Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Campeche is een typisch koloniaal stadje aan de kust van Mexico. Het centrum van de stad is ommuurd door een verdedigingsmuur en de gebouwen binnen deze stad zijn perfect gerestaureerd. In 1999 is de stad toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst en sindsdien is de stad weer langzaam in oude glorie hersteld. Bijna 2000 gebouwen zijn zó goed gerestaureerd dat je jezelf kunt afvragen of er wel echt mensen wonen in de stad. De kleurrijke gebouwen, het gezellige pleintje in het midden en de mooie gigantische kathedraal maken het een mooie stad om te bezoeken.

In de stad vind je vele huizen die gebouwd zijn door rijke Spanjaarden tijdens de hoogtijdagen in de 18e en 19e eeuw. Vandaag de dag vind je ook nog steeds twee segmenten van de beroemde verdedigingsmuur en een flink aantal van de bastions die in de muur gebouwd zijn die het al die tijd hebben overleefd. Een aantal van deze bastions is te bekijken, ook is er een gedeelte van de muur met een museum, waar je nog over de verdedigingsmuur kunt lopen.

De verdedigingsmuur is gebouwd omdat Campache in het verleden een belangrijke handelspost aan zee was. Hierdoor was de stad vaak slachtoffer van aanvallen van piraten. Als verdediging tegen de piraten werd de stad omringd door een grote dikke verdedigingsmuur.

Sinds de bouw van de verdedigingsmuur is het waterniveau van de zee een stuk lager komen te liggen, waardoor de muur nu niet meer direct aan het zeewater ligt. Enkele tientallen meters van de muur vind je nu een kleine boulevard en daarna de zee. Desondanks blijft het mooi om te zien. Het grote plein voor de poort van de muur wordt nu gebruikt voor optredens en om een lekker potje te voetballen.

Een middag is voldoende om de stad te bekijken. Wanneer je ’s morgens vertrekt uit Merida kun je de middag gebruiken om de stad te bekijken en de volgende ochtend doorreizen naar Palenque (of andersom). In de avonden is er van alles op het plein te doen. Van bingo tot optredens van allerlei straatartiesten. Dit alles begint al redelijk vroeg op de avond (19.00u).

Ook vind je hier, zoals op meer plekken in Midden-Amerika, streng gelovige missionarissen uit Amerika die de lokale bevolking willen bekeren tot het Christelijke geloof. Ook toeristen worden regelmatig aangesproken. Een vriendelijke, korte maar duidelijke “niet geïnteresseerd” opmerking is vaak voldoende om het meestal vriendelijke gesprek af te ronden. Net als de Mexicanen treden zij soms ook op het plein op door koor/kerkliederen tot gehoor te brengen.

Accommodatie & Eten

Goede en goedkope accommodatie vinden in Campeche kan best lastig zijn. Tijdens het bezoek aan de stad bleek het lastig te zijn om via internet een plek te vinden. Een goede reisgids en info inwinnen bij andere reizigers kan dus handig zijn.

Eten kun je in de straatjes rondom het centrale plein. Met name het restaurant schuin tegenover de kerk is een mooie en goede plek om wat te eten. Je kunt buiten eten met uitzicht over het pleind. Reis je met een beperkt budget dan is deze optie wellicht te duur. De prijs is voor het eten en de locatie erg goed. In de straat van de vestingsmuur vind je andere restaurants in verschillende prijsklassen.

Vervoer

Het ADO busstation ligt een paar minuten rijden van het centrum van de stad. Voor zo’n Mex $20,- / Mex $30,- kun je een taxiritje naar de stad krijgen. De stad is gemakkelijk te bewandelen en ligt net als vele andere koloniale steden in een grid. Hierdoor kun je vrij gemakkelijk de weg vinden en het centrale plein als startpunt gebruiken.