bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Aït Benhadou is een dorp in de hoge atlas. Het heeft de mooiste Kasbah van het land! Niet alleen is hij groot, hij is ook mooi bewaard gebleven. De filmindustrie heeft gezorgd voor mooie authentieke restauraties en het is 1 van de weinige Kasbahs die geïsoleerd ligt.  Je kunt het herkennen uit films zoals Lawrence of Arabia of meer recenter Gladiator.

Wanneer je in het dorpje staat zie je aan de andere kant van de rivier niets anders dan dit immense bouwwerk dat is opgetrokken uit modder en stro. Om bij de Kasbah te komen moet je de rivier oversteken. Er is gelukkig nog geen brug die het uitzicht zou kunnen bevuilen maar dit betekend wel dat je natte voeten moet halen of moet betalen voor een ezeltje of kameel. Een retourtje kameel kost €2 en reken je pas af na de terugrit. Dit is investering die je zou kunnen overwegen als je met een dure camera loopt want omvallen in de rivier en erg nat worden is niet ondenkbaar en kostbaar. Entree voor de Kasbah is 10 dirham (1 euro) en wanneer je in de kasbah een huis van binnen wilt bekijken betaal je nog eens 10. 

De Kasbah is het mooiste als de opkomende zon hem beschijnt. Dit maakt het de moeite waard om in Ait Benhaddou te overnachten. Er zijn een handjevol opties in een Ait Benhaddou en verder zijn er enkele restaurantjes en verder voornamelijk souvenir winkels. 

Reis je met het openbaar vervoer dan kan je vanaf Ouarzazate een grand taxi of een privé taxi nemen. Ait Benhaddou is ook een stop op veel georganiseerde tours die je vanuit Marrakesh kunt boeken.