Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Tulum is DE plek in Mexico voor zelfstandige reizigers en backpackers om te genieten van de prachtige witte stranden van Yucutan. Met ruïnes aan het strand, cenotes in de achtertuin en prima snorkelen hoef je je hier zeker niet te vervelen. De oude Maya stad Tulum bestaat eigenlijk uit drie delen. Het dorpje Tulum dat langs de snelweg is ontstaan, Tulum de ruïnes en Tulum het strand (word bij de locals de hotel strip genoemd). In een vrij korte tijd is het plaatsje een van de snelst groeiende plaatsen geworden van Mexico.

Tulum Ruïnes

De ruïnes van Tulum zijn zonder veel twijfel de Maya ruïnes met het mooiste uitzicht. De gebouwen met op de achtergrond de perfect blauwe zee, een wit strand en een paar palmbomen zullen iedereen charmeren. Je kunt zelfs je zwemspullen meenemen en een duik nemen op het kleine strandje bij de ruïne. De gebouwen zelf zijn niet heel bijzonder en de bezienswaardigheid is klein vergeleken bij andere Maya sites in de omgeving. Maar de setting waarin het ligt is prachtig. Een uur is voldoende om alles te zien. Ga je met een gids dan zal je er wat meer tijd voor uit moeten trekken. Inmiddels hebben vele toeristen deze ruïnes gevonden en het kan er dan ook behoorlijk druk zijn. Ben je in Tulum dan is het de moeite waard de ruïnes te bezoeken. In veel hotelletjes kun je een fiets huren, zodat je er op eigen gelegenheid naar toe kunt gaan. Entree is Mex $57,- per persoon.

Bezienswaardigheden Tulum en omgeving

Het witte strand is de grote attractie van Tulum, je kunt hier ook redelijk snorkelen, mooie strandwandelingen maken en zeer prima relaxen. Duiken kan ook maar vanuit Tulum zijn cenote duiken populairder. In de directe omgeving van Tulum zijn drie cenotes die regelmatig worden bezocht, Dos Ojos, Grand Cenote en Cenote Calaveras. Dos Ojos is de bekendste en populairste bij zowel snorkelaars als bij duikers. Wil je snorkelen dat zijn de andere twee cenotes beter, omdat je daar met minder mensen bent.

Cenote Calaveras is ook een populaire duikers cenote, Grand Cenote (Mex $100,-) is relatief makkelijk te bezoeken en maar 4 km van Tulum. Hier heb je verschillende snorkelplekken in een halve grot of juist in de buitenlucht. Zorg dat je er vroeg bent (9:00u) want dan is het nog rustiger. Ook heb je dan meer kans om schildpadden en vissen te zien, die zich verstoppen naarmate er meer mensen rondzwemmen. Er zijn verschillende faciliteiten zoals kleedruimtes, toiletten en een klein restaurantje.

In de buurt van Tulum heb je de World Heritage site, Sian ka'an Biosphere. De makkelijkste manier om hier park te bezoeken is met een georganiseerde tour vanuit Tulum. Er worden diverse types georganiseerd bijvoorbeeld een halve dag kajakken. Een andere dagtrip die je kunt maken vanuit Tulum is naar de ruïnes van Coba . Entree is $35,- per persoon.

Ook kun je gemakkelijk vanuit Tulum verder reizen naar andere plaatsen in Mexico. Bussen vertrekken regelmatig vanuit het dorpje naar diverse plaatsen op de tourist trail.

Het stadje Tulum zelf in niet echt bijzonder. Je kunt er vooral praktische zaken vinden, zoals pin automaten, een supermarkt en wat goedkopere hotels. De beste plek in Tulum in direct aan het strand. ’S Morgens wakker worden en dan vanuit je cabaña over het witte strand de zee in lopen. Prijzen voor deze hotels liggen wel een stuk hoger dan in het dorpje, maar voor een aantal hotels is dit het waard.

Overnachten in Tulum

Aan het strand kan je cabañas vinden, het is alweer jaren geleden dat dit uitsluitend op backpackers gerichte goedkope accommodatie was. Tegenwoordig zijn de luxe opties inclusief sauna en extra's zoals yoga lessen in de meerderheid. Hoe verder weg vanaf de ruïnes hoe meer kans je hebt goedkopere en rustige opties te vinden.

Wanneer je als zelfstandige reiziger weinig tijd hebt of Tulum meer als basis wilt gebruiken voor dagtrips dan als plek om aan je kleurtje te werken dan is het dorpje handiger en goedkoper.

Er zijn veel hotels aan het strand maar een van de betere keuzes om te relaxen is Luv Tulum. De opzet van dit hotel is erg gezellig, met hangmatjes tussen de bomen, grote kussens om op te liggen en fijne bedjes om op te relaxen. Het hotel ligt in een rustig gedeelte aan het einde van de hotel strip. Je bent wel een klein beetje gebonden aan de locatie, maar wanneer je een fiets huurt voor Mex $150,- per 24uur kun je toch gemakkelijk wat van de omgeving zien.

Vanuit vrijwel ieder hotel waar ze fietsen verhuren kun je gemakkelijk naar de ruïnes en de Grand Cenote fietsen. Dit is tevens een leuke onderbreking van de dag wanneer het luieren op het strand begint te vervelen.

Vervoer van en naar Tulum

Het internationale vliegveld van Cancun is redelijk dichtbij en de meeste reizigers die naar dit deel van Mexico vliegen komen daar binnen. Er gaan ongeveer om het uur bussen die er 2 uur over doen. Of neem een van de bussen naar Playa del Carmen en stap daar over. Mocht je ’s avonds of ’s nachts aankomen kun je ook een shuttle bus huren die je direct vanaf het vliegveld (in 1.5 uur) naar je hotel brengt. De meeste hotels zijn ’s nachts gesloten, stem je aankomst dus af met het hotel. De bewaker zal je dan naar je kamer begeleiden.

Tulum is ook een populaire bestemming op de 'Maya route" waarbij reizigers uit Belize of juist naar Belize gaan. Neem een bus naar Chetumal (3 tot 4 uur) waar je een andere bus pakt of de boot om de grens over te gaan. Reken op ongeveer een volle reisdag (8 uur) om van Tulum naar b.v. Caye Caulker te reizen. Vanuit Tulum (het plaatsje) naar Tulum (het strand) ben je aangewezen op taxi's, een fiets of probeer een lift te krijgen.