Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 999.99 naar Villahermosa Nu boeken

De regio's Chiapas & Tabasco met steden zoals Palenque, San Cristóbal de Las Casas en Villahermosa is populairder bij backpackers dan het meer toeristische zuidelijker gelegen Yucatan. Je hebt hier meer authentieke cultuur en prijzen liggen lager. 

Palenque

Palenque-stad is op zich niet veel, maar de ruïnes zijn de een van de mooiste. Het tempelcomplex is ook vrij groot en hierdoor heb je toch soms nog het gevoel dat je er helemaal alleen bent (zeker als je vrij vroeg ’s morgens kunt gaan). Je kunt de gebouwen ook nog beklimmen, maar omwille van de hitte en hoge vochtigheidsgraad, heb je wellicht niet de moed om ze allemaal omhoog te gaan.

Behalve de Ruïnes kan je ook naar de watervallen Misol-Ha en Aqua Azul. Deze watervallen zijn best mooi, maar Misol-Ha is eigenlijk niet zo groot. Aqua Azul is dan weer redelijk druk en met zijn niveauverschillen toch wel speciaal.

Palenque is eveneens de uitvalsbasis voor de bekende jungletochten onder begeleiding van een Lacandón indiaan. Je kunt dit boeken in de stad zelf. De gids spreekt soms slechts gebrekkig Spaans en bijna geen Engels. Maar eigenlijk is dat niet nodig. De natuur spreekt voor zich en is mooi genoeg om er zonder woorden van te genieten.

Bonampak en Yaxilan

Wat moeite vraagt om te bezoeken, zijn de ruïnes van Bonampak en Yaxilán. Bonampak is bekend om zijn goedbewaarde muurschilderingen, de kleuren zijn nog heel levendig en de tekeningen nog goed herkenbaar. Yaxilán is enkel te bereiken door middel van een bootje, maar eenmaal aangekomen, waan je je in een Indiana Jones film. De tempels zijn volledig omringd door junglebegroeiing met de bijhorende brulapen. Om van de ene ruïne naar de andere te geraken, ben je verplicht om stevige beklimmingen te maken. Ook hier is het echter heel vochtig en warm, maar de inspanning is zeker de moeite waard.

Vanuit Yaxilan kan je makkelijk de rivier oversteken je bent dan gelijk in Guatemala.Vanaf hier is het nog een lange busrit naar Flores en Tikal.

San Cristóbal de Las Casas

Een van de steden in Mexico waar nog relatief veel indiaanse inwoners leven is San Cristóbal de Las Casas. Het is een stad waar veel bezoekers langer blijven bijvoorbeeld om Spaans te leren of een kookcursus te volgen. Rondom de stad zijn enkele authentieke dorpen te bezoeken. Verder is het mogelijk om een boottocht te doen over het water, hierbij kom je dan langs krokodillen, vele anderen dieren en een waterval. Tevens zit er in het midden van San Cristóbal een boekenwinkel waarbij je (indien je niet met andere reizigers kan ruilen) vast wel een nieuw boek voor jezelf kan vinden. Ze ruilen ook boeken (2:1) of je kan iets bijbetalen.

Tuxtla Gutiérrez

Tuxtla zoals het vaak wordt afgekort is de hoofdstad van de provincie Chiapas. Toch is het voor veel reizigers niet meer dan een doorreis plaats zeker omdat je in ongeveer een uur in San Cristobal de las Casas kunt zijn. Wil je echter vliegen dan heb je hier het vliegveld met de meeste mogelijkheden in de regio. 

Tapachula

Ook Tapachula is een stad die vooral gebruikt wordt door reizigers die op doorreis zijn. Reis je met het openbaar vervoer vanuit Guatemala en naar Mexico dan kan je hier van bus wisselen. Er is ook een vliegveld met goedkope vluchten naar Mexico City. Mocht je de reis willen onderbreken dan heeft Tapachula ruime keuze aan hotels ook is er in de omgeving het een en ander te zien. Zo zit je dicht bij de stranden aan de Pacifische kust en is er hier ook een natuurgebied met mangroven. Verder kan je de Izapa ruïnes bezoeken.

Villahermosa

Villahermosa, de hoofdstad van de provincie Tabasco betekend mooie stad. Niet helemaal correct het is een moderne en dankzij de olie rijke stad met weinig mooie oude gebouwen. Reizigers komen hier of vanwege het moderne internationale vliegveld of om een bezoek te brengen aan het Parque la Venta. Dit is een bijzondere combinatie van park, dierentuin en archeologische vindplaats. De Olmeken zijn de zogenaamde moedercultuur van Mexico,de oudste cultuur waar alle andere zaken van over hebben genomen, Het is ook een cultuur waar nog veel vraagtekens bij zijn, o.a. bij de reusachtige hoofden die ze uit steen maakten. Er zijn in totaal 17 hoofden gevonden en in het park kan je de grootste collectie stenen Olmeken beelden en hoofden in Mexico bekijken. Elke hoofd is minimaal net zo groot als jij zelf en alleen daarom al erg bizar. Behalve de hoofden zijn ook een aantal andere grote Olmeekse beelden tentoongesteld.

Paraiso

Ben je op zoek naar een strandbestemming in deze regio dan is Paraiso een goede optie. Het heeft een typische Mexicaanse stadje. Er zijn mooie brede stranden en je kunt er snorkelen en duiken. 

Comalcalco

Comalcalo is de grootste Maya stad in de provincie Tabasco maar er onbekend bij toeristen. Deze site is uniek omdat het de enige plek is waar de Maya bakstenen van klei hebben gebruikt om hun piramides te bouwen in plaats van gewone stenen. Je kunt de ruïnes onder andere bezoeken met een toertje vanuit Villahermosa. Vaak worden dan ook nog andere plekken zoals cacao plantages bezocht.