls waarbij je onderaan de watervallen kunt kijken. Of de White water walk waarbij je verderop langs de rivier kunt wandelen. 

Wil je al deze activiteiten doen dan kan je het beste een Niagara Falls Adventure Pass aanschaffen. Hiermee heb je gratis toegang tot 4 activiteiten: Maid of the Mist, Journey behind the falls, White Water walk en Niagara's Fury en je kunt daarnaast 2 dagen gratis gebruik maken van een WeGo buspas. De prijs incl tax is $53,05

Clifton Hill

Clifton Hill is het entertainment district bij Niagara Falls.  Veel drukte, flitsende reclames en activiteiten variërend van een reuzenrad, wassenbeeldenmusea, bowlingcentra etc. Lijkt je dit wat dan kan je ook hier geld besparen door het aanschaffen van een zogenaamde funpass waarmee je 5 verschillende activiteiten kunt combineren.

Groene bezienswaardigheden

Het is waarschijnlijk niet waar de meeste toeristen voor komen maar Niagara Falls heeft ook natuurlijke schoonheid te bieden. Zo is er een aantal kilometer buiten de stad een nature trail waarbij je met een hoge trap helemaal afdaalt naar de rivier en hier in de bossen diverse wandelingen kunt maken. Iets minder sportief kan je ook wandelen bij de Dufferin Islands, een aantal eilandjes in een parkachtige setting met veel vogels. Verder zijn er nog Botanische tuinen die je gratis kunt bezoeken. Tegen betaling kan je ook nog naar het Butterfly Conservatory of het Floral Showhouse. Wil je een van deze dingen doen buiten het zomerhoogseizoen check dan van te voren goed de bustijden, anders kan je na je hike wel eens vervelend staan te kijken als er geen bussen meer komen om je terug te brengen naar het stadje zelf. 

Vervoer in en naar Niagara watervallen

De meeste toeristen die Niagara bezoeken zullen dit doen vanuit Toronto. Hoe lang je bezig bent bij de watervallen hangt van veel dingen af. Als je alle activiteiten af wilt gaan ben zeker wel een dag in touw, en als je alles in het nabijgelegen dorpje wilt ontdekken ook. Mocht je alleen voor de watervallen willen gaan en bijvoorbeeld maar één tour wilt doen kan je kiezen voor een dagtrip. Diverse organisaties bieden deze aan vanuit Toronto.

Met het openbaar vervoer kan je kiezen voor de trein of de bus. De trein is het snelst maar let op dat je alleen gratis handbagage mee mag nemen. Heb je een grote rugzak dan is de bus goedkoper. Koop je ticket van te voren online voor de beste prijzen bij maatschappijen zoals Megabus en Couch Canada. De bus doet er ongeveer 2 uur over.

Het busstation en treinstation van Niagara zitten op loopafstand van elkaar maar een nog een kilometer of 3 vanaf de watervallen, hotels etc. Vanaf het busstation gaat er ongeveer om het kwartier een bus die kant uit (2,50 enkele reis). Aan toeristen verkopen ze echter liever een WeGo ticket, dit is een hop on-hop off bussysteem met vier verschillende routes in Niagara. Een ticket hiervoor kost 7 dollar per 24 uur. Deze bussen zijn zeker handig maar vooral in de zomermaanden, in het laagseizoen starten de bussen pas laat in de ochtend en stoppen er ook weer vroeg mee waardoor je wellicht alsnog aangewezen bent op de reguliere bus. In de zomermaanden (eind juni tot en met augustus) gaan er ook bussen naar Niagara-on-the-Lake. 

Wil je verder reizen naar de USA dan kan dit vanaf het plaatsje Buffelo. Er is hier ook een vliegveld met o.a. meerdere vluchten per dag naar New York. Er gaan enkele bussen per dag (o.a. Megabus) vanaf Niagara Falls naar Buffelo Airport (via Buffelo en Fort Erie). Reistijden zijn erg afhankelijk van de wachtduur bij de grens, zo deed onze bus er in plaats van 1:15 bijna 2 uur over, plan dus niet te strak. 

Overnachten in Niagara

Prijzen van overnachten in Niagara wisselen sterk afhankelijk van het seizoen en of het wel of geen weekend is. De beste prijzen krijg je door via internet een kamer te boeken. Ga je buiten het vakantieseizoen dan is het zeker aan te raden een paar dagen van te voren te checken of er nog interessante last-minute aanbiedingen zijn. 

De duurste hotels zijn degenen met uitzicht over de watervallen. Tip Hotel: Marriot Niagara Falls Fallsview, kamer met uitzicht op de watervallen nemen. Prijzig maar zo geweldig!