Anne Geschreven door Anne. Foto door: Tikva

We hebben hier een verzameling gemaakt van allerlei handige wetenswaardigheden en tips voor Marokko.

Electriciteit

In de grote steden is de netspanning 220 volt maar in sommige gebieden of plaatsen komt het nog wel voor dat de netspanning maar 110 volt is. Het is dus niet echt nodig om een adapter mee te nemen tenzij je echt niet zonder stroom kunt. Verder is de aansluiting hetzelfde zoals wij die kennen, dus ook een wereldstekker is niet nodig.

Het toilet

WC papier gaat altijd in de prullenbakjes. Nooit doorspoelen. Het rioleringssysteem is daar niet op berekend en een verstopping kan hele grote gevolgen hebben voor de halve wijk. Toiletten zijn vaak hurktoiletten en af en toe westers. In hotels zie je vaker westerse WC's. Toiletpapier is vaak niet aanwezig. Heb dus altijd papieren zakdoekjes op zak. Openbare toiletten zijn schaars. Die op de treinstations zijn redelijk schoon. Je betaald 1 dirham voor een openbaar toilet.

Alcohol

Consumptie van alcohol is verboden voor moslims. In sommige plaatsen is alcohol te krijgen maar je moet het maar net weten. Het kan zijn dat het personeel half fluisterend aanbiedt dat ze ook alcohol hebben. Het is dan natuurlijk wel relatief duur, zo'n 25 dirham voor een biertje. Je kunt er in grote plaatsen ook zelf om vragen, ook op gedempte toon want het mag officieel niet en de zaak kan er een boete voor krijgen omdat ze natuurlijk geen vergunning hebben. Locale restaurantjes hebben vrijwel nooit alcohol, houd je het niet meer uit ga dan naar een toeristenrestaurant of groot hotel. In grote steden zijn wel bars waar ook alcohol geschonken word. Ze zijn alleen niet duidelijk te vinden en donkere, duistere gelegenheden. Zeker voor vrouwen een zeer ongeschikte plek om naar toe te gaan en ook westerse mannen doen er verstandig aan om niet alleen binnen te stappen. Alcohol is dus moeilijk te verkrijgen in Marokko. Het drinken van alcohol in het openbaar is uiteraard geen optie.

Ben je wanhopig op zoek naar een biertje of wijntje dan kun je het beste naar duurdere hotels en restaurants gaan waar ze wel gewoon alcohol schenken.

Eten en drinken

Water uit de kraan is niet te drinken! Light frisdrank is om één of andere vreemde reden vaak behoorlijk wat duurder dan gewone frisdrank. In sommige restaurants maar ook bij kleine eettentjes worden (voor toeristen) "servicekosten" in rekening gebracht, dat kan soms buiten verhouding veel zijn! Bekijk even of je de extra kosten redelijk vindt, zeker als het niet op de kaart vermeld staat proberen ze toeristen vaak extra af te zetten. Een fooi geven is gebruikelijk. Max 10% van de rekening maar vaak is men al blij met 3 of 5 dirham.

Feestdagen

Op 30 juli is de nationale feestdag van Marokko. Op die dag volgde koning Mohammed VI zijn vader Hassan II op. De koning wordt erg gewaardeerd en vereerd door de bevolking. Daarom zie je zijn foto ook in veel steden en gebouwen hangen.

Nep gidsen

Sommige Marokkanen kunnen nogal vasthoudend zijn in hun aanbod je rond te leiden, iets te verkopen of je de weg te wijzen. In de meeste gevallen is vriendelijk maar duidelijk zeggen dat je dat niet wilt voldoende. Het is ook niet meer dan logisch dat deze mensen graag een graantje mee willen pikken van onze “rijkdom” Marokko heeft wel maatregelen genomen tegen de zogenaamde “faux guides”, nu mogen alleen officiële gidsen je rondleiden in Marrakech. Bedenk dat de mensen dit doen om brood op de plank te krijgen, veel mensen hebben het niet zo breed. Daarbij kan het nooit kwaad om eens door een local rondgeleid te worden. De meeste mensen weten interessante informatie te vertellen en je komt in steegjes waar de gemiddelde toerist niet zelf in loopt. Leuke ervaring dus, en je maakt de mensen ook weer blij met een paar dirham.

Mensen die "hun Engels willen oefenen" of "toch die kant op moeten" zijn bijna altijd mensen die uiteindelijk wat aan je willen verdienen, dus loop je met ze mee dan eindig je bijna altijd in een rondleiding, vaak met bezoeken aan winkeltjes van de hele familie van de man, die daarna ook nog een fooi wil.  Het hoort ook een beetje bij het land, probeer je er niet te veel aan te ergeren. Een ontmoeting met de Marokkanen kan een van de mooiste herinneringen aan je reis opleveren.

Fotograferen

Lang niet iedereen vindt het goed om gefotografeerd te worden. Vooral het fotograferen van vrouwen kan in Marokko behoorlijk wat weerstand oproepen. Vraag toestemming als je mensen wilt fotograferen. Er zijn ook mensen die geld willen zien voor die foto. Je moet voor jezelf afwegen of je daaraan mee wilt werken. Aan de ene kant kan dan in de toekomst niemand meer ergens gratis een foto van nemen en aan de andere kant is het gewoon een creatieve manier van een arme individu om aan inkomsten te komen. Rond de vijf dirham is vaak voldoende. Fotograferen van vliegvelden, militaire objecten of politie is streng verboden!

Internet

Internetcafe's zijn op veel plaatsen wel te vinden al zit je vaak tussen de gamende jeugd. De verbinding is vaak verrassend slecht. Het toetsenbord in Marokko is anders ingedeeld dan in Nederland (voor de kenners: azerty in plaats van qwerty) , heel irritant! De q zit in de plaats van de a en de komma in plaats van de m. Handig is om je mails en verhalen gewoon te typen zoals je gewend bent (als je blind kunt typen) en dan later te kopiëren naar notepad (start, execute, "notepad" intypen) en dan zoeken en vervangen. 

Kleding

In de zomer is luchtige kleding en een dunne trui of vest voor ’s avonds voldoende. Ga je in de winter naar Marokko, dan is het verstandig warme kleren en een regenjack in te pakken. Zeker van vrouwen maar ook van mannen wordt verwacht dat ze tenminste de schouders bedekken.  Een broek of rok tot over de knieën en blouses of t-shirts met (korte mouwen) zijn goed. Ga je kameelrijden dan kan het in verband met zandstormen fijn zijn om lange mouwen en een lange broek aan te hebben. Neem dus sowieso een lange broek en een blouse of shirt met lange mouwen mee. Een sjaal voor om je hoofd is ook handig met kameelrijden, maar bijna alle hotels die dit organiseren kunnen je een sjaal lenen. Ook in verband met de brandende de zon en eventuele ongewenste aandacht van mannen kan het handig zijn om als vrouw een sjaal of hoed mee te nemen. Verder is een paar schoenen waar je goed op kunt lopen zoals wandelsandalen en eventueel een paar slippers in de zomer voldoende om op te lopen. In de zomer zijn echte bergschoenen niet nodig. Ze zijn dan veel te heet en tenzij je echt meerdaagse trekkings gaat doen zul je ze niet aan hebben. In de winter is het wel weer aan te raden dichte schoenen mee te nemen, het kan dan stukken frisser zijn en het regent meer, vooral in de bergen. 

Zonnebrandcrème is natuurlijk ook erg belangrijk! Ook O.R.S. is een goed idee om mee te nemen, om uitdroging te voorkomen.

Pakjes zakdoekjes zijn altijd handig, vooral in de goedkopere hotels waar geen toiletpapier aanwezig is. Sommige riads en hotels hebben dunnen muren. Om rustig te kunnen slapen zijn oordopjes dan ook erg handig om bij je te hebben. In de duurdere hotels zijn dunne muren vaak geen probleem, maar mocht je aan de kant van een drukke hoofdweg slapen kunnen ze altijd nog van pas komen.

Op plekken waar geen elektriciteit is, is het hebben van een eigen zaklampje een pré. Wanneer je je tassen wilt opslaan voor een paar uur op een busstation moeten er slotjes op zitten.