Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Valladolid is de oudste koloniale stad in Yucatán en wordt ook wel “Mueblo Mágico” genoemd. De op drie na grootse stad van Yucatán, heeft een compleet andere sfeer dan de kustplaatsen en is ook een stuk goedkoper om te verblijven. De plaats is gesticht door Don Francisco de Montego in 1543 en kreeg in 1823 stadsrechten. Vanaf het begin van het bestaan van Valladolid had de stad de herkenbare standaard opzet van Spaanse vestigingen in Yucatán. Namelijk brede straten, gebouwd op een vierkant grid met in het midden een groot plein. Het plein, dat vandaag de dag de naam Parque Francisco Cantón heeft, is een mooi start- en herkenningspunt om verschillende dingen te bekijken van de stad.  Ook het dagelijks leven op en rond het plein zijn leuk om te bekijken en geven de stad sfeer. In deze relaxte stad draagt de meerderheid van de bevolking nog steeds de traditionele Maya kleding dat dan weer voor een kleurig straatbeeld zorg. Niet alleen de mensen zorgen voor kleur, ook alle gebouwen rondom het plein zijn in mooie pastelkleurtjes geschilderd en geven een gezellige sfeer aan de stad. Valladolid ligt ongeveer twee uur van Cancún, Mérida en Tulum af en wordt als dagtrip aangeboden in vrijwel alle grote kustplaatsen. Vaak gecombineerd met andere bezienswaardigheden die in de buurt liggen.

Bezienswaardigheden Valladolid

Doordat de stad op een grid is gebouwd kun je het gemakkelijk verkennen en je zal niet zo snel de weg kwijtraken. Een ochtend of  middag is voldoende om de stad te bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de koloniale gebouwen Convento de San Bernardino en het Palacio Minicipal. Maar naast deze twee mooie gebouwen zijn er ook nog zeven kerken verspreid over de stad en de Cenote Dzitnum dat zo’n 5 kilometer ten westen van de stad ligt.

Je kunt het plaatsje ook enkele dagen als uitvalsbasis voor verschillende bezienswaardigheden  in de buurt gebruiken:

 • Rio Lagartos
  Een vissersdorpje waar je per boot door een mangrove gebied kunt varen om Flamingo’s te spotten
 • Chichén Itzá
  Vroeger een van de belangrijkste steden van de Maya’s
 • Ek’Balam
  Een Maya site dat 20 minuten ten noorden van Valladolid ligt. De piramides hier zijn groter dan die van Chichén Itzá.
 • Dzitnup
  Een Cenote
 • Balankanché Caves
  Grotten die door de Maya’s voor ceremoniële doeleindes werden gebruikt.

Mensen met minder tijd die de Maya Route bereizen verblijven meestal één nacht in Valladolid en gebruiken de plaats vooral als uitvalbasis voor Chichén Itzá. ’s Morgens vertrekken vanuit Cancún (of andere stad) om vervolgens de middag te gebruiken om de stad te bekijken. De volgende ochtend vroeg opstaan om Chitzen Itza (45km verderop) te bezoeken, voordat de tours uit de kustplaatsen arriveren en je deze Maya site een beetje meer voor jezelf hebt.