Anne Geschreven door Anne. Foto door: Erik

  • Uitwaaien aan zee tour voor € 98.00 Nu boeken

Essaouira is een kuststad in het westen van Marokko, gelegen aan de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Safi en Casablanca. De stad werd gesticht in 1760 door Sultan Mohammed ibn-Abdullah. In 1844 bombardeerden de Fransen de stad om Marokko te dwingen te stoppen Abd Al-Kadir te steunen, leider van een Algerijnse verzetsbeweging.

Tegenwoordig is Essaouira vooral bekend als toeristische trekpleister, niet alleen voor de westerse toeristen maar ook voor de Marokkanen zelf. Essaouira is meer in trek bij de Marokkanen (en bij veel reizigers!) dan bijvoorbeeld Agadir, omdat het veel authentieker aandoet en niet volgebouwd is met grote resorts. Ook is het een geliefd oord voor windsurfers. Het kan er enorm hard waaien. De medina van Essaouira (vroeger "Mogador") is UNESCO-werelderfgoed. Jaarlijks in juni vindt er een Gnawa- en wereldmuziek-festival plaats.

Soms zul je een wat vreemde geur ruiken in Essaouira (net als in andere steden overigens), dit is waarschijnlijk een urinegeur. Veel van de buitenmuren van de stad worden zo af en toe gebruikt als openbaar toilet. Zelfs de muren om het grote plein.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Essaouira

Het strand van Essaouira

Op het strand van Essaouira zul je bijna geen mensen in bikini of badpak vinden. Mannen lopen wel massaal in een zwembroek met ontbloot bovenlijf rond en kinderen kunnen ook nog in badkleding, maar vrouwen niet. Dus zit het strand vol met vrouwen die van top tot teen bedekt zijn, ook als ze de zee in gaan. Als toerist voel je je waarschijnlijk niet helemaal op je gemak om er in je bikini op je handdoekje naast te gaan liggen. Een optie zijn de ligstoelen met parasol achteraan op het strand, die je voor 25 dirham (2,50 euro) per dag kunt huren. Hier liggen vooral westerse toeristen die westerse badkleding dragen. Voelt een stuk prettiger en je stoot niemand tegen het hoofd. De Marokkanen zelf zitten vooral op een handdoekje op het strand. Extra pluspunt is dat je op zo'n strandstoel niet compleet gezandstraald wordt. Het waait erg hard op het strand en op je handdoek zit je binnen no time helemaal onder het zand. 

Op het stuk strand dat het dichtst bij het stadje ligt, zul je een hoop sportactiviteiten zien, zoals voetbal of een schoolklas die gymles krijgt. Loop je wat verder door, richting het dorpje Diabat, dan kom je ongetwijfeld mensen tegen die je een ritje over het strand op een kameel of paard aanbieden. Ook is dit een fijne plek voor watersporters. Er zijn verschillende watersporten die je hier kunt doen, zoals surfen, windsurfen, vliegeren en kitesurfen.  

De haven van Essaouira

Er is een kleine vissershaven, waar men lijdt onder de concurrentie van de havens van Agadir en Safi. Toch wordt er een aanzienlijke hoeveelheid vis gevangen, vooral sardientjes. Het is leuk om hier overdag of rond zonsondergang een kijkje te nemen. Er wordt veel net gevangen vis verkocht. Rond zonsondergang zijn de vissers druk bezig hun netten weer gereed te maken voor de volgende dag.

Essaouira's medina

Overdag kan iedere shopaholic zich in de medina vermaken in de vele winkeltjes waar sieraden, tajines, kleden, schoenen, kruiden en andere spullen verkocht worden. De Medina (en dan vooral de wat afgelegen stukken) kunnen laat in de avond het best vermeden worden. Er lopen dan veel dealers rond die marijuana proberen te verkopen. Sommigen lopen achter je aan of blijven aandringen na een afwijzing. In de drukkere straten komen ze minder.

Rondom Essaouira

Diabat

Diabat is een dorpje dat naast Essaouira ligt. Als je het strand volgt, niet richting de haven, maar juist de andere kant op, dan kom je in Diabat. Deze wandeling duur ongeveer 20 minuten. Diabat was vroeger erg geliefd bij hippies. Nu is het er vrij rustig. De restaurantjes, waar je onder andere verse vis kunt eten, claimen allemaal dat Jimi Hendrix er heeft gegeten in de jaren '60. Het klopt dat de legendarische gitarist in de 1969 een paar dagen in Essaouira was, maar de meeste sterke verhalefn die over hem verteld worden, vallen in de categorie broodje aap. Bij de zee in Diabat zijn ruïnes. Het is er meestal rustig. Je hebt er leuk uitzicht en het kan een fijn rustpunt zijn voordat je de wandeling terug naar Essaouira maakt.

Eten en drinken in Essaouira

Essaouira heeft veel goede gezellige eettentjes; van creperie tot Italiaan en van lokale eettentjes tot de Marokkaanse fastfood, zoals kebabs. Essaouira ligt aan zee en er wordt fanatiek gevist. Dit havenstadje is de perfecte plek om die vis te proeven, met couscous of in een tajine bijvoorbeeld.

Bij verschillende restaurants, zoals het Italiaanse eettentje, kun je naast pizza’s en pasta’s ook alcoholische dranken krijgen. Dit is vrij uitzonderlijk in het islamitische Marokko. Dus mocht je zin hebben in een biertje, dan is dit de place to be. Vraag er echter niet te opzichtig om. Het is niet legaal, dus discretie is op z'n plaats.

Vervoer van en naar Essaouira

Vliegveld van Essaouira

Vanaf Essaouira's vliegveld, Aéroport de Mogador, vertrekken dagelijks vliegtuigen richting Casablanca. Een aantal keer per week gaan er vluchten naar Brussel en Parijs. Bus 2 brengt je van het busstation naar het vliegveld of andersom. Je kunt ook een blauwe grand taxi nemen.

Bus

Essaouri heeft geen treinstation, wel een busstation. Het busstation ligt op 20 minuten lopen van de haven. Vind je dit te ver met je bagage of zit je aan de andere kant van de stad, dan biedt een blauwe petit taxi de oplossing. Vanaf het busstation gaan bussen naar Taroudannt, Tan Tan, Agadir, Casablanca, El-Jadida en Marrakesh. Check de websites van CTM Services en Supratours voor informatie over vertrektijden en tarieven.

Grand taxi

De grand taxi's zijn in Essaouira blauw en vertrekken naast het busstation. Populaire en logische bestemmingen van grand taxi's in Essaouira zijn Marrakesh en Agadir.