Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De grootste bezienswaardigheid van Celustun is een boottocht door het nationale park met ontelbare flamingo's. In het stadje in de populaire Mexicaanse staat Yucutan heb je ook veel populaire visrestaurants.

Parque Natural del Flamenco Mexicano

Wie naar Celustun komt die komt voor dit nationale park. Het park bestaat uit mangrove en hier wonen en broeden ruim 200 soorten vogels. De vogels waaraan het zijn bekendheid heeft te danken zijn echter de Flamingo's. In het juiste seizoen (de Mexicaanse herfst en winter) zijn er honderden te zien.

Om naar het nationale park te gaan dien je bij de brug van het dorp een boot te huren. Je kunt kiezen uit een tour van 1 of 2 uur. Voor de tour van twee uur (prijs 2011) betaal je 1320 peso’s voor de hele boot (maximaal 6 personen). Het eerste stuk van de tour ga je over de rivier waar ook veel pelikanen zitten daarna kom je bij de kust en de mangroven.

Behalve de vele flamingo's ga je tijdens de 2 uur durende tour ook door een aantal mangrove tunnels om bij een zoetwater bron te komen De bronnen hebben de naam "Valdiosera" en "Venecia" en je kunt hier in het heldere zoete water prima zwemmen. Een andere stop is het "versteende bos" waar een boel dode bomen staan die door de plotselinge instroom van zoutwater dood zijn gegaan.

Eten, drinken en overnachten Celestun

Het strand van Celestun is wel breed, maar niet erg mooi en schoon. Mexicanen komen hier echter graag voor de goede visrestaurants en ook als toerist is het de moeite uitgebreid te lunchen bij een van de strandtenten. Wil je daarna nog wat doen dan kan je naar de vuurtoren lopen.

Er blijven maar weinig toeristen slapen in Celestun maar het kan wel, er is een handjevol hotels en zelfs een hostel met dormbeddden.

Vervoer naar Celestun

Er gaan ongeveer om het uur bussen van en naar Merida, de bus doet er ongeveer 2 uur over. Het is ook een optie om een auto te huren in Merida en dan een bezoek aan Celestun te combineren met andere attracties in deze regio.